Jump to content
POLITISTI.ro

Circulatia pe benzile reversibile


mironb

Recommended Posts

Buna ziua! As dori daca se poate niste lamuriri de la cineva mai in tema decat mine cu privire la circulatia pe benzile reversibile. Mai exact, mi-a fost retinut carnetul pe motiv de "depasire neregulamentara" in zona benzilor reversibile din Eforie Nord, in timp ce depaseam pe "banda reversibila" un autobuz care circula pe banda 1 cu circa 40 de km/h in afara localitatii. Am facut niste fotografii cu zona respectiva pe care le-am postat aici.

Nelamuririle mele sunt: in regulamentul de aplicare al codului rutier, la articolul 79, alineatul 5, se specifica "marcajul cu linie discontinua dubla, pentru delimitarea benzilor reversibile. Pe asemenea benzi marcajul este insotit de dispozitive luminoase speciale prevazute la art. 56". La articolul 56: "(1) Când deasupra benzilor de circulaţie sunt instalate dispozitive care emit semnale roşii şi verzi, acestea sunt destinate semnalizării benzilor cu circulaţie reversibilă. Semnalul roşu, având forma a două bare încrucişate, interzice accesul vehiculelor pe banda deasupra căreia se găseşte, iar semnalul verde, de forma unei săgeţi cu vârful în jos, permite intrarea vehiculelor şi circulaţia pe acea bandă. (2) Semnalul luminos intermediar care are forma unei sau unor săgeţi de culoare galbenă ori albă cu vârful orientat către dreapta sau stânga jos, anunţă schimbarea semnalului verde, în cazul benzilor cu circulaţie reversibilă ori faptul că banda deasupra căreia se află este pe punctul de a fi închisă circulaţiei conducătorilor cărora li se adresează, aceştia fiind obligaţi să se deplaseze pe banda sau benzile indicate de săgeţi."

Dupa cum puteti vedea din imagini, aceste dispozitive luminoase lipsesc cu desavarsire. In aceste conditii, eu consider ca marcajul respectiv cu dubla linie discontinua este abuziv, deoarece nu sunt montate si semafoarele care sa asigure informarea soferilor cu privire la directia in care se desfasoara traficul pe banda reversibila.

Ce parere aveti?

Edited by mironb
 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Clar ca trebuia sa respecti semnificatia indicatoarelor, mai ales ca este "Depasirea Interzisa".

Intodeauna trebuie sa tii cont de indicatoare, marcajele in cele mai multe cazuri sunt de orientare. Ti s-a retinut permisul, corect.

Link to comment
 • Moderator

Marcajele longitudinale discontinue duble sunt destinate delimitarii uneia sau mai multor benzi cu circulatie reversibila.

Conducatorii de vehicule vor accede pe aceste benzi de circulatie în cazul în care semnalele luminoase speciale sunt aprinse la culoarea verde, de forma unei sageti cu vârful în jos, care permite intrarea si circulatia vehiculelor pe benzi reversibile.

Ai dreptate, in fotografii nu am observat dispozitive care emit semnale luminoase, dar presupun ca ti-a fost retinut permisul intrucat nu ai respecta semnificatia indicatorului ce interzice manevra de depasire din foto nr 3. Daca in aceea zona ai fos sanctionat, sunt de parere ca sanctiunea este corect aplicata.

 • Upvote 1
Link to comment

De acord, dar eu am iesit cu masina de pe o alee care se afla dupa indicatorul respectiv (prima alee dupa cimitir, pentru cine cunoaste zona) , nu aveam cum sa-l vad, asa ca m-am bazat pe marcaje. Iar indicatorul cu depasirea interzisa daca observati are un diametru de vreo 15 cm, insuficient zic eu. Si cum poate proba politia rutiera faptul ca am depasit intr-o zona interzisa, cand in filmare se vede clar ca am depasit pe linie discontinua? Daca filmau si semafoarele care trebuiau sa fie amplasate, nu aveam nimic de obiectat, dar asa mi se pare o aiureala, fiecare circula acolo cum il taie capul cand nu e politia rutiera, tocmai fiindca marcajele sunt ambigue si cei mai multi soferi nu au mai intalnit asa ceva.

Edited by mironb
 • Downvote 1
Link to comment
 • Moderator

Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni".

