Jump to content
POLITISTI.ro

Reglementari privind controlul dispozitivului de siguranta publica

Postare recomandată

Publicat

Buna seara .As dori sa stiu daca cineva cunoaste daca exista vreun OMAI sau alte dispozitii care sa prevada si sa reglementeze controlul dispozitivului de sig. publica de catre sefi,sau daca aceste controale se fac in baza unui plan aprobat ori alte situatii anume specificate.

In localitatea unde lucrez exista un sef direct care face controale cand si cum il taie capul(cu masini civile,fara tinuta,fara a fi insotit de vreun alt ofiter sau subofiter-in speta seful de schimb,etc).

Va multumesc.Cu respect.

• Membru
Publicat (modificat)

La Cluj controlul se face in sch 3 si ma gandesc ca exista o dispozitie a Inspectorului Sef in acest sens!In legatura cu cele prezentate de tine (masini personale sau imbracaminte civila)un coleg l-a reclamat pe un adjunct de sef de sectie pentru ca a vrut sa-l sanctioneze ca nu avea cravata iar el venea in trening sa ne controleze.Dupa ce a facut acea sesizare catre conducerea Pol. Mun. respectivul si-a schimbat tinuta!

Daca face abuzuri acest sefulet ar fi bine sa sesizezi pe cineva din sindicat sau sa mergi in audienta la cineva din conducerea sectiei/pol oras/pol mun/etc.

Modificat de cipri83
  • Apreciez 1
Publicat (modificat)

Ce marlan, frate! Si Sindicatele ce pazesc, nu iau atitudine? :angry:

Inadmisibil! Sa faca dom'le o planificare, cu ziua, ora si locatia, eventual sa ii si sune pe cei din teren, pe fiecare, cand vine in control, sa le reaminteasca.

Si sa vorbeasca si la biserici, sa se traga clopotele cand pleaca el in control. In dunga, cum se trageau cand veneau tatarii in control inopinant, acum cateva sute de ani.

'ti-ai dreacu de sefi cu cin' va pus, ca nu mai stiti cum sa faceti viata grea la oameni!

Modificat de DarkSide
  • Displace 16
  • Moderator
Publicat

Ce ar fi să mai renunți la ironiile de acest gen și să postezi într-un mod ceva mai serios, dacă chiar ai ceva de spus? Nu de alta, dar devii previzibil și plictisitor.

Referitor la modul în care șefii controlează subordonații, îți pot da mai multe exemple, nu numai unul, în care astfel de șefi mergeau pe la chefuri și după ce se chercheleau împreună cu niște amici civili, pentru a se distra și a le demonstra tovarășilor de pahar cât de tari sunt ei, plecau în control, cu mașina unui „tovarăș de pahar” și evident însoțiți de aceștia. Iar o dată ce găseau un amărât de subordonat în incursiunea lor, just for fun, îl bălăcăreau și luau la mișto doar pentru a brava în fața amicilor. Și cunosc mai mulți astfel de șefi parveniți ce apelau la astfel de practici, deci nu vorbesc numai despre un caz.

Așa că și controlul ăsta, trebuie efectuat în anumite condiții, nu așa după cum i se scoală oricărui șefuleț ce se crede un stăpân, iar pe subordonații săi îi confundă cu niște sclavi, pe care îi poate umili și batjocori în fața amicilor când dorește ... pentru amuzamentul propriu sau al găștii ori pentru a-și gâdila orgoliile tipice parveniților.

• Apreciez 4
Publicat (modificat)

Ce ar fi să mai renunți la ironiile de acest gen și să postezi într-un mod ceva mai serios, dacă chiar ai ceva de spus? Nu de alta, dar devii previzibil și plictisitor.

Ar fi o noutate absoluta, daca tot ma intrebi ce ar fi. . Cat despre cat de previzibl/surprinzator sau plictisitor/interesant sunt, ti-am lasat senzatia ca ar fi unul din scopurile mele in viata sa iti creez tie surprize sau interes? :D

Se cheama sarcasm, gasesti cateva definitii foarte interesante pe net. Majoritatea in engleza. Vezi ca e una foarte sugestiva dar te las pe tine sa ghicesti la care din ele fac referire.

etc, etc (n.a.)

Nu ma indoiesc ca exista asemenea cazuri, cunosc si eu specimene, dar nu a rezultat de nicaieri ca initiatorul topicului s-a confruntat exact cu un asemene caz. Care in mod sigur nu constituie oricum regula, oricat ar fi de dese. Dar, dupa cum vezi, problema lui e ca ala e cu masina civila, fara tinuta si neinsotit. Nu ca vine beat, nu ca isi bate joc de el. Deci exemplele tale, desi reale, sunt de-amp...pardon, nu sunt la obiect. Refera-te strict la ce spune omul ala, daca tot ceri altora sa o faca, ok?

