Jump to content
POLITISTI.ro

Criminalişti pentru o zi


NewsBot

Recommended Posts

poza-int-si-main-buna%282%29.jpg

Astăzi, elevii claselor a XI-a şi a XII-a din Liceul Teoretic C.A. Rosetti, însoţiţi de profesori, au vizitat Institutul de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Specialiştii din cadrul Institutului de Criminalistică le-au prezentat elevilor tehnologia de care dispune unitatea şi modalităţile ştiintifice de lucru ale specialiştilor criminalişti.

Elevii au vizitat laboratoarele de analiză a microurmelor, a substanţelor toxice sau stupefiante, laboratoarele de analiză genetică, balistică şi laboratorul de relevare prin mijloace fizico-chimice a urmelor papilare.

Iniţiativa s-a bucurat de aprecierea elevilor prin prisma faptului că anumite concepte teoretice din chimie, fizică sau bilogie sunt aplicate în laboratoarele criminalistice, cele trei ştiinţe fiind înrudite cu munca desfăşurată de specialiştii în criminalistică.

Informaţii de background:

Criminalistica este ştiinţa care elaborează mijloace şi metode tehnico-ştiinţifice, precum şi procedee tactice destinate descoperirii, fixării, ridicării, examinării şi interpretării probelor judiciare, efectuării expertizelor şi constatărilor tehnico-ştiinţifice, în scopul prevenirii şi descoperirii infracţiunilor, identificării făptuitorilor şi administrării probelor necesare aflării adevărului în procesul judiciar.

Institutul Naţional de Criminalistică este afiliat, începând cu luna mai 2005, la European Network of Forensic Science Institutes (ENFSI) – Reţeaua Europeană a Institutelor de Criminalistică.

Institutul Naţional de Criminalistică este acreditat conform standardelor europene şi ISO 17025.

Principalele atribuţii ale structurilor de criminalistică sunt cele privind efectuarea cercetării la faţa locului, examinarea probelor în laborator, efectuarea constatărilor tehnico-ştiinţifice şi a expertizelor criminalistice, precum şi cercetarea ştiinţifică fundamentală şi aplicativă.

I.G.P.R. - CENTRUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Link to comment
  • 3 years later...

ELEVII, "CRIMINALIŞTI PENTRU O ZI”

 

Poliţia Română a fost gazda elevilor de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul, premianţi la olimpiade.

 

Întrebările acestora şi-au găsit răspunsuri la sediul Institutului Naţional de Criminalistică.

 

La data de 20 martie a.c., începând cu ora 10.00, poliţiştii Institutului de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au primit vizita a 26 de elevi din clasa a XI – a de la Colegiul Naţional Mihai Viteazu din Bucureşti, premianţi la Olimpiadele Naţionale.

 

Întrevederea de astăzi a debutat cu o prezentare succintă a istoriei şi importanţei acestei instituţii, precum şi a activităţilor desfăşurate de specialiştii criminalişti.

 

Poliţiştii din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică le-au prezentat elevilor tehnologia de ultimă generaţie şi modalităţile ştiinţifice de lucru folosite în munca de poliţie.

 

Elevii au vizitat laboratoarele de analiză a urmelor şi microurmelor, a substanţelor toxice sau stupefiante, laboratoarele de analiză genetică, balistică şi laboratorul de relevare prin mijloace fizico-chimice a urmelor papilare.

 

De asemenea, le-a fost prezentat modul în care sunt folosite de Poliţie mai multe baze de date pentru identificarea autorilor de infracţiuni.

 

Poliţiştii le-au prezentat modalităţile în care se fac reconstrucţii faciale, cu ajutorul mulajelor de lut şi silicon, precum şi cu instrumente tehnice de ultimă generaţie.

 

Prezentările au fost însoţite şi de demonstraţii practice, de exemplu pentru identificarea amprentelor de pe un ziar, cu ajutorul spectrului de lumină şi a unor ochelari speciali.

 

În cadrul laboratorului de expertiză a documentelor, elevilor le-au fost indicate elemente de siguranţă ale unor bancnote şi documente de identificare, totodată fiindu-le prezentate specimene falsificate.

 

Pe parcursul prezentărilor, au fost purtate şi discuţii interactive între poliţişti şi elevi, iar la finalul vizitei, fiecăruia dintre elevi i-a fost înmânată o diplomă de „criminalist pentru o zi”.

 

big_dsc_7859.jpg

 

big_dsc_7866.jpg

 

big_dsc_7908.jpg

 

big_dsc_7917.jpg

 

big_dsc_7925.jpg

 

big_dsc_7931.jpg
 

Sursă: IGPR

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.