Jump to content
POLITISTI.ro

Departamentul CyberCrime

Postare recomandată

Publicat

Buna ziua,

As avea o intrebare legata de departamentul de activitati informatice din cadrul Politiei Romane si modul de operare.

E vorba de o persoana care de aproape 2 ani imi trimite email-uri cu caracter de hartuire. Stiu foarte precis cine e persoana, pentru ca se prezinta cu numele real, e vorba de o (fosta) colega de facultate care ma tem ca sufera de ceva tulburari psiho-emotionale. Nu am fost singurul care a primit astfel de mesaje, mai stiu cel putin 3 colegi care au primit din partea ei acelasi tip de mesaje. La un moment dat acestea ajungeau la amenintari cu moartea.

Am contactat si mama acesteia, dar ma tem ca nu realizeaza gravitatea actelor fiicei ei.

In cele din urma, am gasit o adresa de mail unde am inteles ca m-as putea adresa pentru astfel de cazuri. E vorba de cybercrime@politiaromana.ro

Desi am trimis o cerere de indrumare in urma cu doua saptamani, inca nu am primit vreun raspuns.

Am gasit un caz similar in care se pare ca Politia a reusit chiar sa depisteze autorul in cauza care s-a concluzionat cu arestarea acestuia.

http://arhiva2004.informatia.ro/index.php?titlu=Eleva_prinsa_de_politisti_dupa_ce_a_trimis_amenintari_pe_mailul_prietenei&name=News&file=article&sid=88810

As vrea sa stiu daca cineva are cunostinte mai precise legate de acest departament si ar putea cineva sa ma indrume in legatura cu pasii care ar putea fi demarati intr-un astfel de caz. Unde s-ar putea trimite cel mai bine plangerea, ce masuri ar trebui luate pentru o rezolvare optima a situatiei.

Repet, stiu exact cine e persoana, s-a prezentat cu numele real, mi-a si trimis fotografii cu ea, si chiar am intrebat-o fata in fata daca are de gand sa termine.

Va multumesc.

Publicat

Domnul meu amenintarea cu moartea este infractiune.

Puteti sa va adresati unitatii de politie de pe raza de competenta unde aveti domiciliul.

Publicat

Pai nu ar fii mai simplu sa va schimbati adresa de mail ? Persoana nu va mai gaseste , nu va mai ameninta , nu mai are stari emotionale in ce va priveste pe dumneavoastra . Este mai simplu decit sa te complici cu tot felul de aiureli si cautari de institutii care sa rezolve o problema simpla . Si apoi de unde stie ea adresa dumneavoastra de mail ? Este ceva ciudat aici . :hmmmt:

Publicat

Adresa mea, si a celorlalti colegi carora le-a trimis acelasi fel de mizerii, o are de pe grupul de Yahoo.

Ne-am creat un grup pe Yahoo Groups unde ne-am inscris toti colegii de an, astfel incat atunci cand cineva posteaza o stire, primesc toti cei inscrisi. Grupul are o sectiune cu adresele de mail ale membrilor inscrisi. E o chestie practicata in toate facultatile.

Ei bine, persoana de care va vorbeam, inscrisa si ea, a inceput sa ia in colimator colegii dupa cum o taia capul. Printre care si eu, la un moment dat.

Mi-as schimba adresa de Yahoo, insa eu lucrez ca fotograf profesionist, si am un site permanent, gasit usor la o cautare pe google dupa numele meu. Fata stie foarte bine de site-ul respectiv, facand de mai multe ori referiri la fotografiile de acolo.

Acolo pe site am si o sectiune de contact, cu adresa de mail la care pot fi contactat de clienti.

Daca eu imi schimbi adresa de yahoo, ea isi va da seama vazand ca nu folosesc adresa de acum, folosind detectoare Yahoo ca sa stie cand sunt online (lucru care il practica permanent), si va incepe sa redirectioneze mesajele catre adresa de pe site-ul meu.

Mai mult decat atat, imi stie adresele de social networking gen facebook si nu se sfieste sa isi faca zeci de clone in caz ca una din adrese ii este blocata. Nu pare genul de persoana care sa se plictiseasca sa faca din asta activitatea ei de o viata.

Astfel, schimbarea adresei Yahoo nu ar schimba cu nimic situatia, ba chiar ar inrautati-o, fiindca macar acum sursa mesajelor este inregistrata in header-ul mail-urilor, unde se trece si adresa fizica a expeditorului (IP-ul). Acest IP are o referinta in lista de clienti a furnizorului de internet local si cu autoritatea organelor s-ar putea dovedi legatura dintre adresa de domiciliu a autoarei si IP-ul de unde se trimit aceste mesaje.

