Jump to content
POLITISTI.ro

Masina inmatriculata in strainatate

Mergi la răspuns Răspuns oferit de bundesgrenzschutz,

Postare recomandată

Publicat

Buna ziua!

In primul loc, o sa va cer scuze anticipat pentru eventuale greseli de ortograf, fiind ca nu sunt roman, si am invatat limba romana doar vorbind asa ca, sa fiiti indulgent.... :) 

Sunt student si as vreau sa aduc cu mine masina mea din tara ( Maroc ) in Romania anul viitor. O sa raman cu ea in Ro pana in vara 2014. Pot sa circul cu ea cu numere din Maroc si fara sa o trec pe numere din Ro?. Ce spune legislatie?! ( nu vreau sa o trec pe numere din romania ca in cazul aceasta, o sa pierd taxa vamala care au fost platita pentru numere din Ma, si sunt foarte mare ) 

Am cautat pe net ceva in limba romana dar nu prea gasesc! Am prieteni in acelasi situatia cu masini cu numere din maroc in franta, belgia si spania si nu au probleme ( in mod normal masini straini trebuie inmatriculat dupa o perioda de vreau 90 sau 180 zile, in exeptie de studenti sau persoane straine care executa o misiune, au voie sa pastreaza numere pentru durata de sedere in UE )  

Singurul text pe care am gasit este pe site din vama franceza, http://www.douane.gouv.fr/data/dab/pdf/06-010.pdf

pentru cei care se pricepi la franceza, este in pagina 12 si este scris in al doilea parte ( II.Délais ; Remarques ), si pe prima pagina, este scris ca referinte sunt (CEE) n° 2913/92, (CEE) n° 2454/93, asa ca trebuie sa fie acelasi chestie si in romania nu? 

Multumesc de ajutor

• Soluţie
Publicat (modificat)

Poti circula cu masina aceasta, daca este inmatriculata pe numele tau, atat timp cat ai asigurarea valabila (cartea verde) in care se specifica faptul ca eventualele daune produse de tine bunurilor altor persoane sunt acoperite, adica vor fi despagubite. De asemenea, masina ta trebuie sa aiba inspectia tehnica periodica valabila, adica certificarea ca este in buna stare de functionare efectuata de catre un organ acreditat din tara ta. Nerespectarea acestor 2 conditii se poate sanctiona chiar cu inchisoarea.

Totodata, documentele de proprietate, asigurarea si cele privind starea tehnica a masinii vor trebui traduse la un traducator autorizat in limba romana. Noi nu putem invata limba tuturor statelor, iar in cazul unui control in trafic trebuie sa te inarmezi cu calm, verificarile vor dura!

Nu gasesc in clipa asta statele semnatare ale ”Conventiei asupra circulatiei rutiere incheiata la viena la 8 noiembrie 1968” insa sunt in proportie de 99% convins ca si Regatul Maroc este inclus acolo. 

In rest iti doresc sedere placuta in Romania, si multa atentie in trafic. Nu stiu cum e la voi, dar la noi dureaza ceva pana te obisnuiesti cu ”conduita soferilor”, sa nu ii spun altfel. :emo-yessir:

Modificat de bundesgrenzschutz
Publicat

Astea sunt articolele de lege:

Circulatia autovehiculelor in traficul international Art. 82

(1) Autovehiculele si remorcile inmatriculate in Romania pot trece frontiera de stat pe drumurile publice, daca indeplinesc conditiile cerute pentru a fi admise in circulatia internationala, iar conducatorii lor poseda permis de conducere valabil, in conditiile stabilite prin tratatele la care Romania este parte sau care este eliberat de autoritatile competente ale statelor membre ale Uniunii Europene sau Spatiului Economic European ori a carui valabilitate este recunoscuta in aceste state pe baza de reciprocitate.
(2) Autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state pot trece frontiera de stat si pot circula pe drumurile publice din Romania, daca indeplinesc conditiile tehnice prevazute in Conventia asupra circulatiei rutiere, incheiata la Viena la 8 noiembrie 1968 si ratificata de Romania prin Decretul nr.318/1980, dar numai pe perioada cat sunt asigurate pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de autovehicule.
(3) Pentru a conduce un autovehicul pe teritoriul Romaniei, persoanele care sunt titulare ale unui permis de conducere eliberat intr-un stat care nu este membru al Conventiei asupra circulatiei rutiere, prevazuta la alin. (2), trebuie sa posede si permis de conducere international.
(4) Autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state, detinute de persoane care au sediul sau domiciliul in Romania, pot fi conduse pe drumurile publice pe o perioada de maximum 90 de zile de la introducerea acestora in tara, daca sunt asigurate pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a pagubelor produse prin accidente de circulatie.
(5) Persoanele care si-au stabilit resedinta in Romania pot sa isi inmatriculeze autovehiculele sau remorcile la autoritatea competenta din zona de resedinta.
(6) Autovehiculele inmatriculate in statele care nu sunt semnatare ale Conventiei asupra circulatiei rutiere, prevazuta la alin. (2) sunt obligate sa poarte in partea din spate semnul distinctiv al statului care a efectuat inmatricularea.

