Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

Publicat

Prins în flagrant în timp ce încerca să comercializeze mercur

Ieri, 8 august a.c., în jurul orei 12.30, poliţişti ai Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, l-au depistat în flagrant, în zona unei pieţe din municipiu pe S. Constantin, de 51 de ani, din Galaţi, care deţinea ilegal şi intenţiona să comercializeze unor cetăţeni moldoveni, trei kilograme de mercur, contra sumei de 700 de euro.

În urma audierii, bărbatul a declarat că a sustras mercurul dintr-un laborator dezafectat al combinatului siderurgic, pe platforma căruia îşi desfăşura activitatea.

Poliţiştii l-au reţinut pe bază de ordonanţă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere şi comercializare ilegală de substanţe toxice, iar Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi a dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea pe o perioadă de 30 de zile.

I.G.P.R. - Centrul Informare şi Relaţii Publice

  • 8 luni mai târziu...
Publicat

Substanţe chimice periculoase, mercur şi deşeuri periculoase confiscate

Poliţiştii din cadrul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au iniţiat şi coordonat, în perioada 05 - 30.04.2012, o acţiune regională la nivelul judeţelor Alba, Argeş, Botoşani, Brăila, Caraş Severin, Galaţi, Mureş, Neamţ, Teleorman şi Vaslui pentru prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul substanţelor şi deşeurilor periculoase.

Acţiunea a avut drept scop verificarea stării de legalitate în acest domeniu, a modului de efectuare a operaţiunilor cu substanţe şi deşeuri periculoase şi a condiţiilor în care se desfăşoară aceste operaţiuni de către agenţii economici.

Obiectivele avute în vedere la declanşarea acţiunii au vizat, în principal, următoarele aspecte:

• prevenirea şi combaterea faptelor infracţionale prevăzute de legislaţia în domeniu, în vederea identificării şi tragerii la răspundere a persoanelor vinovate de comiterea acestui gen de infracţiuni;

• prevenirea producerii unor evenimente negative, ce pot aduce atingere mediului înconjurător şi sănătăţii populaţiei;

• creşterea capacităţii instituţionale pentru prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul substanţelor şi deşeurilor periculoase şi protecţiei mediului;

• optimizarea activităţii de prevenire, combatere şi investigare a infracţiunilor în domeniul de competenţă pe fondul cooperării interinstituţionale (poliţie, comisariatele gărzii de mediu, inspectoratele teritoriale de muncă).

În cadrul acţiunii au fost efectuate verificări şi controale la 147 agenţi economici care deţin, produc sau efectuează operaţiuni cu substanţe şi deşeuri chimice periculoase, după cum urmează: 33 în judeţul Alba, 8 în judeţul Argeş, 8 în judeţul Botoşani, 9 în judeţul Brăila, 15 în judeţul Caraş Severin, 16 în judeţul

Galaţi, 19 în judeţul Mureş, 12 în judeţul Neamţ, 7 în judeţul Teleorman şi 20 în judeţul Vaslui.

Au fost angrenaţi în această acţiune şi specialişti din cadrul instituţiilor publice cu responsabilităţi în domeniu, respectiv Inspectoratele Teritoriale de Muncă şi Comisariatele Gărzii de Mediu.

Având în vedere pericolul pe care îl reprezintă accidentele ecologice, s-a acordat o atenţie deosebită depistării situaţiilor de risc generate de condiţiile necorespunzătoare de depozitare şi manipulare, precum şi legalităţii operaţiunilor cu substanţe şi deşeuri periculoase.

Astfel, în urma activităţilor desfăşurate în cadrul acţiunii, au fost constatate 23 infracţiuni, din care 10 la OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, 11 la Legea nr. 360/2003 privind regimul substanţelor periculoase, o infracţiune la art. 312 C.P. şi o infracţiune la art. 281 C.P.

Totodată, au fost aplicate 24 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 98.000 de lei, pentru alte nereguli constatate.

Ca urmare a acestei acţiuni au fost indisponibilizate în vederea confiscării 4200 litri substanţe chimice periculoase, 3,76 kg mercur şi au fost identificate şi repuse în circuitul legal aproximativ 185 litri şi 175.714 kg deşeuri periculoase.

Exemple:

În urma verificărilor efectuate de poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Argeş, la o societate comercială, au fost identificaţi mai mulţi recipienţi ce conţineau 1,5 tone cu substanţe toxice devenite deşeuri provenite de la activitatea de acoperiri metalice, pentru care nu s-a luat măsura de eliminare a acestora. În cauză, a fost întocmit dosar penal, pentru nerespectarea prev. art. 98, alin.4, pct.2 din O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului.

Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Brăila efectuează cercetări faţă de G.R. de 57 ani din Brăila, care deţinea în imobilul unde locuieşte un recipient metalic tip butelie prevăzut cu capac metalic prins pe bază de înfiletare, în care se afla mercur. În urma verificărilor efectuate ulterior a rezultat că in interiorul acestuia se aflau 3,95 kg mercur. Cel în cauză este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de substanţe toxice fără drept faptă prev. şi ped. de art. 312 alin. 1 C.P.

