Jump to content
POLITISTI.ro

Problema transferuri bancare !


Postare recomandată

Publicat (modificat)

Buna ziua tuturor!

Cred ca am facut o mare prostie si as vrea sa mi se confirme. La finalul acestui text voi intreba si CINE poate sa imi confirme daca este sau nu o problema pentru mine.

Treaba este ca am semnat un contract cu o firma din Polonia care nu are sediu in Romania, nici macar unul!, fara sa ma interesez prea mult de activitatea lor. Firma ar activa in domeniul revinderii produselor Apple (IT).Am vazut ca in contract era dat un numar de inregistrare, ca firma avea un site cu poze ale magazinului, domeniul de activitate e destul de cunoscut, inclusiv de cei de la Apple, asa ca am crezut ca pare in regula jobul. Abia dupa ce am semnat am inceput sa intreb si pe altii ce parere au, si mi s-a spus de mai multe ori "spalare de bani". Activitatile jobului ar fi fost urmatoarele: eu ("agentul financiar") primeam in contul meu la o banca anumite sume de bani, pe care trebuia sa le scot si sa le transfer prin Western la firma din Polonia. Acum cred cu tarie ca este vorba despre o infractiune, iar eu iau parte la ea fara sa vreau! Am incercat sa inchid contul inainte sa imi trimita ei ceva, insa nu am putut, pe motiv ca nu mi-a venit cardul inca. Si mi s-a spus pe mail (de catre "firma") ca mi-ar fi transferat o suma de bani de la un client, desi eu le spusesem ca in ziua aia inchid contul! Acum stau cu teama ca o sa apara niste bani in contul ala pe care eu nu vreau sa-i ating si ca nu am cum sa imi inchid contul inainte sa ajunga si nu stiu ce sa fac ca sa ies din treaba asta! Am dat un mail si la politie, astept raspuns si indrumari si de acolo.

Aceasta activitate, scoate bani din banca si trimite-i prin serviciu de transfer de bani, e normala sau nu? Legala sau nu?!

Ce pot sa fac ca sa scap de ei? La cine sa apelez???

Ce vina port eu pentru ca am fost de acord sa semnez pentru un job, fara sa ma documentez in detaliu mai intai???? Adica stiu ca am, dar cat de mare?

Multumesc anticipat pentru eventuale raspunuri si sfaturi!!!

Modificat de user111
  • Moderator
Publicat

Ei ce ți-au spus când i-ai întrebat de ce este necesară o astfel de operațiune?

În acel contract doar asta e obligația ta, de a scoate banii și a-i trimite înapoi prin serviciu de transfer rapid?

În instrucțiunile primite de la ei, cui trimiți banii înapoi (firmei respective sau unei alte persoane juridice sau fizice)?

Publicat

Ei mi-au spus, citez : We have big delays with bank transfers, Western Union transfers are instant.

Da, doar aceea este obligatia mea.

Banii ii trimit lor, asa specifica si in contract.

Publicat

suna a spalare de bani insa nu exista destule elemente care sa confirme o infractiune. In general aceasta infractiune este in asociere cu altele, care produc aceste sume de bani. ce poti face, este sa inchizi contul, sa reziliezi contractul si cam atit. pastreaza dovada de reziliere a contractului.

personal am primit o asemenea oferta de afaceri in virtutea operatiunilor fiduciare pe care le pot face ca si avocat, beneficiind de confidentialitatea relatiei client-avocat. Chestia care m-a alarmat a fost faptul ca firma era din Malaezia, tara folosita ca baza de operatii financiare ptr gherilele musulmane. cind le-am raspuns ofertei lor cu indicatii despre obligatia mea de a raporta la Oficiu de Prevenirea A Spalarii Banilor brusc au uitat sa ma contacteze sa semnam contractul :)

Publicat

Da....Eu nu aveam prea multe cunostinte despre spalarea de bani inainte sa semnez, dar mai bine nu mai semnam nimic! Si nu o sa mai semnez nimic din ce mi se ofera pe net!

Acum problema e ca nu pot sa inchid pur si simplu contul. Pt ca astia au spus ca urmeaza sa imi vina banii in 1-3 zile, si sa merg azi sa verific. Si chiar daca nu intra, nu pot sa il inchid decat pe saptamana viitoare, cand ar trebui sa imi vina si cardul. Pentru ca fara card, nu au vrut sa mi-l inchida.

Am sunat si la banca si am intrebat ce pot sa fac, si mi-au spus sa le transfer banii inapoi, de unde mi-au fost trimisi. Dar aia, firma ..., au datele mele personale. Daca le trimit banii inapoi, cum ar putea sa imi faca rau? tinand cont de faptul ca au datele mele personale.

