Jump to content
POLITISTI.ro

Aplicaţii de navigaţie pentru maşină


Marius

Cea mai folosită aplicaţiile GPS pentru navigaţie  

17 members have voted

 1. 1. Ce aplicaţie pentru navigaţie GPS folosiţi?Recommended Posts

 • Moderator

GPS navigation applications.PNG

În prezent dezvoltarea tehnologică este foarte rapidă iar aplicaţiile pentru navigaţie GPS nu fac excepţie şi evoluează rapid, fiind foarte utile pentru fiecare conducător auto. Vă propun să discutăm aici despre aceste aplicaţii de navigaţie.
Ce aplicaţie folosiţi şi de ce?

Link to comment
 • Member

Salut! Eu folosesc atat Waze, cat si Maps de la Google. Waze strict atunci cand ma deplasez cu masina, pentru obtinerea informatiilor din trafic, iar Maps, atunci cand ma deplasez in orase cu mijloace de transport in comun sau pedestru. Nu am sesizat o mare diferenta intre ele ca si calcul al timpului necesar deplasarii pe o anumita ruta, insa Waze are interfata, din punctul meu de vedere, simplificata. Maps pe alta parte, ma ajuta sa identific in orasele pe care nu le cunosc, traseele mijloacelor de transport in comun si are o grafica mai complexa, fiindu-mi usor sa recunosc anumite locatii.

Link to comment
 • Member

Folosesc Waze pentru alerte, Maps de la Google si Maps Me pentru ca sunt ofline si arata bine numerele imobilelor.

Pentru teren Osmand, Soviet Maps etc

Link to comment

Eu folosesc Google Maps şi Waze. Din ce am observat Waze de foarte multe ori da rateuri la planificarea rutei, te baga pe drumuri secundare şi te ocoleste fara saiti ceara acordul, iar pentru a elimina acest neajuns trec pe Google Maps. 
Cred că cel mai folosit este Waze, pentru alertele care pot fi semnalate de utilizatori.

Link to comment
 • Moderator

Să explic votul meu. Folosesc pentru navigaţie Hărţile Apple (Maps Apple) pentru că e cea mai optimizată aplicaţie de navigaţie de pe iPhone, iar când vreau să caut o adresă folosesc Maps.me Am folosit o perioadă şi Waze, inclusiv în paralel cu Hărţile Apple pentru a face o comparaţie. 
Waze-ul are o singură utilitate din punctul meu de vedere şi anume alertele de la ceilalţi utilizatori, cu toate că de foarte multe ori sunt semnalări inutile, false etc. Nu vă doresc să utilizaţi Waze pe o autostradă când este ceaţă - tot idioţii semnalează din km în km faptul că e ceaţă. Te vei umple de nervi garantat! 
Un mare minus care m-a determinat să renunţ la Waze este planificarea rutei şi faptul că îţi schimbă traseul fără să îţi ceară acordul. Te pomeneşti aşa tam-nesam că aplicaţia a modificat traseul ales de tine pentru că drumul este aglomerat şi te trezeşti băgat pe tot felul de drumuri secundare, pe tot felul de cărări şi aşa mai departe.
Ştiu că mulţi folosesc Waze-ul pentru acele alerte, dar mie nu îmi lipsesc, pot să mă descurc şi fără ele. Nu sunt vitezoman, conduc liniştit în general şi nu mă afectează aproape deloc prezenţa echipajelor  rutiere. În plus, alerte privind accidente, pericole şi controlul vitezei (poliţie) există şi pe Hărţile Apple, chiar dacă nu sunt utilizate aşa intens cum sunt pe Waze.
Probabil dacă mai mulţi utilizatori ai aplicaţiei de navigaţie de la Apple ar cunoaşte că există această posibilitate, semnalările privind prezenţa poliţiei rutiere, accidente şi alte pericole ar fi mai dese şi la fel de utile cum sunt pe Waze. Din acest motiv voi încerca să descriu cum se fac aceste avertizări pe Hărţile Apple.
Există două situaţii, când utilizatorul este sau nu este într-un traseu. 
Când există deja stabilit/ă un traseu / o rută de deplasare, există pictograma cu săgeată în sus.

1-ruta-harti-apple.PNG

După accesarea săgeţii în sus se deschide un meniu cu mai multe opţiuni. Aici se alege opţiunea "RAPORTAŢI".

2-ruta-harti-apple.PNG

În continuare vor apărea pe ecran cele trei tipuri de semnalări: "ACCIDENT", "PERICOL" şi "CONTROL VITEZĂ"

3-ruta-harti-apple.PNG

În situaţia în care nu este stabilit/ă un traseu / o rută de deplasare, pe ecran în partea dreaptă apare un buton cu o pictogramă cu un semnul exclamării.