În urma unui control efectuat de poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Botoşani, a fost identificată o societate comercială care deţine şi utilizează substanţe periculoase, folosite în procesul de fabricaţie, fără a se notifica la Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani, conform legislaţiei în vigoare. Verificările sunt continuate în cauză, pentru identificarea persoanelor răspunzătoare în vederea cercetării acestora sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere sau orice operaţiune privind circulaţia substanţelor şi preparatelor toxice şi foarte toxice fără drept, faptă prev. şi ped. de art. 241 din Legea 360/2003 privind regimul substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, raportat la art.312, alin.1, C.P.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

  • 4 săptămâni mai târziu...
Publicat

Acţiune pentru verificarea activităţilor desfăşurate cu substanţe periculoase

În urma unei acţiuni care a avut loc în Bucureşti şi în 23 de judeţe, poliţiştii structurilor de arme, explozivi şi substanţe periculoase au depistat 73 de persoane care sunt suspectate de comiterea de infracţiuni în acest domeniu. Totodată, au fost indisponibilizate în vederea confiscării 12.523 kg. şi 32.515 l de diverse produse de protecţie a plantelor.

Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.G.P.R. a coordonat, în perioada 26 martie – 26 aprilie a.c., o acţiune la nivelul municipiului Bucureşti şi al judeţelor Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Timiş, Tulcea şi Vaslui pentru prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul produselor de protecţie a plantelor.

Acţiunea a avut în vedere modul în care sunt respectate prevederile legislaţiei în vigoare de agenţii economici înregistraţi sau autorizaţi să efectueze operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor, precum şi depistarea altor nereguli ce pot prezenta riscuri majore de producere a unor evenimente grave pentru sănătatea populaţiei şi mediul înconjurător.

Pentru verificarea tuturor aspectelor prevăzute şi sancţionate de legislaţia incidentă în acest domeniu poliţiştii structurilor de arme, explozivi şi substanţe periculoase au cooperat nemijlocit şi au acţionat împreună cu specialişti din componenţa diferitelor instituţii care, potrivit legii, au competenţă, atribuţii legale şi expertiză pe problematica ce a făcut obiectul acţiunii (unităţi fitosanitare, Garda de Mediu, Inspectorate Teritoriale de Muncă etc).

Pe parcursul acţiunii au fost efectuate verificări şi controale la 795 de agenţi economici care efectuau operaţiuni cu acest tip de produse.

Astfel, în urma activităţilor desfăşurate au fost depistate 79 de fapte de natură penală, ponderea constituind-o cele prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului (51 infracţiuni), precum şi cele sancţionate de Legea nr. 360/2003 privind regimul substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, modificată şi completată prin Legea nr. 263/2005 (14 infracţiuni), alte infracţiuni fiind constatate la legi speciale (în total 5 infracţiuni).

În acest context, s-au dispus măsuri de cercetare a 73 de persoane care sunt suspectate că, sub diferite forme, au participat la săvârşirea acestor infracţiuni.

Au fost indisponibilizate în vederea confiscării 12.523 kg. şi 32.515 l de diverse produse de protecţie a plantelor.

Tot în cadrul acţiunii, pentru alte nereguli constatate, cu pericol social redus, au fost aplicate 94 sancţiuni contravenţionale în valoare de 99.820 lei.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relaţii Publice

  • 3 săptămâni mai târziu...
Publicat

MERCUR DESCOPERIT ÎNTR-UN AUTOTURISM, ÎN URMA UNUI CONTROL ÎN TRAFIC

Poliţiştii oraşului Titu au depistat într-un autoturism cantitatea de 11 kilograme de mercur, care urma să fie valorificat în municipiul Târgovişte.

Poliţişti din cadrul Poliţiei Oraşului Titu au depistat în flagrant delict, în urma unui control în trafic, doi bărbaţi care transportau într-un autoturism 11 kilograme de substanţă lichidă, argintie, despre care sunt indicii că este mercur.

Cei doi bărbaţi, respectiv Ş.M., de 28 de ani şi P.V., de 27 de ani, ambii din comuna Lunguleţu, judeţ Dâmboviţa, intenţionau să comercializeze mercurul pe raza municipiului Târgovişte.

Întreaga cantitate de mercur a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de substanţe toxice, urmând a fi propusă soluţie legală prin Parchet.

Sursa: IPJ DIMBOVITA

  • 3 săptămâni mai târziu...
Publicat

Peste două kilograme de mercur, depistate de poliţişti

Poliţişti din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, împreună cu luptători din cadrul Serviciului de Intervenţie Rapidă, au surprins în flagrant delict un bărbat, care intenţiona să comercializeze mercur alb, într-o parcare, din Galaţi.

C. Vasile, de 56 ani, din Galaţi, a fost reţinut de către poliţiştii gălăţeni, fiind suspect de comiterea infracţiunii de deţinere sau orice altă operaţiune cu preparate şi substanţe toxice şi foarte toxice, fără drept.

Cercetările continuă pentru a se stabili provenienţa celor 2.2 kg de mercur, găsite în autoturismul bărbatului, în trei recipienţi. În cursul acestei zile, C. Vasile va fi prezentat magistraţilor cu propunere de arestare preventivă.

