Jump to content
POLITISTI.ro

Reţinuţi pentru infracţiuni comise în Italia


NewsBot

Recommended Posts

Reţinuţi pentru infracţiuni comise în Italia

În urma unor activităţi specifice, poliţiştii Serviciului de Combaterea Traficului de Persoane din cadrul Brigăzii de Combaterea Criminalităţii Organizate Timişoara, sub coordonarea unui procuror D.I.I.C.O.T., au stabilit că în perioada 2005-2011, membrii unei reţele de criminalitate organizată au recrutat direct sau prin intermediari, cetăţeni români, cărora le-au promis locuri de muncă în Italia ca muncitori necalificaţi în domeniul construcţiilor, distribuire de materiale promoţionale, îngrijire persoane în vârstă, etc.

Persoanele recrutate erau transportate în Italia cu autoturisme şi microbuze proprietate personală unde erau cazate în condiţii improprii, de obicei în podurile, pivniţele sau garajele imobilelor în care locuiesc membrii grupului infracţional şi obligate să cerşească în folosul lor. După cazare, persoanelor recrutate li se reţineau documentele de identitate sub diverse pretexte şi erau transportate în zona supermarket-urilor, bisericilor sau zonelor de agrement, unde erau îmbrăcaţi într-o pânză de culoare albă, pe faţă le era aplicată o cremă de culoare albă şi executau pantomimă. Victimele cerşeau zilnic, fiind supravegheate permanent de membrii grupării, care colectau banii obţinuţi din practicarea cerşetoriei. Dacă cerşetorii solicitau să li se dea o parte din banii obţinuţi sau încercau să fugă, erau agresaţi fizic sau ameninţaţi cu represalii asupra lor sau asupra familiilor lor rămase în România.

Pe lângă activitatea de cerşetorie, persoanele racolate erau obligate să comită furturi din magazine sau li se întocmeau documente de rezidenţă, contracte de muncă fictive cu ajutorul cărora obţineau carduri de credit de la diverse instituţii bancare italiene. Folosindu-se de aceste carduri de credit, membrii grupării cumpărau diverse bunuri, în special electronice şi electrocasnice, pe care ulterior le valorificau, fără a mai acoperi limita de credit.

Sumele de bani obţinute din activităţile infracţionale au fost investite de membrii grupului infracţional în construcţia unor imobile în municipiul Timişoara şi autoturisme de lux.

Până în prezent au fost identificate aproximativ 45 persoane recrutate de membrii grupării, care au fost exploatate de aceştia.

La data de 24.04.2012, cinci membri ai grupului infracţional au fost reţinuţi pe bază de ordonanţă de către procurorul de caz, faţă de o altă persoană fiind luată măsura obligării de a nu părăsi ţara, urmând ca în cursul zilei de azi, cei cinci reţinuţi să fie prezentaţi Tribunalului Timiş de către procurorii din cadrul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Timişoara cu propunere de arestare preventivă.

În sarcina suspecţilor a fost reţinută săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane, dispunându-se măsurii asiguratorii pe bunurile provenite ilicite. Aceştia riscă până la 15 ani închisoare iar victimele traficului de persoane, urmează să primească daune morale.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.