Jump to content
POLITISTI.ro

Dosar penal. Pot primi dovdadă înlocuitoare?

Postare recomandată

Publicat

buna ziua.as vrea sa stiu care este procedura de urmat in urmatoarea speta:

eu ma intalnesc cu o persoana pentru a cumpara o masina.masina are numere rosii dar fara sa verific valabilitatea lor ma sui la volan impreuna cu proprietarul si mergem la un service sa o testam.dupa ce terminam cu service-ul ne opreste un politist care imi spune ca numerele sunt expirate.ma invita la sectie (m-a oprit exact in fata sectiei) unde dau o declaratie si la final imi spune sa scriu "am luat la cunostiinta ca nu mai pot conduce autovehicule".(a luat numerele de pe masina,s-a comportat f politicos,anuntandu-ma ca urmeaza sa fiu cercetat penal"

probleme:

- la ce art. din oug 195/2002 se incadreaza fapta mea

- nu trebuia sa imi elibereze o dovada cu care sa pot circula 15 zile si dupa aceea sa o pot prelungi (cu cerere facuta la procurorul de caz,daca el incuvinteaza)? mentionez ca in afara de buletin nu am putut sa ii "predau" carnetul deoarece am facut o sesizare la o alta sectie de politie prin care am anuntat ca mi s-a furat portofelul cu toate actele.de la acea sectie am primit o "adresa" prin care apar in evidenta lor ca in data x (cu 2 luni inainte de incidentul de la volan) mi s-au furat actele.

- in cazul de fata ce e de facut?am vorbit cu un avocat si dansul a sunat-o pe doamna de la judiciar care i-a spus ca momentan nu pot sa fac nimic deoarece am permisul suspendat 90 de zile si ca in decurs de cateva saptamani trimite dosarul la parchet la procuror.a mai zis ca nu pot sa imi fac alt permis deoarece daca merge la rutiera apar in evidentele lor ca avand permisul suspendat.

orice raspunsuri venite sunt de folos.va multumesc

p.s. :am postat aici deoarece mi se pare ca avocatul nu a facut mai nimic in afara sa umble de 3 ori la sectia de politie si sa discute si cu procurorul.

• Moderator
Publicat

Conform art. 85, alin. 1 din O.U.G. nr. 195 / 2002, constituie infracţiune punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, neînmatriculat sau neînregistrat. Pedeapsa prevăzută pentru această infracţiune este închisoarea de la 1 la 3 ani.

Art 114 din O.U.G. nr. 195 / 2002 prezintă, la alin 1, toate infracţiunile pentru care legea prevede anularea permisului de conducere, unde vei găsi şi situaţia ta. Anularea permisului de conducere auto este dispusă şi în cazul în care un conducător auto pune în circulaţie sau conduce un autoturism neînmatriculat ori cu un număr de înmatriculare fals.

Publicat (modificat)

dar anularea de care vorbiti dumneavoastra nu trebui sa o dispuna instanta?adica in urma unui proces.

plus ca din art.111 alin.5 din oug 195 eu inteleg ca trebuia sa mi se emita o dovada.

Modificat de melc
  • Moderator
Publicat

Ba da, pentru că inclusiv pedeapsa în astfel de cazuri se aplică de magistrat, nu de poliţie. Poliţia doar instrumentează dosarul de cercetare penală, nu aplică sancţiuni.

• Moderator
Publicat

Nu a greşit absolut deloc, pentru că dovada înlocuitoare a permisului (aşa cum spune şi denumirea acesteia) se eliberează numai când se reţine permisul de conducere. Dacă tu nu ai prezentat permisul, pentru ce să-ţi dea dovadă?

Publicat

logica dumneavoastra are intr-adevar sens si din cate am inteles asta i-a spus si doamna agent de la judiciar la avocatul meu.DAR,in acest caz eu ce fac?astept sa treaca 90 de zile si dupa aceea pot sa merg sa imi fac un permis nou.sau astept sa se termine ancheta?

• Moderator
Publicat

Din nefericire pentru tine, nu. Permisul nu ti-a fost retinut ca urmare a savarsirii unei contraventii, ci a unei infractiuni, respectiv, punerea in circulatie a unui autoturism neinmatriculat. Intrucat ai savarsit o infractiune, conform prevederilor O.U.G. nr. 195/2002 rep., permisul tau de conducere se retine pana la finalizarea cercetarilor, fara ca tu sa ai drept de circulatie. Deci nu mai astepta in van, ci incearca sa colaborezi pentru a se finaliza dosarul penal cat mai repede.

