Jump to content
POLITISTI.ro

Obiecte de artă sau de patrimoniu recuperate de poliţiştii


NewsBot

Recommended Posts

Conferinţă de presă privind recuperarea unor obiecte de interes paleontologic

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor organizează la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la ora 1900, o conferinţă de presă comună în legătură cu dosarul instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, având ca obiect recuperarea unor obiecte de interes paleontologic, care aparţin patrimoniului cultural naţional.

Dosarul priveşte comiterea unor infracţiuni la regimul protejării patrimoniului naţional mobil, respectiv traficarea vestigiilor paleontologice (trei ouă de dinozaur ce aparţin speciei de dinozaur pitici unici în lume), provenite din situl Paleontologic Tuşea, judeţul Hunedoara.

Cele trei bunuri de patrimoniu vor fi prezentate în cadrul conferinţei de presă de către echipa operativă formată din procurorul de caz şi ofiţerii de poliţie judiciară.

Jurnaliştii sunt invitaţi la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Bulevardul Libertăţii, nr.12-14 , la Centrul de presă.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Obiecte de artă contemporană, recuperate de poliţiştii ilfoveni

Într-o jumătate de oră de la sesizare, poliţiştii ilfoveni au depistat un tânăr din judeţul Buzău, suspectat că a sustras mai multe obiecte de artă, în valoare de 15.000 de euro, din locuinţa unui bărbat din Otopeni.

La data de 18 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Otopeni au fost sesizaţi de o femeie de 57 de ani, din Bucureşti, despre faptul că persoane necunoscute au pătruns în imobilul pe care îl deţinea în oraşul Otopeni, de unde au sustras obiecte de artă din bronz şi alamă.

În urma cercetărilor efectuate, în doar o jumătate de oră, poliţiştii au identificat un tânăr de 29 de ani, din judeţul Buzău, suspectat de comiterea faptei.

De asemenea, din investigaţii, poliţiştii au stabilit că bărbatul a pătruns în imobil, în noaptea de 13 spre 14 februarie a.c., în jurul orei 01.00, prin spargerea şi escaladarea unei ferestre, fără a reuşi să sustragă bunuri din interior deoarece s-a declanşat sistemul de alarmă. În dimineaţa zilei de 14 februarie a.c., în jurul orei 08.00, acesta a pătruns din nou în imobil, de unde a sustras cinci obiecte de artă din bronz şi alamă, al căror autor este sculptorul Gheorghe Iliescu Călineşti, în valoare de 15.000 de euro.

Ieri, suspectul a fost reţinut de poliţişti, iar în cursul acestei zile va fi prezentat parchetului şi Judecătoriei Buftea cu propunere de arestare preventivă pentru săvârşirea infracţiunii de furt.

Bunurile sustrase au fost recuperate şi restituite părţii vătămate.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Bunuri susceptibile de a face parte din Patrimoniul Cultural Naţional, reţinute la Giurgiu

 

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Giurgiu au descoperit in bagajele unui cetățean grec mai multe obiecte susceptibile a face parte din Patrimoniul Cultural Naţional, pe care barbatul intenţiona să le scoată ilegal din ţară.

 

În data de 13.06.2013, ora 16.20, la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu s-a prezentat pentru a efectua formalităţile de frontieră un cetăţean grec, Argyros S., în vârstă de 49 ani, pasager intr-un autocar de persoane care circula pe ruta România - Grecia.

 

Cu ocazia controlului amănunţit efectuat asupra autocarului, poliţiştii de frontieră au descoperit, în bagajele personale ale celui in cauza mai multe obiecte susceptibile de a face parte din Patrimoniul Cultural Naţional al României.

 

Printre aceste bunuri s-au gasit o icoana, patru casete de bijuterii din lemn sau argintate, obiecte de uz casnic si decorative vechi (un sfesnic, o solnita din argint, o tava din metal), bijuterii (o pereche de cercei, doua inele din argint si un medalion din metal - steaua lui David) dar si unsprezece carti scrise intre anii 1815 si 1937.

 

În urma cercetărilor, cetăţeanul grec a declarat că a cumpărat obiectele din municipiul Botoşani de la mai multe persoane, contra unor sume modice, cu scopul de a le comercializa în Grecia.

 

Bunurile au fost reţinute de politistii de frontiera întrucât cetăţeanul grec nu a putut prezenta certificat de export emis în condiţiile legii şi nici acte de provenienţă.

 

Poliţiştii de frontieră au întocmit persoanei în cauză dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de export ilegal de bunuri immobile, urmand a fi luate masurile legale ce se impun.

