Jump to content
POLITISTI.ro

Eliberare carte de identitate si permis auto in caz de furt


yoyo78

Recommended Posts

ma numesc silviu si de 6luni sunt in italia. Mi s-au furat acum 2zile toate actele italiene si romanesti.daca pentru cele italiene nu este o problema imi trebuie urgent permisul auto si ci romanesc. Apartin de ipj neamt si as dori sa stiu actele necesare pentru eliberarea altora. Detaliez putin situatia: am hartia de la politia italiana unde am denuntat furtul. Locuiesc la soacra, contractul casei e pe numele ei, dar si dansa este plecata din tara. Intrebari: denuntul facut la politia italiana trebuie tradus si legalizat si cu apostila haga sau merge fara apostila? Poate fi facut in tara? Soacra-me nu cred ca poate veni in tara in caz ca trebuie din nou sa ma ia in spatiu. In cat timp se poate elibera ci si apoi pentru permisul auto- il am de 5ani- trebuie facuta iar vizita medicala? In cat timp se poate elibera . Daca exista o taxa de urgenta as dori sa stiu cat de urgenta este apoi eliberarea ci si permisului. Ps: va rog nu ma timiteti la consulat pentru ca daca a-ti avut nevoie de ei stiti cum se misca si cum te fac sa te simti. Si ultima intrebare, pot intra in tara cu buletin italian de rezidenta certificat de nastere si denuntul facut la pol italiana , legal sau nu , se poate? Tot din acelasi motiv pentru a nu aveam treaba la consulat deoarece telefonic mi-au reamintit de ce am ales sa plec din romania. Scuze de greseli scriu de pe un teefon.

Link to comment
  • Moderator

În privința actului de identitate:

Art. 14. - (1) Actul de identitate se elibereaza de catre serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor de la locul de domiciliu sau resedinta a persoanei fizice, pe baza cererii scrise a acesteia sau, in cazul persoanei fizice puse sub interdictie, a reprezentantului sau legal.

(2) Minorul depune cererea pentru eliberarea actului de identitate, insotit de unul dintre parinti sau, dupa caz, de reprezentantul sau legal, de persoana desemnata din cadrul centrului specializat aflat sub autoritatea serviciului public de asistenta sociala sau de persoana careia i-a fost incredintat in plasament.

(3) Cererea pentru eliberarea actului de identitate reprezinta formularul-tip pe care cetatenii romani il completeaza pentru obtinerea unui act de identitate si care contine informatiile cu caracter personal stabilite de lege pentru constituirea si actualizarea R.N.E.P.

(4) Cererea pentru eliberarea actului de identitate se semneaza in prezenta lucratorului serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor si trebuie sa fie insotita de documentele care fac, potrivit legii, dovada numelui de familie si a prenumelui, a datei de nastere, a starii civile, a cetatenieiromane, a adresei de domiciliu si, dupa caz, a adresei de resedinta.

(5) In cazul pierderii, furtului, distrugerii sau al deteriorarii actelor de identitate, solicitantii vor prezenta un alt document oficial, cu fotografie de data recenta, pentru certificarea identitatii. Pentru persoana care nu detine astfel de documente ori in situatia in care se constata diferente intre fizionomia solicitantului si documentele prezentate sau informatiile din R.N.E.P., se solicita verificarea identitatii de catre structura teritoriala a politiei.

(6) In situatia cetatenilor romani care au domiciliul in Romania si se afla temporar in strainatate, eliberarea cartii de identitate se poate face prin intermediul altei persoane, pe baza de procura speciala, autentificata la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei din tara respectiva.

(7) Cetatenii romani aflati in strainatate pot depune cererea pentru eliberarea primului act de identitate impreuna cu documentele prevazute de lege la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale Romaniei din statul respectiv.


Art. 28. - (1) Dovada adresei de domiciliu se poate face cu unul dintre urmatoarele documente:

a) acte incheiate in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ;

b) declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit. a);

c) declaratia pe propria raspundere a solicitantului, insotita de nota de verificare a politistului de ordine publica, prin care se certifica existenta unui imobil, faptul ca solicitantul locuieste efectiv la adresa declarata, pentru persoana fizica ce nu poate prezenta documentele prevazute la lit. a) si b); pentru minorii si persoanele fizice puse sub interdictie, declaratia se da si se semneaza de catre parinti sau de catre reprezentantii lor legali;

d) documentul eliberat de primarii, din care sa rezulte ca solicitantul sau, dupa caz, gazduitorul acestuia figureaza inscris in Registrul agricol.

(2) Serviciul public comunitar de evidenta a persoanei pe raza caruia se afla ultimul domiciliu inscris in actul de identitate al solicitantului este obligat sa comunice la cererea cetatenilor romani, in termen de doua zile lucratoare, datele referitoare la domiciliile avute in Romania de catre persoana respectiva si orice mentiune privind starea civila, aflate in evidenta acestuia, incepand cu data de 1 ianuarie 2000.

(3) Pentru datele mentionate la alin. (2), referitoare la perioada anterioara anului 2000, termenul de comunicare este de maximum 20 de zile.

Art. 29. - Declaratia de primire in spatiu a gazduitorului poate fi data in fata lucratorului din cadrul serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor, a politistului de siguranta publica, a notarului public ori a functionarului misiunii diplomatice sau oficiului consular al Romaniei.

Abia după ce obții cartea de identitate poți solicita un nou permis.

Vezi documentele necesare aici:

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.