Centrul de Informare și Relaţii Publice - I.G.P.R.

  • 3 luni mai târziu...
Publicat

„Vânzător de mercur”, prins în flagrant

Poliţiştii constănţeni au surprins în flagrant un bărbat care încerca să vândă 3,1 kg de mercur. Suspectul a fost reţinut pentru 24 de ore şi introdus în Arestul I.P.J. Constanţa.

La data de 10 octombrie a.c., ofiţerii Serviciului Investigaţii Criminale, sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, au depistat în flagrant un bărbat care încerca să comercializeze, în municipiul Constanţa, 3,1 kg de mercur, contra sumei de 5.000 de lei.

Pentru prinderea acestuia, poliţiştii au urmărit un taximetru în trafic pe DN 22C, la ieşire din oraşul Cernavodă. Cei doi ocupanţi au fost identificaţi ca fiind P. Decebal, de 38 de ani, din localitatea Fundulea, judeţul Călăraşi şi C.Gheorghe, de 51 de ani, din Bucureşti, persoane ce au fost conduse la sediul unităţii de poliţie pentru audieri.

În urma verificării interiorului autoturismului, în buzunarul situat în spatele scaunului dreapta faţă a fost identificat un recipient cu capacitatea de 0,5 litri, învelit într-un ambalaj din hârtie, ce conţinea o substanţă lichidă cu proprietăţile şi aspectul mercurului, în greutate de 3,1 kg.

Cercetările sunt continuate de poliţişti, în cauză efectuându-se cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de substanţe toxice, faptă prevăzută de art. 312 din C. pen., fiind pedepsită cu închisoarea de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

  • 1 lună mai târziu...
Publicat

Mercur ascuns în mânerele bagajelor de cală

Poliţiştii de frontieră din cadrul PPF Aeroport Cluj Napoca şi lucrătorii antitero din cadrul SRI au descoperit aproximativ 70 ml mercur, ascunse în tijele mânerelor bagajului de cală ale unui bărbat cu dublă cetăţenie, româno-americană, care intenţiona să iasă din ţară.

313686_493655850668518_1068767746_n.jpg

În data de 06.12.2012, la PPF Aeroport Cluj Napoca s-a prezentat pentru a ieşi din ţară, intenţionând să meargă în direcţia Munchen, Alexandru G., în vârstă de 59 ani, care s-a legitimat cu un document de călătorie eliberat de autorităţile SUA.

La controlul specific, poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii din cadrul Brigăzii Antitero – SRI au constatat că, în bagajul de cală al bărbatului, în tijele mânerelor, se aflau 6 recipiente ce conţineau o substanţă despre care cel în cauză a declarat că este mercur.

Lucrătorii noştri au luat măsura întreruperii călătoriei persoanei în cauză, aceasta fiind predată în vederea continuării cercetărilor, împreună cu bunurile descoperite, lucrătorilor din cadrul IPJ Cluj – Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase.

Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul

Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră

  • 1 lună mai târziu...
Publicat

Prinşi în timp ce încercau să comercializeze ilegal mercur

Două pesoane au fost surprinse în flagrant de poliţişti, în timp ce încercau să comercializeze peste 10 kilograme de mercur pe raza municipiului Deva.

La data de 31 ianuarie a.c., în jurul orei 13.30, poliţişti ai Serviciului de Investigaţii Criminale şi ai Serviciului de Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara, sprijiniţi de luptători ai Serviciului de Acţiuni Speciale, au desfăşurat o acţiune de prindere în flagrant a unor persoane, suspectate că încercau să comercializeze ilegal mercur.

Astfel, poliţiştii au surprins, în zona staţiei C.F.R. a municipiului Deva, un bărbat de 50 de ani şi un minor de 16 ani, ambii din localitatea Buceş, judeţul Hunedoara, care încercau să comercializeze un recipient cu greutatea de 10,325 kg., susceptibil a conţine mercur.

În continuarea cercetărilor, poliţiştii au efectuat o percheziţie la domiciliul celor doi suspecţi, iar în urma căreia au identificat 51 de cartuşe cu glonţ, de calibrul 7,92mm şi 27 de minirachete pentru pistol cu gaze, deţinute fără drept.

Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de operaţiuni fără drept cu substanţe toxice periculoase şi efectuarea de operaţiuni cu arme şi muniţii fără drept, iar mercurul şi muniţia au fost ridicate în vederea expertizării.

Totodată, faţă de bărbatul de 50 de ani a fost luată măsura reţinerii, urmând a fi prezentat Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara cu propunere de arestare preventivă.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

  • 7 luni mai târziu...
Publicat

Suspecţi de operaţiuni fără drept cu substanţe periculoase, prinşi de poliţişti

 

Un bărbat din Giurgiu a fost surprins în flagrant delict de poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase – I.G.P.R., în timp ce încerca să comercializeze mercur. / În urma flagrantului şi a percheziţiei efectuată la locuinţa acestuia, poliţiştii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, peste 30 de kg de astfel de substanţă.

