Jump to content
POLITISTI.ro

Poliţia de Frontieră Română, membru în cadrul Agenţiei FRONTEX


NewsBot

Recommended Posts

logo_IGPF.jpg

Poliţia de Frontieră Română, prezenţă activă în cadrul Agenţiei FRONTEX

În perioada 23 - 24.05.2012, la Varşovia - Polonia, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, chestor şef de poliţie Ioan BUDA, a participat la cea de-a 39-a întâlnire a Consiliului Director al FRONTEX (Agenţia Europeană pentru Managementul Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene).

În aceeaşi perioadă, tot în Varşovia, a fost sărbătorită şi Ziua Europeană a Poliţiilor de Frontieră, ocazie cu care o delegaţie a Poliţiei de Frontieră Române, condusă de inspectorul general, a participat activ la activităţile organizate de Agenţia Frontex - stand-uri de prezentare, expoziţii de tehnică şi fotografii, sesiuni de lucru, discuţii specializate şi schimburi de experienţă.

Astfel, cu ocazia desfăşurării întâlnirii Consiliului Director Frontex, eveniment care a ajuns la cea de-a 39-a ediţie, România a fost reprezentată de şeful Poliţiei de Frontieră Române, chestor şef de poliţie Ioan Buda, membru titular în Consiliul Director al Agenţiei.

Scopul acestei sesiuni de discuţii (organizată, de altfel, trimestrial de către Agenţia FRONTEX) a fost de a analiza acţiunile derulate până în prezent sub egida agenţiei europene, stadiul cooperării operative între statele participante în domeniul supravegherii şi controlului graniţelor, precum şi măsurile comune de viitor organizate sub egida FRONTEX.

De asemenea, la data de 24.05.2011, tot la Varşovia, Agenţia Frontex a organizat Ziua Europeană a Poliţiilor de Frontieră (European Day for Border Guards).

Organizarea acestui eveniment a avut ca principal scop consolidarea şi îmbunătăţirea comunităţii europene a poliţiilor de frontieră, prin afirmarea muncii celor 400.000 de poliţişti de frontieră ai Europei, fiind organizate o serie de dezbateri pentru a aborda diferite aspecte ale managementului frontierelor U.E.

Evenimentul se organizează anual, menirea acestuia fiind de a populariza bunele practici şi experienţa acumulată prin desfăşurarea şi participarea în activităţi şi proiecte coordonate de Agenţia Frontex la frontierele externe ale Uniunii Europene şi de a împărtăşi participanţilor priorităţile pentru perioada imediat următoare.

Au avut loc discuţii şi schimburi de opinii între reprezentanţii cu funcţii de conducere ai autorităţilor de frontieră din Statele Membre, reprezentanţi ai furnizorilor de servicii publice asociate acestui sector şi ai companiilor producătoare de tehnologii şi echipamente inteligente de supraveghere şi control la frontieră.

Printre invitaţi s-au numărat reprezentanţi ai Comisiei Europene, autorităţile Republicii Polone, conducerea Agenţiei Frontex, agenţiile partenere, organizaţii internaţionale şi reprezentanţi ai conducerii Poliţiilor de Frontieră din Europa.

În cadrul evenimentului au fost organizate standuri de prezentare ale Poliţiilor de Frontieră din statele membre, având loc prezentări de filme, expoziţii de fotografii şi tehnică.

Participarea la cele două reuniuni reprezintă o dovadă a implicării Poliţiei de Frontieră Române în derularea acţiunilor organizate de Agenţia Europeană FRONTEX, precum şi o oportunitate pentru întărirea relaţiile de cooperare cu autorităţile şi organizaţiile ţărilor comunitare implicate în lupta împotriva criminalităţii organizate transnaţionale.

Informaţii de background:

Agenţia Europeană FRONTEX a luat fiinţă în anul 2005 (a devenit operaţională), în baza prevederilor articolului 2 din Regulamentul Consiliului Europei nr. 2007/2004. Agenţia este principala instituţie a Uniunii Europene pentru managementul frontierelor externe, asigurând coordonarea acţiunilor Statelor Membre în implementarea măsurilor comunitare din acest domeniu.

Operatiunile FRONTEX au ca principal obiectiv combaterea migraţiei ilegale la nivelul Uniunii Europene, în baza analizelor de risc, fapt ce atrage încrederea, suportul şi participarea activă a tuturor Statelor Membre.

Odata cu aderarea României la Uniunea Europeană, Poliţia de Frontieră Română a devenit membru cu drepturi depline în cadrul Agenţiei Europene FRONTEX.

I.G.P.F. - Biroul de Informare și Relații Publice

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.