Jump to content
POLITISTI.ro

Incadrarea corecta a faptei presedintelui de asociatie prop.

Postare recomandată

Publicat (modificat)

Stimati politisti,

Membrii ai comitetului executiv si presedintele unei asociatii de proprietari atesteaza si consemneaza fapte si imprejurari necorespunzatoare adevarului in procesul-verbal al sedintei de comitet executiv ce contine samnaturile acestora si data incheierii.

Unde se incadreaza corect aceasta fapta a celor cinci?

In opinia mea, procesul-verbal al sedintei de comitet executiv este un act juridic oficial recunoscut si prevazut in Legea nr.196/2018:

Citat:

Legea nr.196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor

Articolul 16

(1) Hotărârea proprietarilor privind constituirea asociației de proprietari se consemnează prin proces-verbal, înregistrat în registrul unic al asociației de proprietari care cuprinde procesele-verbale ale adunării generale, comitetului executiv și cenzorului/comisiei de cenzori, semnate de toți proprietarii care și-au dat consimțământul.

Articolul 55

(3) Ședințele comitetului executiv se țin cel puțin o dată pe lună și se convoacă, pe bază de tabel convocator, de președintele asociației de proprietari sau de jumătate plus unu din numărul membrilor săi, cu cel puțin 5 zile înainte de data stabilită pentru ședință.

(4) Deciziile comitetului executiv se consemnează în registrul unic de procese-verbale al asociației de proprietari și se semnează de toți membrii prezenți, precum și de către cenzor/comisia de cenzori și se afișează la avizier în termen de maximum 7 zile de la data ședinței comitetului executiv.

Asadar, aceasta fapta a celor cinci se poate oare incadra la

Citat:

Codul Penal

Art. 321. Falsul intelectual

(1) Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcţionar public aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Tentativa se pedepseşte.

raportat la

Citat:

Codul Penal

Art. 175. Funcţionar public

(1) Funcţionar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie:
a) exercită atribuţii şi responsabilităţi, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor puterii legislative, executive sau judecătoreşti;
b) exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură;
c) exercită, singură sau împreună cu alte persoane, în cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atribuţii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia.
(2) De asemenea, este considerată funcţionar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public.

si la 

Citat:

DECIZIA nr. 18 din 30 mai 2017 referitoare la pronunțarea hotărârii prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE
În numele legii
DECIDE:
Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel București - Secția I penală în Dosarul nr. 61.261/3/2010, prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: dacă, în sensul legii penale, funcționarul bancar, angajat al unei societăți bancare cu capital integral privat, autorizată și aflată sub supravegherea Băncii Naționale a României, este funcționar public, în accepțiunea dispozițiilor art. 175 alin. (2) din Codul penal și, în consecință, stabilește că:
În sensul legii penale, funcționarul bancar, angajat al unei societăți bancare cu capital integral privat, autorizată și aflată sub supravegherea Băncii Naționale a României, este funcționar public, în accepțiunea dispozițiilor art. 175 alin. (2) din Codul penal.

Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală.
Pronunțată, în ședință publică, astăzi, 30 mai 2017.

in continuare, sa nu uitam si de decizia

Citat:

DECIZIE nr. 3 din 2 decembrie 2002 cu privire la împrejurarea dacă administratorul asociaţiei de proprietari sau de locatari are calitatea de funcţionar

EMITENT    
CURTEA SUPREMA DE JUSTIŢIE

. . .

PENTRU ACESTE MOTIVE
În numele legii
DECIDE:
Admite recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea Suprema de Justiţie.
În aplicarea prevederilor art. 147 alin. 2 şi ale art. 215^1 din Codul penal, stabileşte:
1. Administratorul asociaţiei de proprietari sau de locatari are calitatea de funcţionar.
2. Fapta acestuia de însuşire, folosire sau traficare, în interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează constituie infracţiunea de delapidare.
Pronunţată în şedinţa publică azi, 2 decembrie 2002.

care desi este o decizie mai veche, data pe vechiul Cod Penal, a stabilit ca administratorul unei asociatii de proprietari este functionar in sensul legii penale si poate fi tras la raspundere penala.

In acest context, eu apreciez ca nu numai administratorul dar si membrii ai comitetului executiv, cenzorul si presedintele unei asociatii de proprietari sunt asimilati functionarilor publici in acceptiunea dispozitiilor Noului Cod Penal, respectiv art.175, alin.(2) deoarece acestia, adica organele asociatiei de proprietari sunt investiti de Instanta atunci cand se constituie asociatia de proprietari si sunt si supui controlului acesteia cat si al Primariei (la fel cum si functionarul bancar este controlat de Banca Nationala
a Romaniei care este o autoritate publica -decizia 18/2017 aratata mai sus a Inaltei Curti de Casatie si Justitie), conform Legii nr.196/2018 !

