Jump to content
POLITISTI.ro

Avariile auto produse de caderile de gheata sau zapada


Catalin

Recommended Posts

  • Moderator

Având în vedere condițiile meteo din această perioadă, sunt destul de multe situații în care autovehiculele parcate în apropierea clădirilor sunt avariate sau distruse datorită căderelor de zăpadă, gheață sau țurțuri, datorită încălzirii vremii din ultimele zile.

Nefericiții ce se află în astfel de situații, e bine să știe că pot obține în instanță despăgubiri de la proprietarul sau propretarii clădirii, dar acest lucru nu este deloc o certitudine și depinde de anumiți factori sau detalii pe care instanța le ia în considerare înainte de a se pronunța.

209620s40flyyj.jpg

Codul Civil prevede obligația proprietarilor de clădiri de a lua măsurile necesare prevenirii producerii unor prejudicii cauzate de acel bun imobil. Deci și răspunderea pentru prejudiciile sau daunele cauzate de căderea zăpezii sau a gheții de pe acoperiș, cade teoretic în sarcina proprietarilor de imobile și poate atrage răspunderea civilă delictuală a acestora.

Totuși lucrurile nu sunt atât de simple, iar obținerea unei hotărâri definitive a unei instanțe privind obligarea proprietarului clădirii la plata în solidar a costurilor de reparație a mașinii, nu este doar o formalitate.

Dacă ați parcat mașina într-un loc unde este interzisă o astfel de manevră, acest fapt poate duce la exonerarea proprietarului de răspundere. La fel se poate întâmpla și în cazul acelor ”locuri de parcare tipic românești”, amenajate ”artizanal”, cum este cazul celor ce își parchează mașina pe fostul spațiu verde de lângă un bloc. Ceva de genul acesta:

2093553cotvgwuo.jpg

De aceea e bine să aveți grijă unde opriți și parcați mașina, mai ales în această perioadă.

Cu toate acestea, dacă vă găsiți într-o astfel de situație, nu uitați să faceți câteva fotografii, cu mașina, locul unde era parcată surprins dintr-un plan mai îndepărtat, din care să reiasă zona respectivă și câteva fotografii cu clădirea și locul de unde a căzut gheața sau zăpada. Vă vor fi necesare în instanță pentru a putea face dovada prejudiciului produs.

De asemenea e bine dacă există și unul sau doi martori, care să fi văzut ce s-a întâmplat sau măcar doar să fi auzit zgomotul.

Sper să vă fie de folos.

Link to comment

e mai bine daca ai casco, mergi la societatea de asigurari, deschizi dosarul de dauna, iti repari masina, dupa care societatea de asigurare se ocupa de procesul cu proprietarul/administratorul cladirii.

vineri am vazut o toyota corolla pe care cazuse gheata de pe cladire, cu urmatoarele pagube: bara fata, far dreapta, capota, aripa dreapta fata, plafon, geam dreapta fata - si in interior un mare bulgare de gheata-, porbagaj, aripa dreapta spate.

Link to comment

cel de la casco te va trimite la politie pentru a reclama si obtine dovada/autorizatie de reparatie.

lor le e mai usor sa aiba hartia de la politie decat sa mearga ei pe civil, pe raspunderea civila delictuala

Link to comment

Asa e .

Unele firme de asig.casco cand inchei polita sunt in stare a te pupe numai sa lasi banii la ei . Cand trebuie sa te despagubeasca o dau cotita si te plimba pe drumuri poate ,poate renunti la daspagubire si de-aia te trimit la politie desi daca ai casco ei sunt cei care fac ,,investigatia "''si nu politia.

Asa ca aveti grija caror firmulite da-ti banii sa nu aveti surprize. E una prin Sibiu care e vestita la ,,plimbat clientul''.

Dac fac figuri, cautati un broker in domeniul asigurarilor si se rezolva treaba.

Multa bafta

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.