Jump to content
POLITISTI.ro

Recommended Posts

politistii care îsi desfasoara activitatea în conditii deosebite - vatamatoare, grele sau periculoase - ori în locuri de munca în care exista astfel de conditii, stabilite potrivit legii, au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihna suplimentar cu o durata cuprinsa între 3 si 14 zile calendaristice.

Link to comment

seful meu direct spune ca nu se poate lua fragmentat....ca ar exista o dispozitie in acest sens...fara a o mentiona insa ....inclin sa nu il cred....am cautat cva si n am gasit nimik in aceasta privinta...

da

concediu de antena...da

Link to comment
  • Moderator

Există reglementări în acest sens, mai exact OMAI 438 din 21.04.2003, care stabilește perioada și modul de calcul al zilelor de concediu suplimentar (antenă) etc.

Ordinul Ministrului de Interne numărul 438 din 21.04.2003, ce este emis ca norme de aplicare a H.G. 1578 /2002 privind concediile polițiștilor, dar nu este publicat în Monitorul Oficial.

Art. 7.1 din acest ordin precizează că polițistul are dreptul la un concediu de odihnă suplimentar stabilit în raport de nivelul sporului pentru condiții vătămătoare acordat la salariul de bază, conform anexei 2 a ordinului.

De exemplu, în cazul polițiștilor de la ordine publică, care primesc un spor de 10 % pentru condiții grele de muncă, numărul zilelor de concediu de antenă este de 6 (șase).

Acest număr poate fi redus numai în condițiile prevăzute de art. 8 din OMAI 438, respectiv:

- concediu de studii,

- concediu medical,

- suspendare din funcție,

- concediu fără plată.

În astfel de situații, numărul de zile de concediu suplimentar se calculează proporțional cu perioada lucrată, respectiv în cazul polițiștilor de la ordine publică, la fiecare 60 (șaizeci) de zile absentate de la program se pierde o zi din concediul de antenă.

În Art. 6.2 din ordinul mai sus menționat este precizat ca acest concediu suplimentar nu se poate acorda decât în anul calendaristic actual, ceea ce înseamnă că este posibil să nu mai poți beneficia de concediul de antenă dacă accepți să-ți fie reprogramat în anul următor.

Nu am găsit nimic despre fracționarea perioadei de concediu, dar dacă găsesc ceva, voi reveni cu o altă postare.

Link to comment
  • Moderator

Mihai am găsit baza legală:

Hotararea Guvernului 1578 din 18 decembrie 2002

privind conditiile in baza carora politistul are dreptul la concedii de odihna, concedii de studii si invoiri platite, concedii fara plata, bilete de odihna, tratament si recuperare

Art. 2. -

(1) Concediul de odihna se efectueaza pana la finele anului calendaristic respectiv, integral sau fractionat.

(2) Concediul de odihna poate fi fractionat la cererea politistilor, cu conditia ca una din fractiuni sa nu fie mai mica de 21 de zile calendaristice.

Link to comment

Din cate stiu eu, nu se fractioneaza si nici nu se reporteaza pentru anul viitor ca in cazul concediului de odihna de 32, respectiv 38 zile!

Edited by allyyys25
  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment

concediul de odihna suplimentar poate fi luat fractionat si doar in anul in curs. zilele de care beneficiezi pot fi luate pe tot parcursul anului proportional cu timpul lucrat in conditii vatamatoare. exista si o formula de calcul pentru numarul zilelor de antena, fiind afectati cei care in cursul anului au fost in concedii medicale, de studii sau in alte situatii in care nu au beneficiat de sporul pentru conditii vatamatoare.

ca exemplu, in luna martie deja poti solicita o zi de concediu suplimentar ( in situatia in care ai lucrat integral lunile ianuarie si februarie)

Link to comment

Najnaj, poti solicita in martie concediul suplimentar, dar ma indoiesc ca se aproba. Se acorda de regula spre sfarsitul anului, (scrie in OMAI 489/2005 din cate imi aduc aminte), tocmai pentru a putea fi diminuat in cazul in care nu se lucreaza in conditiile respective, exact cum ai scris mai sus.

