Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

Publicat

Buna ziua, sunt proaspat absolvent al scolii de politie si azi am primit functia, localitatea pe care am ales-o are in proportie de 70 % cetateni de etnie rroma, deci, o situatie operativa complexa, as dori sa aflu si eu sfaturi de la colegi care lucreaza sau au lucrat in localitati cu specific asemanator. Multumesc

Publicat (modificat)

In primul rand trebuie sa incerci sa-i cunosti foarte bine, de obicei au porecle si ei si neamul din care fac parte, clan, haita, trib sau cum vrei tu sa-i spui.

Sa incerci sa ai o relatie buna cu batrani, de obicei sunt ascultati in comunitati.

Sa fi corect fata de ei, sa nu-i favorizezi pe unii in detrimentul altora si sa nu legi prietenii cu niciunul.

Incearca sa-ti faci o baza cu masinile cu care circula, cele cu numere straine ar cam trebuii sa le stii foarte bine.

Eu cand am lucrat in astfel de cartiere avem un carnetel in care ii treceam pe strazi iar in dreptul lor in afara de adresa treceam si masinile cu care circula, e mai usor sa-i gasesti.

Ar fi bine sa incerci sa inveti expresiile uzuale din limba rromani.

Nu este foarte greu mai ales ca nu au cuvinte tehnice, gen fabrica , utilaj etc.

Dupa ce o sa te inveti cu ei si ei cu tine nu vor fi probleme.

Modificat de Elvis
  • Apreciez 2
  • Moderator
Publicat

Sunt exact ca și câinii. Nu trebuie să te simtă că ți-ar fi teamă de ei, că atunci mai rău fac. Dacă te vor percepe ca fiind timorat sau vor simți că eziți în luarea unor măsuri, vei avea de furcă rău cu ei.

Pentru a te respecta, trebuie să te știe de jupân. Iar ca să te știe de jupân trebuie in primul rând să fie conștienți că dacă a greșit, vei aplica legea exemplar, fără să eziți și imparțial. După ce vor fi conștienți și convinși de acest lucru, te vor respecta.

La început, o să vezi că te testează, te încearcă și se bagă cu tine în seamă. Nu te trage de șireturi cu ei. Cu cât te cunosc mai puțin, cu atât se vor teme de tine mai mult și automat te vor respecta. Dacă se împrietenește cu tine și te consideră prieten, automat o să înceapă să te dea și-n [aia] lui, că doar își permite ... sunteți prieteni.

Așa că ai grijă ce prietenii legi pe acolo, pentru ca mai târziu să nu le regreți. Și nu uita să fii mai viclean ca ei, ascultă-i cu atenție pe toți și încearcă să-i cunoști cât mai bine, dar fără să le povestești despre tine sau să le lași impresia că v-ați împrietenit și vă puteți trage de șireturi împreună.

Deocamdată atât îmi vine în minte acum, dar mai revin dacă îmi aduc aminte și altceva.

Bată multă, pt că ai nevoie acolo, colegule!

• Apreciez 2
Publicat

Multumesc pentru sfaturi, o sa incerc sa tin seama de ele, astept cu nerabdare "sa intru in paine", sper sa fac fata cu brio, inca o data multumesc ;)

Publicat

ai omis sa spui daca e in mediul rural sau in oras. Sunt ceva diferente.

• 4 ani mai târziu...
  • Membru
Publicat

Am zis sa nu deschid un topic nou, asa ca postez aici. Avem vreun coleg pe forum care a fost la cursurile de limba rromani de la Slatina? Ma intereseaza daca are ceva material didactic. Multumesc!

• Membru
Publicat

Am fost eu anul trecut.A fost destul de interesant, pacat ca nu am prea invatat vocabular, s-a pus accentul pe gramatica gen declinari de substantive, conjugarea verbelor si alte balarii.Pe timpul cursului am avut dictionare si manuale pe care le-am predat la sfarsit si am ramas doar cu caietul in care mi-am luat notite.

• Apreciez 1
  • Membru
Publicat

Cand poti si daca ai placerea, imi scanezi si mie respectivul caiet? Mi-ar fi de ajutor. Multumesc!

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.