Ori . . .

Daca nu se poate ca fapta lor pe care am descris-o mai sus sa fie incadrata pe considerentele de mai sus, atunci oare s-ar incadra aici

Citat:

Codul Penal

Art. 322. Falsul în înscrisuri sub semnătură privată

(1) Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul dintre modurile prevăzute în art. 320 sau art. 321, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Tentativa se pedepseşte.

? ? ?

Respectiva asociatie de proprietari are impresia ca asociatia este mosia lor si ca NU exista responsabilitate pentru magariile pe care acestia le fac. 

In consecinta, va rog respectuos sa-mi impartasiti opinaia dumneavoastra spre buna mea documentare inainte sa trec la actiuni legale impotriva asociatiei. 

Va multumesc anticipat!

Modificat de Sorinel24
completarea unei propozitii
  • Moderator
Publicat

Cel mai probabil este vorba de fals intelectual, dar nu este necesar să cunoașteți încadrarea juridică exactă a faptei. Rolul dumneavoastră este de a oferi informații complete și corecte despre fapta respectivă, iar organele de urmărire penală vor stabili încadrarea juridică corespunzătoare. Concentrați-vă pe a descrie fapta în detaliu, incluzând cine, ce, unde, când și cum s-a întâmplat. Dacă aveți probe, cum ar fi documente, fotografii sau înregistrări, acestea sunt foarte utile. În situația în care există martori, menționați-i în plângere. Puteți depune plângerea la orice secție de poliție sau la parchet.
Organele de urmărire penală vor analiza informațiile furnizate, vor stabili dacă fapta constituie o infracțiune și care este încadrarea juridică corectă. Este important să depuneți plângerea cât mai curând posibil, pentru a permite organelor de urmărire penală să înceapă investigațiile și pentru a evita dispariția unor eventuale probe.

• Apreciez 3
Publicat (modificat)

Va multumesc pentru raspuns domnule @Marius, ma motiveaza sa merg mai departe! Inteleg rolul meu, am si probe sub forma documentelor (copii pe care le-am solicitat in baza legii 196/2018, conformate cu originalul al procesului-verbal al sedintei respective, convocator si tabel convocator, primite acum cateva zile) cat si existenta inregistrarilor de pe camerele de supraveghere ale asociatiei la parterul / holul scarii unde au surprins detalii importante cum ar fi adunarea tuturor membrilor in camera sediului asociatiei unde s-a desfasurat sedinta de comitet. 

In camera (uscatorie) unde s-a tinut sedinta nu exista camere insa exista pe hol chiar deasupra intrarii in camera. Nu a fost zi de incasare (intretinere), era duminica iar acolo s-au adunat toate cele 6 persoane mentionate in procesul-verbal al sedintei (presedinte, 4 membrii ai comitetului executiv si administratorul), in fapt, asta s-a intamplat in data de 09.feb.2025 iar in acea zi NU au intocmit procesul-verbal asa cum cere legea si NU a fost inregistrat in registrul unic de procese-verbale. P-v-ul a fost pana la urma intocmit olograf, in afara cadrului legal adica la multe zile dupa ce s-a tinut sedinta, de fapt avem banuiala rezonabila ca s-ar fi intocmit chiar dupa ce am solicitat in scris copiile procesului-verbal care practic el nu exista pana in acel moment! P-v-ul nici macar NU are nr. de inregistrare dar este datat si semnat de 5 persoane cat si conformat cu orginalul de catre presedinte, a copiei acestuia. 

Falsul este ca organele asociatiei atesta ca sedinta s-a tinut in data de 10.feb.2025 (cand de fapt s-a tinut pe data de 09.feb.2025, -am iesit din scara si am surprins discutiile din camera unde au stabilit si data adunarii generale, asa stiu ca s-a tinut in ziua de 09) si se mai atesta ca s-a tinut "ONLINE" (insa acest aspect este in contradictoriu tocmai cu tabelul convocator unde acolo se mentioneaza expres ca sedinta va fi tinuta la "SEDIUL ASOCIATIEI", si nu se mentioneaza nimic de "online")

Iar eu in data de 10.feb.2025 la ora la care trebuia sa se tina sedinta am filmat la sediul cum nu este nimeni iar usa era incuiata, acest lucru a fost observat de administratorul care tocmai intra in scara si realizand ca i-am prins pe picior gresit au decis cu totii sa minta in procesul verbal al sedintei, ei considerand ca pot altera realitatea in functie de interesele si in apararea si acoperirea lor!