Multumesc fain pentru raspunsuri!

  • Moderator
Publicat

user111, daca ai sesizat organele de politie (ai scris in primul post ca ai trimis un mail Politiei Romane), nu ai de ce sa-ti faci griji. Prin aceasta actiune ai demonstrat ca nu vrei sa fii implicat in treaba asta.

Ar fi bine sa depui si o sesizare scrisa la politie. ;)

Publicat

si sa le spuna ce? nu are nici un element care sa confirme existenta unei fapte penale. in plus, isi bate cui in talpa de unul singur ptr ca va fi singurul identificat si o dea declaratii pina se plictiseste.

mai bine trimite banii inapoi, inchide contul, reziliza contractul si infractiunea nu este savirsita deoarece banii nu au fost reintrodusi in circuitul economic asa cum cere legea ptr calificarea faptei ca infractiune.

daca banii nu intra in contul de unde au venit atunci poti aplica idea lui Marius cu mentiunea de a solicita politiei sa propuna parchetului sechestrarea banilor din cont pina la finalizarea procedurilor judiciare. Dupa ce parchetul popreste suma anunta beneficiarii acesteia ca nu le poti face plata ptr ca sunt blocati. Si astfel te acoperi fata de toata lumea.

Plingerea o poti face atit la Parchet cit si la Oficiul ptr Prevenirea Spalarii Banilor si o faci "in rem" adica nu impotriva unei persoane anume ci in sensul ca doresti ca organele sa verifice daca exista indicii privind o operatiune de spalare de bani. daca ulterior primesti o adresa prin care ti se confirma ca este ok, faci afacerea mai departe.

Publicat

In virtutea jobului meu iti spun ca am banuiala solida ca esti folosit pe post de sageata. Acum, cel mai bine anunta-i pe-aia ca te-ai razgandit si mergi in paralel si coopereaza cu politia. Da-le numele si adresa la care ti s-a zis sa transferi banii mai departe, apoi trage de timp. Spune-le apoi ca din cauza sumei mari ti se cere orasul de destinatie din care vor fi ridicati banii, si orice-ti mai poate trece prin cap si poate ajuta politia.

  • Moderator
Publicat

maxu08 prin mentalitatea de care dai dovadă, sincer, mă dezamăgești.

Cum adică își bate singur cuie-n talpă? Păi ce e rău în a da o declarație la poliție, sau chiar două ori mai multe? Nu e absolut nimic rău în asta și tu o știi foarte bine.

Ești conștient că mai sunt și alte persoane în cazuri similare, care datorită mediului în care trăiesc nu au avut de a face cu astfel de oameni și automat sunt ușor de manipulat. Iar noi, cei din domeniul juridic, inclusiv voi, avocații, avem datoria și legală dar și morală să-i protejăm. Cei ce se ocupă cu astfel de îndeletniciri, vor continua și vor manipula oameni de bună credință mult timp de acum înainte, dacă toți cei contactați/racolați vor proceda cum îi sfătuiești tu.

Cred că te-ai grăbit să îl îndrumi pe om către oficiul pentru spălarea banilor. Nu știm despre ce sume este vorba și nici nu știm de unde vin banii.

Poate fi vorba despre un magazin online fals, care le cere clienților ca plata pentru eventualele produse pe care pretinde că le vinde să se facă direct către el. Urmând ca el să le trimită banii ulterior. Prin această metodă încercând să rupă traseul banilor de la clienții păgubiți, ce ar duce către ei. Iar într-un astfel de caz, cred că mai de grabă putem vorbi despre infracțiunea de înșelăciune.

Cel mai bine e ca omul să meargă la poliție, înainte de a proceda la efectuarea unor operațiuni cu eventualele sume ce îi vor apărea în contul respectiv.

Dacă vrem să trăim într-un mediu mai sigur trebuie ca fiecare dintre noi să dăm dovadă de mai mult simț civic și să ne aducem contribuția oricât de puțin. Pentru că pe asta se bazează și sistemul juridic. Dacă veți aștepta ca alții să rezolve toate problemele fără să vă aduceți aportul câtuși de puțin ... așteptați în zadar.

  • Moderator
Publicat

si sa le spuna ce?

Sa le spuna exact ce a spus si aici. Politia Romana coopereaza foarte bine cu structurile similare din strainatate.

Daca depune plangerea la Parchet sau OPSB, respectiva petitie tot la politie ajunge.