 

În această dimineaţă, poliţiştii din cadrul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase – I.G.P.R., cu sprijinul luptătorilor S.I.I.A.S., au surprins, în flagrant, un bărbat, din judeţul Giurgiu, în timp ce oferea spre vânzare mercur.

 

Pentru probarea activităţii infracţionale, poliţiştii au percheziţionat şi locuinţa acestuia.

 

În urma flagrantului şi a percheziţiei, poliţiştii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, peste 30 de kg de substanţă susceptibilă a fi mercur.

 

Din investigaţiile efectuate a reieşit că, anterior, suspectul a mai oferit spre vânzare, unui bărbat, un recipient din plastic de culoare maro, ce conţinea un lichid vâscos, argintiu, mult mai greu în raport cu volumul său. Urmare a constatării tehnico-ştiinţifice efectuate de Institutul Naţional de Criminalistică din cadrul I.G.P.R., s-a stabilit că recipientul conţinea 58,8 grame de mercur metalic de puritate 100%.

 

Până în prezent, trei persoane au fost conduse la audieri, fiind suspectate de săvârşirea infracţiunii de deţinere de substanţe periculoase fără drept.

 

Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a acestora.

 

Centrul de Informare și Relaţii Publice - I.G.P.R.

  • 1 lună mai târziu...
Publicat

Surprins în flagrant în timp ce încerca să comercializeze mercur

 

Un bărbat din Deva a fost surprins de poliţiştii din cadrul I.P.J. Hunedoara, în timp ce încerca să comercializeze şapte kilograme de mercur.

Faţă de acesta se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de operaţiuni fără drept cu substanţe toxice periculoase.

 

La data de 17 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, Serviciului de Investigaţii Criminale şi cei ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul I.P.J. Hunedoara au surprins în flagrant un bărbat, de 53 de ani, din Deva, în timp ce încerca să comercializeze, în schimbul a 5.000 de euro, şapte kilograme de mercur.

 

Suspectul a fost reţinut şi prezentat magistraţilor cu propunere de arestare preventivă, în cauză dispunându-se măsura de a nu părăsi ţara.

 

Poliţiştii continuă cercetările faţă de suspect, sub aspectul comiterii infracţiunii de operaţiuni fără drept cu substanţe toxice periculoase. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă pedeapsa cu închisoarea între 3 şi 15 ani. 

 

Sursa: IPJ HUNEDOARA

Publicat

10 kg de mercur identificate de poliţişti, în urma unor percheziţii

 

Poliţişti ai Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Timiş au efectuat trei percheziţii domiciliare pe raza judeţului Timiş, la persoane suspectate de trafic cu substanţe toxice. / În urma percheziţiilor, au fost identificate 10 kg de substanţă argintie, susceptibilă a fi mercur.

În cursul acestei dimineţi, poliţişti ai Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Timiş au efectuat trei percheziţii pe raza judeţului Timiş, două în Timişoara şi una în localitatea Giroc, la domiciliile unor persoane suspectate de trafic cu substanţe toxice.

Cu această ocazie, la una dintre locuinţe, poliţiştii au găsit două recipiente din plastic, conţinând o substanţă de culoare argintie, susceptibilă a fi mercur. Cele 10 kg de substanţă au fost ridicate de poliţişti în vederea examinării tehnico-ştiinţifice.

În urma audierilor, un bărbat de 60 de ani, la domiciliul căruia a fost identificată substanţa, a declarat că ar fi intenţionat să o comercializeze contra sumei de 2000 de euro/kg.

Atât bărbatul de 60 de ani, cât şi fiul acestuia, de 31 de ani, au fost conduşi la sediul poliţiei, pe numele lor fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de substanţe toxice.

Poliţiştii continuă cercetările în vederea documentării întregii activităţi infracţionale a suspecţilor.

Centrul de Informare și Relaţii Publice - I.G.P.R.

  • 2 săptămâni mai târziu...
Publicat

Operaţiunile cu substanţe şi deşeuri periculoase, verificate de poliţişti

 

În urma unei acţiuni, desfăşurate la nivel naţional, au fost depistate 140 de infracţiuni la regimul substanţelor şi deşeurilor periculoase şi au fost indisponibilizate aproape 7 tone şi 100 de litri de astfel de substanţe. 

Poliţia Română, prin Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, a iniţiat şi coordonat, în perioada 4 septembrie – 25 octombrie a.c., o acţiune naţională pentru prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul substanţelor şi deşeurilor periculoase.

Alături de poliţişti, la acţiune au participat specialişti din cadrul instituţiilor publice cu responsabilităţi în domeniu, respectiv inspectoratele teritoriale de muncă şi comisariatele gărzii de mediu.

Acţiunea a urmărit verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale din domeniu, a modului de efectuare a operaţiunilor cu substanţe şi deşeuri periculoase şi a condiţiilor în care agenţii economici desfăşoară aceste operaţiuni. 

Echipele de control au efectuat verificări şi controale la 1.545 de agenţi economici ce deţin, produc sau efectuează operaţiuni cu substanţe şi deşeuri chimice periculoase. 