Care e de fapt problema daca vine ala in civil si cu masina personala? daca iti vezi de treaba ta, nu te gaseste dormind in post sau prin carciuma ori in cine stie ce alta pozitie/activitate in care nu aveai ce cauta, care e problema?!

Imi amintesc de scandalul care il faceau nu stiu ce sindicalistii p..ii din bransa soferilor, acum cativa ani, cand au aparut radarele in masini neinscriptionate! Huooo, asta e vanatoare, de ce sa fie neinscriptionate? Sa fie dom'le in masini pe care sa scrie politia, sa stea dom-le doar la post fix, sa nu aibe voie decat in zone in care exista avertizari, pancarte cu Atentie radar!

Si alte asemenea tampenii. Pai de ce, daca n-ai probleme, de ce te ntereseaza in ce fel de masina e radarul? Respectiv seful?

PS: si, daca erai in stare sau erai atent (ca nu stiu care e cauza), pricepeai ca postarea mea e chiar la obiect si chiar aveam ceva de spus. Adica exact ce am spus in urmatoarea, doar ca am facut-o la un mod care, mdeh, pentru tine e plictistor si previzibil....

Dar in fond am zis acelasi lucru. Respectiv ca nu mi se pare normal sa constituie o problema faptul ca cel controlat nu stie cand si cum va veni seful in control, pentru ca ala nu mai e control, e frectie.

Sigur, daca seful ala are un comportament de cretin, ca cel pe care l-ai descris tu in exemplul tau, atunci e alta poveste. Dar, repet, nu rezulta din postarea de deschidere ca la asemenea comportamente se face referire.

Modificat de DarkSide
  • Apreciez 2
  • Displace 2
  • Moderator
Publicat

Ce marlan, frate! Si Sindicatele ce pazesc, nu iau atitudine? :angry:

Inadmisibil! Sa faca dom'le o planificare, cu ziua, ora si locatia, eventual sa ii si sune pe cei din teren, pe fiecare, cand vine in control, sa le reaminteasca.

Si sa vorbeasca si la biserici, sa se traga clopotele cand pleaca el in control. In dunga, cum se trageau cand veneau tatarii in control inopinant, acum cateva sute de ani.

'ti-ai dreacu de sefi cu cin' va pus, ca nu mai stiti cum sa faceti viata grea la oameni!

Exista un ordin sau o dispozitie ce reglementeaza aceste activitati, si culmea, chiar trebuie sa existe o planificare.

DarkSide, de ce nu cauti un site de genul bascalie.ro sau caterinca.ro daca tot iti place sa fii asa spiritual? Postarile de acest gen nu sunt utile nimanui si chiar suntem satui de mistocari.

• Moderator
Publicat

Exact asta faci cu astfel de replici pe care le dai, încerci din răsputeri să faci pe deșteptul, să ieși în evidență și să pari interesant, dar în esență singurul lucru ce iese în evidență în cazul tău este că ești posesorul unor frustrări și a unor complexe, fie că vrei să o recunoști sau nu. Comportamentul și atitudinea ta pe acest forum sunt specifice unui troll, nu te-am văzut să dai un sfat util sau să postezi ceva folositor colegilor tăi, în schimb doar urmărești puțin mai multă atenție. Din acest motiv, cel puțin pentru mine, ai devenit previzibil și plictisitor.

Dacă în cazul polițiștilor din stradă există niște reguli, tot la fel trebuie să existe și în cazul șefilor. Dacă agentului din stradă i se interzice să patruleze cu mașina personală, de ce în cazul șefilor ar trebui să fie în regulă o astfel de practică. Nu are nicio legătură comparația cu radarele poliției neinscripționate, pentru că acele mașini nu sunt personale, sunt ale instituției, iar agentul de circulație nu se poate duce să ia o astfel de mașină după cum i se scoală sau dacă se plictisește acasă.

PS: si, daca erai in stare sau erai atent (ca nu stiu care e cauza), pricepeai ca postarea mea e chiar la obiect si chiar aveam ceva de spus. Adica exact ce am spus in urmatoarea, doar ca am facut-o la un mod care, mdeh, pentru tine e plictistor si previzibil....

