Jump to content
POLITISTI.ro

Informatii despre Criminalistica


Motzzy
Go to solution Solved by BGeorge,

Recommended Posts

Buna!:D

Vi-as fi foarte recunoscatoare daca m-ati putea ajuta.

Vreau sa aflu cat mai multe informatii despre CRIMINALISTICA.Am inceput sa ma documentez tot mai mult deoarece consider ca am inclinatii catre aceasta meserie si o consider foarte captivanta.

Orice informatie(ramura din care face parte,studiile necesare,avantaje,dezavantaje etc.)este bine venita. ^_^

Link to comment
Share on other sites

Faci vreo școală în acest sens? Sau doar ce vezi pe la TV, emisiuni de pe Discovery. Să știi ca e diferență cam măricică.

Link to comment
Share on other sites

Desi trebuia sa pun acest articol in topicul Politisti cu care ne mandrim, am ales sa-l postez aici pentru a vedea si alte persoane , care viziteaza forumul nostru , ce inseamna un criminalist si cu ,, ce se mananca ,, aceasta stiinta/profesie .
( preluare articol din gandul.info din 12 mart. 2012 , scris de Adrian Popescu senior editor la Gandul )


FEMEI TARI. Andra Dinu, criminalist: "E o meserie care nu-ţi împietreşte sufletul. Te sensibilizează"

 

Dacă o vezi pe stradă, cu greu îţi poţi închipui cu ce se ocupă. Poate doar privirea directă şi pătrunzătoare şi o anumită siguranţă de sine, deloc ostentativă, în ţinută, umblet si gesturi să-i trădeze meseria: poliţistă. Şi nu una oarecare. În urmă cu 16 ani, pe când poliţia era militarizată şi ea îşi începea cariera ca proaspăt locotenent la IPJ Braşov, Andra Dinu a fost una dintre cele două-trei absolvente ale Academiei de Poliţie care a deschis calea femeilor în cercetarea criminalistică la faţa locului, domeniu până atunci rezervat doar bărbaţilor.

"Cum adică, meserie masculină?"
Când o întreb cum i-a venit ideea să-şi aleagă o asemenea meserie "masculină", Andra Dinu mă priveşte câteva clipe contrariată, apoi mă întreabă la rândul ei, zâmbind: "Cum adică, meserie masculină? Adică una în care n-au ce căuta femeile? Nu cred că în anul de graţie 2012 mai poate gândi cineva în felul ăsta, mă refer la colegii mei! Poate din afara sistemului să pară aşa, dar nu e.

