Jump to content
POLITISTI.ro

Nu se mai plateste taxa de poluare?!


dark

Recommended Posts

Nu stiu daca s voi ati auzit acelasi lucru dar se pare ca nu s-ar mai plati taxa de poluare iar cei care au platit urmeaza sa isi recupereze banii..... Pentru mine este o veste super buna deoarece chiar urmeaza sa platesc taxa de poluare dar se pare ca nu o voi mai plati.... SPER

Voi stiti ceva?

Mai jos aveti articolul care l-am gasit si eu pe internet

http://www.caon.ro/ati-scapat-de-taxa-de-poluare/1012774

Ati scapat de taxa de poluare!

REŞIŢA – Miturile avansate de Guvern că taxa de poluare este compatibilă cu dreptul european s-au spulberat.

Puţină lume ştie că, odată cu pronunţarea hotărârilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în cauzele a doi români, Ioan Tatu (hotărârea din 7 aprilie 2011) şi Iulian Nisipeanu (hotărârea din 7 iulie 2011), s-au spulberat toate miturile avansate de Guvern în perioada 2008-2011, referitoare la o pretinsă compatibilitate a O.U.G. nr. 50/2008 privind taxa de poluare, în toate formele sale, cu dreptul european.

Vă amintiţi că, prin vară, foarte multă lume a cerut în instanţă restituirea taxei de poluare, însă hotărârile tribunalelor erau diferite de la caz la caz, de la judeţ la judeţ. În acest context a fost promovat recursul în interesul legii de către Procurorul General al României şi s-a solicitat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să decidă în sensul că acţiunile judiciare având ca obiect restituirea taxei de poluare sunt inadmisibile dacă cei care au cerut taxa de poluare nu au contestat decizia de calcul a acesteia în 30 de zile de la data emiterii ei de către Finanţe.

În şedinţa din 14 noiembrie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin Decizia nr. 24 în dosarul nr. 9/2011, a admis recursul în interesul legii şi a stabilit că acţiunea având ca obiect obligarea Instituţiei Prefectului, prin serviciul de specialitate, la înmatricularea autovehiculelor second-hand achiziţionate dintr-un alt stat membru al UE, fără plata taxei de poluare prevăzută de OUG nr.50/2008 şi fără parcurgerea procedurii de contestare a obligaţiei fiscale prevăzută de art.7 din respectiva ordonanţă este admisibilă.

Pe scurt, din Decizia instanţei supreme, se desprind două concluzii: orice cetăţean care îşi va cumpăra un autoturism second-hand nu va mai plăti taxă de poluare şi orice român care a cerut în instanţă restituirea acestei taxe va trebui să îşi primească banii înapoi.

Nina Curiţa

  • Upvote 2
Link to comment

deci pana la urma cum este?! se mai plateste sau nu?

de cand va fi pusa in practica?

asta inseamna ca zilele acestea se publica in monitorul oficial deci o sa intre imediat in viguare, pentru ca dupa cate am vazut eu nu este acel termen de 30 de zile de la publicarea in monitorul oficial.Am dreptate sau ma insel?Stie careva?

Link to comment
  • 2 weeks later...

SE MAI AUDE CEVA DE TAXA DE POLUARE?....EU AS FI VRUT SA FAC ACEA CERERE CATRE DRPCIV , DUPA CARE SA MA DUC CU DOSARUL LA JUDECATORIE CA SA IMI INMATRICULEZ MASINA PE ROMANIA FARA ACEASTA TAXA...MAI ARE ROST SA MA APUC DE TOT ACEST DEMERS?

Link to comment
  • 3 weeks later...

Şoferii pot cere banii înapoi de la stat: taxa de poluare s-a redus cu 25%. Parlamentarii au aprobat astăzi proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, iniţiat de Ministerul Mediului şi Pădurilor

Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25% şi le dă posibilitatea celor care au dat plătit taxa de poluare în forma veche ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.

Potrivit proiectului de lege, care are la bază principiul "poluatorul plăteşte", taxa de poluare va fi plătită, o singură dată, atât pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau străinătate, cât şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă. Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora, după ce intră în vigoare această lege.Proiectul de lege prevede că modalitatea de calcul a taxei este unitară pentru toate situaţiile în care aceasta se achită. Taxa se calculează pe baza unor criterii Precum tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare, da ia în calcul şi deprecierea autoturismului.Acest proiect de lege soluţionează şi discriminarea indirectă menţionată în hotărârile Curţii Europene de Justiţie, în cele două cauze care au avut ca obiect interpretarea Art. 110 din Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene.În aceste hotărâri, este precizat că regimul de impozitare prevăzut prin OUG nr. 50/2008 nu instituie o discriminare directă, dar poate genera o discriminare indirectă din cauza efectelor sale, descurajând importurile de autovehicule.

Sursa: www.adevarul.ro

Link to comment

Eu am platit această taxă în oct.2008 în valoare de 2000 E.

Am citit într-un alt topic, tot aici cum se poate acționa în judecată pentru recuperarea integrală a taxei.

Eu a-și fi mulțumit să recuperez măcar diferența, așa cum s-a aprobat recent, însă nu știu unde să mă adresez și cu ce acte.

Probabil că au apărut și normele metodologice pentru aplicarea legii.

Cine este mai avizat este rugat să posteze.

Mulțumesc.

Link to comment
  • 3 weeks later...

Legea privind noua taxa auto a fost promulgata de presedintele Traian Basescu. Potrivit unui comunicat de presa transmis de Administratia Prezidentiala, seful statului a semnat, joi 05.01.2012, decretul pentru promulgarea Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Link to comment
  • 3 weeks later...
  • Moderator

Ministrul mediului a propus azi ca taxa auto pentru mașinile înmatriculate înainte de 2007 să fie amânată pentru un an de zile.

Să vedem dacă propunerea va fi adoptată.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.