Jump to content
POLITISTI.ro

Ziua siguranţei pe internet - Safer Internet Day


NewsBot

Recommended Posts

Ziua siguranţei pe internet - Safer Internet Day

Ziua Siguranţei pe Internet (Safer Internet Day) este sărbătorită în fiecare an, începând cu 2003, în luna februarie, în peste 60 de ţări din întreaga lume. Ziua Siguranţei pe Internet este coordonată şi promovată de reţeaua europeană INSAFE - European Safer Internet Network, în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene.

În fiecare an, cu ocazia Safer Internet Day, INSAFE promovează învăţarea utilizării într-un mod responsabil a noilor tehnologii online şi mobile şi face referire, în special, la copii şi la comportamentul acestora în mediul online.

În acest an, Ziua Europeană a Siguranţei pe Internet se sărbătoreşte la data de 5 februarie a.c.. 2008 a fost primul an de participare al României în programul European de siguranţă online pentru copii.

Informaţii de background:

Domeniul prevenirii infracţionalităţii online şi a siguranţei pe internet reprezintă o preocupare constantă a Poliţiei Române întrucât, începând din anul 2010, prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor constituie prioritate naţională.

În acest context, Poliţia Română, împreună cu Poliţia Norvegiană, a derulat Campania de prevenire a pornografiei infantile pe Internet ce a avut drept scop informarea elevilor din ciclul gimnazial, cu vârste între 11 şi 15 ani şi conştientizarea opiniei publice cu privire la modalităţile concrete de evitare a victimizării copiilor prin Internet. Activităţile s-au adresat, de asemenea, părinţilor şi profesorilor, urmărind familiarizarea acestora cu realităţile on-line şi cu modalităţile de protecţie a minorilor.

Totodată, în cadrul Centrului de Informare şi Prevenire a Criminalităţii Bucureşti sunt organizate, săptămânal, sesiuni de informare la care participă elevi şi cadre didactice, în cadrul cărora poliţiştii susţin teme care vizează: prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, prevenirea infracţiunilor contra persoanei, prevenirea comportamentelor antisociale,

Internetul a devenit parte integrantă a vieţii copiilor şi tinerilor, acesta fiind un extraordinar mediu educativ şi informativ. Bilioane de pagini de informaţie disponibile, o incredibilă bază de date pe diverse domenii şi comunicarea rapidă la distanţă sunt doar câteva din avantajele internetului.

Din păcate, însă, utilizarea internetului prezintă şi anumite pericole, potenţiale riscuri pe care oricine intră pe net este bine să le conştientizeze şi să se ferească de ele.

Problemele semnalate cel mai des vizează hărţuirea şi abuzul pe Internet sub toate formele sale - agresiunea verbală, calomnierea, furtul de date personale, infectarea calculatorului cu viruşi, dependenţa de calculator.

Hărţuirea, cunoscută drept cyberbullying, atunci cand are loc pe Internet, implică folosirea tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor, cum ar fi mail-ul, telefoanele mobile, site-urile web defăimătoare, blog-urile etc., cu scopul de a ataca în mod deliberat, repetat şi ostil, un individ sau un grup de indivizi.

Hărţuirea cibernetică poate consta în trimiterea de e-mail-uri unei persoane care a spus că nu vrea să mai comunice cu expeditorul, e-mail-uri care pot conţine ameninţări, remarci sexuale, incitări la ură, şicanări ale victimelor, precum şi afişarea oricăror declaraţii false care au drept scop umilirea victimei. Ameninţările por fi private sau publice, pe forumuri şi grupuri de discuţie.

Agresorii cibernetici pot divulga date reale, cu caracter personal, despre victimile lor pe site-uri şi forumuri, sau pot publica materiale în numele lor cu scopul de a le defăima şi/sau ridiculiza. De asemenea, unii agresori pot trimite şi e-mail-uri de ameninţare şi hărţuire, în timp ce alţii publică bârfe şi instigă alte persoane la comportamente răutăcioase împotriva victimelor.

Deşi Internetul a devenit una dintre cele mai importante resurse de informaţii, utilizarea necontrolată, patologică a Internetului – adică, dependenţa de Internet - poate avea un impact negativ asupra performanţelor şcolare, a relaţiilor de familie şi asupra stării emoţionale a adolescenţilor, fiind un comportament cu semne şi simptome similare cu cele ale oricărei alte dependenţe.

Dependenţa de Internet este definită ca o pierdere compulsivă a controlului impulsurilor legate de utilizarea Internetului (jocuri online, reţele sociale, sesiuni-maraton de navigare pe Internet) care implică, în principal, dependenţa psihologică de Internet, iar simptomele sunt comparabile cu ale altor comportamente adictive, cel mai apropiat fiind jocul de noroc patologic.

Un alt risc la care se expune orice utilizator de internet este infestarea calculatorului cu viruşi, warms, cai troieni, rootkits, cracker, ferestre pop-up, coockies, etc.