În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au constatat 140 de infracţiuni, dintre care 81 la O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, 51 la Legea nr. 360/2003 privind regimul substanţelor periculoase, o infracţiune la Legea nr.211/2011 privind regimul deşeurilor, o infracţiune la Legea nr.101/2011 pentru prevenirea şi sancţionarea unor fapte privind degradarea mediului şi şase infracţiuni prevăzute de Codul Penal. 

De asemenea, pentru alte nereguli constatate, echipele de control au aplicat 56 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 672.500 de lei.

Au fost indisponibilizate în vederea confiscării 6.959 de kilograme şi 92,5 de litri de substanţe chimice periculoase, precum şi 62,525 kilograme de mercur. Totodată, au fost identificate şi repuse în circuitul legal aproximativ 8.010 litri şi 41.006 kilograme de deşeuri periculoase.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

  • 1 lună mai târziu...
Publicat

Substanţe toxice, indisponibilizate de poliţişti

 

Aproximativ 3 tone de acid clorhidric şi 150 de acid fluorhidric au fost identificate de poliţiştii din Timiş la punctul de lucru al unei companii de explorare a rezervelor de petrol şi gaze. Poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere de substanţe toxice fără drept.

În cursul acestei dimineţi, poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase - I.P.J. Timiş au efectuat un control la punctul de lucru din Timişoara al unei companii de explorare a rezervelor de petrol şi gaze din Bucureşti.

La activităţi au participat şi comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu –Comisariatul Judeţean Timiş.

În urma controlului, poliţiştii au identificat 3.000 de litri de acid clorhidric şi aproximativ 150 de litri de acid fluorhidric.

Din cercetări a reieşit că reprezentantul societăţii deţinea documente de provenienţă, însă deţinerea substanţelor nu a fost notificată la Inspectoratul Teritorial de Muncă – Agenţia de Protecţia Mediului şi la Agenţia Naţională Antidrog.

Substanţele toxice au fost indisponibilizate.

În cauză, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere de substanţe toxice fără drept.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

  • 5 luni mai târziu...
Publicat

Legalitatea operaţiunilor cu produse de protecţie a plantelor, verificată de poliţişti

 

Peste 1,3 tone şi aproape 7.000 de litri de produse de protecţie a plantelor au fost indisponibilizate în urma unei acţiuni coordonate de Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din I.G.P.R.. 201 persoane sunt cercetate de poliţişti pentru săvârşirea de infracţiuni la regimul produselor de protecţie a plantelor.

În perioada 18 martie – 30 mai a.c., Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase a iniţiat şi coordonat o acţiune la nivel naţional pentru prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul produselor de protecţie a plantelor.

Acţiunea a avut în vedere modul în care sunt respectate prevederile legislaţiei în vigoare de către agenţii economici înregistraţi sau autorizaţi să efectueze operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor, precum şi depistarea neregulilor ce pot prezenta riscuri majore de producere a unor evenimente grave pentru sănătatea populaţiei şi mediul înconjurător.

Pentru verificarea tuturor aspectelor prevăzute şi sancţionate de legislaţia incidentă în acest domeniu, formaţiunile de arme, explozivi şi substanţe periculoase au cooperat nemijlocit şi au acţionat împreună cu specialişti din componenţa diferitelor instituţii care, potrivit legii, au competenţă, atribuţii legale şi expertiză în domeniu, respectiv unităţi fitosanitare, Garda de Mediu şi inspectorate teritoriale de muncă.

1.894 de agenţi economici care efectuau operaţiuni cu acest tip de produse au fost controlați de poliţiştii structurilor de arme, explozivi şi substanţe periculoase.

În urma activităţilor desfăşurate au fost constatate 259 de fapte de natură penală, ponderea constituind-o cele prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, respectiv 187 de infracţiuni, precum şi cele sancţionate de Noul Cod Penal privind regimul substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, 64 de infracţiuni, 8 infracţiuni fiind prevăzute în legi speciale.

În acest context s-au dispus măsuri de cercetare faţă de 201 de persoane care, sub diferite forme, sunt suspectate că au participat la săvârşirea acestor infracţiuni.

Au fost indisponibilizate în vederea confiscării 1.362 de kilograme şi 6.886 de litri de diverse produse de protecţie a plantelor.

Tot în cadrul acţiunii, pentru alte nereguli constatate, cu pericol social redus, au fost aplicate 146 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 247.810 lei.

Exemple:

La data de 12 mai a.c., poliţişti din cadrul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au depistat în flagrant, pe Autostrada Bucureşti – Piteşti, un bărbat care efectua operaţiuni ilegale cu substanţe chimice necunoscute. În autoturismul său se aflau 28 de cutii de carton, în fiecare cutie aflându-se 10 recipiente neetichetate ce conţineau o substanţă solidă, granulată.

De asemenea, specialiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase împreună cu poliţişti din cadrul I.P.J. Argeş – Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, au efectuat două percheziţii în municipiul Piteşti, la două adrese, pe care bărbatul le folosea ca depozite.