Nu ma intereseaza atat sa fie pedepsita, cat sa fie constienti cei din anturajul ei ca ceea ce face e foarte grav, lucru pe care in prezent nu-l realizeaza, cu toate ca a avut exact acelasi gen de probleme cu inca cativa colegi. Mama acesteia este de parere ca fiica ei nu este altceva decat victima comploturilor colegilor de facultate.

Cu toate acestea, inteleg ca abordarea infractionalitatii in spatiul virtual este un domeniu relativ nou la noi si nu stiu cui m-as putea adresa sa pot sa explic situatia, fiindca nu stiu cat de clar vor intelege domnii de la sectia X o situatie care cere o anumita familiarizare cu domeniul web. As vrea sa pot sa trimit plangerea cuiva care are ca specializare acest domeniu, nu as vrea sa ramana un dosar in aer cateva luni pana se hotaraste cui va fi inmanat.

Am inteles ca Virgil Spiridon ar fi responsabilul cu acest departament la noi in Romania, insa nu stiu daca plangerea poate fi trimisa direct acolo, sau trebuie trimisa sectiei locale de aici din Cluj-Napoca, fiindca inca n-am primit nici un raspuns la sesizarea mea catre cybercrime@politiaromana.ro

Ceva sugestii?

• Moderator
Publicat

MidnightRain autoritatile publice sunt obligate sa raspunda petitiei in termen de 30 de zile de la inregistrarea ei, indiferent daca solutia este favorabila sau nefavorabila.

Trebuie sa ai putina rabdare sa treaca termenul.

Mai multe detalii gasesti aici:

Daca nu primesti raspuns in termenul legal, te sfatuiesc sa trimiti si aici: E-Petitie.

Succes!

• 4 săptămâni mai târziu...
Publicat (modificat)

Eu zic că ar putea face o plăngere si la secţia de poliţie de care aparţine, iar dacă cei de acolo vor constata că sunt depăşiţi de situaţie vor face o declinare catre serviciul care se ocupă cu cercetarea acestui gen de fapte. Şi cum a zis Marius, in termen de 30 de zile o sa primeşti răspunsul la plangerea făcută.

Din cate stiu eu, poliţiştii actuali nu sunt miliţienii ăia vechi care stiau sa bată la tălpi si care nu ar şti să deschidă un calculator. Te asigur, Midnight, că sunt destul de familiarizaţi cu web ul.

Modificat de Tyson
Publicat

Am facut plangere scrisa la IPJ pentru amenintare la care am atasat vreo 40 de mail-uri relevante tiparite. Acuzata a fost chemata la sectie pentru declaratii in care mentioneaza ca va inceta, i s-au luat toate datele, comisarul i-a explicat clar care pot fi consecintele faptelor ei, toate acestea punand-o pe ganduri cu privire la ce a facut. Am decis sa nu inaintez cazul Judecatoriei, considerand ca masurile au fost suficiente pentru a o potoli pe domnisoara.

Intr-adevar, comisarul care s-a ocupat de caz stia in mare despre urmarirea sursei unui e-mail si mi-a zis ca nu ar fi mare problema dovedirea expeditorului daca as fi continuat actiunea. Au fost foarte prompti, luni am depus plangere si miercuri dimineata la prima ora am fost sunat pentru detalii de catre domnul comisar. Joi a fost domnisoara la sectie. Vineri am depus declaratia de incetare a plangerii.

Tot respectul pentru IPJ Cluj. :emo-yessir:

Publicat

Dacă te mai întâlnești cu acel comisar, te rog transmite-i și salutari, respect și considerație din partea polițiștilor de aici de aici de pe forum, pentru modul în care își face și respectă meseria. :)

Spune-i că suntem mândri că avem colegi ca el. :emo-yessir:

Publicat

Eh vezi, ca parca nu e asa de rau cum credeai ? Pana la urma, politistii de rand sunt mai familiarizati cu tehnica decat ti- ai fi imaginat, si la primul contact cu Politia, nici nu ai ramas cu un gust amar.

E mai bine cand vorbesi despre cineva in cunostinta de cauza decat din auzite, nu :) ?

Apreciez ca ai intrebat si te- ai documentat. Altii vorbesc doar din auzite, si vorbesc si cu indarjire, cum ca Politia nu face nimic, nu e in stare etc.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.