 

I.G.P.F. - Biroul de Informare și Relații Publice

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Sute de obiecte din patrimoniul cultural naţional, descoperite

 

Poliţiştii de investigaţii criminale au efectuat percheziţii la domiciliile unor persoane bănuite de mărturie mincinoasă şi fals intelectual. / În urma percheziţiilor, au fost identificate şi ridicate 450 de plăci de identificare ale unor locomotive şi vagoane de epocă, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, unele dintre acestea fiind sustrase de pe locomotive cu abur clasate în Tezaurul României.

La data de 1 iulie a.c., poliţiştii din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale –I.G.P.R., împreună cu cei de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, pe raza municipiilor Bucureşti şi Slobozia, la două persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi fals intelectual.

În fapt, cele două persoane sunt bănuite că, în calitate de experţi, ar fi efectuat mai multe expertize judiciare cu privire la unele bunuri ce au făcut obiectul unui dosar penal de trafic cu bunuri de importanţă tehnică, respectiv 6 locomotive cu abur şi un locomobil, bunuri susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional.

Astfel, în urma rapoartelor de expertiză efectuate de cei doi ar fi fost atestate fapte şi împrejurări nereale, iar decizia asupra nevinovăţiei celor implicaţi a fost luată, datorită acestor expertize.

În urma percheziţiilor efectuate, au fost identificate şi ridicate aproximativ 450 de plăci de identificare ale unor locomotive şi vagoane de epocă, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, unele dintre acestea fiind sustrase de pe locomotive cu abur clasate în Tezaurul României, precum şi documente din arhiva Ministerului Transporturilor.

Totodată, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor din cadrul Ministerului Culturii a propus retragerea atestatului de expert pentru cele două persoane.

În cauză, faţă de acestea a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, fiind prezentate Parchetului de pe Judecătoria Deva, cu propunerea de arestare preventivă.

La acţiune au participat şi poliţişti ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa şi luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Hunedoara.

Activităţile au beneficiat de suportul de specialitate al S.R.I.

 

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații publice

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

OBIECTE DE PATRIMONIU, DESTINATE COMERCIALIZĂRII ILEGALE, RIDICATE DE POLIŢIŞTI

 

96 de tablouri, peste 70 de flori de mină şi aproape 90 de monede comercializate ilegal, au fost ridicate de poliţiştii specializaţi în protejarea patrimoniului cultural naţional din cadrul I.G.P.R., în urma unei acţiuni desfăşurate în Târgul de icoane şi antichităţi din localitatea Negreni, judeţul Cluj.

 

În perioada 8 - 12 octombrie a.c., Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, a organizat o acţiune pentru protejarea patrimoniului cultural naţional, în Târgul de icoane şi antichităţi din localitatea Negreni, judeţul Cluj.
 
La acţiune au participat poliţişti de investigaţii criminale cu atribuţii pe linia protejării patrimoniului cultural naţional din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale - I.G.P.R. şi din cadrul I.P.J. Alba, Bihor, Cluj, Gorj, Hunedoara, Neamţ, Mureş şi Sibiu. Activităţile s-au desfăşurat cu sprijinul poliţiştilor de investigare a fraudelor şi de ordine publică.
 
În urma controalelor de specialitate, au fost identificate mai multe persoane care comercializau 87 de monede antice şi medievale, din argint şi bronz, provenite din braconaj arheologic. De asemenea, au fost descoperite 96 de tablouri şi 71 de flori de mină, ce erau comercializate ilegal.  
 
Bunurile culturale au fost ridicate şi predate Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj – Napoca şi Muzeului Aurului din municipiul Brad. 
 
Poliţiştii au aplicat şase sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 8.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite,  Legii nr. 182/2000 pentru protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, şi Legii nr. 85/2003 - Legea Minelor.
 

Sursă: IGPR 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
BUNURI DE PATRIMONIU, RECUPERATE DE POLIŢIŞTI
 
Poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R. și procurorii din Alba Iulia au recuperat, din Regatul Spaniei, trei monede dacice din aur. Bunurile de patrimoniu vor fi depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti.
 
La data de 8 ianuarie a.c., poliţiştii specializați în protejarea patrimoniului cultural naţional din cadrul Direcției de Investigații Criminale – I.G.P.R., I.P.J. Hunedoara şi I.P.J. Alba Iulia, cu sprijinul M.A.I. – D.A.E.R.I., au recuperat, fără despăgubire, din Regatul Spaniei, 3 stateri (monede), de tip Lysimach.
 