Astfel, au fost găsiţi 1.260 de recipienţi ce conţin aproximativ 1.300 de kilograme de substanţe chimice necunoscute, etichete inscripţionate cu numele unor produse aparţinând unor firme producătoare de substanţe chimice cu utilizare în agricultură, ambalaje utilizate la împachetarea recipienţilor, ştampile aparţinând unor firme şi aproximativ 1.100 de kilograme de sămânţă de porumb ambalată în saci.

Bărbatul a declarat că nu deţine documente legale de provenienţă a bunurilor găsite la percheziţii, iar în urma verificărilor s-a stabilit că acesta nu este persoană fizică sau juridică autorizată să efectueze operaţiuni cu substanţe periculoase şi/sau produse de protecţie a plantelor.

Prejudiciul estimat este de aproximativ 100.000 de euro.

Cercetările sunt continuate pentru identificarea tuturor persoanelor implicate privind săvârşirea infracţiunii de „producerea, deţinerea, precum şi orice operaţiune privind circulaţia produselor ori substanţelor toxice, cultivarea în scop de prelucrare a plantelor care conţin astfel de substanţe ori experimentarea produselor sau substanţelor toxice, fără drept”.

La data de 4 aprilie a.c., a fost depistat în trafic, în judeţul Bihor, un autoturism condus de un bărbat din judeţul Bihor, iar în urma verificării încărcăturii autoturismului şi a documentelor însoţitoare, s-a constatat că sunt neconcordanţe cu privire la valabilitatea documentelor şi a produselor pe care le transporta.

Astfel, au fost găsite 1.753 de recipiente cu substanţe chimice, 200 de etichete inscripţionate în limba română şi 190 de sigilii, cu diferite serii.

Bărbatul a fost condus la sediul Poliţiei Municipiului Oradea unde i-a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării. Cercetările sunt continuate de către poliţiştii Serviciul Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Bihor.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

  • 4 luni mai târziu...
Publicat

CERCETAT PENTRU DEȚINERE DE SUBSTANȚE TOXICE INTERZISE

 

Un bărbat din Pașcani a fost surprins de polițiști în timp ce primea un colet ce conținea scopolamină, substană clasificată ca fiind ,,foarte toxică (T+)”.

 

La data de 15 noiembrie a.c., polițiștii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase – Serviciul Substanţe Periculoase, împreună cu polițiști ai Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Iași au depistat un bărbat, din Pașcani, județul Iași, care avea substanțe toxice interzise la deținere.

 

Cel în cauză a fost surprins de polițiști în timp ce primea un colet expediat din China, sub forma unui plic autoadeziv sigilat. La deschiderea plicului a fost identificat un recipient cilindric transparent ce conținea aproximativ un gram de substanță solidă, pulverulentă, de culoare albă.

 

În documentele însoțitoare ale coletului era înscris la denumirea mărfii ,,Pigment White 5, Lithopone”, însă în urma analizelor efectuate de Laboratorul Central de Analiză și Profil al Drogurilor din cadrul I.G.P.R. a reieșit că substanța în cauză este scopolamină.

 

Aceasta este clasificată ca fiind foarte toxică (T+), în conformitate cu prevederile H.G. nr. 1.408/2008 privind clasificarea, ambalarea şi etichetarea substanţelor periculoase.

 

De asemenea, din informațiile de specialitate reiese că doza toxică letală de scopolamină  pentru om este de circa 100 de mg, iar o injecție subcutanată cu un mg. de substanță are același efect.

 

Polițiștii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de  producerea, deţinerea, precum şi orice operaţiune privind circulaţia produselor ori substanţelor toxice, fără drept şi  introducerea în sau scoaterea din ţară, fără drept, de substanţe toxice ori materiale chimice periculoase.

Sursă: IGPR

  • 3 săptămâni mai târziu...
Publicat

SUBSTANȚE ȘI PREPARATE CHIMICE PERICULOASE, DEPISTATE DE POLIȚIȘTI

Peste 800 de kg. de substanţe şi preparate chimice periculoase, cu termen de valabilitate expirat, au fost depistate de poliţişti în incinta unui societăţi comerciale din Arad.

La data de 5 noiembrie a.c., poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Arad au depistat, în incinta unei societăţi comerciale din municipiul Arad, peste 800 de kilograme de substanţe şi preparate chimice periculoase, cu termen de valabilitate expirat.

Astfel, poliţiştii au depistat un bărbat, care, în calitate de administrator al societatii comerciale respective, nu ar fi luat măsuri de eliminare totală a 810 kilograme de substanțe și preparate chimice periculoase.

Pe numele adminastratorului s-a întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neluare a măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri.

Sursa: IPJ Arad

Publicat

OPERAŢIUNILE CU SUBSTANŢE ŞI DEŞEURI PERICULOASE, VERIFICATE DE POLIŢIŞTI

 

126 de infracţiuni au fost constatate de poliţiştii specializaţi în arme, explozivi şi substanţe periculoase, în urma unei acţiuni naţionale, pentru verificarea operaţiunilor cu substanţe şi deşeuri periculoase. Peste 70 de kilograme şi 80 de litri de substanţe chimice periculoase au fost indisponibilizate.

