Jump to content
POLITISTI.ro

Există statistici privind starea infracţională, pe zone, intervale de timp, etc?


Insanity66

Recommended Posts

Ma intreb, oare ar fi bine sa se faca un fel de statistici legate de modurile in care se executa diversele infractiuni care vizeaza persoana, ceva gen in zona X cate talharii au avut in ultima luna, sau in ultimele 6 luni, intre ce ore si in ce fel au fost executate?

As dori sa aflu de exemplu asa ceva, legat de zona Bucur Obor...

Link to comment

În fiecare secţie de poliţie există o hartă criminogenă a zonei de competenţă. Cu siguranţă că există astfel de statistici, numai că ele nu servesc informarea publicului ci contribuie la coordonarea şi sporirea eficienţei activităţii poliţeneşti.

Link to comment
  • Moderator

Există astfel de analize şi statistici. Sunt chiar structuri ale poliţiei ce se ocupă numai cu aşa ceva, după părera mea sunt chiar prea stufoase. Se efectuează statistici privind modul de operare, intervalele de timp când se comit, zonele predispuse, chiar şi zilele din săptămână în care se comit, etc. De fapt se fac analize referitoare la absolut toate criteriile pe care ţi le poţi imagina. Numai că nu toate fac parte din categoria datelor şi informaţiilor de interes public, ci sunt numai pentru uz intern. Şi e firesc să fie aşa, pentru că în funcţie de acestea se conturează strategiile şi modul de acţiune al poliţiei, aşa se întâmplă peste tot în lumea asta. Nu s-a inventat la noi nimic.

Problema este că s-a ajuns în stadiul în care, când un poliţist prinde un hoţ, există încă vreo zece îl "contabilizează", introducându-l în toate statisticile şi analizele posibile şi imposibile.

Link to comment

Deci nu pot sa aflu cam care ar fi metodele prin actioneaza talharii si hotii de buzunare, de exemplu, ca sa pot sa imi formulez un plan de autoaparare?

Gen daca talhariile se executa prin apropierea de victima prin spatele ei si bagarea unui cutit in spate urmate de formularea cererii (da-mi banii si ce ai de valoare), acest gen de talharii pot fi combatute prin a ne uita in spate din cand in cand, cand mergem pe strada si prin a fi foarte atenti ce se intampla in jur.

Link to comment

Nu cred că astfel de situaţii pot avea un final fericit datorită unui "plan de autoapărare". Nu contestă nimeni că unii tâlhari au acelaşi mod de operare, dar cu toţii ştim că atunci când eşti într-o situaţie tensionată e mai greu, de aceea cred că singura metodă prin care poţi să-ţi asiguri siguranţa este să înveţi să te autostapâneşti şi să dai dovada de control de sine. Şi ceva sporturi prind bine pentru că disciplinează corpul şi te poţi coordona mai bine în situaţii limită fără să te panichezi.

Restul ţine de cât de atent eşti cu bunurile tale şi cât de bine ştii să eviţi pericolele.

Link to comment

la un concurs de arte martiale, un mare maestru a fost intrebat ce tehnici ar aplica daca cineva cu un cutit i-ar cere banii. Iar maestrul a raspun ca nu ar aplica nici o tehnica, ar da banii ptr ca nici o viata nu merita riscata pentru niste bani si acte.

asa ca.... think again!! prostul nu stie carte si iti baga cutitul in stomac sau rinichi si zaci in spitale cu anii doar ptr 3 hirtii de 100 si un permis de conducere. Personal as risca intr-un singur caz - daca familia ar fi pusa in pericol. in rest, ma p..s pe ce am in portofel (de asta nici nu am multe :) )

Edited by maxu08
Link to comment
  • Member

Exista cel putin o aplicatie in care sunt introduse toate faptele de natura penala, frumos aranjate pe o harta si cu o multime de optiuni care iti permit sa vizualizezi toate faptele comise sau doar un anumit tip si intre anumite intervale de timp, daca fapta a fost stradala sau nu (bila neagra pentru agentii de siguranta publica), intervalul in care s-a comis si alte date utile, aplicatie accesibila oricarui politist si asa cum ziceau colegii mai sus e pentru uz intern si pentru a acorda o atentie sporita zonelor respective deoarece daca stii zona aproximativa unde s-au petrecut poti sa iti desfasori activitatea in acele zone cu precadere, cu scopul prevenirii si combaterii faptelor antisociale si tot pe baza aplicatiei de care vorbesc poti compara in luna x a anului y de exmplepu au fost, sa zicem, un numar de 20 de talharii, iar tot in luna x, dar a anului z acelasi gen de fapte au fost in numar de 5 sa zicem, ocazie cu care iti poti da seama ca s-a redus cu 75% numarul de talharii fata de aceeasi perioada a anului y comparativ cu z (acesta e doar un exemplu).

Link to comment

Aha. Eu intrebam in ideea de a evita "zonele fierbinti" si de a sti la ce sa ma astept cand trec printr-o zona.

Au avut loc talharii dupa lasarea intunericului-evit zona in acele ore.

Au avut loc n scandaluri si batai la acel local-imi fac alt plan care sa nu il includa.

Au avut loc n talharii in parcare, sunt atent sa nu intru intr-o ambuscada.

Ma intereseaza siguranta mea personala si am gasit un site interesant unde vorbeste tot felul de lucruri. Cum 99% dintre siteurile de autoaparare vorbesc despre lupta si riposta fizica, acela vorbeste despre orice numai despre asta nu. Evitare.

Este foarte interesant, mai ales partea cu interviurile la care le supun criminalii pe victimele lor ca sa isi dea seama daca este sigur sa atace sau nu.

http://www.nononsenseselfdefense.com/interview.htm

Link to comment

Vezi tu, prin natura meseriei poliţiştii nu pot evita astfel de cazuri, ei chiar pentru prevenirea şi combaterea a unor astfel de fapte există. Sunt destule lucruri interesante şi pe alte topicuri de pe forum care tratează aceste probleme, unde o să găseşti destui colegi cu experienţă care să te ajute cu sfaturi.

Link to comment
  • 5 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.