După care mă dumireşte: în 1991-92, în ultima clasă de liceu, când se pregătea intens pentru admitere la ASE - "că aşa era atunci moda" - a văzut într-un ziar un anunţ că la Academia de Poliţie sunt locuri şi pentru fete. "Şi am zis: asta este, acolo mă duc, aşa am simţit atunci şi aşa am făcut. Chit că nu ştiam mai nimic despre academia asta. Când am trecut, odată, cu mama, pe lângă hipodromul clubului Dinamo am crezut că e al Academiei de Poliţie şi i-am zis: "Uau, ce grozav, au şi hipodrom, dacă intru, o să învăţ şi să călăresc!"" N-a învăţat, dar până în ziua de azi n-a regretat nicio clipă alegerea făcută.
A doua femeie criminalist pe cercetare la faţa locului din ţară
Se opreşte câteva clipe, zâmbind unor amintiri doar de ea ştiute, apoi continuă: "În momentul în care am intrat eu în poliţie, la Braşov, am fost a doua femeie criminalist pe cercetare la faţa locului din ţară, după o colegă de la Sălaj care terminase cu doi ani înaintea mea, ea a fost cred important]primafemeie criminalist post-revoluţie din România. Dar niciodată n-am fost tratată la modul "ce să caute, dom'le, o muiere în criminalistică?", nu ţin minte să fi avut parte de vreo reacţie misogină din partea vreunui coleg sau şef, lucru care chiar m-a uimit puţin atunci, la început. Pentru că se credea la vremea respectivă - şi unii mai cred şi azi - că meseria de criminalist care se ocupă de cercetarea la locul infacţiunii îţi împietreşte cu timpul sufletul, te abrutizează, de unde şi reputaţia de meserie "masculină". În realitate însă nu e deloc aşa, cel puţin în ceea ce mă priveşte, eu cred că dimpotrivă, astfel de cazuri mai mult te sensibilizează, indiferent că eşti femeie sau bărbat. Aşa trebuie să priveşti lucrurile din momentul în care îţi alegi această meserie, altfel, după trei, patru cazuri, ajungi sigur la psihiatru", spune Andra Dinu.
Şi încă un lucru, cel puţin la fel de important: meseria de criminalist - şi cea de poliţist în general - înseamnă în primul rând muncă de echipă, continuă ea: "Dacă nu există o echipă între criminalişti, judiciarişti, procurori de caz, lucrurile nu au cum să meargă şi să iasă bine. Iar din punctul ăsta de vedere, cred că la noi, la Braşov, avem cea mai bună echipă din ţară, în care ne simţim ca într-o familie, indiferent de grad sau funcţie. Dar aşa zic probabil, toţi colegii mei din fiecare judeţ".
Primul caz care a marcat-o
Despre primul caz la care a lucrat are doar amintiri vagi, mai ales că e din vremea studenţiei, când făcea practica la IPJ Braşov. ţine minte "de parcă ar fi fost ieri" cel dintâi caz care care a marcat-o "profund, psihic şi emoţional": un caz de pedofilie, al unui băieţel de 9 ani abuzat sexual de tatăl vitreg: "Rezolvat, din fericire şi cu imensul ajutor al copilului, fără de care n-am fi reuşit poate niciodată să probăm vinovăţia acelui monstru, pentru că nu pot să-i spun om, şi să-l trimitem în puşcărie, cu un probatoriu foarte, foarte serios. Acela a fost primul caz deosebit, în care m-am implicat şi emoţional, la fel ca şi toţi colegii cu care am lucrat".
De atunci, în 16 ani, puţine au fost cazurile de infracţiuni - crime, jafuri etc. - sau de accidente cu victime din judeţ, la care Andra Dinu să nu fi făcut cercetarea la faţa locului. Între cele mai complexe şi mai dificile - un jaf soldat cu uciderea unui copil nevinovat, în 1998; celebrul caz Elodia; prăbuşirea unui elicopter israelian în zona Colţii Ţapului din Bucegi, soldată cu moartea a şapte militari, şase israelieni şi un român.
A fost "un caz foarte solicitant din toate punctele de vedere, inclusiv fizic, la care am avut o colaborare de excepţie cu autorităţile israeliene", spune ea. Continuă să enumere cazurile deosebite la care a lucrat: omorul de la Făgăraş, "căruia i-a căzut victimă o studentă violată, ucisă şi apoi incendiată cu o bestialitate fără margini".
Şi mai recent, anul trecut, cazul soţiei avocatului Teodorescu, omorâtă la fel de bestial din iniţiativa acestuia, şi accidentul de la Lunca Câlnicului, în care şi-a pierdut viaţa un coleg poliţist care se întorcea de la o cercetare în Covasna. Iar de curând a cercetat cazul cutremurător al braşovencei care şi-a ucis şi tranşa bebeluşul de numai şase luni.
Crede că s-a născut sub o stea norocoasă
După mai bine de un deceniu şi jumătate de meserie, CV-ul Andrei Dinu arată astfel: licenţiată în Drept, comisar de poliţie şef Birou ITSLF (Investigare Tehnico-Ştiinţifică a Locului Faptei) din cadrul IPJ Braşov, expert criminalist autorizat şi acreditat de Ministerul Justiţiei, cu articole publicate in Revista de Criminalistică şi în alte publicaţii de specialitate, deţinătoare a unui masterat în criminalistică şi vorbitoare excelentă de germană şi engleză. E căsătorită cu Cătălin, colegul de facultate de care se îndrăgostise "iremediabil" în studenţie şi pe care l-a "ardelenizat fără prea mult efort, pentru că el e de loc din Câmpina". S-au căsătorit în 1996, imediat după ce Andra a terminat facultatea, la un an după el, şi de atunci sunt colegi în IPJ Braşov. "El e mai mare-n grad, comisar-şăf, să trăiţi, da' şăf e doar la serviciul lui, acolo, acasă gata cu şăfia, suntem egali!" Au o fetiţă de 11 ani, Dara, elevă la Colegiul Naţional "Johannes Honterus", la care e înscrisă încă de la vârsta grădiniţei, pe urmele mamei sale.
"Ca orice om normal", Andra Dinu are şi hobby-uri: dansul - colegii o mai tachinează cu "ce dans, dom'le, balet în toată regula!" - schiul - "practicat doar ca sportiv amator", inclusiv la competiţiile naţionale şi internaţionale ale poliţiştilor, cu clasări constante pe podium, mersul pe munte şi, "bineînţeles, lectura, autorul favorit - Marques". Şi "tot ca la orice oameni normali", familia Dinu e "întregită" cu un ditamai dulăul pe nume Scuby, "o corcitură foarte simpatică de ciobănesc carpatin cu ciobănesc german, care mai rupe din când în când plasa de la ţarc, în rest e întruchiparea cuminţeniei." "Dacă stau să mă gândesc bine, cred că m-am născut sub o stea norocoasă, fac o meserie pe care n-aş schimba-o pentru nimic în lume, am nişte părinţi, un soţ şi un copil extraordinari, ce mi-aş putea dori mai mult?", conchide viitorul comisar-şef - de la finele acestei luni - Andra Dinu

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Buna ziua ! as dori sa stiu si eu,va rog,in cazul in care am absolvit Facultatea de Drept si vreau sa urmez un master in criminalistica(stiu ca nu e ca in CSI,dar altceva efectiv nu ma atrage) care sunt sansele pentru a ma angaja? si mai important,unde ma pot angaja? am citit intrebarile precedente care au fost puse in legatura cu acest subiect si am inteles de la dumneavoastra ca pentru a deveni criminalist trebuie sa urmezi Academia de Politie. Insa pe mine m-ar interesa absolut orice ramura a criminalisticii,nu neaparat cea clasica la care se gandeste toata lumea.Si nu stiu ce sanse as avea pe viitor,nu stiu daca merita sa abandonez baroul sau inm-ul pentru acest master. Va multumesc din suflet pentru timpul acordat!

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.