Problema si dilema mea in continuare, este ca doresc ca inregistrarile video care au cam un termen de pastrare de 30 de zile (nu stiu sigur, cam asa zic ei, administratia intr-un alt raspuns) sa fie vizionate si bineinteles colectate de autoritati, agentii de politie deoarece pe data de 09 martie ori 11 martie se implinesc zilele si se rescriu inregistrarile camerelor de supraveghere ale asociatiei!

Astfel este exclus sa ma duc direct la parchet caci pana ajunge la procuror cazul, imaginile video dispar! 

In opinia dumneavoastra domnule @Marius ce ar trebui facut in aceasta situatie ca sa urgentez vizionarea imaginilor? Sa ma duc direct la sectia de politie si sa vorbesc cu cineva care sa preia "cazul" / denuntul si sa ne insoteasca la sediul administratiei pentru vizionarea si conservarea imaginilor proba? Pentru ca presedintele si administratorul stiu sa se uite pe camere si inregistrari (mi-e teama sa nu le fi sters manual deja, inaintea termenului, dar se va observa acest lucru si banuiesc ca intra la altele...), la sediu existand un monitor care este deschis in fiecare zi de incasare deci se pot observa imaginile rapid pentru a fi consemnat de catre organul judiciar intr-un p-v + contactarea firmei care a instalat sistemul in vederea obtinerii imaginilor!

Asa cum au consemnat in fals in procesul-verbal, asa vor fi descoperite multe alte nereguli si magarii, cum ar fi faptul ca in continuare administratorul isi desfasoara activitatea fara un ATESTAT valabil (am primit o copie a unui atestat expirat, valabil doar pe o lege abrogata deja)!

Este posibil sa venim insotiti cu agentii de politie de la sectie in ziua denuntului pentru a urgenta colectarea probelor video care "sunt pe duca..." (vor disparea in doar cateva zile)? Cam care sunt procedeele in astfel de situatii ce necesita conservarea urgenta a probelor cu risc mare de disparitie?

Modificat de Sorinel24
  • Moderator
Publicat

Orice plângere/denunț trebuie să urmeze un traseu administrativ, este înregistrată, ulterior studiată de comandantul unității respective care pune o rezoluție, se repartizează unui polițist, se anunță parchetul și acolo o vede prim-procurorul și stabilește procurorul care va supraveghea cercetările, se fac demersurile necesare pentru înregistrarea și la parchet și obținerea celebrului număr unic, iar acest traseu administrativ durează ceva timp. 

• Apreciez 1
Publicat (modificat)

@Marius Va multumesc inca o data pentru raspuns si pentru explicarea traseului administrativ! 

Asteptam/speram la un raspuns mai optimist, in sensul ca ar exista vreun demers legal pentru conservarea urgenta a unor probe ce privesc o infractiune (cum ar fi "Actele urgente în procesul penal"). Am inteles totusi ca in cazul in care in ziua denuntului nu pot fi insotit de politistii de la sectie ori macar sa se dispuna pentru urmatoarele 2-3 zile strangerea urgenta a unor probe cu risc iminent de diparitie, mai bine depun direct la parchet si va primi direct nr. unic dosar penal ce va fi trimis oricum la sectie. Cu alte cuvinte...s-au dus probele video, s-a "subtiat" eventualul dosar penal, si daca aveam inca 30 de zile tot aia era...

Referitor la afirmatia din primul dumneavoastra raspuns "...dar nu este necesar să cunoașteți încadrarea juridică exactă a faptei." , eu consider si credeti-ma ca este oarecum necesar deoarece din pacate exista chiar procurori care nu cunosc legislatia! Am fost pus in situatia neplacuta si trista sa fac o plangere impotriva unei ordonante de clasare...

Eu incerc totusi sa "ajut" autoritatile sa incadreze corect cazul... pentru ca sunt din pacate niste situatii de care nici nu vreau sa vorbesc!

Modificat de Sorinel24
  • Moderator
Publicat

Sfatul meu este să nu îți faci prea multe speranțe, pentru că nu va fi nimeni condamnat pentru o astfel de faptă. Magistrații sunt foarte indulgenți pentru fapte mult mai grave în comparație cu aceasta, iar drept urmare șansele pentru o pedeapsă în acest caz sunt aproape nule. 