Publicat

nu am spus ca este rau, am spus ca este o procedura pe care o poate evita fara sa aibe de suferit. Intotdeaune imi sfatuiesc clientii sa coopereze cu autoritatile daca este cazul dar sa nu se expuna decit daca este absolut necesar. Nici un client de-al meu nu are timp de pierdut stind pe holurile politiei/parchet pina cind catadicseste cineva sa se initlneasca cu el cf principiului "organul este important si are multa treaba".

In plus, ma uimeste reticenta ofiterului de politie de a se intilni cu clientii mei (ca martori, evident) la sediul acestora sau la o alta ora decit doreste ofiterul de parca clientii mei sunt someri si au tot timpul din lume. Poate aici ma ajuta cineva sa inteleg.

In tari normale, atit timp cit prezenta clientului la sediul politiei nu este imperativa, ofiterul de politie se deplaseaza si incearca sa nu interfereze prea mult cu activitatea clientului.

No offence, insa am vazut dosare in care cel care reclama a devenit suspectul nr 1 si in lipsa de probe sau alti suspecti incercau sa-l faca sa declare altceva. exceptii, este adevarat insa asta ma face sa evit oficialitatile daca nu este absolut necesar. Poate ca majoritatea de pe forum lucreaza altfel insa nu cred ca m-am intilnit cu voi, din pacate ptr mine :)

spui ca este bine sa reclame la politiei insa este rau sa anunta Oficiul. de ce? acesta este rolul oficiului - sa verifice in evidentele lor (pe care politia nu le are) daca respectivii au mai avut transferuri suspecte si daca da, sa declanseze o investigatie.

Simtul civic este bun si necesar bunei functionari a societatii insa este nevoie sa intilneasca de cealalta parte a relatiei pe cineva care sa confirme increderea oferita prin exercitarea simtului civic. daca eu fac o reclamatie si procurorul ma cheama duminica seara sa ofer declaratii sa fiu al naibii daca a doua oara mai fac o prostie ca asta. si multe alte incidente practice care nu tin de politie cit de sistem.

intotdeauna m-a pus pe ginduri sistemul de interogare a invinuitului/inculpatului desfasurat pe parcursul noptii - sunt cazuri publice celebre, cel mai recent Diaconescu. Este normal sa privezi pe cineva de somn (privarea de somn este asimilata torturii) ca sa dea declaratii la 3 dimineata? de unde ai siguranta ca declaratia respectiva reda realitatea si ca nu exista o confuzie in mintea invinuitului provocata de lipsa de somn?

si multe alte lucruri. scuze ptr offtopic :rolleyes:

Publicat (modificat)

Am fost la banca pana la urma, si am aflat (sa-mi cada ceru'n cap!) ca erau bani in cont! Cazul meu a fost adus la cunostinta superiorului din acea unitate si mi s-a spus sa fac o cerere pentru a declara ca banii nu imi apartin si ca doresc sa ii returnez expeditorului. Apoi banca va inchide contul.

Si nu as fi in stare sa continui cu ...inselatoria asta! Nu sunt genul! Nu-mi vine sa cred ca am ajuns in asa situatie! Nu vreau decat sa scap de ei definitiv!

Asadar, Oficiul pentru Prevenirea Spalarii Banilor. Daca le-as spune polonezilor ca o sa pun in atentia Oficiului cazul ? Poate ma lasa in pace!

Modificat de user111
  • Moderator
Publicat

spui ca este bine sa reclame la politiei insa este rau sa anunta Oficiul. de ce?

Pentru că încă nu putem spune cu certitudine că e vorba despre o spălare de bani și datorită acestui lucru va fi doar o pierdere de vreme, plângerea va fi trimisă către poliție. Perioadă de timp pierdută, ce ar putea să fie vitală în desfășurarea unei eventuale anchete.

Iar dacă se pierde acel moment operativ, dosarul respectiv devine maculatură.

Datorită acestor prejudecăți lucrurile nu se vor schimba deloc. Dacă nu le acorzi prezumția că sunt niște oameni de bună credință, ce doresc să-și facă meseria cum trebuie și îi cataloghezi așa înainte de a intra în contact cu ei, automat vei avea parte de reacții pe măsură din partea lor (procurori, polițiști). Pentru că comportamentul suspicios și bănuitor din partea ta sau a clientului tău va aduce automat un comportament nefiresc, din partea polițistului, care va fi tot timpul atent și cu garda sus, dacă te simte că îi cauți nod în papură.

