Jump to content
POLITISTI.ro

Mutare în perioada cercetării disciplinare?


Recommended Posts

Poliţistul poate fi mutat în perioada cercetării disciplinare? Dar în situaţia în care poliţistul se află sub efectul unei sancţiuni diciplinare, mai poate fi mutat?

Link to comment
  • Moderator

Poliţistul NU poate fi mutat în următoarele situaţii:

  • în perioada cercetării disciplinare - art. 626 din Legea nr. 360/2002;
  • este pus la dispoziție când față de acesta s-a pus în mișcare acțiunea penală - art. 25 din Anexa 7 a OMAI 140/2016;
  • este suspendat din funcție pentru următoarele motive - art. 25 din Anexa 7 a OMAI 140/2016: 
    • e arestat preventiv sau se află în arest la domiciliu;
    • se află sub control judiciar sau control judiciar pe cauțiune și s-a dispus interdicția exercitării profesiei;
    • nu susține evaluarea psihologică.

Temeiul juridic:

Art. 626 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, actualizat prevede:
(1) În perioada cercetării disciplinare, poliţistul nu poate fi mutat, delegat, detaşat, împuternicit pe o funcţie de conducere şi nici nu poate fi trimis la misiuni internaționale.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), poliţistul cercetat poate fi mutat în situaţia în care, în urma reorganizării unităţii, funcţia ocupată de acesta nu se mai regăseşte în statul de organizare.
(3) Mutarea poliţistului în condiţiile alin. (2) nu afectează procedura disciplinară declanşată faţă de acesta.

Anexa nr. 7 - Proceduri privind naşterea, modificarea, suspendarea şi încetarea raporturilor de serviciu ale poliţiştilor din OMAI 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne prevede:

Art. 25 - (1) Poliţistul pus la dispoziţie în condițiile art. 2721 alin. (2) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, sau suspendat din funcție în condițiile art. 2725 lit. a), b) și h) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, nu poate fi mutat.

Art. 2721 alin. (2) din Statutul poliţistului - Polițistul este pus la dispoziție când față de acesta s-a pus în mișcare acțiunea penală, cu excepția situației în care acțiunea penală a fost pusă în mișcare pentru o infracțiune din culpă care nu este în legătură cu serviciul.

Art. 2725 din Statutul poliţistului - (1) Raportul de serviciu al polițistului se suspendă de drept în următoarele situații:
a) este arestat preventiv sau se află în arest la domiciliu;
b) se află sub control judiciar sau control judiciar pe cauțiune și s-a dispus interdicția exercitării profesiei;
h) nu susține evaluarea psihologică care se efectuează periodic, la reluarea activității, la solicitarea comisiilor de expertiză/evaluare a capacității de muncă sau când este dispusă ca urmare a constatării motivate a existenței unor indicii comportamentale temeinice care ar putea reclama necesitatea examinării psihologice;

  • Upvote 1
Link to comment

În cazul în care poliţistul se află sub efectul unei sancţiuni diciplinare, poate fi mutat?

Link to comment

Da, din moment ce a fost sanctionat disciplinar, inseamna ca s-a finalizat cercetarea sa disciplinara si deci poate fi mutat.

Lege tampita, care probabil va fi modificata la un moment dat, prin declararea ca neconstitutionala a unei asemenea prevederi cretine.

Bine ca s-a zbatut sindicatul sa elimine atentionarea din statut, iar acum pt. orice rahat de mici deficiente li se dau oamenilor mustrari scrise (nu atentionari ca odinioara), iar prevederea asta cretina a ramas in picioare.

 

Edited by ScanBlu
Link to comment
  • Moderator

Nu stiu de ce o consideri a fi cretină această prevedere, eu sunt de altă părere.

Cel mai probabil a fost introdusă această prevedere tocmai pentru a stopa mutările abuzive ce se practicau pe vremuri, așa-numitele „mutări disciplinare”.

Cât despre avertiment, iarăși nu sunt de acord cu părerea ta. Era o vrăjeală ce se putea aplica în mod subiectiv de către șefi și nu o puteai contesta, nu puteai să te aperi în niciun mod de apucăturile de vătafi ale multora care după ce au prins o funcție de conducere trăiesc cu impresia că sunt stăpâni peste o plantație.