Art. 83

(1) Persoanele care domiciliaza in alte state, aflate temporar in Romania, pot conduce autovehicule pe drumurile publice daca poseda permis de conducere valabil, conform modelelor stabilite in Conventia asupra circulatiei rutiere, prevazuta la art. 82 alin. (2), sau a carui valabilitate este recunoscuta pe baza de reciprocitate.
(2) Persoanele cu domiciliul in Romania care poseda permise de conducere nationale eliberate de autoritatile statelor membre ale Conventiei asupra circulatiei rutiere au dreptul sa conduca autovehicule pe drumurile publice cel mult 90 de zile de la intrarea lor in tara.
(3) Persoanele care si-au stabilit resedinta in Romania pot sa isi preschimbe permisul de conducere, obtinut in alt stat semnatar al Conventiei asupra circulatiei rutiere, intr-unul romanesc, la autoritatea competenta din zona de resedinta.
(4) Preschimbarea permiselor de conducere nationale emise de autoritatile straine cu documente similare romanesti se efectueaza in conditiile stabilite prin ordin al ministrului administratiei si internelor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Impreuna cu:

Art. 9

(1) Pentru a fi inmatriculate, inregistrate sau admise in circulatie, autovehiculele, mopedele, remorcile si tramvaiele trebuie sa fie omologate in conditiile legii.
(2) 
(3) 
(4) Pentru a fi mentinute in circulatie, vehiculele inmatriculate se supun inspectiei tehnice periodice.
(5) Inspectia tehnica periodica se efectueaza in statii autorizate, conform legislatiei in vigoare.

• Apreciez 1
Publicat

Multumesc de raspuns! :)

pentru conducere in romania am avut o masina cu numere din romania 3 ani de zile, asa ca m am obisnuit...:) totusi, avem si noi aici acealasi specimen :)

Mai am o intrebare in legatura cu masina, pentru ca in acte e pe numele taica mea, eu ma gandeam sa fac procura, si sa o traduc si legalizez la ambasada din romania in rabat, ca nu prea pot sa schimb numele pe talon, pentru ca dureaza cam mult, find ca e din alea biometric, si mai e si durere de cap ca sa fac contract vanzare cumparare, si toate procedura pentru reinmtriculare...

O seara buna sa aveti!

• 3 săptămâni mai târziu...
Publicat

Povestea scurta: detin o masina inmatriculata pe numele meu in Cehia cu acte in regula. De curand am revenit in Romania din cauza unor probleme si am decis sa raman aici. Mentionez ca am venit cu masina din Cehia. Actele imi sunt valabile pana la anu in ianuarie. Care sunt optiunile in momentul de fata? As putea sa o inmatriculez in Romania fara a mai face o vizita autoritatilor din Cehia pentru radiere?

Va multumesc,

Andrei Sopterean

• 4 săptămâni mai târziu...
Publicat

Intentionez sa plec in Grecia cu automobilul personal, am ITP valabil, asigurarea expira in 2014.

Nelamurirea mea e ca in certificatul de inmatriculare nu sunt eu trecut, ci tatal meu... in acest caz imi trebuie neaparat procura de la detinator? mai mult...toate aceste acte trebuie traduse in limba statelor ce vor fi tranzitate? Cat despre vinieta, trebuie cumparata pt drumurile fiecarui stat in parte?

V-as fi tare recunoscator daca m-ati ajuta! Multumesc!

• Moderator
Publicat

Nu trebuie traduse actele. 

Da, vinieta o cumperi şi la bulgari şi la greci, imediat după ce treci vama. Nu mai reţin, dacă la greci am cumpărat vinietă imediat după ce am intrat, dar şin minte că sunt foarte multe gherete pe autostrăzi, aprox după o sută de km parcurşi, hop te taxează iar.

Despre împuternicire nu ştiu ce să-ţi zic, poate ne lămureşte vreun coleg de la frontieră.

• Apreciez 1
  • Moderator
Publicat

Nu ai nevoie de procură, dacă asigurarea și ITP-ul sunt în perioada de valabilitate poți merge liniștit. Trebuie să-ți cumperi vignietă în Bulgaria (găsești în vamă un ghișeu), iar în Grecia nu sunt sigur, dar parcă nu au taxe pentru drumuri.

Documentele românești nu trebuie traduse, sunt perfect valabile (au deja traducere în engleză).

Drum bun și concediu plăcut!

• Apreciez 1
Publicat

Multumesc pt raspunsuri! :)

Din ce m-am mai documentat pe net...ar fi niste  taxe de drum pe autostrazile din Grecia, dar o sa ma descurc...inca o data multumesc!

• Moderator
Publicat

Ţi-aş recomanda, să pui nişte bani pe un card serios (mastercard, visa, etc), dacă ai unul şi să-l ai cu tine. Iar unde acceptă să plăteşti aceste taxe cu cardul. În felul ăsta nu te mai pricopseşti cu un pumn de monezi şi nici nu te mai ard la schimbul valutar.

Publicat

Preventiv pentru bulgari sa ai si cateva bancnote de valoare cat mai mica in euro, intrucat cardul nu iti va fi intotdeauna de folos.

• Apreciez 1
  • 9 luni mai târziu...
Publicat (modificat)

Buna seara! intentionez sa cumpar o masina sh adusa in Romania  care are numere si asigurare valabile  in Franta(de acolo e adusa). intrebarea mea este daca pot sa circul (30 zile pana o inmatriculez)cu masina in situatia asta. Daca nu ,va rog, sa imi spuneti ce imi trebuie (pe langa asigurarea obligatorie care cred ca e necesara) pt a circula pana o inmatriculez.

Modificat de laurencyu
Publicat

Pe ce te bazezi cand spui ca asigurarea este valabila? Daca vrei sa nu ai probleme mergi si solicita eliberarea de numere provizorii.

Publicat

Buna Seara! Am si eu o simpla intrebare daca se poate!!...Zilele acestea vin  in tara cu masina ,,,,Dar este inmatriculata cu numere de ELVETIA si nu este pe numele meu ci pe numele patronului si as dori  sa stiu daca pot circula cu masina in tara fara probleme timp de o luna ,,,Tinand cont ca nu e pe numele meu ,,,dar avand platite toate taxele si este totul la zi,,,Va multumesc

• 5 luni mai târziu...

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.