Jump to content
POLITISTI.ro

Folosirea armei cu tranchilizant asupra animalelor

sierra81

Recommended Posts

Sunt cazuri de animale ranite si speriate ce nu se apropie de om si fug, de exemplu caini scapati din lant, avand pielea strapunsa de zgarda, sau mistreti gasiti in zone populate de oameni. In astfel de cazuri, ca sa prinzi animalul trebuie sa-l tranchilizezi cu o arma de la distanta.

De ce are nevoie un om ca sa aiba dreptul sa impuste un animal cu o arma cu tranchilizant? Presupunem ca persoanei i se indica dozajul de tranchilizant de catre un medic veterinar. E de ajuns sa aiba permis port-arma neletala sau mai trebuie ceva?

Conform OUG 155/2001, Anexa 2 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, capturarea câinilor fără stăpân se face numai de personalul angajat al consiliilor locale, format din persoane instruite în acest sens.

Anexa nr. 2 - NORME privind capturarea si transportul cainilor

A. Capturarea cainilor

Capturarea cainilor se va face de catre personalul angajat al consiliilor locale, care trebuie sa fie format din persoane instruite in acest sens. Capturarea cainilor nu se va face prin aplicarea unui tratament brutal. Persoanele care captureaza cainii fara stapan vor fi in mod obligatoriu vaccinate antirabic. Persoanele care captureaza cainii vor lucra in echipe de cate doi plus soferul mijlocului de transport si vor purta echipament de protectie adecvat.

Personalul calificat poate captura cainii cu crose speciale sau cu plase. Pentru capturarea cainilor se vor folosi crosele speciale formate din tije din aluminiu, avand la capat o bucla care poate sa gliseze sau care se poate strange in jurul gatului cainelui, pentru a permite persoanei calificate sa tina cainele la distanta si sa-l poata manipula. Bucla trebuie fixata la largimea dorita, pentru a evita strangularea animalului, mecanismul de declansare rapida fiind utilizat pentru eliberarea cainelui in caz de urgenta sau atunci cand este pus intr-o cusca. De asemenea, cainii mai pot fi capturati cu ajutorul custilor capcana, in care se introduce mancare si care sunt dotate cu usi mobile care cad dupa intrarea animalului in cusca. Cainii foarte agresivi, situati in spatii inaccesibile sau suspecti de a fi turbati, pot fi imobilizati cu ajutorul armelor pentru captura cu sageata care utilizeaza gazul carbonic comprimat sau cartuse cu percutie pentru propulsarea unor seringi sau sageti care permit injectarea cainilor cu produse imobilizante. Se vor utiliza hidroclorura de ketamina si xylazina. Injectarea pe cale intramusculara a celor doua produse in asociere este recomandata pentru caini, avand un efect rapid, aproximativ 5 minute, si fiind putin periculoasa pentru trecatori. O alta asociere de produse foarte eficienta - etorfina cu acepromazina - poate fi folosita cu respectarea legislatiei in vigoare. Armele de captura nu pot fi utilizate pentru capturarea cateilor, acestia putand fi raniti grav.

Pai eu stiu un medic veterinar care tranchilizeaza caini cu arma speciala... De asta m-am gandit ca ori trebuie sa fii medic veterinar si atat, ori medic + sa ai permis port-arma neletala, ori e de ajuns permisul de arma neletala.

• Moderator

De ce are nevoie un om ca sa aiba dreptul sa impuste un animal cu o arma cu tranchilizant?

Nu ai voie.

Nu ai voie.

Am inteles. O sa incerc sa aflu mai multe despre medicul respectiv. Poate colaboreaza cu serviciul de gestionare caini si nu stiu eu.

• Moderator

Păi dacă în Ordonanța de Urgență scrie:

Capturarea câinilor se va face de către personalul angajat al consiliilor locale, care trebuie sa fie format din persoane instruite în acest sens.

posibil ca medicul despre care povestești încalcă legea, dacă nu e angajat al consiliului local.