11-harta-apple.PNG

După accesarea acestei pictograme se afişează meniul cu cele trei tipuri de semnalări: "ACCIDENT", "PERICOL" şi "CONTROL VITEZĂ"

21-harta-apple.PNG

Spor la semnalat / raportat! :) 

 • Upvote 4
Link to comment
 • Active member

Aplicatia Apple Maps este ok din punct de vedere al consumului bateriei telefonului, dar nu contine la fel de multe detalii, adrese, puncte de interes precum google maps tocmai din perspectiva numarului de utilizatori mai mic fata de aplicatia google si al contributiei la dezvoltarea aplicatiei.
Spre exemplu, asta vara, ditamai sectorul de drum expres Bals - Slatina nu exista pe iOS.

Tocmai de aceea folosesc Google Maps, desi ca interfata imi place mai mult cea de la Apple. 

Link to comment
 • 2 weeks later...
 • Moderator
On 29.01.2023 at 13:34, Horia a scris:

La ce te referi cand spui ca e optimizata aplicatia harti apple? 

În primul rând la consumul de energie. În timp ce Waze-ul îţi descarcă bateria în câteva ore, aplicaţia Hărţi - Apple nu face asta şi rulează foarte bine. În plan secund, aplicaţia celor de la Apple calculează mult mai bine şi mai precis timpul necesar să ajungi la destinaţie, alege mult mai bine traseele, iar în situaţia unui drum aglomerat sau a unui ambuteiaj îţi oferă posibilitatea să alegi tu, te întreabă şi îţi cere acordul să schimbe traseul. Waze-ul nu face asta, schimbă în background traseul şi te bagă pe tot felul de străduţe de capul său, fără să-ţi ceară permisiunea.

Explicaţia pentru consumul exagerat de energie al aplicaţiei Waze e foarte simplă şi intuitivă. Waze-ul afişează destule informaţii inutile, cum e spre exemplu viteza, postul de radio etc. Nu este nevoie de aceste date, din moment ce ele sunt deja afişate de maşină, pe tabloul de bord. Dar cel mai important consumator de energie în cazul acestei aplicaţii este colectarea de date. Sunt sigur că Waze-ul colectează foarte multe date, care nu-s colectate în folosul utilizatorului. 

 • Upvote 1
Link to comment
 • 2 months later...

Excluzînd alertele, Waze are două avantaje majore.

Primul este că hărțile nu sînt menținute de o echipă de programatori dintr-un birou, care lansează două-trei actualizări pe an, ci sînt actualizate continuu, în timp aproape real, de către o comunitate imensă de utilizatori din toată lumea. Dacă azi apare un sens giratoriu, mîine cineva îl pune în editor, iar poimîine apare pe hartă. S-a schimbat un sens unic? Într-o zi sau două se schimbă și pe hartă. S-a deschis un sector de doi kilometri de autostradă? Poimîine îl vezi pe hartă. Nici un alt sistem de navigație nu este atît de viu. Ford, de exemplu, îmi dă o actualizare pe an. Garmin îmi dă teoretic pînă la patru pe an (de obicei însă cam două). Google Maps nu știu cît de des o face, dar și el are niște release-uri punctuale, programate, n-o face ad-hoc. Iar Apple Maps... Dumnezeu cu mila.

Al doilea este actualizarea traficului în timp real, inclusiv restricțiile de circulație. Cînd îl apucă damblaua pe Nicușor al nostru să închidă străzile din centru pentru vreun maraton corporatist, Waze știe imediat ce străzi sînt închise și îți calculează ruta în mod corespunzător. Nici un alt sistem de navigație nu face asta în timp real. 
Iar ruta calculată de el este întotdeauna cea mai rapidă. Întotdeauna. Informațiile de trafic se actualizează instantaneu, iar algoritmii lui de calcul sînt grozav de buni. De fiecare dată cînd nu l-am ascultat, am regretat. Întotdeauna a fost mai rău cînd m-am luat după capul meu.
 

Edited by VladSoare
 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator
în urmă cu 10 ore, VladSoare a scris:

Iar ruta calculată de el este întotdeauna cea mai rapidă. Întotdeauna. Informațiile de trafic se actualizează instantaneu, iar algoritmii lui de calcul sînt grozav de buni.

Referitor la acest aspect sunt de altă părere. Am folosit Waze în paralel cu hărţile Apple şi am remarcat că la Waze planificarea rutei şi modificarea traseului se face fără să îţi solicite acordul. Vei constata foarte des că Waze modifică traseul ales de tine (în general atunci când drumul este aglomerat) şi te trezeşti băgat pe tot felul de drumuri secundare, pe tot felul de cărări, inclusiv pe drumuri forestiere.

Link to comment

Da, te bagă pe rute secundare, e adevărat. Uneori e bine, dacă drumul respectiv e bun, alteori e rău. După cum ți-e norocul. Poți să-i spui să evite drumurile neasfaltate, și atunci nu te mai bagă niciodată pe forestiere.
 