Link to comment

Suna frumos, dar practic treaba sta cam asa:

Mutarile acelea disciplinare se faceau cu multi ani in urma, cand eram militari (acum peste 25-30 ani; erau ca regula inainte de Revolutie), nu acum, asa ca ce stopare aduce acest paragraf. Mai mult ca sigur ca a fost facut ca sa nu ingreuneze/taraganeze procedura cerecetarii prealabile, nu ca sa il ajute pe politist in vreun fel. Ci doar ca sa îi puna bete in roate cand vrea sa se mute in alta structura (inclusiv in cea proprie a IPJ-ului). Iar daca mai intervine si suspendarea cercetarii prealabile ca se asteapta de ex. solutia data si prin parchet, asteapta cate unii si anul sau mai mult pana se pot muta efectiv unde doresc.

Legat de atentionarea scrisa, erau colegi care aveau cate 4/5 pe an sau mai multe si nu aveau niciun fel de greturi (nu aveau nicio valoare si nu îi afecta nici la calificativul anual), lasa ca e mai bine acum ca pt. efectiv aceleasi fapte sa le arda cel putin mustrari scrise pe care nu ti le mai sterge nimeni din dosar, indiferent ca se considera radiate dupa perioada de efect. Pt. ca seful cu competenta de sanctionare cand vede ca este o mica vinovatie urmare a cercetarii prealabile, il va sanctiona disciplinar pe politist, ca sa se acopere si el, ca nu mai are alta modalitate legala de a dispune legat de acea cercetare disciplinara. Acum este ori sanctiune disciplinara pt. o cat de mica vinovatie sau clasarea dosarului de cercetare prealabila in caz de nevinovatie. Nu mai este cale de mijloc asa cum era cu atentionarea inainte pt. fapte modice sau comise cu grad redus de vinovatie.

Edited by ScanBlu
Link to comment
  • Moderator

Dacă nu cunoști cazuri de mutări abuzive (disciplinare) asta nu înseamnă că ele nu există. Eu cunosc cazuri, stiu si cazuri în care au câștigat în instanță. Și încă se mai practică, chiar știu un caz concret. Iar astfel de situații se vor perpetua atât timp cât vor exista șefi cu mentalități de vătafi, ce trăiesc cu impresia că odată numiți pe aceea funcție pot face si li se permite orice și cum doresc. Din păcate schimbul de generații nu a adus si o îmbunătățire a mentalității șefilor, ba din contră, sunt din ce în ce mai dese cazuri de șefi tinerei cu viziuni mult mai comuniste si care nu pun mâna să citească o lege sau un ordin. În schimb sunt convinși că le știu pe toate și pot face absolut orice.

Fenomenul de care spui cu necesitatea șefilor de a se acoperi de sanctiuni aplicate chiar și atunci când vinovăția nu este clară sau e una redusă, nu face altceva decât să confirme faptul că sunt niște fătălăi obsedați să-și păstreze scaunele. Și practic confirmă faptul că avertismentele respective se aplicau într-un mod subiectiv și injust.

  • Upvote 1
Link to comment

Oricum politistul este perdantul principal in ambele situatii. Ideea este ca statutul politistului este foarte vechi si neancorat in realitatile cotidiene cu privire la multe aspecte.

Link to comment
  • 3 weeks later...
  • Member

Buna ziua. Daca mi s-a deschis dosar penal in alta tara pt furt (eu fiind cumparator de buna credinta) fiindu-mi direct atribuita calitatea de suspect, cat timp se cerceteaza cauza ma pot muta? Am anuntat acest lucru in scris la Resurse Umane, dar cei de acolo mi-au spus ca nu ma pot muta in acest caz. Eu nu am gasit niciun impediment legal ca sa fac acest lucru. Multumesc!

Link to comment

Atat timp cat esti doar suspect (invinuit), pot sa te muti unde vrei. Daca esti inculpat se schimba datele problemei, fiind pus la dispozitia unitatii pt. cercetare si nu poti fi mutat.

Iar atat timp cat nu esti si/sau cercetat disciplinar, de asemenea te poti muta unde vrei.

  • Upvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.