Publicat

pai eu am colaborat:) am dat declaratia aceea si din acel moment nu am mai fost contactat.citind oug 195 am vrut doar sa vad unde ma incadrez si daca acel caz face parte din situatiile in care pot sau nu beneficiez de o dovada+ prelungire a ei pana la momentul solutionarii dosarului

Publicat (modificat)

Daca ai fi predat permisul ai fi primit o dovada cu valabilitate 15 zile, ceea ce poti face in continuare dupa care poti sa mergi la parchet si sa ceri in fiecare luna un certificat de grefa si ti se va prelungi valabilitatea dovezii cate 30 de zile pana la finalizarea cercetarilor. Dovada este valabila doar in Romania.

Modificat de Rusy
Publicat (modificat)

logica dumneavoastra are intr-adevar sens si din cate am inteles asta i-a spus si doamna agent de la judiciar la avocatul meu.DAR,in acest caz eu ce fac?astept sa treaca 90 de zile si dupa aceea pot sa merg sa imi fac un permis nou.sau astept sa se termine ancheta?

nu inteleg de ce dosarul tau s-ar afla la un politist de la judiciar daca in speta este vorba doar despre conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat. Te sfatuiesc sa mergi sa dicuti cu politistul caruia i-a fost repartizat dosarul tau si nu mai avea asa mare incredere in avocat.

ar trebui modificat si titlul topicului in ,,probleme OUG 195/2002"

Modificat de 25tess
  • Moderator
Publicat

rusy, nu e obligatoriu sa primeasca permisul inapoi. Depinde de procuror.

Publicat

pai este la judiciar pentru ca oug 195/2002 catalogheaza fapta mea ca fiind infractiune.cel putin io aia am inteles din art.85 din ea.am sa incerc atunci sa obtin certificatul de grefa de la procuror...

multumesc de raspunsuri

• 3 ani mai târziu...
Publicat

Va salut! Daca ma puteti ajuta cu niste sfaturi in urmatoarea problema: in data de 21.09.2016  mi-a fost retinut permisul Cat. B,fara drept de circulatie, pentru blocarea drumului public la intersectia Calea Mosilor-Strada Cavafii Vechi (Biserica Sf Vineri, unde este capatul de linie al anumitor tramvaie). La indicatiile unui "parcangiu" am parcat masina incercand sa aproximez daca cumva tramvaiele care circula pe acolo vor avea loc sa treaca. Din pacate neatentia m-a facut sa nu realizez ca masina ar fi un obstacol si s-a ajuns in situatia pe care am prezentat-o mai sus. (pentru a fi tratat cu niste raspunsuri cat se poate de concrete, va rog sa ma credeti ca nu sunt un smecheras pe care sa-l dea banii afara din casa si pe care l-a durut undeva daca si cat blocheaza traficul in acea zona). Imi asum fapta. Neatentia se plateste.
  Ulterior am aflat la cine anume a ajuns dosarul in cadrul Politiei Rutiere de la Udriste, stiam ca la un moment dat trebuia sa fiu chemat pentru audieri. Cum acest lucru nu s-a intamplat, mi-am incercat norocul si am fost sa vorbesc personal cu ofiterul de caz (cred ca asa se numeste, sper sa nu gresesc). Raspunsul lui a fost ceva de genul "dosarul tau este relativ nou. Are doar doua luni. Noi avem dosare si din 2012 pe care trebuie sa le rezolvam asa ca o sa mai dureze ceva". Tot ce am mai intrebat dupa, a fost daca eu, data fiind diferenta intre data in care erau deschise dosarele si cea in care ne aflam, o sa trebuiasca sa astept 4-5 ani pana cand o sa-mi recapat permisul de conducere. Domnul respectiv mi-a sugerat sa merg la parchet pentru a face o cerere sa mi se permita sa circul cat timp nu este solutionat dosarul.
 Am facut acest lucru ziua urmatoare, prin intermediul unei cunostiinte care chipurile stia ce e de facut. I-am dat copie dupa buletin, copie dupa dovada eliberata de politistul rutier prezent la savarasirea infractiunii. Au trecut totusi 3 saptamani de atunci si eu inca nu stiu nimic cu privire la un raspuns. 
 Intamplrea face sa am o cunostiinta care are un dosar penal pentru un accident soldat cu victime, dosar neincheiat nici pana acum, dar ea mi-a spus ca a mers intr-un alt oras (orasul unde are domiciliul) si ca a primit aprobarea la o zi dupa ce a facut cererea.