 

În perioada 8 septembrie – 24 octombrie a.c., Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.G.P.R. şi Garda Naţională de Mediu au iniţiat şi coordonat o acţiune naţională pentru prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul substanţelor şi deşeurilor periculoase.

 

Acţiunea a urmărit verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale din domeniu, a modului de efectuare a operaţiunilor cu substanţe şi deşeuri periculoase şi a condiţiilor în care agenţii economici desfăşoară aceste operaţiuni.

 

Echipele de control au efectuat verificări şi controale la 766 de agenţi economici ce deţin, produc sau efectuează operaţiuni cu substanţe şi deşeuri chimice periculoase.

 

În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au constatat 126 de infracţiuni, dintre care 100 la O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, 14 infracţiuni de trafic de produse sau substanţe toxice, 8 la Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, 3 infracţiuni de exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi şi una la Legea nr. 121/2006 privind regimul juridic al precursorilor de droguri.

 

De asemenea, pentru alte nereguli constatate, echipele de control au aplicat 37 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 464.500 de lei.

 

Au fost indisponibilizate în vederea confiscării 75 de kilograme şi 80 de litri de substanţe chimice periculoase. Totodată, au fost identificate şi repuse în circuitul legal aproximativ 18.714 litri şi 294.692 de kilograme de deşeuri periculoase.

 

Exemple:

 

■La data de 22 septembrie a.c., poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Ialomiţa şi comisari de la Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu Ialomiţa au efectuat un control la punctul de lucru din Feteşti al unei societăţi comerciale din Ţăndărei.

 

În urma verificărilor, au fost identificate 52 de tone de deşeuri periculoase, preluate din anul 2009 de la o altă societate comercială, pentru stocare temporară.

 

Deoarece  societatea nu a predat deşeurile pentru neutralizare la o firmă autorizată, în termenul prevăzut de lege, în cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase.

 

■ În urma verificărilor efectuate de poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din  cadrul I.P.J. Bacău la punctul de lucru din oraşul Buhuşi al unei societăţi comerciale din Piatra Neamţ, a fost identificat un recipient cu 400 de kg. de clorit de sodium, etichetat cu simbolul de toxicitate.

 

Din verificarea documentelor societăţii a rezultat că produsul era deţinut fără drept, nefiind menţionat în autorizaţia de mediu şi nici în lista substanţelor şi preparatelor chimice periculoase comunicate de societate către I.T.M. Bacău.

 

În cauză, a fost întocmit dosar penal faţă de societate şi reprezentantul acesteia sub aspectul comiterii infracţiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor chimice periculoase care au devenit deşeuri.

 

■ Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Galaţi  au efectuat un control la o firmă din Galaţi, care deţinea la cele două puncte de lucru din Galaţi 200 de tone de deşeuri periculoase şi nepericuloase, achiziţionate în cursul anilor 2013-2014, fără a deţine autorizaţie de mediu, aceasta fiind expirată din luna mai 2013.

 

Totodată, ca urmare a verificărilor efectuate s-a stabilit că aproximativ 15.000 kg de deşeuri periculoase au fost colectate înainte de anul 2008, iar reprezentanţii societăţii nu au luat măsuri de eliminare a acestora în termenul prevăzut de lege.

 

Deşeurile pe care societatea le are în stoc, la ambele puncte de lucru, erau depozitate în condiţii improprii (în aer liber, fără a fi acoperite şi fără a fi depozitate în condiţii de natură să nu provoace poluarea mediului), iar depozitele nu erau asigurate cu pază, cu sisteme de protecţie antiefracţie sau cu sisteme de monitorizare.

 

În cauză se fac cercetări pentru  săvârşirea  infracţiunilor de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase devenite deşeuri,  exercitarea fără drept a unei profesii sau acvtivităţi şi nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase.

 

Sursa: IGPR

  • 2 luni mai târziu...
Publicat
REŢINUT PENTRU TRAFIC CU MERCUR
 
Poliţiştii au ridicat 12 kg. de mercur de la un bărbat care ar fi încercat să obţină 50.000 de euro prin comercializarea acestuia./ Cel în cauză a fost reţinut.
 
La data de 29 ianuarie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale şi cei de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, din cadrul IPJ Ilfov, au surprins în flagrant delict o persoană care avea asupra sa 12 kg. de mercur.
 
Din cercetările efectuate, a reieşit că persoana respectivă ar fi încercat să comercializeze mercurul contra sumei de 50.000 de euro.
 
Poliţiştii au întocmit dosar penal pe numele celui în cauză, pentru comiterea infracţiunii de trafic de produse sau substanţe toxice.
 
Acesta a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraţilor, cu propunere de arestare preventivă.
 
Sursa: IPJ Ilfov
  • 2 săptămâni mai târziu...
Publicat

MEDICAMENTE EXPIRATE, DESCOPERITE ÎN DEPOZITUL UNEI FARMACII DIN CĂLĂRAŞI

 

În urma unui control efectuat la o famacie din Călărași, polițiștii au descoperit aproape 450 de tipuri de medicamente cu termenul de valabilitate expirat. Medicamentele urmează a fi neutralizate, iar în cauză a fost întocmit dosar penal.