Am priceput mai mult decât poți să bănuiești tu, iar dacă tot ești interesat, pot să-ți și spun, numai că nu o să fii deloc încântat și vei spune că te jignesc.

Publicat

Eu zic sa ajutam omul nu sa incepeti sa va spuneti oful unul altuia.

Publicat (modificat)

Nu ar deranja pe nimeni daca aceste controale ar fi facute cu scopul de a identifica si a incerca rezolvarea unor probleme de serviciu.(cu care se confrunta compartimentul de OP).Cine doarme in timpul serviciului sau merge la f...t su la carcuma,e problema lui(a nu se intelega ca aprob un asemenea comportament.)

De ex intre 2 evenimente,la interval de 30 min. patrula se opreste la un fast food.In acest timp respectivul mare ofiter asteapta patrula in locul unde ar fi trebuit sa fie cf variantei de patrulare. Banuind ca patrula a dezertat,suna un membru al patrulei sa vada in ce crasma este,si acesta ce credeti ca facea?era la al 2-lea eveniment,audia o persoana.Bineinteles ca "felicitarile "telefonice ale sefului au fost auzite involuntar si de alte persoane prezente.........La iesirea din schimb cere patrulei sa faca raport pt a-i sanctiona pt nerespectarea var.de patrulare,si face un scandal monstru la schimbare de ture.......,ii da exemplu cat de indisciplinati sunt respectivii......

Sunt multe alte exemple mai concludente cu privire la caracterul josnic al acestei persoane,iar eu am adresat intrebarea initiala pt. a contesta eventuala sanctiune care ar urma avand in vedere modul cu acest mare sef a prins infractorii(pardon,politistii,subordonatii sai).

Daca cineva stie de vreo asemenea dispozitie va rog sa postati.

Cu respect.

Modificat de big j
  • Membru
Publicat

Se cheama sarcasm, gasesti cateva definitii foarte interesante pe net.

Conform dex-ului avem:

SARCÁSM, - Ironie aspră, usturătoare; batjocură necruțătoare.

IRONÍE, - Vorbă, frază, expresie, afirmație care conține o ușoară batjocură la adresa cuiva sau a ceva, folosind de obicei semnificații opuse sensului lor obișnuit; zeflemea, persiflare.

Ca sa vezi !? "sarcasm-ul" e tot o "ironie" :faint:

Exact asta faci cu astfel de replici pe care le dai, încerci din răsputeri să faci pe deșteptul,

Chiar si daca ii reuseste, nu trebuie sa uitat faptul ca: doar face pe ... :emo-yessir:

Publicat (modificat)

Big j o sa incerc sa te indrum ce sa studiezi.

Dar totul tine de cat sunteti de uniti voi, polititistii de la patrulare.

Nu ,domnul ofiter nu are voie sa faca control atunci cand vrea el.

Trebuie sa fie de serviciu, sa se regaseasca in planificarea de control facuta de seful formatiunii la inceputul lunii, imbracat in tinuta de serviciu si cu un autoturism care apatine MAI.

Daca nu se intampla asa puteti sa-l reclamati.

La nivelul fiecarei formatiuni exista un Plan cu intinerariile si variantele de patrulare care este secret .

Procedura privind executarea serviciului de patrulare pro-ps/pop 14 din 27.10.2008 - cred ca o gasesti pe Intrapol.

La responsabilitati vei gasi ca seful nemijlocit coordoneaza , sprijina, indruma si ultima data controleaza persoanele care aplica procedura.

Anexa la Dispozitia 7 din 07.02.2008 - Conceptia de organizare si actiune a structurilor de ordine publica.

La articolul 14 litera b se arata ca seful biroului sau ofiterul desemnat intocmeste registrul dispozitivelor de siguranta publica iar la articolul 19 coordoneaza, indruma si ultima data controleaza.

La articolul 22 vei gasi ca seful politiei municipale /orasenesti etc in baza concluziilor desprinse din analiza situatiei operative propune inspectorului sef masuri pentru imbunatatirea activitatii , iar in baza acestor concluzii desprinse din analiza situatiei operative, dispune si efectueaza controale in mediul rural.

Dispozitia Adjunctului Sefului DOSP nr. I/1226 din 06.06.2010 si Anexa la aceasta dispozitie - Metodologia de punere in aplicare a OMAI 60/02.02.2010 privind organizarea si executarea activitatilor de mentinere a ordinii si sigurantei publice.

La articolul 11 - Controlul se efectueaza de catre ofiteri anume desemnati , adica nu cine vrea cand vrea si cum vrea ,,muschii lui'.

