Jump to content
POLITISTI.ro

Conferinţă Internaţională de Criminalistică


NewsBot

Recommended Posts

Conferinţa "Noi metode şi tehnici care se folosesc în criminalistică"

 

Adjunctul şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, chestor de poliţie Lucian Guran, a participat, astăzi, 26 octombrie a.c., la deschiderea lucrărilor conferinţei internaţionale „Noi metode şi tehnici care se folosesc în criminalistică”, organizată de Asociaţia Criminaliştilor din România şi Institutul Naţional de Criminalistică din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) în parteneriat cu Universitatea Română de Ştiinţe şi Arte "Gheorghe Cristea" din Bucureşti şi Agenţia Internaţională pentru Prevenirea Criminalităţii şi Politici de Securitate.

În mesajul adresat în deschiderea lucrărilor, adjunctul şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, chestor de poliţie Lucian Guran, şi-a exprimat încrederea că această conferinţă, devenită deja tradiţie pentru criminaliştii români, constituie o bună oportunitate pentru continuarea şi dezvoltarea cooperării interinstituţionale, la nivel naţional şi internaţional, precum şi pentru îmbunătăţirea şi adaptarea metodelor ştiinţifice de lucru. „Sunt convins că această reuniune a specialiştilor îşi va demonstra eficienţa şi va cristaliza legăturile între instituţii, conducând la îmbunătăţirea finalităţii judiciare. Cooperarea între instituţiile de aplicare a legii, schimbul de experienţă şi bune practici, identificarea în cadrul unor grupuri de lucru a unor noi metode pentru creşterea eficienţei împotriva criminalităţii constituie esenţa reuşitei în activitatea de aplicare a legii.”

Oficialul MAI a subliniat rolul şi importanta muncii depuse de criminaliştii Poliţiei Române în descoperirea şi probarea autorilor în diverse fapte infracţionale. "Ştiu că munca pe care o depune fiecare dintre criminaliştii Poliţiei Române este una deosebită, ce implică foarte multe ore de pregătire, muncă şi poate cel mai semnificativ element este dăruirea pentru meseria de poliţist. Inteligenţa, perspicacitatea, flerul, dorinţa de a afla adevărul sunt atuurile oricărui criminalist - un profesionist cu ajutorul căruia de care, de-a lungul timpului, Poliţia Română a reuşit să probeze numeroase cazuri dificile”.

În încheierea mesajului adresat, adjunctul şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, chestor de poliţie Lucian Guran a transmis felicitări criminaliştilor români pentru munca depusă şi rezultatele obţinute.

La lucrările conferinţei „Noi metode şi tehnici care se folosesc în criminalistică” participă peste 400 de persoane din ţară şi din străinătate, respectiv criminalişti, poliţişti, magistraţi, medici legişti, cadre didactice universitare, specialişti în diferite domenii care au legătură cu activitatea criminalistică, masteranzi şi studenţi.

Conferinţa ce se va încheia mâine, 27 octombrie a.c, are ca punct de plecare 65 de comunicări ştiinţifice, elaborate de specialişti din domeniile academic, universitar şi al cercetării ştiinţifice, din structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Public, Ministerului Justiţiei, Institutului Naţional de Medicină Legală şi din structurile teritoriale, precum şi din străinătate.

Conferinţa se desfăşoară la Centrul Cultural al Ministerului Administraţiei şi Internelor şi este prilejuită de sărbătorirea a 10 ani de la înfiinţarea Asociaţiei Criminaliştilor din România.

Sursă: Flux de stiri MAI

Link to comment
  • 2 years later...

CONFERINȚĂ INTERNAȚIONALĂ DE CRIMINALISTICĂ

 

Poliția Română a găzduit, în perioada 14 - 15 octombrie a.c., la București, conferința internațională de criminalistică „Rolul factorului uman în accidentele rutiere. Administrarea probațiunii criminalistice și medico-legale în cazul acestor accidente”.

 

Poliția Română, prin Institutul Național de Criminalistică și Direcția Rutieră, a organizat împreună cu Asociația Criminaliștilor din România, în perioada 14-15 octombrie a.c., la Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne, cea de-a XVII-a Conferință Internațională de Criminalistică cu tema „Rolul factorului uman în accidentele rutiere. Administrarea probațiunii criminalistice și medico-legale în cazul acestor accidente”.

 

Ca în fiecare an, acest eveniment multidisciplinar a confirmat atât prin excepţionala participare a unor invitaţi cu o deosebită reputaţie naţională şi internațională, cât şi prin calitatea şi rigurozitatea comunicărilor ştiinţifice cuprinse în program, înalta apreciere de care se bucură comunitatea criminalistică din România.

 

Prin această Conferinţă, organizatorii și-au propus să aducă o contribuţie valoroasă în ceea ce priveşte diseminarea informaţiilor de noutate şi a cazuisticii existente în investigarea pluridisciplinară a accidentelor rutiere, informaţii care converg la descoperirea, punerea în evidenţă şi probarea adevărului judiciar, în condiţiile atât de complexe oferite de societatea actuală.

 

În acelaşi sens, axele prioritare ale Conferinţei au vizat preponderent o problematică ştiinţifică şi tehnică, dublată însă şi de o componentă psihologică – aferentă factorului uman, prin abordarea domeniului de investigare a accidentelor rutiere din mai multe perspective referențiale transdisciplinare, respectiv criminalistic, rutier, psihologic sau medico-legal.

 

Chestorul de poliție Dumitru Jianu, adjunct al Inspectorului General, prezent la deschiderea lucrărilor, a transmis mesajul și aprecierile Șefului Poliției Române, chestor general de poliție Petre Tobă - „Rezultatele bune şi foarte bune obţinute de criminaliştii din Poliţia Română în ultimii ani s-au reflectat în mod pozitiv asupra instituţiei noastre în ansamblu, fiind generate de o serie de premise clare: profesionalism, colaborare, dotare adecvată şi preocupare constantă pentru calitatea muncii” și a subliniat importanța activităților criminalistice în stabilirea adevărului judiciar şi înfăptuirea actului de justiţie.

 

De asemenea, chestorul de poliție Viorel Vasile, adjunct al Inspectorului General, în discursul susținut a apreciat activitatea criminalistică din România, subliniind coeziunea profesională existentă în acest domeniu. Totodată, acesta a adresat din partea conducerii Poliției Române mulțumiri tuturor polițiștilor criminaliști pentru devotamentul și profesionalismul de care dau dovadă în exercitarea activităților specifice.

 

Cei doi oficiali au evidenţiat eforturile depuse de reprezentanții Direcției Rutiere atât în prevenirea și combaterea infracțiunilor privind regimul circulației pe drumurile publice, cât și prin derularea activităților specifice în contextul modificărilor legislative recente.

 

Domnul prof. univ. dr. Dan Dermengiu, director general al Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, a reliefat strânsa legătură dintre medicina legală și criminalistică de-a lungul timpului, precum și buna cooperare existentă din punct de vederea instituțional cu structurile Poliției Române.

 

Domnul colonel ® prof. Vasile Lăpăduși, secretar general al Asociaţiei Criminaliştilor din România a adresat mulțumiri conducerii Poliției Române pentru sprijinul și susținerea permanentă în organizarea acestui eveniment și a salutat prezența unor distinși invitați din România și din Republica Moldova.

 

O parte importantă a acestei manifestări a constat în organizarea unei expoziţii în cadrul căreia Direcția Rutieră a prezentat pliante, indicatoare şi echipamente folosite în activitatea desfășurată de

 

Sursă: IGPR

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.