IMG_0072.PNG.0986786a4062551785b4fc8064a20b2e.PNG

 

Însă Waze nu pentru mersul pe coclauri e bun, ci mai ales pentru oraș. Cunosc bine drumul (drumurile) pînă la serviciu, că m-am născut aici și știu orașul pe dinafară. Ceea ce nu știu însă este pe unde-i traficul mai nasol acum, în clipa asta. S-o iau pe Aviatorilor, sau prin Băneasa? Să merg pe la Arcul de Triumf, sau să ocolesc pe Mincu și pe Ion Mihalache? Să mă urc pe pod dinspre Titulescu, sau să vin pe Griviței și să mă urc pe el la mijloc? Asta nu știu. Aici intervine Waze. Iar el alege întotdeauna (cel puțin din experiența mea) calea cea mai rapidă. Riscul de a mă duce pe un drum prost e minim; în cel mai rău caz mă bagă ocazional pe o alee dintre blocuri, dar și aia e OK.

Desigur, trebuie să ai și un pic de discernămînt, să nu-l urmezi chiar orbește. De exemplu, dacă te afli pe un DN, e coadă în față, iar el te trimite pe o uliță dintr-un sat doar ca să ieși cu cîteva sute de metri mai în față în aceeași coadă și să cîștigi trei minute, poți alege să-i ignori propunerea, iar el va reveni la traseul normal imediat ce ai trecut de locul cu pricina.

Pentru mersul pe coclauri, cvasi-offroad, Google Maps e mai bun. El știe mai bine potecile și aleile mai puțin umblate și te duce la fix. Chiar săptămîna asta am avut ocazia să-l folosesc. Eram într-un sat de munte, deasupra Branului, și ne-am gîndit să nu ne întoarcem spre Brașov pe același drum, ci să coborîm spre Prăpăstiile Zărneștilor și de-acolo prin Zărnești. Dar în acel sat, Peștera, drumul principal se termină brusc, iar de-acolo începe spre Prăpăstii un soi de drum de pămînt vai de mama lui, pe care Waze n-a vrut să mă ducă (presupun că din cauza setării de mai sus). Google Maps mi l-a arătat fără probleme și m-a dus bine pînă la capăt.
Același lucru l-am experimentat vara trecută în Slovenia. Am fost într-un parc național în care se putea intra cu mașina, dar erau drumuri înguste, de macadam, care aveau un regim de drum oarecum privat, adică se intra cu bilet, cu barieră la capăt. Waze m-a dus pînă la intrare și dup-aia a început să se bîlbîie. Google Maps m-a dus de acolo în sus pe toate drumulețele, pe la toate punctele de reper din parc, fără nici o greșeală.

Deci per total, depinde. Fiecare e bună la ceva. De-aia le țin pe amîndouă în telefon. Pe CarPlay poți trece ușor de la una la alta, după nevoi.
Apple Maps e foarte bun ca interfață și funcționalitate, nimic de zis. Dar din păcate în Europa hărțile sînt sub orice critică. Iar actualizarea traficului, atît cît am avut ocazia să observ, se face cu întîrziere; nu-i atît de rapidă și de precisă ca la Waze.

Edited by VladSoare
Link to comment
 • Active member
în urmă cu 5 ore, VladSoare a scris:

Google Maps mi l-a arătat fără probleme și m-a dus bine pînă la capăt.

Fix din cauza asta nu mai am incredere in aplicatiile astea, oricare ar fi ele. De cateva ori am regretat si era sa raman impotmolit sau sa-mi rup masina in doua. 
Cel mai bine e sa te orientezi in mare dupa ele si sa urmezi indicatoarele rutiere. 

Link to comment

În cazul meu, tocmai asta voiam. Îmi aminteam, vag, că există un oarecare drum între Prăpăstii și Peștera, pe care-l făcusem cu mai mult timp în urmă în sens invers. Dar nu știam cum să ajung la el, iar odată ajuns în centrul Peșterei, unde drumul principal se oprea, de-acolo porneau alte trei ulițe, în trei direcții, și nu știam pe care dintre ele s-o iau. Așa că l-am întrebat pe Google Maps, iar el mi-a zis bine. Știam deja că-i semi-offroad, n-a fost o surpriză.
Indicatoare rutiere... de unde? Nu era nici unul, că doar nu eram în Elveția. 😁

Dar cum spuneam, nu trebuie să le urmezi orbește. Sînt doar niște unelte și, ca orice unelte, rezultatele lor depind de felul în care le folosești. Dacă-i cunoști fiecăruia plusurile și minusurile, și-l folosești pe fiecare doar acolo unde e bun, în limitele în care e bun, te ajută destul de mult.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.