Tocmai datorită acestor factori chiar și eu evitam pe cât posibil cu putință să audiez persoane în teren. În conștiința majorității s-a impregnat această falsă impresie cum că toți am fi niște spăgari, sau că întotdeauna avem interese ascunse. Iar dacă audiam una dintre părți în teren și cealaltă parte afla, eram bănuit imediat și automat că nu sunt obiectiv.

Pentru a nu apărea astfel de situații preferam să îi audiez pe toții în aceleași condiții, astfel evitam posibilitatea să apară tot felul de speculații inutile.

Publicat

aici ai si tu dreptate. probabil ca reactia cetateanului determina o contra-reactie a politistului. si invers. suntem intr-un cerc vicios din care cum crezi ca putem iesi?

daca eu as sesiza un fel de egalitate intre organele de cercetare penala (ma refer la domeniul unde lucrez, penalul economic) si cetateni poate ca nici eu nu as fi reticent in a sfatui clientii sa ia contact cu politia/parchetul.

Insa obiectivul meu primordial este interesul clientului si linistea afacerii sale. asta este codul deontologic al avocatului european, pentru asta sunt platit. daca as sti ca deranjul clientului meu ar fi minim (raportat la complexitatea cauzei si la necesitatile anchetei) atunci nu cred ca as avea ceva impotriva contactului client/politie-parchet.

in general imi place sa cred ca eu sunt cel care intai observ comportamentului organului si apoi imi activez comportamentul meu si al clientului meu insa este posibil sa nu imi reuseasca de fiecare data si de fapt eu sa fiu cel ostil fara motiv si evident ca si politistul/procurorul reactioneaza in consecinta.

o sa incerc si alte variante :)

Publicat

Am fost la banca pana la urma, si am aflat (sa-mi cada ceru'n cap!) ca erau bani in cont! Cazul meu a fost adus la cunostinta superiorului din acea unitate si mi s-a spus sa fac o cerere pentru a declara ca banii nu imi apartin si ca doresc sa ii returnez expeditorului. Apoi banca va inchide contul.

Si nu as fi in stare sa continui cu ...inselatoria asta! Nu sunt genul! Nu-mi vine sa cred ca am ajuns in asa situatie! Nu vreau decat sa scap de ei definitiv!

Asadar, Oficiul pentru Prevenirea Spalarii Banilor. Daca le-as spune polonezilor ca o sa pun in atentia Oficiului cazul ? Poate ma lasa in pace!

Daca doar returnezi banii lipsesti hotii de profitul actiunii, dar ei raman neprinsi. Facand jocul dublu poti sa fii o persoana foarte importanta in prinderea unor hoti. La o adica, nici nu trebuie sa fii tu, un politist se poate substitui rolului tau. Daca nu te-a sunat si n-ai dat drumul la webcam n-are de unde sti cine-i persoana de la celalalt capat al firului sau ca ea s-a schimbat.

Publicat

Daca doar returnezi banii lipsesti hotii de profitul actiunii, dar ei raman neprinsi. Facand jocul dublu poti sa fii o persoana foarte importanta in prinderea unor hoti. La o adica, nici nu trebuie sa fii tu, un politist se poate substitui rolului tau. Daca nu te-a sunat si n-ai dat drumul la webcam n-are de unde sti cine-i persoana de la celalalt capat al firului sau ca ea s-a schimbat.

Ba m-au si sunat si mi-au vazut si fata in buletin! Si nu pot sa fac joc dublu! Pur si simplu nu pot! Imi tremura vocea la cea mai mica minciuna, dar la asa ceva?! Nu pot sa mint! As ajuta cu cea mai mare placere sa fie prinsi, dar sa nu trebuiasca sa mai iau legatura cu ei.

  • Moderator
Publicat

Și ce au zis când le-ai spus că nu vrei să mai colaborezi cu ei?

Publicat

Și ce au zis când le-ai spus că nu vrei să mai colaborezi cu ei?

Abia azi le-am dat mesaj si le-am spus ca banii i-am returnat celui care i-a trimis. Pana azi m-au sunat si cu numar ascuns, pt ca nu le-am raspuns. Am asteptat sa se inchida contul ca sa le dau un mail sa le spun ce am facut cu banii lor.

Publicat

le-ai motivat returnarea banilor? daca nu, nu ar fi rau sa o faci macra sa stie si ei de ce nu ai respectat contractul.

  • 2 săptămâni mai târziu...
Publicat

le-ai motivat returnarea banilor? daca nu, nu ar fi rau sa o faci macra sa stie si ei de ce nu ai respectat contractul.

Le-am spus ca nu ma ating de banii lor :) Cred (sper) ca au inteles si ei de ce.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.