 

La data de 10 februarie a.c., în urma unui control efectuat de poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase Călăraşi au fost depistate mai multe medicamente cu termenul de valabilitate expirat.

 

Astfel, polițiștii au depistat o femeie, de 59 ani, din municipiul Călăraşi, care deţinea în depozitul unei farmacii aproximativ 450 de tipuri de medicamente, cu termenul de valabilitate expirat.

 

Întreaga cantitate de medicamente (240 de kilograme şi 12 litri) urmează a fi neutralizată. Valoarea de piață a acestora este de circa 80.000 de lei.

 

În cauză fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase, care au devenit deşeuri.
 

Sursa: IPJ Calarasi

  • 3 luni mai târziu...
Publicat
ACŢIUNE A POLIŢIEI ROMÂNE PENTRU VERIFICAREA OPERAŢIUNILOR CU SUBSTANŢE PERICULOASE
 
Poliţiştii specializaţi în arme, explozivi şi substanţe periculoase au constatat peste 200 de infracţiuni, au aplicat peste 100 de sancţiuni contravenţionale şi au indisponibilizat 4.376 de kilograme şi 6.540 de litri de substanţe toxice folosite pentru protecţia plantelor, în urma unei acţiuni desfăşurate de Poliţia Română, la nivel naţional.
 
În perioada 23 martie – 29 mai a.c., Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a coordonat o acţiune la nivel naţional, pentru verificarea respectării prevederilor legale de către agenţii economici înregistraţi sau autorizaţi să efectueze operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor.
 
Astfel, poliţiştii specializaţi în arme, explozivi şi substanțe periculoase, cu sprijinul unităţilor fitosanitare, Gărzii de Mediu şi al inspectoratelor teritoriale de muncă, au efectuat verificări şi controale la 1.881 de agenţi economici care efectuează operaţiuni cu acest tip de produse.
 
În urma activităţilor desfăşurate, au fost constatate 205 infracţiuni, dintre care 162  prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului şi 38 prevăzute de Codul Penal. Pentru comiterea acestor fapte, poliţiştii cercetează 145 de persoane.
 
De asemenea, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 105 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 251.118 de lei.
 
Ca măsură complementară, poliţiştii au indisponibilizat în vederea confiscării 4.376 de kilograme şi 6.540 de litri de diverse produse de protecţie a plantelor.
 
Exemple:
 
  • La data de 22 mai a.c., poliţişti din cadrul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase - I.G.P.R. au surprins în flagrant delict, în parcarea unui magazin din Piteşti,  4 bărbaţi, din județul Argeș, în timp ce încercau să vândă unei persoane 380 de litri de  substanțe chimice de protecţie a plantelor, pentru care nu aveau documente justificative.
 
Produsele, susceptibile a fi contrafăcute, au fost ridicate de poliţişti în vederea expertizării, iar pe numele celor în cauză au fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de produse sau substanţe toxice.
 
Prejudiciul cauzat este de aproximativ 45.600 de lei.
 
  • Poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.G.P.R. au surprins în flagrant delict, la data de 8 aprilie a.c., în comuna Jilava, județul Ilfov, 4 persoane care intenționau să comercializeze ilegal  unor persoane din județul Giurgiu 100 de kilograme de pesticide, în valoare de aproximativ 50.000 de euro.
 
Poliţiştii au ridicat produsele şi au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de produse sau substanţe toxice.
 
  • La data de 29 aprilie a.c., polițiști din cadrul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.G.P.R. au depistat în flagrant delict un bărbat care oferea spre vânzare, în municipiul Botoșani, din autoturismul său, diferite substanțe toxice utilizate pentru tratarea culturilor agricole. Ulterior, a fost efectuată şi o percheziţie domiciliară.
 
Poliţiştii au ridicat de la cel în cauză 8,5 kilograme de substanţe toxice, iar pe numele său a fost întocmit dosar penal.
 
  • Un bărbat din Bucureşti a fost surprins în flagrant delict, la data de 14 mai a.c., de poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.G.P.R., în timp ce oferea spre vanzare din autoturismul său, în parcarea unui centru comercial din Bucureşti, substanţe toxice utilizate pentru tratarea si protectia culturilor agricole.
 
Din cercetări a reieşit că cel în cauză oferise spre vanzare 18 kilograme de substanţe toxice, în valoare de 57.600 de lei.
 
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de produse sau substanţe toxice.
 
  • La data de 22 mai a.c., poliţiştii formaţiunilor specializaţi în arme, explozivi şi substanţe periculoase din Bacău şi Suceava au surprins în flagrant delict, pe raza municipiului Suceava, doi bărbaţi care intenţionau să comercializeze diferite produse contrafăcute de protectie a plantelor, introduse ilegal în ţară.
 
Ulterior, poliţiştii au extins cercetările şi au efectuat două percheziții la domiciliile acestora şi controale în trei autoturisme.
 
Poliţiştii au ridicat pentru cercetări 32 de kilograme şi 60 de litri de diferite substanţe toxice, în valoare de aproximativ 45.000 de euro.
 
Pe numele celor în cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul savârşirii infracţiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice şi înşelăciune.
 
Sursa: IGPR

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.