Ceea ce as vrea sa imi spuneti este ce pot face in aceasta situatie? Ar fi trebuit sa primesc un raspuns pana acum intr-un sens sau altul? Are sens sa ma duc personal sa mai depun o cerere si toate copiile dupa documentele necesare, doar ca sa ma asigur ca au ajuns acolo unde trebuie? In general cant dureaza primirea unui raspuns fie el afirmativ sau nu? Si mai ales, daca pot sa fac asta, unde anume in Bucuresti trebuie sa ajung?

Va multumesc anticipat!

• Marius a modificat titlul în Dosar penal. Pot primi dovdadă înlocuitoare?
Publicat

Va salut! Daca ma puteti ajuta cu niste sfaturi in urmatoarea problema: in data de 21.09.2016  mi-a fost retinut permisul Cat. B,fara drept de circulatie, pentru blocarea drumului public la intersectia Calea Mosilor-Strada Cavafii Vechi (Biserica Sf Vineri, unde este capatul de linie al anumitor tramvaie). La indicatiile unui "parcangiu" am parcat masina incercand sa aproximez daca cumva tramvaiele care circula pe acolo vor avea loc sa treaca. Din pacate neatentia m-a facut sa nu realizez ca masina ar fi un obstacol si s-a ajuns in situatia pe care am prezentat-o mai sus. (pentru a fi tratat cu niste raspunsuri cat se poate de concrete, va rog sa ma credeti ca nu sunt un smecheras pe care sa-l dea banii afara din casa si pe care l-a durut undeva daca si cat blocheaza traficul in acea zona). Imi asum fapta. Neatentia se plateste.
  Ulterior am aflat la cine anume a ajuns dosarul in cadrul Politiei Rutiere de la Udriste, stiam ca la un moment dat trebuia sa fiu chemat pentru audieri. Cum acest lucru nu s-a intamplat, mi-am incercat norocul si am fost sa vorbesc personal cu ofiterul de caz (cred ca asa se numeste, sper sa nu gresesc). Raspunsul lui a fost ceva de genul "dosarul tau este relativ nou. Are doar doua luni. Noi avem dosare si din 2012 pe care trebuie sa le rezolvam asa ca o sa mai dureze ceva". Tot ce am mai intrebat dupa, a fost daca eu, data fiind diferenta intre data in care erau deschise dosarele si cea in care ne aflam, o sa trebuiasca sa astept 4-5 ani pana cand o sa-mi recapat permisul de conducere. Domnul respectiv mi-a sugerat sa merg la parchet pentru a face o cerere sa mi se permita sa circul cat timp nu este solutionat dosarul.
 Am facut acest lucru ziua urmatoare, prin intermediul unei cunostiinte care chipurile stia ce e de facut. I-am dat copie dupa buletin, copie dupa dovada eliberata de politistul rutier prezent la savarasirea infractiunii. Au trecut totusi 3 saptamani de atunci si eu inca nu stiu nimic cu privire la un raspuns. 
 Intamplrea face sa am o cunostiinta care are un dosar penal pentru un accident soldat cu victime, dosar neincheiat nici pana acum, dar ea mi-a spus ca a mers intr-un alt oras (orasul unde are domiciliul) si ca a primit aprobarea la o zi dupa ce a facut cererea.

Ceea ce as vrea sa imi spuneti este ce pot face in aceasta situatie? Ar fi trebuit sa primesc un raspuns pana acum intr-un sens sau altul? Are sens sa ma duc personal sa mai depun o cerere si toate copiile dupa documentele necesare, doar ca sa ma asigur ca au ajuns acolo unde trebuie? In general cant dureaza primirea unui raspuns fie el afirmativ sau nu? Si mai ales, daca pot sa fac asta, unde anume in Bucuresti trebuie sa ajung?

Va multumesc anticipat!

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.