Jump to content
POLITISTI.ro

Ce se intampla cand un copil produce in joaca pagube unei masini parcate?

Mergi la răspuns Răspuns oferit de Marius,

Postare recomandată

Publicat

Salut am si eu o intrebare .. Deci eram cu 4 prieteni jucam tenis si unul dintre ei a spart oglinda la o masina si nu stiu cum sau inteles , cel cu masina si parinti baiatului care a rupt oglinda ca toti cei care au jucat sa puna bani sa plateasca oglinda , eu am spus ca nu o sa platesc nimic sa o plateasca cel care a sparto sa cheme politia si pe oricine in concluzie politia are ce sa ne faca?

• Moderator
  • Soluţie
Publicat

Parintii acestuia raspund pentru pagubele produse.

Publicat

Intr-adevar raspund parintii. E vorba de raspunderea civila a parintilor pt copii, dar doar prin actionarea in instanta. Dar din moment ce e vorba doar de o oglinda.....

• Membru
Publicat

Deoarece este minor cu varsta sub 15 ani nu se prezuma ca are discernamant si in eventualitatea comiterii unei fapte penale trebuie expertizat in acest sens.

Bineinteles ca, din punct de vedere teoretic, la plangerea prealabila a proprietarului autoturismului, se putea intocmi dosar penal minorului pentru distrugere din culpa, iar raspundere civila ar fi apartinut parintilor...

Cred ca mai bine platesc oglinda si gata :))

• Moderator
Publicat

Oricum, ceea ce vroia să afle Alexa este dacă poate fi obligat/obligată să participe la despăgubirea proprietarului mașinii.

Iar răspunsul este că legal nu este posibilă o astfel de „constrângere” din partea nimănui.

Corectați-mă dacă greșesc.

Publicat

Deoarece este minor cu varsta sub 15 ani nu se prezuma ca are discernamant si in eventualitatea comiterii unei fapte penale trebuie expertizat in acest sens.

Bineinteles ca, din punct de vedere teoretic, la plangerea prealabila a proprietarului autoturismului, se putea intocmi dosar penal minorului pentru distrugere din culpa, iar raspundere civila ar fi apartinut parintilor...

Cred ca mai bine platesc oglinda si gata :))

Dosar penal pt ce? Pt o oglinda? Unde e pericolul social ca sa fie infractiune fapta in speta? Oricum stabilirea discernamantului in vederea raspunderii penale se face in cazul minorilor sub 16 ani. ;)

• Membru
Publicat

Dosar penal pt ce? Pt o oglinda? Unde e pericolul social ca sa fie infractiune fapta in speta? Oricum stabilirea discernamantului in vederea raspunderii penale se face in cazul minorilor sub 16 ani. ;)

16, bineinteles, am scris gresit.

Indiferent ca are 13, 16, 18 sau 25 de ani, finalitatea faptei este aceeasi, constand in paguba adusa partii vatamate.

Daca tot iti place sa iti dai cu parerea, afla ca la stabilirea pericolului social se tine cont de mai multe aspecte cum ar fi: paguba produsa, categoria infractiunii, antecedentele penale ale autorului infractiunii, varsta acestuia, calitatea sa, pozitia sociala, posibilitatea de recuperare a prejudiciului, etc. Toate acestea raman la aprecierea procurorului sau instantei, dar modul subiectiv de evaluare a pericolului social NU INSEAMNA CA FAPTA NU EXISTA. Totul se limiteaza la modalitatea de aplicare a pedepsei care, in majoritatea unor astfel de cazuri minore, consta in aplicarea unei sanctiuni administrative, dar deja intram in alta discutie...

Bafta.

Publicat

Stimaţi colegi eu am înţeles că este vorba despre spargerea unei oglinzi auto din culpă!, adică dintr-o joacă nevinovată, este o distrugere simplă, care se cercetează la plângerea prealabilă a părţii vătămate. După cum ştiţi împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală. Ce facem? un infractor dintr-un minor?. :hmmmt: Atât timp cât părţile se împacă pe cale amiabilă, se ajunge la restituţio in integrum, simplu nu există faptă penală, (lipseşte plîngerea prealabilă). În cazul în care se depune plîngere, urmează un proces, sancţiunea este una minoră cu obligare de data aceasta la restituţio in integrum. Făptuitorul, adică cel care a spart oglinda repară paguba singur. Ceilalţi colegi de joacă d.p.d.v. juridic nu sunt ţinuţi să participe în solidar la repararea pagubei. D.p.d.v.moral ar putea participa... dar repet nu sunt ţinuţi de nicio obligaţie. Ştiţi dumneavoastră cum este cu răspunderea morală. Este o părere a unui jurist. Să auzim numai de bine!

• Apreciez 1
Vizitator
Acest subiect este închis acum şi nu mai pot fi adăugate alte postări.
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.