Ai precizat acest lucru in momentul completarii procesului-verbal, pentru a fi consemnat de politist la rubrica "Alte mentiunii"? :)

Oricum, chiar daca nu ai facut acest lucru, poti face contestatie in termen de 15 zile.

Ai primit o copie a procesului-verbal?

Link to comment

Ei pe tine te doare permisul, daca s-ar putea indicatorul ala ar trebui sa fie cat o casa ca sa-l vezi tu ca asa era prea mic pt tine ca sa-l vezi, de aceea se solutioneaza contestatiile la judecatoria pe a carei raza s-a produs fapta pt ca ei cunosc zona si daca politia mai aduce si probe, filmari sau martori, atunci nu mai e nici un dubiu.

Dupa parerea ta macar stii la ce se folosesc acele benzi reversibile, ce rol au?

Link to comment

Domnule Rusy, nu ma doare nici un permis, ma doare faptul ca nu se respecta legea, care stipuleaza clar in ce conditii se folosesc benzile reversibile. Si da, stiu ca se folosesc la fluidizarea traficului INTR-UN SENS SAU ALTUL, depinzand de intensitatea acestuia. Acum explicati-mi dumneavoastra cum se modifica sensul de mers, vin niste neni cu cheia de treispe si muta tablele de pe o parte pe alta a drumului? Nu e normal si legal sa se foloseasca semnalele alea luminoase care sunt specificate in codul rutier? Sau alea sunt doar asa teoretico-orientative si cei care intretin drumurile si realizeaza marcajele le pot face dupa cum vor ei. Si mai lasati-ma cu cunoscutul zonei, politistul care mi-a retinut permisul habar n-a avut sa-mi explice cum puteam eu sa stiu in ce parte se desfasoara traficul la un moment dat pe banda aia reversibila.

Am depus si contestatie, ramane de vazut ce o sa aduca politia rutiera ca martori, poate pe responsabilii cu mutatul indicatoarelor.

 • Downvote 1
Link to comment

Tin sa va anunt ca nu politistii sunt de vina ca nu sunt montate acele semnale luminoase, dar conform indicatorului dvs nu aveati voie sa depasiti.

Baietii cu cheia de 13 trebuie sa monteze acele semnale, iar politistii trebuie sa i-a masuri conform regulilor de circulatie in acea zona, respectiv depasirea interzisa, ceea ce au si facut, din punct de vedere profesional ei si-au facut treaba, problema dvs e ca tot in politie aruncati cu noroi in loc sa va interesati a cui este vina ca nu sunt montate acele semnale luminoase si sa faceti ceva in sensul asta (sesizare scrisa la CNADNR) si nu in ultimul rand sa respectati regulile de circulatie.

Chiar daca castigati acea contestatie, o sa va simtiti bine ca ati invins sistemul, dar moral stiti forte bine ca ati gresit.

Link to comment

Nu vreau sa arunc cu noroi in nimeni, cred ca nu e usor sa fii politist la circulatie si sa-ti iei injuraturi printre dinti, dar asa cum soferii sunt sanctionati cand gresesc, la fel ar trebui si autoritatile statului. Din punctul meu de vedere, marea "realizare" de la Eforie Nord pune in pericol siguranta circulatiei pentru ca este doar o chestiune de timp pana la o ciocnire frontala pe banda aia incorect (si ilegal) semnalizata.

Si tinta mea nu este serviciul politiei rutiere, ci administratorul drumului, pentru ca el reprezinta "sistemul". Politia rutiera ar fi putut totusi sesiza neregulile de semnalizare, mi se pare ca sunt si ceva sanctiuni pentru asta.

Link to comment

Cred ca ar fi trebuit montat un astfel de indicator dupa fiecare intrare a unui drum adiacent in acel bulevard. Nu doresc sa iau apararea acelui politist de la rutiera insa ma indoiesc ca "te-a vanat" , el considerand, probabil, ca ai venit "intins" dinspre Neptun ceea ce presupune observarea obligatorie a acelui panou ce contine si restricia de depasire.

Parerea mea pentru care, daca nu e corecta, imi cer scuze.