Activitatea s-a desfășurat într-un dosar aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
 
Monedele recuperate, din aur, având între 8,2-8,5 grame fiecare, emise în secolele III - I a.C., în zona cetăţii antice Tomis, respectiv la Callatis şi Tomis, având monograme CME, THM (litere greceşti) şi respectiv HP şi pe revers cap de acvilă în exergă, au fost sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia și oferite spre vânzare cu sume cuprinse între 400 şi 2.500 de euro.
 
Repatrierea monedelor reprezintă finalizarea cu succes a peste doi ani de muncă în cadrul cooperării judiciare internaţionale. 
 
De asemenea, sunt în curs de repatriere, conform dispoziţiei autorităţilor competente, câte 2 monede Koson din aur din Polonia şi Belgia. 
 
Informații de background  
 
În perioada 2007-2015, polițiștii Direcţiei de Investigaţii Criminale - I.G.P.R. și procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au coordonat 15 operaţiuni de recuperare a bunurilor culturale reprezentând tezaure arheologice de patrimoniu care au părăsit ilegal teritoriul României. 
 
Bunurile au fost repatriate din Franţa, Elveţia, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Spania şi Statele Unite ale Americii, prin aplicarea convenţiilor internaţionale. 
 
Ca urmare a acestor acţiuni, Patrimoniul Cultural Naţional a fost reîntregit cu următoarele bunuri culturale, recuperate de peste hotare sau din ţară: 1.027 de monede Koson din aur (aproximativ 8,62 kg.), 37 de monede din aur de tip Lysimachos emise în secolele II-I a.C., la Tomis şi Callatis, 213 monede Koson din argint, 13 brăţări dacice regale de aur (aproximativ 12,633 kg.), două scuturi de paradă regale dacice din fier, decorate cu reprezentări de animale şi aproximativ 12.000 de monede de argint şi bronz. 
 
Acţiunile s-au desfăşurat cu sprijinul S.R.I. şi al DIPI.
 
În perioada 1998 – 2014, 34 de persoane, membre ale unor grupări bănuite de infracţiuni la regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional au fost identificate de polițiști și procurori.
 
Activitățile lor au constat în sustragerea, exportul ilegal, valorificarea şi spălarea pe piaţa neagră a antichităţilor a mai multor tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia şi Piatra Roşie, monumente UNESCO. 
 
Aceste bunuri au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional, cauzându-se un prejudiciu de peste 2.500.000 de euro. Până în prezent, au fost pronunţate hotărâri definitive de condamnare pentru 12 persoane.
 
Examinările ştiinţifice ale bunurilor recuperate de organele judiciare au fost realizate de experţi care activează la Muzeul Naţional de Istorie a României, Institutul Naţional de Fizică Atomică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutul de Istoria Artei şi Arheologie (Cluj-Napoca), Biblioteca Academiei Române, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (Constanţa), Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (Tulcea) și Muzeul Ţării Crişurilor (Oradea). 
 
Sursa: IGPR
Link to comment
Share on other sites

OBIECTE DE PATRIMONIU CU VECHIME DE CIRCA 2.000 DE ANI, RECUPERATE DE POLIŢIŞTI

 

Poliţiştii din Constanţa au recuperat patru ancore antice, dintre care una unică în ţară, care au fost sustrase dintr-un sit arheologic submarin  al Mării Negre.

 

Poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au efectuat cercetări într-un caz privind sustragerea, în mod ilegal, din situl arheologic submarin al Mării Negre, a patru ancore antice.

 

A fost identificat un bărbat de 37 de ani, din municipiul Constanţa, bănuit de comiterea faptei.

 

Din investigaţii, s-a stabilit că cele patru piese sunt ancore antice din perioada secolelor I d. H., – VI d.H. (una dintre acestea fiind unică în ţară) şi ar face parte din patrimoniul cultural naţional.

 

big_img_0338.jpg

 

Poliţiştii au recuperat bunurile în cauză, care au fost predate, conform prevederilor legale, Direcţiei Judeţene pentru Cultură Constanţa.

 

Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a bărbatului.
 

Sursa: IPJ Constanta

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

OBIECTE ŞI MONEDE ANTICE-MEDIEVALE, RECUPERATE DE POLIŢIŞTI

Poliţiştii din Constanţa au descoperit peste 1.200 de bunuri arheologice, în urma a şapte percheziţii efectuate la locuinţele unor persoane bănuite de infracţiuni privind patrimoniul cultural naţional.

