Jump to content
POLITISTI.ro

O intrebare despre termenul "pieton angajat in traversare"


Staicovici

Recommended Posts

Am o intrebare. Mai acum cateva zile eram prin Titan cred. E un bulevard cu cate 2 benzi pe sens si la mijloc liniile de tramvai care sunt incadrate de un fel de spatiu verde.

Mergeam prin zona respectiva, eram pe banda 2 si aveam viteza. Probabil 70-80km/h. Dar asa era tot traficul, toti mergeau cu viteza asta si daca mergi cu mai putin incurci circulatia. Fiind noapte vizibilitatea era redusa iar eu aveam in fata o duba alba. O furgoneta din aceea inalta gen cum au serviciile de curierat.

La un moment dat a fost o trecere de pietoni (cred ca era si o statie de tramvai cu refugiu dupa spatiul verde) si am vazut o femeie care venise sa treaca pe acolo. Am remarcat-o destul de tarziu din cauza noptii dar si a furgonetei din fata mea.

Femeia statea pe trotuar si in mod sigur ca nu avea de gand sa se angajeze in traversare pentru ca eram multe masini una dupa alta si toate cu viteza.

Cert e ca atunci cand am vazut-o am avut o strangere de inima, ca sunt si pietoni care se angajeaza in traversari riscante.

Am avut instinctul sa pun frana dar in mod sigur ala din spate se urca pe mine si femeia era pe trotuar. Era clar ca dorea sa traverseze dar nu coborase de pe trotuar.

Am continuat sa rulez fara sa pun frana si am trecut si aia a fost.

Insa a fost o strangere de inima care nu mi-a placut. Daca femeia s-ar fi dat jos de pe trotuar cu intentia de a traversa sigur era o frana violenta si sigur cel din spate ma lovea. Dar n-as fi riscat sa nu pun frana.

Stiu ca trebuie sa acorzi prioritate "pietonilor angajati in traversare". Asta vreau sa intreb. Din punctul meu de vedere angajat in traversare inseamna ca a coborat de pe acostament si este pe zebra cu intentia de a trece strada.

Dar daca sta pe trotuar la bordura, fara sa coboare pe carosabil, atunci mai putem vorbi de un pieton angajat in traversare?

In situatia in care am fost am procedat corect?

Link to comment
  • Moderator

Dar daca sta pe trotuar la bordura, fara sa coboare pe carosabil, atunci mai putem vorbi de un pieton angajat in traversare?

Nu.

In situatia in care am fost am procedat corect?

Nu ştiu, pentru că nu am fost acolo să văd. Şi aproape întotdeauna versiunea unei persoane implicate direct poate conţine aspecte cosmetizate şi subiective.

Link to comment
  • Member

Important este sa nu te iei dupa altii...adica merg cu 70-80 km/h ca asa merg si altii,iar in apropiere se afla o trecere pt pietoni.Iar cel din spatele tau ca sa nu te loveasca franeaza treptat,din timp,nu brusc si sigur acesta va observa ce ai de cand sa faci!

Iti spun un lucru vina de multe ori este de ambele parti, deoarece un conducator auto inconstient sau un pieton inconstient duce la accidente grave,asa ca, grabestete incet si vei ajunge la destinatie fara probleme! :emo-yessir:

Edited by cipri83
Link to comment

sincer, mai bine o masina botita de cel din spate ( care ar fi vinovat ptr ca nu a pastrat distanta) decit sa lovesti un pieton care poate fi si ucis de masina ta. corect?

  • Upvote 2
Link to comment

"Pietoni care se angajeaza in traversari riscante". Mda, si ce ar trebui sa faca ca sa traverseze? Sa astepte pana diseara, poate cumva i se face mila unuia dintre soferi s-o lase, nu? La cum circula majoritatea soferilor, n-ar mai traversa nimeni in veci.

La examenul pt. permis auto, daca ai un pieton pe bordura cu intentia de a traversa, fara sa fie angajat deja si nu opresti, esti picat din prima. Mi se pare cat se poate de normal.. Scuza spusa de tine nu exista. Daca ai atentie distributiva observi trecerea din timp si reduci treptat, fara sa fii nevoit sa franezi brusc. Ce treaba ai tu cu ce viteza circula ceilalti?!

Chiar si fara sa vezi om langa trecere, cel mai bine reduci preventiv, ca oricand iti poate sari un copil. La cele fara vizibilitate, cu masini parcate, nici nu mai vorbesc. E pura inconstienta si prostie sa nu reduci preventiv. Faptul ca tu n-ai avut vizibilitate nu te disculpa cu nimic in cazul unei tragedii...si pe buna dreptate.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.