Jump to content
POLITISTI.ro

Becuri cu led pe faza lunga - lumini de drum


Constantin
Go to solution Solved by Marius,

Recommended Posts

Marius
This post was recognized by Marius !

"Mulţumim pentru postare!"

Constantin was awarded the badge 'Helpful' and 100 points.

Este legală montarea unor becuri cu led pe faza lungă (luminile de drum)?
Noul model de Logan are faruri "eco-LED" (faza scurta LED - faza lunga halogen) şi implicit au apărut foarte mulţi posesori care îşi modifică becurile pentru fază lungă cu unele cu led, majoritatea nişte chinezării. 

led-faza-lunga.jpg.2d08926ec8c5976d667bcc70ac5a2b82.jpg

Este legală montarea unor becuri cu led pe faza lungă? Care sunt consecinţele unei astfel de modificări?

Link to comment
 • Moderator
 • Solution

Art. 101 - (1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:
[...]
10. montarea la autovehicul și tractor agricol sau forestier, remorcă sau tramvai a luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonoră sau accesorii ori modificări neomologate;

Link to comment
 • 1 month later...
 • Member

Ce intensitate au cele originale si ce intensitate au led-urile? Cum demonstrezi ca au alta intensitate fata de cele originale ale masinii? Ai in dotare luxmetru? Despre culoare nu se discuta, la carte scrie lumina alba.

Edited by Marius
Nu mai cita postarea anterioară pentru că e inutil şi interzis de regulament.
Link to comment
 • Moderator

@edisitaru ce am postat mai sus este exact textul de lege, fără niciun fel de referire la modul de constatare al contravenţiei. Exact aşa scrie în OUG 195/2002. Iar dacă tot vrei să lansezi polemici inutile, te rog să precizezi în care act normativ scrie că este necesar "luxmetru" pentru constatarea unei astfel de fapte?

Link to comment
 • Member

Nu vreau sa lansez polemici inutile, asa cum spui, insa cred ca nu ai inteles ce am intrebat eu. Hai sa zicem altfel: eu am becuri xenon pe masina (far cu lupa), le scot si pun led. Cum iti dai seama? Cum constati ca au intensitatea cu 10% mai puternica (sa zicem) decat luminile originale ale masinii? Pe ce te bazezi cand faci acea constatare?

Ca esti cu RAR-ul langa tine si vine ala cu aparatul ala pe care il pune in fata farurilor e alta treaba, aia da! Restul sunt discutii fara rost......

Asta asa, de curiozitate........

Edited by edisitaru
Link to comment

E foarte simplu şi nici nu e mare inginerie sa observi o diferenta evidenta. Spre exemplu, daca masina a fost prevazuta de producator cu bec clasic, cu halogen etc. iar detinatorul / propietarul schimba şi moteaza pe masina becuri cu xenon ori LED, diferenta de intensitate si culoare este evidenta pentru oricine, drept urmare se poate aplica sanctiune. Astfel de situatii sunt reglementate de lege.

Link to comment
 • 7 months later...
 • Moderator

Art. 101 - (1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:
[...]
10. montarea la autovehicul și tractor agricol sau forestier, remorcă sau tramvai a luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonoră sau accesorii ori modificări neomologate;

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.