Jump to content
POLITISTI.ro

Pot sa faca altii plangere in locul tau ?

Ingrid

Recommended Posts

Buna ziua,

Apelez la dvs. pentru urmatoarea problema : mama vitrega a tatalui, tata si mama mea locuiau impreuna pana acum 4 zile. Cum se intampla in multe familii de la tara, din pacate,si nu numai in mediul rural, relatia soacra-nora nu este buna.

In urma unui conflict de amploare (impingeri, injuraturi de ambele parti bunica-mama) care a plecat de la o cearta banala in duminica aceasta, nepotul bunicii cu sotia sa au venit si au luat-o pe bunica la ei. Bunica a fost de acord sa plece dupa ce a petrecut 32 de ani in casa sotului care a murit de 8 ani.

Mentionez ca bunica a suferit in cursului anului trecut (in luna octombrie) un AVC, accident vascular cerebral. De atunci mama mea a ingrijit-o (medicamente, mancare, schimbat la imbracaminte etc).

Acum, nepotii (din partea fratelui ei ) au facut plangere la politie si cer actele bunicii. Este permis ? Au drept ? Nu trebuie sa faca bunica aceasta plangere si sa vina sa isi ia singura actele ?

Mentionez ca bunica era inca sub tratament, iar de 4 zile nu mai ia tratamentul de cand acestia au luat-o fara ca parintii mei sa stie.

Bunica nu are copii. Are 77 ani.

In discutie (de aceea si cred ca nepotii au insistat sa o ia la ei) exista si pamantul bunicii, pensia si probabil si casa la care bunica are dreptul dupa urma sotului.

Mentionez ca locuiesc in Bucuresti, iar satul parintiilor este in sud-vestul tarii. Nu pot discuta cu ambele parti. Am discutat problema numai cu tatal meu care este presat de politia locala si de nepot si mama sa(cumnata bunicii) sa ii dea buletinul, celelalte acte si imbracamintea. Au dreptul nepotii sa faca plangere in locul bunicii ? Politia are dreptul sa ceara actele fara ca bunica sa fie prezenta si sa faca plangere ?

Dincolo de toate acestea, imi este teama ca bunica va muri la acesti oameni. Ii cunosc bine si stiu ca nu vor ingriji medical. Cu bune si rele, mama o ingrijea. Nu sunt dovezi pe hartie, dar vecinii stiu ca mama mea ii cumpara medicamentele, exista retetele de la midic, de la farmacie.

Fara a jigni colegi din breasla dvs, stim bine ca, mai ales la tara, legea se face dupa relatii, rude , porc, gaina...sa.m.d. Nu am incredere in politia locala.

Va multumesc pentru raspunsul dvs rapid, pentru sfaturi si pentru a ma informa cu dispozitiile legale in astfel de cazuri.

Edited by Ingrid
  • Moderator

Poliția Locală aparține de primărie, sunt acei foști paznici, gardieni publici, comunitari. Nu cumva faci o mare confuzie, asimilându-i pe polițiștii din Poliția Română, în cazul de față Poliția Rurală, cu gardienii locali, angajați de primari care acum și-au schimbat denumirea în polițiști locali?

E clar, nu m-am exprimat bine. Incerc sa explic si gasiti dvs in ce categorie se incadreaza. Sectie de politie (ca in orice sat) cu 1-2 politisti. Deci, n-am spus bine politie locala. Pentru ca nu, acesti politisti nu sunt fosti gardieni locali.

• Moderator

Ingrid

Nu se intelege mare lucru din prima ta postare si din cauza asta nu primesti raspunsuri.

Ai scris:

mama vitrega a tatalui, tata si mama mea locuiau impreuna

iar dupa, in relatarea ta apare "bunica" - despre care nu precizezi ce legatura are cu cei mentionati la inceput, a cui bunica este si care este adevarata problema, etc.

Raspunsul strict la interebare ta este ca plangerea se poate face direct sau prin reprezentant. Persoana lezata poate imputernici pe altcineva sa ii reprezinte interesele.