Stima,

Cata

Link to comment

Mai am niste nelamuriri. Care este termenul de returnare al permisului retinut pe teritoriul altui judet la politia rutiera care l-a emis? Desi eu am citit in codul rutier "cel mult 15 zile", la ghiseul de la Targu-Jiu mi se spune in continuu verbal ca "se trimite in 20 de zile si face 10 zile pe drum". Asta in conditiile in care am depus contestatie in data de 10 august, dovada de circulatie a expirat in data de 11 august, iar astazi este 25 august. Chiar asa se expediaza permisele, cu postalionul tras de cai ca in epoca fanariota? La ce mai exista prevederi in codul rutier daca nu sunt respectate chiar de catre cei pusi sa le aplice? Din regulament : "Art. 191. – (1) În situaţia în care contravenientul a săvârşit fapta pe raza de competenţă a altui judeţ decât cel care îl are în evidenţă, permisul de conducere se păstrează la serviciul poliţiei rutiere pe teritoriul căreia a fost constatată contravenţia, până când şeful serviciului hotărăşte asupra sancţiunii contravenţionale complementare, dar nu mai mult de 15 zile de la data reţinerii, după care îl trimite serviciului poliţiei rutiere al judeţului care îl are în evidenţă." O sa ziceti ca iar sunt carcotas, dar tare-mi vine sa reclam pe cineva pentru neglijenta in serviciu.

Link to comment
 • 2 years later...

Tin sa va anunt ca nu politistii sunt de vina ca nu sunt montate acele semnale luminoase, dar conform indicatorului dvs nu aveati voie sa depasiti.

Baietii cu cheia de 13 trebuie sa monteze acele semnale, iar politistii trebuie sa i-a masuri conform regulilor de circulatie in acea zona, respectiv depasirea interzisa, ceea ce au si facut, din punct de vedere profesional ei si-au facut treaba, problema dvs e ca tot in politie aruncati cu noroi in loc sa va interesati a cui este vina ca nu sunt montate acele semnale luminoase si sa faceti ceva in sensul asta (sesizare scrisa la CNADNR) si nu in ultimul rand sa respectati regulile de circulatie.

Chiar daca castigati acea contestatie, o sa va simtiti bine ca ati invins sistemul, dar moral stiti forte bine ca ati gresit.

Buna ziua,

Inainte de toate tin sa va precizez ca la 3 ani dupa acest incident situatia din Eforie Nord nu s-a schimbat, in continuare benzile reversibile din Eforie Nord nefiind marcate corespunzator. Acesta este motivul pentru care si eu am ramas acum fara carnet 30 de zile si citesc aceste randuri. Din principiu imi asum responsabilitatea pentru faptele mele si sustin aplicarea legii fara exceptie (m-as bucura insa ca politistii din Romanaia sa aplice legea fara exceptii, dar stim cu totii ca nu se intampla asa, insa nu vreau sa intram in off-topic). Domnule Rusy, probabil sunteti politist...sau poate ca nu...insa trebuie sa stiti ca SI POLITISTII DE LA RUTIERA CARE APLICA AMENZI SUNT DE VINA PENTRU SITUATIA CREATA. In cazul in care legea nu este respectata nu este normal sa aplici sanctiuni cetatenilor dar sa nu sesizezi autoritatile competente cu privire la neregulile constatate : NERESPECTAREA MARCAJULUI CORESPUNZATOR PENTRU BENZILE REVERSIBILE c.f ART .56. Nu e datoria mea de cetatean sa instiintez autoritatile competente, dar face parte din datoria politiei rutiere atata timp cat siguranta circulatiei este afectata...SI CONSIDER CA ESTE AFECTATA DATORITA PROASTEI SEMNALIZARI. NU SE POATE CA LA NESFARSIT SA NE AMENDATI IAR NOI SA FIM INTELEGATORI, IAR POLITIA ROMANA DOAR SA ARATE CU DEGETUL SPRE VINOVATI FARA A LUA MASURILE DE RIGOARE. Deja ne-am obisnuit ca organele statului sa arunce vina unul in carca celuilalt si sa dea din umeri, insa nimeni nu se autosesizeaza si nu ia masurile necesare. Politia de pe raza Eforie Nord a facut vreun demers catre CNADR in vederea dotarii corespunzatoare a portiunii de drum cu sens reversibil? Nu cred ca e de competenta mea sa fac acest lucru, nu credeti ? Cate carnete au luat totusi ? Va spun eu: MULTE. Si asta cu precizarea ca au cunoscut faptul ca semnalizarea benzilor reversibile nu e conforma legii. Insa nepasarea e mare iar politistul sustine ca si-a facut datoria in aplicarea legii...realitatea e ca si-a fuserit meseria ca sa-si justifice activitatea, cam atat.