Viruşii şi Worms pot infecta computerele desktop, laptopurile, serverele şi pot ajunge pe calculatorul nostru prin email, websituri, fişiere descărcate şi altele precum DVD-uri, CD-uri sau stick-uri USB.

Un troian instalat pe calculator îi permite altcuiva care are acces la codul troianului respectiv să pătrundă în calculatorul tau. Cel care face acest atac poate să pătrundă în calculator fără a fi detectat şi poate accesa sau distruge informaţia stocată. În mod alternativ, troianul poate fi programat să trimită în mod automat informaţii către PC-ul atacatorului. Acestea pot include: informaţii ale clienţilor, detalii despre cărţile de credit, parole pentru online banking sau alte parole importante, adrese de email, informaţii personale, fotografii, respectiv atacarea altor computere prin intermediul celui infectat.

Crackerii creează programe care scanează porturile calculatoarelor pentru a verifica care sunt accesibile. Dacă computerul nostru apare pe una dintre aceste verificări, crackerul ar putea să decidă să intre în sistemul nostru informatic. Ţintele favorite sunt calculatoarele obişnuite, folosite în casă. Din cauza conexiunii deschise permanent există o probabilitate mai mare ca acestea să fie detectate la o scanare. De asemenea, crackerii pot exploata slăbiciuni în sistemul de operare pentru a putea intra. Pe lângă potenţialele informaţii valoroase pe care le pot obţine de pe computerul tău, ei iţi vor conexiunea la Internet şi spaţiul pe hard-disk. Cu aceste resurse ei pot ataca alte sisteme prin intermediul computerului nostru. De cele mai multe ori se întâmplă fără ca noi să ştim.

RECOMANDĂRI PĂRINŢI

 • Supravegheaţi activitatea copilului dumneavoastră pe Internet;
 • Aşezaţi computerul conectat la Internet într-o zonă deschisă de unde puteţi uşor supraveghea copilul. De preferat în camera de zi;
 • Folosiţi anumite mecanisme de control parental şi instalaţi instrumente de filtrare a Internetului, ca măsuri suplimentare de supraveghere;
 • Încurajaţi-vă copiii să vă spună dacă cineva din mediul online îi face să se simtă inconfortabil, ori le provoacă teamă;
 • Învăţaţi-vă copilul ce înseamnă autoprotecţia pe Internet. Dacă un site încurajează copiii să transmită numele pentru a personaliza conţinutul acelui program, ajutaţi-l să-şi găsească un nume fictiv;
 • Încurajaţi-vă copilul să aibă un comportament responsabil, cuviincios inclusiv pe Internet, să nu transmită vulgarităţi, ameninţări sau injurii;
 • Pentru faptele abuzive din online, răspunderea e în offline, adică în mediul real;
 • Nu restricţionaţi excesiv şi fără justificare accesul copiilor la calculator şi pe Internet.


  RECOMANDĂRI PENTRU COPII

  • Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta;
  • Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane în afara părinţilor; dacă le comunici această parolă prietenilor sau altor persoane, acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise;
  • Dacă vrei să te întâlneşti cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe Internet, anunţă-ţi părinţii anterior; oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt pe Internet şi astfel poţi deveni victima traficului de persoane şi a altor întâmplări tragice;
  • Evită să postezi pe Internet fotografii care te surprind în ipostaze indecente; acestea sunt personale şi nu trebuie să ajungă la cunoştinţa oricui navighează pe Internet; ele pot fi folosite, mai devreme sau mai târziu, pentru a vă face rău, ţie sau celor apropiaţi;
  • Nu uita că nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet este adevărat!
  • Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă.
Link to comment
 • 2 years later...

ZIUA EUROPEANĂ A SIGURANŢEI PE INTERNET

În acest an, Ziua Europeană a Siguranţei pe Internet se sărbătoreşte la data de 10 februarie. 2008 a fost primul an de participare al României în programul European de siguranţă online pentru copii.

Domeniul prevenirii infracţionalităţii online şi a siguranţei pe internet reprezintă o preocupare constantă a Poliţiei Române.

Internetul a devenit parte integrantă a vieţii copiilor şi tinerilor, acesta fiind un extraordinar mediu educativ şi informativ. Milioane de pagini de informaţie disponibile, o incredibilă bază de date pe diverse domenii şi comunicarea rapidă la distanţă sunt doar câteva dintre avantajele internetului.

Însă, utilizarea internetului prezintă şi anumite pericole, potenţiale riscuri pe care oricine intră pe net este bine să le conştientizeze şi să se ferească de ele.

Problemele semnalate cel mai des vizează hărţuirea şi abuzul pe Internet sub toate formele sale - agresiunea verbală, calomnierea, furtul de date personale, infectarea calculatorului cu viruşi, dependenţa de calculator.

Hărţuirea, cunoscută drept cyberbullying, atunci când are loc pe Internet, implică folosirea tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor, cum ar fi mail-ul, telefoanele mobile, site-urile web defăimătoare, blog-urile etc., cu scopul de a ataca în mod deliberat, repetat şi ostil, un individ sau un grup de indivizi.

