Jump to content
POLITISTI.ro

art. 101/1/18 din OUG 195/2002


petrebv

Recommended Posts

Buna la toata lumea.

Doresc sa stiu si eu daca are vreun rost sa fac o contestatie la un proces verbal si daca exista posibilitatea transformarii amenzii in avertisment,daca ,la ora intocmirii lui aveam actele furate in urma cu 2 ore .Singura problema care ma deranjeaza este ca agentul de circulatie nu s-a prezentat ,nu mi-a spus pentru ce am fost oprit iar amenda ,totusi mi se pare destul de mare doar pentru faptul ca nu detineam permisul de conducere (cum a fost specificat in procesul verbal ) respectiv 6 x 67 = 402 RON ... Muncesc 2 saptamani pentru acesti bani daca nu reusesc sa ma imprumut de la cineva de 201 RON in 48 ore. Va multumesc anticipat

Link to comment
 • Moderator

Dacă am admite că ceea ce spui e adevărat şi poliţistul nu s-ar fi prezentat, atunci să înţelegem că amenda nu ţi se mai părea destul de mare?

Link to comment

Buna Catalin .. te rog sa nu ma intelegi gresit ,dar sunt putin suparat pe aceasta intimplare ...vloarea amenzii mie mi se pare imensa pentru mine ..asta e problema care ma doare ... poate omul s-a prezentat si nu am auzit eu ..nu are asta importanta si nu il acuz ...am vorbit frumos ,a vorbit si el frumos ..nu am avut discutii inutile

Link to comment

poti face contestatie si sa ceri modificarea pv in sensul dorit de tine dar ai sanse 50/50. poate daca ai depune la dosar o adeverinta de venit, un cazier auto care sa arate ca nu esti un " recidivist" in domeniul contraventional rutier + argumentare buna privind lipsa pericolului social la care adaugi si dovada ca in aceeasi zi ai depus la politie plingere privind furtul actelor ai avea o sansa mai mare.

problema este ca nu cred ca te poti descurca fara un avocat iar asta inseamna ca mai bine platesti amenda in 48 ore.

Link to comment

Multumesc pentru raspunsuri ... intradevar ,fapta este petrecuta in jurul orei 21 seara . nu sunt recidivist in domeniul contraventiilor iar pericolul social nu il vad in ce consta daca eu intradevar sunt cu actele in regula ,nu conum defel alcool ,circul regulamentar etc ... oricum ,multumesc ptr raspuns Maxu si toate cele bune ..voi incerca o cotenstatie si sper in reducerea cu 50% a amenzii ...am gresit ,platesc si mi se pare corect ..dar totusi pedeapsa nu este cam aspra ??? .. doar lipsa asupra mea a permisului de conducere ???

Link to comment
 • Moderator

E normal să fii supărat şi este de înţeles. Nimeni nu e bucuros în astfel de situaţii.

Eu doream doar să subliniez faptul că şi în cazul în care am admite că poliţistul nu s-a prezentat, nu are nicio legătură cu contravenţia respectivă. Dacă intenţia lui era aceea de a nu-i afla numele, atunci nu-ţi mai întocmea procesul verbal, pentru că acolo este menţionat şi numele său.

Ai fost şi ai declarat furtul actelor?

Link to comment

Rovigneta ,asigurare ok full ,masina ok ,toate actele ei avute in bord ..platesc taxe la zi ... doar pentru ca nu am actele asupra mea dintr-un motiv care nu a tinut de mine , sa primesc 6 pct penalizare si 402 RON amenda (201 RON in 48 ore) ??? Daca nu am de unde sa ma imprumut ,,se duce avansul meu pe data de 30 ale lunii

Referitor la furtul actelor mentionez ca eram in drum spre casa ... in momentul solicitarii lor am constatat lipsa acestora

Link to comment
 • Moderator

Ok. Şi dacă intenţionezi să conteşti procesul verbal, atunci va trebui să faci dovada că actele ţi-au fost furate. Iar pentru asta îţi trebuie o dovadă care să ateste că ai declarat la poliţie furtul acestora. Ai făcut acest lucru?

Link to comment

Nu am facut acest lucru deoarece unde am fost oprit de catre echipajul de circulatie era la aproximativ 300 m de locul unde domiciliez ,eram flamand deoarece veneam de la servici ... am ajuns acasa ,am mancat ,am baut o bere rece ...(de suparare ,caci bucurie nu am de udne)

De unde pot obtine un cazier auto ??? Pentru a demonstra ca nu sunt un " recidivist" in domeniul contraventional rutier si ce argumente trebuiesc pentru a demonstra lipsa pericolului social ???

Link to comment

Si inca ceva, nu ai primit 6 puncte penalizare, ci ai primit 6 puncte amenda. Vezi asta e mentalitatea noastra, "cum sa primesc eu amenda doar pentru ca nu am avut permisul la mine", eu nu cred nici o secunda ca tu il ai pierdut avand in vedere faptul ca restul actelor le aveai la tine.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Permisul si buletinul le tin in portofel ..actele masinii in torpedo ... Rusy ,asta este mentalitatea noastra la oamenii din Romania ...luam pielea de pe ei ,indiferent de situatii ... prezint pericol public ca din diverse motive ,fie reale sau nu ,actele se intimpla sa nu le ai asupra ta...tu stii cit muncesc eu pentru 402 RON in caz ca nu reusesc sa ma imprumut de bani sa achit amenda ???