Publicat

@Marius Iti multumesc pentru sfat! Inteleg, este o fapta ce nu prezinta un grad ridicat de pericol social dar totusi este o fapta printre multe altele mici care se aduna adica sunt mai multe si cam intr-o forma continuata sa zicem asa.  Observ si la TV realitatea injusta de care se loveste justitiabilul. Dar ma intereseaza totusi consecintele anchetei si poate eventual trimiterea in judecata, in sensul ca vor fi descurajati sa mai faca pe dumnezeii in scara blocului si vor respecta litera legii pe viitor, acesta este scopul meu, ma astept macar la o amenda penala, nu tin neaparat "sa-i bag" in puscarie...

PS. Imi pare foarte rau ca pe "forumul Politistilor" raspunde doar un politist... ce s-a intamplat cu restul ca sa avem mai multe opinii :( ? De ce nu mai este activitate pe aici, s-a pierdut interesul? Am avut mai mult noroc in primul meu topic acolo au raspuns 4 sau 5 aici doar unul! :( Parea foarte interesant un forum al Politiei, or mai fi altele mai active?

Cu stima, Sorinel24.

• Membru
Publicat

Dacă nu ai primit alte opinii, înseamnă că ceilalți au aceeași părere. 

• Apreciez 3
Publicat
On 06.03.2025 at 0:57, Sorinel24 a scris:

Dar ma intereseaza totusi consecintele anchetei si poate eventual trimiterea in judecata,

Niciodată! O astfel de faptă (ca au consemnat altă dată în procesul verbal de ședință) va primi o mare clasare, pentru că nu sunt consecințe juridice și nici nu este un prejudiciu.

Publicat (modificat)

@Calliope Multumesc pentru raspuns! 

Nu este vorba doar de o data (ca au tinut sedinta pe data de 09 in loc de 10 asa cum atesta ei in p-v) ci si de faptul ca mentioneaza ca s-a tinut "online" cand de fapt a fost la sediu si ca comitetul a formulat un raspuns la solicitarea mamei cand de fapt nu exista un raspuns al comitetului executiv ci doar al presedintelui pentru ca semnaturile membrilor nu exista pe raspuns! Deci acest document contine deja 3 minciuni! In plus mama mea, ca proprietar plateste salariile administratiei din care fac parte respectivii. Pai ii plateste sa minta, sa insele? Cum vine asta? Consider ca exista cel putin un prejudiciu moral pentru inselaciune dar chiar si patrimonial pentru ca ea ii plateste sa-si exercite atributiile functiunii lor in baza legii si se presupune ca acestia trebuie sa fie cinsititi, obiectivi si cu buna-credinta! Asadar exista prejudiciu!

Iar in trecut, in urma cu cativa ani de zile, intr-un alt proces-verbal al unei sedinte de comitet, membrii comitetului executiv si presedintele cat si cenzorul si administratorul si-au insusit fara drept calitatea de "constatatori" si au constatat ei in acel p-v ca de la apartamentul nostru se aud bocaneli (bocaneli care se aud in toata scara, pe care le auzim si noi) iar aceste bocaneli ni le atribuie noua! Cu acel p-v s-au dus la politie, l-au folosit in fata autoritatilor la compartimentul de proximitate unde au incercat sa obtina pe nedrept sanctionarea noastra contraventionala pe principiul ca daca sunt multi si mai ales au aceste calitati (administrator, cenzor, presedinte si membrii cex) vor fi luati in serios si ar garanta o eventuala sanctionare contraventionala a noastra! Asta fara sa existe o adevarata constatare din partea unor agenti cosntatatori, nici macar una! Iar ei continua cu magariile astea, pare ca la nesfarsit! Acolo este cel putin un prejudiciu de imagine, o denigrare in fata autoritatilor si inducere in eroare a celorlalti proprietari instigandu-i la ura impotriva noastra!

Modificat de Sorinel24
  • Moderator
Publicat (modificat)
On 06.03.2025 at 0:57, Sorinel24 a scris:

Parea foarte interesant un forum al Politiei, or mai fi altele mai active?

Nu este un forum al Politiei, ci un forum al politistilor! Toti de aici scriem in timpul liber ori cand putem, activitatea de pe forum nu face parte din "fisa postului"! Care era rostul sa ne dam toti cu parerea daca solutiile propuse de 1-2 membrii sunt corecte?!

Doresti o a doua opinie?! Oricand poti sa iei legatura cu un avocat ori sa cauti pe alte forumuri "mai active"!

Nu toti suntem experti ori ne pricepem la toate domeniile din competenta Politiei Romane, de exemplu unii sunt pasionati de domeniul rutier si atunci vor raspunde la teme de acest gen, nu doar ca sa se afle in treaba (se ocupa destul la TV niste "experti" care le stiu pe toate etc.!)

Modificat de CITADELA
  • Apreciez 3

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.