Jump to content
POLITISTI.ro

Reținere Talon

Postare recomandată

Publicat

Bună seara, eu am un Passat B6, la această mașină am faruri și poziții tip banda led, de când am mașina(4 ani) am luat ITP-ul anual, fara șpagă, fara probleme, dar am o întrebare legată de ele, daca mă oprește un polițist, de la rutieră, acesta îmi poate reține talonul pentru că am acest tip de faruri? Intra in competenta unui polițist de rutiera sa constate daca farurile mele sunt sau nu cele originale din fabrica? Mi se pare puțin ilogic acest lucru, având în vedere că sunt atâtea feluri de mașini, poate e un lucru stupid și exista un ghid sau ceva, dar cum ar putea să știe un polițist, ne specializat in asta, daca o mașină are sau nu din fabrica tipul acesta de faruri, având în vedere că sunt funcționale și nu diferă cu nimic fata de cele de la anumite modele de Audi? 

Menționez că nu sunt fan modificări și nu sunt pasionat, așa a cumpărat taica miu mașina, așa ramane că nu bag bani in ea sa o "detunez"

• Moderator
Publicat

Daca politistul este însoțit de catre un reprezentant RAR, ai toate sansele sa ramai fara certificat.

• Moderator
Publicat
On 20.12.2025 at 4:12, demeter1333 a scris:

Intra in competenta unui polițist de rutiera sa constate daca farurile mele sunt sau nu cele originale din fabrica? Mi se pare puțin ilogic acest lucru, având în vedere că sunt atâtea feluri de mașini, poate e un lucru stupid și exista un ghid sau ceva, dar cum ar putea să știe un polițist, ne specializat in asta, daca o mașină are sau nu din fabrica tipul acesta de faruri, având în vedere că sunt funcționale și nu diferă cu nimic fata de cele de la anumite modele de Audi? 

Da — intră în competența polițistului rutier și nu este nevoie de prezența reprezentantului RAR (vezi OUG 195/2002 republicată și actualizată). Nu există nicio normă legislativă care să impună prezența și constatarea reprezentantului RAR în cazul acestei abateri de la normele rutiere / sancțiuni.
Polițistul nu trebuie să stabilească dacă farurile sunt "OEM", "aftermarket", "replică" etc., ori dacă sunt piese originale vs. piese compatibile. Asta pentru că legea nu impune piese originale, ci piese omologate. Când există suspiciuni, polițistul trimite vehiculul la RAR (asta se întâmplă prin reținerea certificatului de înmatriculare și eliberarea unei dovezi înlocuitoare). Mai departe RAR stabilește dacă farurile sunt conforme sau nu, făcând mențiune despre acest lucru în cartea de indentitate, care ulterior impune obligația de preschimbare a certificatului de înmatriculare (nu există în legislația românească termenul de TALON).

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.