Hărţuirea cibernetică poate consta în trimiterea de e-mail-uri unei persoane care a spus că nu vrea să mai comunice cu expeditorul, e-mail-uri care pot conţine ameninţări, remarci sexuale, incitări la ură, şicanări ale victimelor, precum şi afişarea oricăror declaraţii false care au drept scop umilirea victimei. Ameninţările por fi private sau publice, pe forumuri şi grupuri de discuţie.

Dependenţa de Internet este definită ca o pierdere a controlului impulsurilor legate de utilizarea Internetului (jocuri online, reţele sociale, sesiuni-maraton de navigare pe Internet) care implică, în principal, dependenţa psihologică de Internet, iar simptomele sunt comparabile cu ale altor comportamente adictive, cel mai apropiat fiind jocul de noroc patologic.

Un alt risc la care se expune orice utilizator de internet este infestarea calculatorului cu viruşi, warms, cai troieni, rootkits, cracker, ferestre pop-up, coockies, etc.

Viruşii şi Worms pot infecta computerele desktop, laptopurile, serverele şi pot ajunge pe calculatorul nostru prin email, websituri, fişiere descărcate şi altele precum DVD-uri, CD-uri sau stick-uri USB.

Utilizarea în siguranţă şi responsabilă a Internetului de copii depinde în mare măsură de gradul de implicare a părinţilor, de modul în care aceştia stabilesc un dialog şi o comunicare deschisă privind dificultăţile întâlnite pe Internet. Copiii au nevoie, în primul rând, de îndrumare şi confirmare din partea părinţilor că activităţile lor online sunt sigure şi utile în educaţia lor.

Poliţia Română a derulat campania de prevenire a pornografiei infantile pe Internet „TU CUI DAI ACCEPT?”, care a urmărit informarea elevilor din ciclul gimnazial, cu vârste între 11 şi 15 ani şi conştientizarea publicului cu privire la modalităţile concrete de evitare a victimizării copiilor prin Internet.

Totodată, poliţiştii de prevenire a criminalităţii organizează permanent sesiuni de informare în şcoli, la care participă elevi şi cadre didactice. În cadrul acestora, poliţiştii susţin teme ce vizează prevenirea victimizării prin intermediul internetului şi familiarizarea tinerilor cu realităţile on-line şi cu modalităţile de protecţie a minorilor.

Poliţiştii din Iaşi marchează astăzi, 10 februarie, Ziua Siguranței pe Internet, printr-un eveniment ce se adresează tinerilor, prin piesa de Teatru Forum: No hate speech movement! Piesa abordează problema discursului instigator la ură, pornit în mediul online și continuat în mediul școlar şi în viața reală.

Evenimentul are ca scop promovarea utilizării intr-un mod mai sigur si responsabil a tehnologiei on-line si a telefoanelor mobile, mai ales de către copii şi adolescenţi, precum si conştientizarea li educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe Internet.

RECOMANDĂRI ALE POLIŢIEI ROMÂNE PENTRU PREVENIREA PORNOGRAFIEI INFANTILE PE INTERNET

Recomandări pentru copii:

Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta;

Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane; dacă le comunici această parolă acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise.

Dacă vrei să te întâlneşti cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe Internet, anunţă-ţi părinţii anterior; oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt pe Internet şi astfel poţi deveni victima traficului de persoane şi a altor întâmplări tragice.

Evită să postezi pe Internet fotografii care te surprind în ipostaze indecente; acestea sunt personale şi nu trebuie să ajungă la oricine de pe Internet; ele pot fi folosite, mai devreme sau mai târziu, pentru a vă face rău, ţie sau celor apropiaţi.

Nu uita că nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet este adevărat!

Recomandări părinți:

Supravegheaţi activitatea copilului dumneavoastră pe Internet.

Aşezaţi computerul conectat la Internet într-o zonă deschisă de unde puteţi uşor supraveghea copilul, de preferat în camera de zi.

Instalaţi instrumente de filtrare a accesului la Internet, ca măsuri suplimentare de supraveghere.

Încurajaţi-vă copii să vă spună dacă cineva din mediul online îi face să se simtă inconfortabil, ori le provoacă teamă.

Învăţaţi-vă copilul ce înseamnă autoprotecţia pe Internet. Dacă un site încurajează copiii să transmită numele pentru a personaliza conţinutul acelui program, ajutaţi-l să-şi găsească un nume fictiv.

Încurajaţi-vă copilul să aibă un comportament responsabil, cuviincios inclusiv pe Internet, să nu transmită vulgarităţi, ameninţări sau injurii.

Pentru faptele abuzive din online, consecinţele sunt în offline, adică în mediul real.

Nu restricţionaţi excesiv şi fără justificare accesul copiilor la calculator şi pe Internet.

Sursă: IGPR

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.