Jump to content
POLITISTI.ro

Cum pot vedea un dosar al unui accident auto?

sov88

Recommended Posts

am si eu o intrebare . pentru a putea vedea un dosar al unui accident auto din anul 2006 in calitate de ruda de grada 1 a pers decedata in accident.. am dreptul sa solicit politiei unde se afla dosarul sa vad sau trebuie ceva demersuri facute??

• Moderator

Ştii cumva şi ce soluţie s-a dat în dosar?

Adică s-a ajuns în instanţă, a fost cineva trimis în judecată?

nu s-a ajuns in instanta.. dosarul a fost inchis imediat.. victima a fost vinovata pt ca a trecut neregulamentar.. atat stiu de asta a-si vrea sa vad si dosarul dar nu stiu daca am dreptul

daca dosarul a a fost inchis cu o solutie de netrimitere in judecata, atunci se afla in arhiva Parchetului de pe langa judecatoria pe raza careia a avut loc accidentul.

e bine sa ai numarul de inregistrare de la parchet.

stii cumva daca acele informatii sunt publice.. poti avea acces usor la ele.. sau e ceva procedura complicata??

sov88 pentru a avea acces la acel dosar trebuie să justifici un interes legitim. Cererea o depui la Biroul de Informare şi Relaţii Publice la parchetul care a avut în lucru cauza şi dacă este aprobată cererea respectivă va fi înaintată arhivei, acolo unde vei putea studia dosarul. Acesta este singurul temei legal conform Hotărârii plenului Consiliului Superior al Magistraturii 277/2006, privind ghidul de bune practici.

Potrivit dispoziţiilor legii 554/2004 la art.2 interesul legitim privat este definit ca fiind posibilitatea de a pretinde o anumită conduită, în considerarea realizării unui drept subiectiv viitor şi previzibil, prefigurat. Succes !

• Upvote 1

1.Daca afirmi ca esti persoana de gradul 1. cu persoana decedata (victima ) din accidentul rutier, ai dreptul ca apartinator al acestuia sa studiezi dosarul. Urmarirea penala, deci implicit dosarul sunt secrete doar in in aceasta faza, daca spui ca acel dosar s-a ,, clasat la parchet ,, il vei gasi la arhiva acelui parchet si este public . In acest caz soliciti o audienta prim-procurorului parchetului respectiv sau procurorului de serviciu, unde depui o cerere in acest sens, unde motivezi pentru ce doresti studierea dosarului si calitatea de apartinator al decedatului, cerere care se inregistreaza de grefa parchetului si care este rezolutionata de procuror. Deasemeni poti solicita copii dupa documente din dosar care se elibereaza contracost (contravaloarea copierii si hartiei ) .Mai mult decat atat tot prin aceeasi cerere poti solicita sa iti fie comunicat oficial la domiciliu in scris, modul de solutionare a acelui dosar, eventual o copie dupa rezolutia procurorului.

2. Daca dosarul a ajuns in instanta de judecata il vei gasi la instanta de judecata ( arhiva) si vei urma aceeasi pasi descrisi la punctul nr. 1.

3. Am inteles ca latura penala a dosarului a fost solutionata in sensul ca victima a fost de vina (dupa cum ai afirmat tu ) trebuie de vazut daca s-a solutionat si latura civila (despagubiri, impacari, conventii in acest sens anexate la dosar , etc. ) daca nu si in urma documentelor obtinute constati ca aveai dreptul la despagubiri, poti efectua o actiune la instanta in acest sens. (in prealabil trebuie sa dovedesti calitatea de apartinator a decedatului, de obicei prin certificat de mostenitor sau alte acte de stare civila ). Subliniez pretentiile civile se acorda doar daca se constata ca decesul a survenit datorita culpei faptuitorului sau a unei culpe comune faptuitor-parte vatamata.

Edited by LORD

contacteaza-ma pe e-mail #SPAM# in caz de accident cu victima

Edited by Catalin
Dacă te-ai obosit să-ţi faci cont aici în scopul recrutării de clienţi, te asigur că doar ţi-ai pierdut vremea.

contacteaza-ma pe e-mail #SPAM# in caz de accident cu victima

Caut-o pe victima, poate mai are nevoie de cineva sau ceva :naughty:

Edited by dcrist

• 1 year later...

Buna ziua,

Am tot citit pe forum legat de accesul la dosare si totusi as avea si eu cateva intrebari sa ma pot lamuri.

1. Daca accidentul este in curs de investigare la politie (are numar de la parchet si este dat la un politist si nu este finalizat inca) eu ca victima in respectivul accident pot sa vad rezultatul expertizelor, procesul verbal la fata locului, etc? Conform legii la ce acte pot avea acces (nu sa plec acasa cu ele sa le cunosc continutul) si la ce nu?

2. Pot numi pe cineva sa vada respectivele acte sau sa discute cu politistul? (nu neaparat avocat, o ruda ca sa nu ma deplasez eu mereu)

3. Ce dovada ar trebui sa aibe acea persoana? (procura notar, contract de mandat, ??) - astfel incat sa fie recunoscuta de politie si sa ii dea detalii.

Multumesc anticipat.

• Moderator

Numai procurorul decide. Trebuie să soliciţi procurorului şi nu poţi împuternici pe oricine, cercetarea penală nu este publică şi la astfel de documente nu poate avea acces oricine şi în orice condiţii. Angajează-ţi un avocat.

• 3 years later...

Buna ziua,

Am si eu o intrebare, am fost victima unui accident rutier acum aproximati 2 luni si jumatate, de peste o luna incerc sa imi vad dosarul si sa discut cu cel care se ocupa de acesta in speranta ca voi reusi sa solutionez aceasta problema. De fiecare data cand ajung la sectie mi se spune ca respectivul nu este la birou/este in concediu/este ocupat, etc si ca nu nimeni altcineva nu ma poate ajuta.

Ce pot face in aceste caz?

Multumesc anticipat.

• Marius changed the title to Cum pot vedea un dosar al unui accident auto?
  • Moderator

Din pacate, politistii nu stau numai la birou, fisa postului fiind de foarte multe ori supraincarcata cu "sarcini profesionale"!

variantele sunt:

- fie stabilesti o intrevedere cu politistul respectiv (nu doar treci pe la sediu cand ai timp, ii lasi un numar de contact etc)

- fie ceri o audienta la seful acestuia (daca vezi ca prima varianta nu da rezultatele scontate)

- fie te adresezi Parchetului competent (cel mai probabil dosarul a fost inregistrat acolo iar un procuror supravegheaza cercetarile)

Ai incercat sa discuti cu un avocat? 

• 1 year later...

Ar trebui sa întrebi la parchetul care a supravegheat cercetările efectuate de către polițiști.

• 1 year later...

Pot avea acces la dosarul accidentului auto in care am fost implicat? In instanta a ajuns dosarul incomplet (fara fotografiile masinilor). Ma pot adresa cumva politiei si daca da, unde si cum sa procedez?