Si iti mai dau si procedura PRO-PG 25 privind organizarea si desfasurarea controalelor tematice si de fond , poate te ajuta.

PS. Intunecatule cand vine vorba de paza si ordine lasa ,,cercetatorii" sa-si dea cu parerea. :doh:

Modificat de Elvis
  • Apreciez 1
  • Displace 1
Publicat (modificat)

In sfarsit un raspuns la obiect pt care multumesc.Ca fapt divers acest ofiter se afla printre cei care sunt in registrul cu planificarea controalelor efectuate de ofiteri,insa efectueaza controale(pande) cu precadere in alte zile decat cand este planificat la control.

Mai mult,intocmeste materiale cu rezultatul acestor "controlale" si ameninta non-stop ca le trimite sefilor din esaloanele superioare.

Ideea de control in conceptia acestuia este ca daca tot face acest lucru trebuie sa faca un "flagrant" la vreo patrula.Mai mult se lauda ca in ziua de ....... a stat 2 ore dupa patrula x ,si va face el verificari ce cauta patrula x in locul y.

Cu respect.

Modificat de big j
Publicat

As deranja cu o ultima intrebare:cunoaste cineva dispozitia cf careia instructatajul (inainte de a pleca in teren,) se face in timpul programului?In cazul meu prezenta este obligatorie cu 30 min inainte de intrarea in schimb,iar cine intarzie este aspru criticat pt nerespectarea programului de lucru..........................

Cu respect.

• Moderator
Publicat

Iti pot confirma ca instructajul se face in timpul programului de lucru, insa nu stiu numarul dispozitiei. Daca ti se intampla asa ceva, este un abuz si ai putea face o sesizare pe cale ierarhica, iar daca nu se linisteste seful tau nici asa, una la parchet si il linistesti.

• Apreciez 1
Publicat

As deranja cu o ultima intrebare:cunoaste cineva dispozitia cf careia instructatajul (inainte de a pleca in teren,) se face in timpul programului?In cazul meu prezenta este obligatorie cu 30 min inainte de intrarea in schimb,iar cine intarzie este aspru criticat pt nerespectarea programului de lucru..........................

Cu respect.

Cauta in buletinul posturilor in care semnezi la intrarea in serviciu, daca nu ma insel chiar pe la inceputul acestuia. Acolo este prevazut ca instructajul se face in timpul programului, nicidecum in afara acestuia. Am avut si noi discutii la inceput pe aceasta tema, i-am aratat sefului ce scrie acolo iar de atunci s-a rezolvat. Succes.

Publicat (modificat)

As deranja cu o ultima intrebare:cunoaste cineva dispozitia cf careia instructatajul (inainte de a pleca in teren,) se face in timpul programului?I

Cu respect.

Citeste Ordin nr. 60/2010 privind organizarea si executarea activitatilor de mentinere a ordinii si sigurantei publice , art . 15 alin. 2

Art. 15

(1) Instruirea premergatoare intrarii in serviciu a efectivelor din dispozitivul de mentinere a ordinii si sigurantei publice are ca scop informarea acestora cu privire la evolutia situatiei operative, aspectele identificate din analiza tactica, informatiile detinute si zonele de patrulare.

(2) Activitatea de instruire/pregatire se realizeaza in cadrul programului efectiv de lucru, pe parcursul a maximum 15 minute.

(3) Programul de lucru al efectivelor din dispozitivele de ordine si siguranta publica constituite in mediul urban si rural este de 8 ore/zi.

(4) Instruirea efectivelor angrenate in activitati de mentinere a ordinii si sigurantei publice se efectueaza la sediul structurii de politie sau in alta locatie, in functie de conditiile existente pe plan local, de catre ofiteri desemnati de sefii structurilor de politie, cu participarea reprezentantilor jandarmeriei si politiei de frontiera.

Ordin 60 din 2010 privind ordinea si siguranta publica.pdf

Modificat de Eduard
  • Apreciez 4
Publicat (modificat)

Putina atentie Big j !!!!

O.M.A.I. nr. 577/2008

privind programul de lucru al politistilor, formele de organizare a acestuia si acordarea repausului saptamanal

Art. 15

(1) Pentru politistii care desfasoara activitatea in schimburi, precum si pentru cei care desfasoara activitati operative se asigura in cursul unei luni cel putin un repaus saptamanal, sambata si duminica, in zile consecutive.