Edited by FlowerKing
 • Downvote 2
Link to comment
 • Moderator

Păi hotărăşte-te, pentru că te contrazici singur. Iniţial spui că susţii aplicarea legii fără excepţie, iar după cauţi şi postezi tot felul de scuze prin care încerci să justifici încălcarea legii. Dacă acolo este indicator cu semnificaţia "Depăşirea interzisă" înseamnă că nu ai voie să indiferent de situaţie să efectuezi această manevră. Clar ca bună ziua.

Cât despre acuzele pe care le aduci poliţiştilor sunt doar speculaţii fără nicio bază şi doar părerile tale, pentru că nu ai de unde să ştii câte permise au fost reţinute acolo, dacă au fost sau nu sesizări făcute către CNADR şi aşa mai departe. Totul se datorează ipocriziei românului, care vrea ca toţi să respecte legea, dar nu şi el, el se consideră un caz mai special şi trebuie trecut cu vederea.

E interesant totuşi că nu te-ai întrebat nicio clipă şi nu ai nicio presupunere în privinţa accidentelor rutiere soldate cu victime omeneşti de pe tronsonul respectiv de drum.

Link to comment

Draga Marius, nu ma contrazic singur: sustin aplicarea legii si ca dovada nu am depus contestatie, nu am obiectat nimic nici macar politistului si prin urmare 30 de zile stau pe tusa. Am fost amendat pentru ca am depasit pe o banda reversibila care nu a fost semnalizata corespunzator ca fiind banda reversibila. Poti sa-mi dai un copy/paste te rog la partea unde vezi ca eu ma scuz in vreun fel pentru ca eu nu reusesc sa identific nicio parte de text unde eu m-as scuza pentru fapta comisa. Cand vorbesc de aplicarea legii fara exceptie ma refer la toti bizonii tupeisti pe care politia ii iarta, pentru ca eu cu bun simt nu am fost niciodata iertat si nu am primit de 13 ani de cand conduc niciun avertisment...ci doar amenda pe care am platit-o intotdeauna fara sa obiectez...asa ca nu-mi spune mie ca ma scuz pentru ca nu sunt un mucos care cele mila. De asemenea cand vorbesc despre aplicarea legii consider ca din moment ce semnalizarea drumului nu s-a facut cu respectarea legii nu este normal ca sanctiunile sa se dea fara a se tine cont de circumstante. Iti spun sigur ca daca era semnalizat corespunzator drumul eu nu depaseam si multi altii care au patit ca si mine nu o faceau.  
Ok, sa spunem ca vorbesc aiurea: spune-mi tu te rog frumos cate sesizari s-au facut la CNADR din 2010 pana in prezent pentru tronsonul respectiv cu privire la nerespectarea regulamentului de semnalizare a drumului ? (poate esti tu mai informat decat mine...si ca sa-ti sustii afirmatia conform careia sunt doar parerile mele si nu am dreptate). Dar iti spun eu sigur: 0  sesizari.

P.S: din cate vad tu esti cel care se scuza si arunca discutia intr-o alta zona si ma pui pe mine sa ma intreb cate accidente au avut loc in zona respectiva. Domnule, nu despre asta e vorba: este vorba despre un drum care nu este semnalizat corespunzator si cu respectarea legii, drum pe care se aplica sanctiuni. Pai ori respectam legea, ori daca nu inseamna ca ne batem joc si de ea si de cetateni. 
Si daca tot lucrati in politie, ati putea sa-mi spuneti cam cati politisti au amenzi de circulatie pentru ca vorbesc la telefonul mobil la volan? Multumesc !

Păi hotărăşte-te, pentru că te contrazici singur. Iniţial spui că susţii aplicarea legii fără excepţie, iar după cauţi şi postezi tot felul de scuze prin care încerci să justifici încălcarea legii. Dacă acolo este indicator cu semnificaţia "Depăşirea interzisă" înseamnă că nu ai voie să indiferent de situaţie să efectuezi această manevră. Clar ca bună ziua.

