Jump to content
POLITISTI.ro

Identitate ascunsa

Postare recomandată

Publicat

Situatie: Persoana 1 creeaza un cont cu poza falsa pe o aplicatie de dating, persoana 2 afla dar trece peste, cele doua persoane continua sa vorbeasca cateva luni, persoana 1 afla ca persoana 2 a mintit in legatura cu statusul si vrea sa-i trimita partenerului persoanei 2 toate conversatiile dintre ei in care persoana 2 sustinea ca nu are pe nimeni si multe altele. Daca persoana 1 ii trimite partenerului persoanei 2 toate dovezile(nealterate) + alte informatii aflate ulterior, inclusiv poze cu persoana 2 de la diverse petreceri in care era in compania altor persoane diferite de partener. Poate persona 2 sa ia actiuni legale impotriva persoanei 1, sa se deschida vreo ancheta pentru a afla cine era in spatele persoanei 1?

• Moderator
Publicat
în urmă cu 4 ore, Alin12121 a scris:

sa se deschida vreo ancheta pentru a afla cine era in spatele persoanei 1?

Anchetă pentru ce faptă? Câți ani ai?

Publicat

Am 23. Pai asta e, ca nu stiu exact. Dupa ce am aflat ce fel de persoana e Persona2 nu vreau sa imi mai cunoasca identitatea reala, pe care am ascuns-o dar persoana2 stia asta. Si mi se pare corect fata de partenerul persoanei2 sa stie adevarul, eu daca ii trimit conversatiile dintre noi + pozele publice de pe facebook de care probabil nu are habar, ar putea sa se intoarca impotriva mea? Sa mearga persoana2 la politie sa faca vreo plangere pt ceva, nu stiu(hartuire-desi nu e, fals informatic-pt ca initial nu era poza mea, desi stia, defaimare?) ca sa afle cine sunt? Nu am idee, de asta intreb

• Moderator
Publicat

Divulgarea fără drept a conținutului unei corespondențe private, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, conform art. 302 din Codul penal. 

• Apreciez 2
Publicat

În completare față de postarea de mai sus trebuie precizat că că fapta de a deschide și utiliza un cont pe o rețea de socializare deschisă publicului (ex. Facebook, Whatsapp, LinkedIn, Instagram, etc.), folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane și introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întrunește 2 dintre cerințele esențiale ale infracțiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acțiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept și cea ca acțiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului.
Bineînțeles că pentru reținerea infracțiunii, pe lângă cele 2 cerințe esențiale amintite anterior, este necesar ca scopul activităților desfășurate fără drept și care au ca rezultat date necorespunzătoare adevărului să fie acela de a utiliza datele informatice în vederea producerii de consecințe juridice, acesta urmând a fi verificat în funcție de circumstanțele concrete ale fiecărei situații în parte.
În acest sens există Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 4 din 2021, publicată în M.Of. nr. 171 din 19 februarie 2021.

• Apreciez 2

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.