Jump to content
POLITISTI.ro

Detinere incarcatoare pusca-mitraliera din 1940 - legal sau nu?

Mergi la răspuns Răspuns oferit de Marius,

Postare recomandată

Publicat

Buna ziua!

As dori sa ma lamureasca si pe mine un politist, eventual de la serviciul Arme si Munitii, cel mai informat, cred in aceasta chestiune.

Imi place sa colectionez obiecte diverse din Al Doilea Razboi Mondial. Pana acum, in afara de casti, lazi goale de munitie, uniforme, etc, nu am nimic legat de arme de foc propriu-zise in colectia mea. Prefer alternative airsoft, perfect legale si fara a risca legea penala. In schimb, pe anumite siteuri din strainatate, se vand la liber incarcatoare originale pentru diverse arme automate de atunci (capacitate +20 cartuse). Am intrebat pe cineva (nu e politist) daca detinerea de incarcatoare incalca legea sau nu, si mi-a raspuns ca ele sunt considerate accesorii la arme si sunt legale, nu trebuie sa ai autorizatie, sau mai grav, fiind interzise de la detinere, fiind incarcatoare pentru arme automate ex-militare. Nu am fost prea convins, am citit Legea Armelor, dar nu sunt lamurit, este stufoasa, nu am studii juridice ca sa o inteleg foarte bine si nu sunt lamurit. Acolo scrie ca detinerea de armament automat, militar este interzisa (pistoale-mitraliera, mitraliere, etc). Evident, doar nu pot incapea pe mana civililor acest tip de arme, de acord. Insa despre incarcatoarele pentru armele automate nu am gasit ceva care sa ma lamureasca.

Care este situatia legala a detinerii doar a incarcatoarelor pentru arme automate DE EPOCA, care nu se mai fabrica?

De asemenea, o rugaminte, mai am o intrebare secundara - detinerea de tuburi goale de cartuse este legala?

Va multumesc anticipat!

• Moderator
Publicat

Pai din câte știu, poți deține încărcătoare pt arma scurta (a cărei lungime nu depășește 60 cm) cu o capacitate de maxim 20 cartușe, iar pt arme lungi (peste 60 cm) cu o capacitate de maxim 10 cartușe.

Dacă ai depășit aceste limite, trebuie sa ai calitatea de colecționar; in caz contrar, fapta este contravenție conf. Lg.295/2004 și se sancționează cu amenda + măsura complementara a confiscării încarcatoarelor.

• Moderator
  • Soluţie
Publicat

Încărcătoarele pot fi comercializate numai persoanelor fizice sau juridice autorizate să dețină sau, după caz, să folosească arme pe care pot fi montate, precizează teza a doua din art. 106 alin. (1) lit. b), din Legea 295 din 2004 republicată și actualizată.

Mai mult, art. 9 alin. (3) precizează faptul că:
(3) Sunt interzise procurarea, deținerea, folosirea, precum și efectuarea oricărei operațiuni cu încărcătoare ce se pot monta pe arme de foc semiautomate cu percuție centrală sau cu repetiție, care:
a) pot conține mai mult de 20 de cartușe, în cazul armelor de foc scurte; sau
b) pot conține mai mult de 10 cartușe, în cazul armelor de foc cu țeavă lungă, prevăzute la categoria A pct. 6 și 7 din anexă.

Publicat
în urmă cu 5 ore, Kostel a scris:

Imi place sa colectionez obiecte diverse din Al Doilea Razboi Mondial.

De ce nu te faci colecționar? Nu este greu. 

Publicat

În primul rând, vă mulțumesc tuturor celor care mi-ați răspuns, dar cu mulțumiri deosebite d-lui Marius. Mda, treaba e cam urâtă, mă așteptam la o lege mai puțin restrictivă, mai ales că încărcătorul din 1940 nu se poate folosi la nici o armă modernă, mai ales de asalt - foloseste muniție puternică de 7,92x57 Mauser, nu muniție intermediară, gen 7,62x39 AKM. Apropos de sfatul doamnei/domnișoarei(?) Calliope, m-am gândit și la varianta de a fi colecționar, fie doar pentru acele încărcătoare, fără a avea efectiv o armă în casă, dar se pare că sunt interzise oricum, pe baza articolului 9, aliniatul 3, dacă depășesc specificațiile scrise acolo și o să mă agit degeaba ca să fiu colecționar. Așa am înțeles. Sau greșesc? 

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.