La data de 24 februarie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliţiei Judeţean Constanţa au efectuat 7 percheziţii domiciliare, pe raza localităţilor Constanţa, Mangalia şi Albeşti.

În urma percheziţiilor efectuate la locuinţele a şapte persoane, cu vârste cuprinse între 27 şi 53 de ani, bănuite că ar fi detectat ilegal în zone protejate arheologic, au fost descoperite 1.233 de bunuri arheologice, dintre care 580 sunt monede antice-medievale, iar 653 sunt obiecte ceramice de factură antică şi medievală.

De asemenea, au fost ridicate, în vederea confiscării, 13 detectoare de metale.

În cauză, au fost întocmite două dosare penale, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşiri infracţiunii de tentativă la furt calificat privind bunuri din patrimoniul cultural naţional, urmând ca bunurile ridicate să fie supuse unor expertize de specialitate.

Sursă: IPJ Constanța

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
OBIECTE DE PATRIMONIU, DESCOPERITE DE POLIŢIŞTI
 
28 de arme, 14 săbii, 3 baionete, o coloană votivă romană, 4 pietre de râşniţe şi 6 posibile sarcofage romane, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, au fost descoperite de poliţiştii Inspectoratului de Poliție Județean Timiş, în urma unei percheziţii efectuate la domiciliul unui bărbat, de 44 de ani. 
 
La data de 6 martie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliție Județean Timiș au efectuat o percheziţie la locuința unui bărbat, de 44 de ani, din municipiul Timişoara, într-un dosar în care se fac cercetări referitoare la operaţiuni ilegale cu obiecte de patrimoniu.
 
În urma percheziţiei, poliţiştii au găsit în locuinţa acestuia 28 de arme, 14 săbii, 3 baionete, o coloană votivă romană, 4 pietre de râşniţe, 6 posibile sarcofage romane, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional.
 
Bunurile descoperite au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, urmând a fi supuse expertizei arheologice.
 
Poliţiştii continuă cercetările în dosarul penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de spălare de bani, furt calificat, însuşirea bunului găsit şi efectuarea de lucrări care pot afecta situri arheologice, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș.
 
Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al S.R.I..
 
La activităţi au participat reprezentanţi ai Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş şi Muzeului Banatului.
 
Sursa: IPJ Timis
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

BUNURI DE PATRIMONIU, RECUPERATE

Poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au recuperat trei monede Koson din aur care fac parte din patrimoniul naţional cultural, în urma cooperării cu autorităţile Belgiene. / Acestea provin din tezaurele sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia şi au fost recuperate fără despăgubire.

În urma cooperării judiciare internaţionale, în intervalul decembrie 2014 - februarie 2015, poliştii Biroului Patrimoniu din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale – Inspectoratul General al Poliţiei Române şi procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au obţinut repatrierea fără despăgubire, din Regatul Belgiei, a trei monede Koson din aur, care au părăsit ilegal teritoriul României.

Loturile monetare provin din tezaure de monede Koson şi pseudo-Lysimach, sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia şi vor fi depuse pentru examinare, la 27 martie a.c., Tezaurului Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti, în vederea efectuării expertizei.

Repatrierea monedelor reprezintă finalizarea cu succes a peste doi ani de muncă în cadrul cooperării judiciare internaţionale.

De asemenea, sunt în curs de repatriere, conform dispoziţiei autorităţilor competente, câte 2 monede Koson din aur din Polonia şi Spania.

În perioada 2007-2015, poliţiştii specializaţi în patrimoniu şi procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au coordonat 15 operaţiuni de recuperare a bunurilor culturale reprezentând tezaure arheologice de patrimoniu care au părăsit ilegal teritoriul României.

Bunurile au fost repatriate prin aplicarea convenţiilor internaţionale, din Franţa, Elveţia, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Spania şi Statele Unite ale Americii.

Ca urmare a acestor acţiuni, Patrimoniul Cultural Naţional a fost reîntregit cu următoarele bunuri culturale, recuperate de peste hotare sau din ţară: 1.024 monede Koson din aur (cca 8,54 Kg), 38 monede din aur de tip Lysimachos emise în secolele II-I a.C., la Tomis şi Kallatis, 262 monede Koson din argint,13 brăţări dacice regale de aur (cca. 12,633 kg), două scuturi de paradă regale dacice din fier, decorate cu reprezentări de animale, precum şi 12.000 de monede de argint şi bronz.

Acţiunile s-au desfăşurat cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii şi al DIPI.

