Jump to content

Asigurările autospecialelor de serviciu


Dan
 Share

Recommended Posts

Probabil vă întrebaţi dacă şi ce fel de asigurări au autospecialele de serviciu. De curând secţia unde lucrez s-a confruntat cu un caz din acest mediu al asigurărilor şi doresc să împărtăşesc cu voi din această experienţă. Acum aproximativ o lună de zile ne-am trezit cu luneta uneia dintre loganurile din dotare crăpată toată, cu precizarea că maşina nu circulase absolut deloc şi nici nu prezenta niciun fel de urmă de lovitură.

După raportul de rigoare către Serviciul Logistic, criminalistul nostru a făcut o planşă foto, cu luneta în cauză, după care un coleg a mers la sediul IPJ. Acolo colegului i s-a făcut o împuternicire prin care IPJ Constanţa îl delega să reprezinte instituţia la societatea de asigurare. Cu această împuternicire, cu planşa foto şi cu certificatul de înregistrare (eu chiar nu am ştiut că acestea nu mai au certificate de înmatriculare) precum şi cu un nr. al unei asigurări FORFETARE, exact aşa am înţeles că se numeşte, colegul meu a mers la societatea de asigurare unde s-a întocmit un dosar de daună, iar după aprobarea acestuia urmează a se înlocui luneta deteriorată.

Documentându-mă, am aflat că pe lângă asigurările obligatorii IPJ-urile mai primesc bonus (adică GRATUIT) din partea firmei ce a câştigat licitaţia privind asigurările autospecialelor, un nr. limitat de asigurări facultative tip CASCO în regim forfetar, care ATENŢIE sunt nenominalizate şi care cuprind inclusiv echipamentele specifice autospecialelor, dar care se încadrează într-o anumită sumă stabilită de asiguratori. La IPJ Constanţa în acest moment suma disponibilă pentru acest CASCO forfetar este de 7.000 lei.

Aşadar dragi colegi care aţi avut evenimete în trafic, nu vă mai lăsaţi intimidaţi să plătiţi din buzunarul vostru daune produse în timpul serviciului. Verificaţi înainte dacă mai există fonduri la asigurările CASCO forfetare. S-a perpetuat percepţia bolnavă a unor aşa zişi "poliţişti" de pe la parcurile auto de a şicana tot felul de astfel de colegi care au fost implicaţi în tamponări şi care sunt nevoiţi să bage mâna în buzunar adânc, deşi se puteau efectua reparaţiile prin aceste asigurări forfetare.

P.S. În atache aveţi un model de contract pe care IPJ SIBIU l-a încheiat în anul 2009.

Documentatie RCA IPJ SIBIU.pdf

 • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

am avut si eu doua accidente cu doua masini de politie si ambele le-am reparat pe casco. atunci am aflat si eu cum e cu casco forfetar.

o unitate incheie un contract cu societate de asigurari, pentru un anumit numar de autovehicule. s-ar putea sa fie cum zice @dan ca suma forfetara este un bonus, cert e ca de fiecare data am apelat la acest casco forfetar.

la primul accident s-a ocupat "gospodarul" de toate actele, dar la a doua am alergat eu: am luat acceptul de la cei de la biroul auto(daca nu ai atestat, si inspectia tehnica periodica nici nu discuta cu tine), dupa care la societatatea de asigurari unde mi-au completat o polita de asigurare valabila in luna in care am avut accidentul, dupa care traseul obisnuit.

pana sa-mi dea acceptul cei de la biroul auto au verificat daca mai sunt bani in fondul de la casco forfetar. poate norocul meu a fost ca am avut accidentul in 30 octombrie spre sfarsitul anului.

la primul accident a trebuit sa blochez o masina si am intrat cu masina mea in el, iar la al doilea pe ploaie, dacia mea din 97, la o frana a celui din fata s-a dus sanie direct in bara celeilalte masini.

 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

@livu

spune-mi te rog daca cele doua daune te-au afectat ca persoana fizica la momentul incheierii politei RCA pentru autoturismul personal.

Link to comment
Share on other sites

Nu Dan, nu are cum să îl afecteze. El a fost doar împuternicit să meargă la societatea de asigurare. Putea fi oricare alt coleg împuternicit în locul lui.

Link to comment
Share on other sites

Da ? Şi dacă autoturismul nu a fost condus de nimeni ? A stat pe loc şi i-a crăpat luneta, de exemplu.

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

Și dacă este vorba despre o simplă avarie, ce nu poate fi încadrată ca accident, tot o să fie necesară împuternicirea cuiva, pentru că asigurările nu despăgubesc numai prejudiciile produse în urma accidentelor.

Link to comment
Share on other sites

Ordonanta nr.121/28.08.1998 si Instructiunile nr.830/20.01.1999( atunci cand s-au emis eram asociati cu militarii).

O alta scapare, cutuma, prostie etc.