Link to comment

La IPJ Suceava, ,,o noua moda,, privind concediul suplimentar ( a se citi o modalitate de a taia din el ) :

Mintile luminate au calculat ca de fapt un politist sta maximum 8 ore la program, deci i se cuvine sporul de concediu acordat in functie de profil , in cazul meu 6 zile, dar pentru ca nu sta efectiv 8 ore pe zi ci o medie de 4-5 ore la birou si restul de orein teren , fara statie si fara auto cu statie, cele 6 zile trebuie diminuate cu 2, asadar militianul va lua doar 4 zile de concediu , nu cumva sa-i treaca prin tartacuta sa fure bravul stat roman..

Teoretic au dreptate, dar practic, aceasta metoda de calcul s-a facut pe cap de bovina, in mod uniform, fara a se calcula efectiv care sunt orele fiecarui politist , adica timpul de expunere la radiatii din totalul timpului efectiv de serviciu, si s-a hotarat ad-hoc sa se taie la pulime cate 2 zile din acest concediu. Despre faptul ca la sfarsit de an exista posibiliotatea ca un melitian sa aiba mai mult si sa i se taie doar o zi / sau mai mult ,3-4 zile ,in urma unei operatii de calcul reala si individuala , pauza .....nu s-a auzit nimic... nu avem resurse umane .

E inutil sa mai spunem ca organizatiile sindicale vreo trei la nr. la nivelul IPJ-ului tac, precum rahatul in iarba, iar celebra organizatie de breasla (C.N.P.) tace si suge ( departe gandul de perversiuni, ma refeream ca suge la mamelonul vacii, adica MAI ).

Edited by LORD
Link to comment

1. Incredibil.

2. Daca nu exista pontaje care sa demonstreze concret diminuarea orelor de lucru in conditii grele, aceasta hotarare se numeste "abuz in serviciu".Normal ar fi ca fiecare om sa-si faca raport de concediu cu numarul de zile la care stie ca are dreptul. Sa scrie seful negru pe alb "nu aprob".

3. Cum mai pot exista CNP-uri, SNPPC-uri, ProLex-uri, in conditiile in care nici un angajat MAI pe care-l cunosc (inclusiv cei care posteaza aici afirmau ca se retrag) nu mai cotizeaza pentru ele?

  • Upvote 3
Link to comment

Concediul pentru activitate in conditii vatamatoare se poate lua tot sau fragmentat, dupa cum solicita politistul.

Domnii comandanti care sunt batuti in cap, nu putini in Politia Romana , inceraca tot felul de driblinguri.

Mihai dr daca ai un asemenea sef solitcita trei zile intre doua libere o data si trei zile de concediu de antena intre alte doua libere.

Vei avea un concediu in toata regula . Numai ca trebuie sa soliciti in scris.

Faci un raport de solicitare dupa ce ai vazut cum esti programat de serviciu in luna respectiva.

Crede-ma ca ti-l va da pe tot.

Concediul de antena se acorda de regula in ultimul trimestru al anului in curs si nu se reporteaza in urmatorul an.

Daca nu l-ai luat in anul in curs sa fi sanatos!

Lord nu trebuie decat sa mergi la logistica si sa-ti iei o statie de emisie-receptie.

Sa vedem daca te mai ponteaza cat vor muschii lor.

Link to comment

Cf. HG 1578/2002 :

"(2) De regulă, concediul de odihnă suplimentar se acordă în cea de-a doua parte a anului în curs şi nu poate fi reeşalonat în anul următor."

Cf. OMAI 438 :

" Concediul de odihna suplimentar platit se acorda numai in anul calendaristic in care politistul are dreptul la concediu de odihna. "

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.