Cât despre acuzele pe care le aduci poliţiştilor sunt doar speculaţii fără nicio bază şi doar părerile tale, pentru că nu ai de unde să ştii câte permise au fost reţinute acolo, dacă au fost sau nu sesizări făcute către CNADR şi aşa mai departe. Totul se datorează ipocriziei românului, care vrea ca toţi să respecte legea, dar nu şi el, el se consideră un caz mai special şi trebuie trecut cu vederea.

E interesant totuşi că nu te-ai întrebat nicio clipă şi nu ai nicio presupunere în privinţa accidentelor rutiere soldate cu victime omeneşti de pe tronsonul respectiv de drum.

Edited by FlowerKing
Link to comment
 • Moderator

Povestea asta cu aplicarea legii fără excepţie, a devenit deja un stereotip folosit de cei frustraţi că au fost prinşi şi sancţionaţi când au greşit. Şi se datorează ipocriziei native a românilor.

De unde ştii tu că bizonii sau cocalrii sunt iertaţi? Nu ştii absolut nimic, vorbeşti doar din auzite şi îţi dai cu presupusul. În câte procese verbale de contrevenţie te-ai pus martor pentru a ajuta la sancţionarea coclarilor, a bizonilor sau a parveniţilor ce circulă după cum îi taie capul? Aaaa, autorităţile să se autosesizeze, spui? E uite că datorită faptului că toţi aşteptaţi ca statul ori autorităţile să vă facă şi să vă rezolve problemele, bizonii ăia cîştigă în instanţă contestaţiile şi conduc în continuare, producând tragedii rutiere. De ce? Pentru că ăsta e sistemul legislativ din ţara asta, în care se pune mare accent pe simţul civic, ce la noi a dispărut complet. 

Chiar ieri a apărut o ştire în care un cocalar ce a fost cercetat pt trafic de droguri a fost oprit de un poliţist de la rutieră, care i-a reţinut permisul, iar sălbaticul ăla a devenit violent, l-a muşcat, înjurat, scuipat, etc Iar voi cetăţenii ăştia plini de drepturi, dar ipocriţi până în măduva oaselor, nu v-aţi mai scandalizat, ci doar vă amuzaţi. Şi exemplele pot continua la neşfârşit cu situaţii în care poliţiştii au de suferit doar pentru că încearcă să-şi facă datoria. Interesează pe cineva care sunt problemele lor? Nu, nu interesează pe nimeni, ba chiar vă amuză.

Fie că vrei să vezi sau nu, tu eşti o dovadă vie că legea se aplică fără excepţie, tu faci parte din mulţimea celor ce nu respectă legea şi sunt sancţionaţi. Grija ta nemărginită că ar mai exista şi alţii ce scapă, nu are nicio relevanţă şi nici nu îţi diminuează vinovăţia, la fel cum nici nu-şi justifică în vreun fel frustrarea, ci dovedeşte altceva.

Link to comment
 • Moderator

Aşa cum ţi-am spus, ai încălcat legea pentru că ai efectuat o manevră de depăşire într-o zonă interzisă marcată regulamentar cu indicator rutier.

Dacă nu ai fost capabil să-l vezi, nu e vina nimănui, tot tu eşti vinovat.

 

dsc0509qh.jpg

 

Mai departe, aberaţiile pe care le debitezi aici sunt doar frustrări de genul "capra vecinului", ce se datorează ipocriziei în care te scalzi. Nu are nicio legătură faptul că tu nu respecţi legea cu afirmaţia că ai văzut tu poliţişti care folosesc telefonul mobil. Din cauza asta nu poţi tu să respecţi legea şi te comporţi iresponsabil?

Te sfătuiesc să-ţi faci un blog unde să-ţi verşi toate mizeriile ăstea specifice telespectatorilor OTV, cei care analizează problemele superficial şi fără urmă de orice logică.

Ai încălcat legea, înseamnă că ai pus viaţa altora în pericol şi drept urmare nu eşti în poziţia să critici pe alţii. Abia când tu nu vei mai încâlca legea şi vei conduce responsabil eşti îndreptăţit să ceri explicaţii, până atunci eşti doar un contravenient.

Link to comment
Guest
This topic is now closed to further replies.
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.