Nu este putin cam mare amenda fata de alte legi aiurea CARE SANCTIONEAZA ALTE CONTRAVENTII MULT MAI GRELE CU AMENZI MULT MAI USOARE ???

Link to comment
 • Moderator

Cuantumul amenzilor nu este stabilit de catre politist, ci de prevederile legale. Politistul se incadreaza atunci cand aplica amenda intre un minim si un maxim prevazut in cadrul legal. In momentul in care conducatorii auto obtin permisul de conducere se presupune ca se angajeaza ca vor respecta fiecare prevedere din Codul Rutier. Daca in lege scrie ca trebuie sa ai documentele la tine cand conduci, de ce sa o mai dai de gard? Eu unul, politist fiind, niciodata si subliniez acest cuvant, nu plec fara toate actele la mine. Ma rog.

Link to comment
 • Moderator

petrebv, să ştii că amenda NU este şi nici nu ar trebui să fie ceva pe care toată lumea să şi-o poată permite. De ce?

E simplu. Pentru că o amendă nu este ceva strict necesar. Nu este ceva similar alimentelor, în cazul cărora, întradevăr trebuie să şi le permită toată lumea.

Numai la noi în România s-a indus de către formatorii de opinie populişti şi ipocriţi această idee conform căreia unele amenzi trebuie să fie în concordanţă cu veniturile. Numai la noi în România şoferii au făcut miting şi au protestat pentru că valoarea amenzilor e prea mare şi nu şi le pot permite. Cu alte cuvinte respectarea legii a devenit ceva opţional, iar şoferii români doresc să-şi poată permite să încalce legea.

Important este să înţelegi că amenda nu trebuie să ţi-o permiţi, pentru că nu este musai să o iei. Ideal ar fi să nu o iei deloc. Aşa că nu cred că eşti cel mai în măsură să ne vorbeşti despre mentalitate.

Link to comment

De apreciat raspunsul lui catalin! Ca smecherilor cu 'bolizi' li se pare maruntis,amenda pe care a primit-o prietenul nostru petrebv.Cel mai important e sa incercam sa ne ferim si de aceste masuri contraventionale.Eu de exemplu inainte de a ma urca in masina,imi verific ce pot sa verific(stare lumini,semnalizari,acte si inainte de a porni CENTURA DE SIGURANTA!)

Link to comment
 • Moderator

Prin alte ţări, există puse la punct acele sisteme de sancţionare în funcţie de starea materială a contravenientului, în sensul că aceste cuantumuri merg în sus, nicidecum pentru ca cineva să-şi poată permite încălcarea legii, tocmai pentru ca şi în cazul celor cu bani efectele să fie similare. Cum este de exemplu cazul Elveţiei, unde amenzile ajung la cuantumuri astronomice.

La noi în schimb, chiar dacă s-a încercat preluarea sau implementarea unor sisteme asemănătoare, datorită ipocriziei şi a populismului, nu s-a reuşit decât romanizarea şi crearea unor versiuni de adaptare ridicole. Şi asta tocmai acestei mentalităţi conform căreia sancţiunea legală trebuie să şi-o permită oricine.

Aşa că încercarea ta de a fi ironic, este numai o dovadă că habar nu ai despre subiect şi eşti tributarul unei mentalităţi otv-iste.

Link to comment

Apropo nu te mai uita asa mult la OTV,PROTV si altii unde vorbesc numa prostii de genul ,,Politisti nu va mai pot opri fara motiv,,,uitate mai bine in oug195/2002 acolo ai sa gasesti art 182 in care spune de ce ai fost oprit,pentru verificare documentelor :naughty: sper ca este un motiv destul de bun pentru tine :clip:

Link to comment

@petrebv, aici nu este vorba de pericolul public, este vorba de respectarea legii indiferent de situatie, cum a spus si @catalin, amenzile nu sunt facute pentru a ni le permite si nu il intereseaza pe politist cat muncesti tu pentru banii aia, pentru ca el ca politist care este in strada daca nu aplica legea este tras la raspundere de catre altiipe care n-am sa-i enumar aici. Ca o paranteza sa stii ca in Australia se retine certificatul de inmatriculare si amenda de 500 de dolari australieni pentru ca nu ai cauciucul pe pedala de ambreiaj sau frana. Dar cred ca pentru tine este un fleac sau politistii de acolo au mentalitatea asta "...luam pielea de pe ei ,indiferent de situatii ... prezint pericol public ca din diverse motive ,fie reale sau nu..."

Link to comment

Fi mai atent la formularea povestioarelor, pentru ca poti sa ajungi sa nu mai inspiri incredere...

In postul #5 spui ca:

.........................

nu conum defel alcool ,circul regulamentar etc ...

.........................

iar in postul #10 te contrazici (fara intentie, evident), spunand ca:

.........................

am ajuns acasa ,am mancat ,am baut o bere rece ...(de suparare ,caci bucurie nu am de udne)

.........................

Stima

Edited by videosuzy
 • Upvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.