În perioada 1998 – 2014, grupări cuprinzând 34 de persoane, braconieri ai siturilor arheologice, au comis infracţiuni la regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional, constând în sustragerea, exportul ilegal, valorificarea şi spălarea pe piaţa neagră a antichităţilor a mai multe tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia şi Piatra Roşie, monumente UNESCO.

Aceste bunuri au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional, cauzându-se un prejudiciu de peste 2.500.000 de euro. Până în prezent au fost pronunţate hotărâri definitive de condamnare pentru 12 dintre cei în cauză.

Examinările ştiinţifice ale bunurilor aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional al României, recuperate de organele judiciare, au fost realizate de experţi care activează în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României, Institutul Naţional de Fizică Atomică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutul de Expertize Criminalistice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Biblioteca Academiei Române, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (Constanţa), Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (Tulcea), Muzeul Ţării Crişurilor (Oradea).

Alte expertize s-au realizat în laboratoare specializate din Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia şi Statele Unite ale Americii.

Conform evaluării experţilor, loturile de monede din aur şi argint, recuperate recent, sunt stateri şi drahme emise de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmaşii lui Burebista.

Acestea sunt singurele emisiuni dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere greceşti, menţionând numele suveranului emitent.

Monedele au fost emise în ateliere monetare de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 a. C. Fapt excepţional, datorită acestor monede, cunoaştem azi mai multe nu numai despre istoria politică, viaţa economică, socială sau arta şi religia Daciei în anii care au urmat dispariţiei lui Burebista”

Urmărirea penală este efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi poliştii Biroului Patrimoniu din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale – Inspectoratul General al Poliţiei Române, cu sprijinul poliţiştilor de la inspectoratelor de poliţie judeţene Alba şi Hunedoara.

Sursă: IGPR

Link to comment
Share on other sites

BUNURI DE PATRIMONIU, RECUPERATE

 

Poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au recuperat trei monede Koson din aur care fac parte din patrimoniul naţional cultural, în urma cooperării cu autorităţile Belgiene. / Acestea provin din tezaurele sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia şi au fost recuperate fără despăgubire.

 

În urma cooperării judiciare internaţionale, în intervalul decembrie 2014 - februarie 2015, poliştii Biroului Patrimoniu din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române şi procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au obţinut repatrierea fără despăgubire, din Regatul Belgiei, a trei  monede Koson din aur, care au părăsit ilegal teritoriul României.

 

Loturile monetare provin din tezaure de monede Koson şi pseudo-Lysimach, sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia şi vor fi depuse pentru examinare, la 27 martie a.c., Tezaurului Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti, în vederea efectuării expertizei.

 

Repatrierea monedelor reprezintă finalizarea cu succes a peste doi ani de muncă în cadrul cooperării judiciare internaţionale.

 

De asemenea, sunt în curs de repatriere, conform dispoziţiei autorităţilor competente, câte 2 monede Koson din aur din Polonia şi Spania.

 

În perioada 2007-2015, poliţiştii specializaţi în patrimoniu şi procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia  au coordonat 15 operaţiuni de recuperare a bunurilor culturale reprezentând tezaure arheologice de patrimoniu care au părăsit ilegal teritoriul României.

 

Bunurile au fost repatriate prin aplicarea convenţiilor internaţionale, din Franţa, Elveţia, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Spania şi Statele Unite ale Americii.

 

Ca urmare a acestor acţiuni, Patrimoniul Cultural Naţional a fost reîntregit cu următoarele bunuri culturale, recuperate de peste hotare sau din ţară: 1.024 monede Koson din aur (cca 8,54 Kg), 38 monede din aur de tip Lysimachos emise în secolele II-I a.C., la Tomis şi Kallatis, 262 monede Koson din argint,13 brăţări dacice regale de aur (cca. 12,633 kg), două scuturi de paradă regale dacice din fier, decorate cu reprezentări de animale, precum şi 12.000 de monede de argint şi bronz.

 

Acţiunile s-au desfăşurat cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii şi al DIPI.

 

În perioada 1998 – 2014, grupări cuprinzând 34 de persoane, braconieri ai siturilor arheologice, au comis infracţiuni la regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional, constând în sustragerea, exportul ilegal, valorificarea şi spălarea pe piaţa neagră a antichităţilor a mai multe tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia şi Piatra Roşie, monumente UNESCO.

 

Aceste bunuri au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional, cauzându-se un prejudiciu de peste 2.500.000 de euro. Până în prezent au fost pronunţate hotărâri definitive de condamnare pentru 12 dintre cei în cauză.

