Jump to content
POLITISTI.ro

Cand se poate primi amenda pentru deranjarea linistii publice

danielispas

Recommended Posts

Buna ziua,

Am avut un incident destul de neplacut cu politia. De ziua prietenei mele am invitat cativa prieteni la masa si un pahar de vin. Nu am ascultat muzica la un volum deranjant. Nu am facut galagie, nu am tipat, in principiu nu am facut decat sa mancam si sa povestim. Un vecin a chemat politia pe motiv ca nu poate sa doarma din cauza noastra. A motivat ca il deranjam pentru ca vorbim si radem prea tare dar ca este adevarat cu nu am pus muzica tare. Mentionez ca vorbeam absolut normal.

Politistul ne-a spus ca nu constata ca am deranja cu ceva dar sa incercam si noi sa facem mai putina galagie ca daca mai vine o data trebuie sa ne amendeze. I-am zis ca vom incerca sa facem si mai putina galagie si a plecat. Cam 30 de minute mai tarziu politia a revenit. Au primit inca o sesizare si au venit, au ascultat la usa (asa ne-au spus), nu au auzit galagie dar ne-au informat ca trebuie sa ne dea amenda. Am explicat ca nu intelegem ce am facut si ca vecinul respectiv ne-a mai spus sa vorbim mai incet si sa nu ne mai uitam la televizor dupa ora 10 pentru ca el are auzul foarte fin si il deranjam. In plus, aproape in fiecare seara, ne bate in teava de la calorifer si tropaie prin casa. Am urcat un etaj mai sus cu politistul pentru a discuta cu vecinul. Acesta a spus ca el este un om batran si ca il chinuim, ca el nu isi doreste decat sa doarma si ca noi suntem de vina pentru ca stam cu chirie iar el este proprietar al apartamentului in care locuieste. Cand politistul l-a intreabt cu ce anume il deranjam, ca a constatat ca muzica nu este data tare, acesta a raspuns ca radem prea mult si ca mutam mobila. Va dati seama ca este cel putin bizar sa muti mobila si acest lucru nu se intampla.

Politistii ne-au intrebat daca functioneaza camera de supraveghere de la apartamentul nostru si dupa ce le-am spus ca nu, ne-au intrebat daca avem un indigo prin casa sa ne scrie un avertisment. Am intrebat de ce trebuie sa primim un avertisment daca nu am facut nimic gresit si ne-au explicat ca asa e procedura si ca sunt obligati sa ne dea avertisment scris sau amenda la a doua sesizare. Cum nu aveam indigo ne-au spus ca ne vor da un avertisment in lipsa de la sectie. Mi s-a parut bizar dar nu am vrut sa incep o discutie in contradictoriu cu agentul de politie.

In acesta situatie, este legal sa primim amenda? Din ce am inteles de la cei doi agenti daca vecinul cheama in fiecare seara politia de cel putin doua ori eu pot primi cel putin cate o amenda cuprinsa intre 500 si 1000 de lei pe seara. Nu mi-as permite sa platesc aceste amenzi. Ce as putea sa fac sa demonstrez ca vecinul nu face reclamatii intemeiate? Pot sa-l reclam si eu abuziv? As putea sa sustin si eu ca face prea multa galagie si ma deranjeaza daca legea este de partea reclamantului indiferent de realitate.

Multumesc,

Daca politistul ti-a spus ca iti da avertisment , atunci avertisment iti scrie, daca vroia sa-ti dea amenda nu avea rost sa-ti zica altceva; cat despre vecinul tau este la fel de probabil sa-si ia si el amenda pt apelarea nr de urgenta in mod repetat fara motiv., asta daca tu nu faci galagie si el cheama totusi politia, si cand zic galagie nu ma refer la mersul prin casa.

• 4 weeks later...

Buna seara,

Ca sa nu mai incep untopic nou postez si eu aici deoarece are o oarecare legatura cu problema lui danielispas.

Aseara, sambata 5/1/2013, am invitat niste prieteni la mine sa jucam ceva jocuri de societate. Pe la ora 23:30 imi bate la usa vecinul de langa ca s-o lasam mai incet cu zgomotul ca aude tot ce vorbim. Am incercat sa-i explic ca peretii sunt foarte subtiri si ca se aude tot prin ei, blocul este un fost camin de studenti, si ca si eu aud din alte aprtamente conversatii, muzica si alte sunete. El imi zice ca nu-l intereseaza ca nu de la el vine zgomotul respectiv si ma ameninta ca cheama politia daca nu incetam. Acum ce e drept unii din prietenii mei vorbesc mai tare ca asa sunt ei, nu pot sa ii leg la gura ca sa ii fac pe plac domnului si nici nu e chef la mine in apartament in fiecare zi, nici macar in fiecare weekend. Daca era in timpul saptamanii as fi inteles frustrarea domnului ca si eu lucrez si nu imi pica foarte bine cand dau altii chef prin bloc dar nu ma duc la ei sa le reprosez pentru ca inteleg ca sunt tineri si se distreaza, ca doar daca nu o fac acum atunci cand?

Intrebarea mea este, daca ar fi chemat domnul politia as fi fost pasibil de amenda sau doar a incercat sa para dur in fata mea?

• Upvote 1
  • Moderator

Da, esti pasibil de amenda. Singura rezolvare a acestei probleme este sa discuti cu vecinul tau fata in fata si sa ii explici cum sta problema exact cum ai facut aici pe forum. Poate gasesti intelegere. Diplomatia rezolva multe.

Eu i-am explicat cum stau lucrurile dar nu vrea sa inteleaga, i-am zis ca si eu aud conversatiile celor de deasupra mea, dar imi zice ca nu el face zgomot deci nu-l intereseaza. Dupa logica asta politia ar trebui sa isi inchirieze apartament in bloc la cat de usor se propaga zgomotul prin pereti.

Sper sa fi inteles si atunci cand mai vine cineva la mine sa nu-mi mai vina la usa.

Multumesc oricum pentru raspunsul prompt.