Si cu toate ca nu mai suntem militari suntem cercetati administrativ exact in conformitate cu cele de mai sus.

In Ordonanta la art. 6 se stipuleaza ca militarii nu raspund material:

- pentru pierderile inerente produse in executarea misiunilor ori in procesul pregatirii de lupta care se incadreaza in dispozitiile legale in vigoare;

- pentru pagubele produse din cauze ce nu puteau fi prevazute si inlaturate;

- pentru pagubele generate de riscul normal al serviciului sau de forta majora;

- pentru pagubele produse in executarea ordinului comandantului sau sefului unitatii, caz in care raspunderea materiala revine acestuia.

Se execepteaza militarii care nu au raportat in termen de 24 de ore sau la inapoierea din misiune, din neglijenta sau rea-credinta, cazuri in care raspund impreuna cu comandantii sau cu sefii unitatilor.

In Instructiuni la acelasi art. 6 se dezvolta.

Edited by Elvis
Link to comment
Share on other sites

nu, nu m-a afectat in nici un fel "pe persoana fizica".

bonusurile si malusurile se calculeaza pe polita de asigurare, nu pe sofer.

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

va salut. as vrea sa stiu daca autospecialele Land Rover din dotarea PFR au casco... e o chestiune f importanta. ms si daca nu trebuia deschis aici topicul, scuze.

Link to comment
Share on other sites

adica , daca eu ii lovesc masina tatalui meu si folosesc asigurarea , atunci o sa ii vina mai scumpa lui asigurarea si nu mie ?

 • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Poliţia Română şi-a făcut poliţă RCA la Carpatica Asig

(preluare capital.ro care citeaza dgmarket.ro )

Inspectoratul General al Poliției Române a atribuit societății Carpatica Asig contractul pentru asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) a parcului auto, conform unui anunț postat pe dgmarket.ro.

Contractul a fost atribuit prin negociere, Carpatica fiind societatea care a oferit cel mai mic preţ din toate cele trei candidate. Astfel, Poliţia Română va plăti în total 147.502 lei pentru asigurarea autovehiculelor proprii, deşi valoarea contractului estimat iniţial se ridica la 684.300 lei. Desemnarea câştigătorului a fost făcută pe criteriul ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere financiar.

Rezultatele CARPATICA Asig pentru primele nouă luni ale lui 2012 arată că, poliţele RCA au generat peste 87% din portofoliul asigurătorului (primele brute subscrise pe acest segment au fost de 180,5 milioane de lei).

Comentariu propriu : Nu am fost asigurat niciodata la aceasta societate, dar o simpla cautare pe net arata o multime de asigurati nemultumiti si servicii/operativitate/refuzuri de deconturi proaste. Este de asteptat la acest gen de servicii in conditiile licitate , in care pretul real pe piata este dublu sa fie un fiasco... dar poate ma insel .

Edited by LORD
Link to comment
Share on other sites

Majoritatea celor care incheie o astfel de polita RCA prefera tariful cel mai mic. Sunt niste diferente mari intre tarifele practicate de Carpatica Asig si celalte societati de asigurare pentru acelasi autoturism. Era normal ca aceasta societate sa poata oferi cel mai mic pret deoarece politica lor este sa adune cat mai multi bani din incheierea politelor de asigurare si despagubiri ioc. Sa speram ca nu vom avea nevoie sa folosim politele emise de catre aceasta societate de asigurari. Sunt campioni la numarul de plangeri la CSA si in orice tara civilizata aceasta societate era desfiintata pana acum.

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

Experienta mea cu cei de la Carpatica, dateaza de acum 7-8 ani, cand eram cu o Solenza de la munca si m-a lovit din spate un sofer asigurat de ei. Dupa hartogaraia de rigoare (colegul cu care eram in masina a suferit o cotunzie la cap, pt ca s-au rupt scaunele din cauza socului, asa ca s-a facut dosar etc), m-am prezentat la ei, mi-au deschis imediat dosar de dauna si m-au trimis la un service agreat de ei. In 4-5 zile masina a fost gata, in conditiile in care spatele Solenzei era varza (soferul care ne-a lovit a avut 14 metrii urme dinamice de franare). Probabil s-au miscat repede pt ca era o masina a politie?! Ulterior, am ramas in bune relatii cu agentul de asigurari care mi-a facut dosarul de dauna si chiar mi-am contractat si un CASCO la ei pt masina personala. Dar a trecut timpul, s-a schimbat si consiliul director, a venit si criza etc., iar reclamatiile au inceput sa curga garla (pe forumurile de asigurari sunt in top la nemultumiri)

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

eu tocmai incerc sa repar masina masina de la serviciu la un service agreat de carpactica, vinovatul avand asigurare la carpatica.

sa vezi de acum incolo scandaluri si reclamatii contra politistilor.

carpatica impune tarife pentru reparatie foarte mici, mult mai mici decat tarifele service-urilor si de aici incep certurile si scandalurile.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.