(2) Politistii aflati in timpul liber, dupa efectuarea serviciului, nu participa la executarea sedintelor de tragere cu armamentul din dotare, la activitatile de pregatire fizica, la analize profesionale sau orice alte activitati care nu sunt impuse de o stare exceptionala sau de necesitate. Participarea politistului la astfel de activitati din timpul liber se face prin compensarea in mod corespunzator cu timp liber sau plata orelor suplimentare.

(3) Munca suplimentara si munca de noapte sunt prestate de catre politisti in limitele si cu drepturile compensatorii prevazute de lege.

Art. 20

Nerespectarea prevederilor prezentului ordin privind programul de lucru, formele de organizare a acestuia si acordarea repausului saptamanal atrage dupa sine sanctiunile prevazute de actele normative in vigoare.

ANEXA Nr. 1

MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVE

Unitatea ........................

SITUATIE

privind orele suplimentare prestate peste programul normal

de lucru de catre personalul (denumirea structurii)

in luna ........................

+----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------+

¦Nr. ¦Numele si¦Activitatea¦ Cine a dispus ¦Intervalul¦ Nr. ¦ Semnatura ¦Semnatura sefului¦ Observatii ¦

¦crt.¦prenumele¦desfasurata¦desfasurarea activitatii¦ de timp ¦ ore ¦politistului¦ nemijlocit ¦ ¦

+----+---------+-----------+------------------------+----------+-----+------------+-----------------+------------------¦

+----+---------+-----------+------------------------+----------+-----+------------+-----------------+------------------¦

+----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------+

ANEXA Nr. 2

MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVE

Unitatea ........................

Aprob

Seful unitatii

SITUATIE CENTRALIZATOARE

cu personalul (denumirea structurii) care a desfasurat ore

suplimentare in luna ........................

+---------------------------------------------------------------------------------+

¦Nr. ¦ ¦ ¦Numarul de ore¦Numarul de¦Numarul de ¦

¦crt.¦Gradul profesional¦Numele si prenumele+--------------¦ ore ¦ore platite¦

¦ ¦ ¦ ¦ 75% ¦ 100% ¦compensate¦ ¦

+----+------------------+-------------------+------+-------+----------+-----------¦

+----+------------------+-------------------+------+-------+----------+-----------¦

+---------------------------------------------------------------------------------+

Seful nemijlocit,

........................

OMAI nr 60/2010

privind organanizarea si executarea activitatilor de mentinere a ordinii si sigurantei publice

Art. 15 Alin (1) Instruirea premergatoare a intrarii in serviciu a efectivelor de mentinere a ordinii si sigurantei publice ...

Alin (2) Activitatea de instruire pregatire se realizeaza in cadrul programului efectiv de lucru pe parcursul a maxim 15 minute.

Daca dobitocul efectueaza instruirea inaintea serviciului va treceti frumusel in Registrul de ore suplimentare si solicitati timp liber in compensare.

Dupa ce ii faceti de cateva ori asa se va lasa pagubas.

Modificat de Elvis
  • Apreciez 4
  • 10 luni mai târziu...
Publicat

nu stiu cat de actuala mai e intrebarea ta dar citind pe aici mi-am adus aminte ca acum vreo 3 zile cand am citit Dispozitia 123 care inlocuieste dispozitia 7/2008 iar in 123 scrie pe la sfarsit ca exista un ordin MAI in baza caruia se fac controalele. Numarul si data se regasesc in dispozitia 123 si banuiesc ca nu e greu sa mergeti la secretariat cu un raport sa va puna la dispozitie respectivul ordin.

l-am cautat pe intranet, inclusiv in aplicatia legis si n-am dat de el.

Publicat

Cunoaste cineva la ce face referire dispozitia 123???????

dispozitia 123 e in mare parte fosta dispozitie 7 cu mici modificari. si banuiesc ca toti politistii stiu la ce face referire.

daca te referi la numarul dispozitiei in baza careia se efectueaza controlul, daca nu uit in seara asta candajung la sediu ma vi uita peste ea si dimineatza la 6 postez si numarul.

Publicat

Ce Ordin/ Dispozitie reglementeaza faptul ca politistii pot/nu pot folosii auto personale pentru efectuarea de pande ?

Trebuie ca acei politisti sa fie anume desemnati de Seful Unitatii ? sau trecuti in vreun Registru ?

Publicat

controalele se efectueaza in baza dispozitiei IGPR nr 338619/ 10.01.2012......cum ajungeti in posesia ei, e problema voastra, da pe intrapol sigur nu se gaseste ca am cautat-o de mi-au sarit ochii.

pandele se executa dupa o anumita procedura. procedura o gasesti pe intrapol la sectiunea "standarde si proceduri"

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.