• Moderator

În plus, aparținătorii (adică persoanele unde locuiește bunica) nu este neapărat nevoie să facă o plângere în numele bunicii. O pot face la fel de bine în numele lor, iar polițistul fie că-i place sau nu trebuie să facă verificări, etc.

Sesizare poate face orice persoana cu privire la anumite fapte sau imprejurari prin care se incalca anumite norme de convietuire sociala. Plangere, in sensul intelegerii potrivit codului de procedura penala poate face persoana vatamata, sotul pentru celalalt sot, copilul major pentru parinti, reprezentantul legal pentru persoane lipsite de capacitate de exercitiu, etc., nu este cazul sa detaliem aici.

Referitor la cele spuse de tine, desi nu ai fost prea clar in exprimare, in referire la actele de identitate, acestea nu pot fi retinute de nicio persoana, mai ales ca exista posibilitatea sa aiba nevoie de buletin pentru spital, retete etc. In situatia prezentata, sunt mai multe persoane care trag de batrana , probabil din dorinta de a-i lua averea nu din respect sau dragoste de bunici. Rudele, persoane interesate, pot solicita o ancheta sociala la primaria de la locul de domiciliu al batranei si la comuna unde s-a deplasat in prezent, apoi pot solicita la judecatoria de la locul de domiciliu( daca exista motive medicale) punerea sub interdictie a acesteia, pentru instituirea tutelei si pentru a i se lua dreptul de a intocmi acte de dispozitie singura.O alta solutie este ca batrana sa faca un act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere si pastrarea dreptului de uzufruct viager, unei rude(sau altei persoane) cu suflet.

Buna seara,

In ce ma priveste, sigur este dragostea fata de bunica, persoana cu care mi-am petrecut copilaria. Imi fac grija pt sanatatea ei. Nu agreez decizia ei de a fi fost de acord sa plece, nu agreez oamenii la care a mers. Nu cred ca a facut o decizie buna sa plece dupa atatia ani. Eu am mai avut discutii cu ea cand oamenii acestia (nepotii dupa fratele si cumnata ei) au incercat sa o ia la ei si fara ca in acele momente sa fii avut conflite cu mama mea. Da, nu a plecat de bine, ci de rau. Dar nu a plecat la mai bine, ci la mai rau. Si mi-e tare teama pemtru sanatatea ei. Sunt medic, eu i-am instruit pe parinti ce medicamente sa-i dea, cum sa le dea. Acum, la acei oameni nu va lua medicamentele si ....doamne fereste, nici nu vreau sa ma gandesc ce s va intampla. Apoi, cand voi merge la ei...bunica, ea nu va mai fi acolo...din pacate. Noi, nepoatele ei, din partea fiului vitreg eram in relatii foarte bune cu ea. Ea era mama vitrega a tatalui nostru inainte ca noi sa e nastem. Automat, ne-am petrecut toata copilaria cu ea.

Pt parinti, da, este si pamantul ei in joc, si pensia, si "gura lumii" si faptul ca au stat atatia ani impreuna la bune si la rele...

Pentru rudele bunicii, in mod cert conteaza numai banutii si pamantul.

In ceea ce priveste casa, nu ar fi singura mostenitoare, ci si tatal meu.

In fine, acestea sunt detalii subiective care nu-si au rostul in aceasta discutie.

Imi cer scuze pentru neclaritati. Cum spuneam, cunosc situatia de la telefon si mi-ar fi greu sa formulez cat mai clar aceste lucruri. Uneori am si unele dificultati pentru limba romana.

Mi-ati raspuns la intrebare si va multumesc. Deci, acesti nepoti, din punct de vedere legal, au tot dreptul sa faca o plangere in numele ei. Acum mai stiu un lucru, chiar daca ar vrea bunica sa mai plece de acolo, ei nu i-ar mai da voie sa se intoarca la parintii mei. Tatal meu (el nu a avut conflicte cu bunica, ci mama) n-ar indrazni sa mearga sa-i propuna sa vina acasa pentru ca ii este frica de acesti nepoti.

Situatia este complicata...si urata rau.

Multumesc inca o data pentru lamuriri.

Edited by Ingrid
  • Upvote 1