 

Examinările ştiinţifice ale bunurilor aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional al României, recuperate de organele judiciare, au fost realizate de experţi care activează în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României, Institutul Naţional de Fizică Atomică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutul de Expertize Criminalistice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Biblioteca Academiei Române, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (Constanţa), Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (Tulcea), Muzeul Ţării Crişurilor (Oradea).

 

Alte expertize s-au realizat în laboratoare specializate din Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia şi Statele Unite ale Americii.

 

Conform evaluării experţilor, loturile de monede din aur şi argint, recuperate recent, sunt stateri şi drahme emise de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmaşii lui Burebista.

 

Acestea sunt singurele emisiuni dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere greceşti, menţionând numele suveranului emitent.

 

Monedele au fost emise în ateliere monetare de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 a. C. Fapt excepţional, datorită acestor monede, cunoaştem azi mai multe nu numai despre istoria politică, viaţa economică, socială sau arta şi religia Daciei în anii care au urmat dispariţiei lui Burebista”

 

Urmărirea penală este efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi poliştii Biroului Patrimoniu din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române, cu sprijinul poliţiştilor de la inspectoratelor de poliţie judeţene Alba şi Hunedoara.
 

Sursă: IGPR

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
BUNURI CULTURALE, RECUPERATE DE POLIŢIŞTI
 
Poliţiştii au recuperat mai multe bunuri de mobilier vechi, tablouri, precum şi alte obiecte de valoare, ce ar fi fost sustrase dintr-o locuinţă din comuna Tomşani. De asemenea, în urma percheziţiilor efectuate, au ridicat mai multe bunuri pentru care persoanele în cauză nu aveau documente justificative.
 
La data de 25 iunie a.c., poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea au efectuat 2 percheziţii domiciliare, în oraşul Horezu, pentru completarea probatoriului într-un dosar penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de furt.
 
Din verificări a reieşit faptul că, cele două persoane percheziţionate ar fi oferit spre vânzare mai multe bunuri de mobilier vechi, tablouri, precum şi alte obiecte de valoare  sustrase dintr-o locuinţă din comuna Tomşani.
 
În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au identificat  bunurile sustrase, precum şi peste 130 de bunuri culturale mobile (oglinzi din cristal, statuete, obiecte de mobilier candelabre, scaune, icoane pictate pe lemn şi sticlă, maşini de cusut, tablouri), pentru care persoanele în cauză nu au putut prezenta documente justificative.
 
În continuare poliţiştii efectuează verificări împreună cu reprezentanţii A.N.A.F. Vâlcea, pentru stabilirea provenienţei bunurilor şi legalitatea activităţii comerciale.
 
Sursa: IPJ VÂLCEA
Link to comment
Share on other sites

500 DE BUNURI ARHEOLOGICE, RIDICATE DE POLIŢIŞTI

 

Aproximativ 500 de unelte şi arme antice din fier, monede, vase ceramice şi din aur, brăţări, inele cu valoare arheologică, a căror provenienţă nu a putut fi justificată, au fost ridicate de poliţiştii din Cluj, în urma a 6 percheziţii efectuate ieri, în judeţele Bistriţa - Năsăud şi Cluj.

 

La data de 30 iunie a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au  efectuat 6 percheziţii în judeţele Bistriţa - Năsăud şi Cluj.

 

Activităţile au vizat persoane bănuite de infracţiuni în dauna patrimoniului cultural naţional şi infracţiuni în legătură cu serviciul.

 

În urma percheziţiilor, au fost ridicate 500 de bunuri arheologice, respectiv monede, unelte şi arme antice din fier şi bronz, vase ceramice, inele, brăţări care ar proveni din detecţii neautorizate în zone cu patrimoniu arheologic, precum şi patru detectoare de metale, deţinute fără respectarea prevederilor legale.

 

Totodată, poliţiştii au ridicat un vas din aur de aproximativ 320 de grame şi unelte, datate din epoca bronzului, bunuri arheologice susceptibile de clasare în categoria juridică Tezaur a patrimoniului naţional, evaluate la aproximativ 150.000 de lei, care ar fi fost detectate în zone cu patrimoniu arheologic de pe raza judeţului Bistriţa - Năsăud.

 

Faţă de două persoane, din Bistriţa-Năsăud, poliţiştii au dispus continuarea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat, accesul cu detectoare de metale şi utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă, abuz în serviciu şi tăinuire.

 

Acţiunea a beneficiat de suportul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Sursă: IGPR

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.