Jump to content
POLITISTI.ro

Poliţia franceză - Police national


Catalin

Recommended Posts

  • Moderator

Franţa: Mii de poliţişti au participat la Paris la un "marş al furiei"

Mii de poliţişti au defilat miercuri la Paris într-un 'marş al furiei', în cadrul unei mobilizări fără precedent în ultimii 20 de ani, pe fondul problemelor cu care se confruntă instituţia, al creşterii numărului sinuciderilor printre angajaţi şi al planurilor de reformare a sistemului de pensii, relatează AFP.

Coloana de manifestanţi a pornit la începutul după-amiezii din Piaţa Bastiliei în direcţia Pieţei Republicii, în zgomot de petarde şi sirene, întretăiate cu sunetele imnului francez, 'Marseilleza'.

Potrivit organizaţiilor sindicale, la mişcare au participat 26.000 de persoane. În Franţa numărul poliţiştilor este de aproximativ 150.000.

Spre deosebire de precedentele mobilizări, nu un fapt divers sângeros a fost la originea protestului, ci o uzură operaţională legată de mişcarea socială a 'vestelor galbene' împotriva politicii fiscale şi sociale a guvernului, şi o creştere a cazurilor de sinucidere în rândul poliţiştilor (52 de la începutul anului), o problemă endemică în instituţie.

'Am venit aici să ne batem pentru condiţiile noastre de muncă şi mai ales să le aducem un omagiu colegilor noştri care şi-au pus capăt zilelor', a declarat Damien, un tânăr poliţist parizian, evocând condiţii de lucru 'catastrofale'. 'Vehiculele noastre au 300.000 km la bord, sediile noastre sunt insalubre, avem gândaci şi şoareci la cantină şi în vestiare, dar pentru şefii noştri e ceva normal', a povestit el iritat.

Manifestaţiile 'vestelor galbene', care au degenerat uneori în ciocniri violente şi în scene de revoltă, au reaprins polemicile legate de menţinerea ordinii publice, alimentate de imaginile cu protestatari răniţi, aproape 2.500, unii grav.

În jur de 1.000 de poliţişti au fost şi ei răniţi în timpul manifestaţiilor 'vestelor galbene', în care un slogan popular a fost 'Toată lumea detestă poliţia'. Cu cinci ani în urmă, după primele atentate jihadiste, poliţiştii erau ovaţionaţi.

Poliţiştii sunt îngrijoraţi şi de planurile de reformare a sistemului de pensii, temându-se că vor pierde avantajele actuale.

Confruntat cu noile proteste, Ministerul de Interne scoate în evidenţă eforturile bugetare angajate, cu o creştere 'de peste 1 miliard de euro' pentru bugetul poliţiei naţionale de la începutul mandatului preşedintelui Emmanuel Macron, în 2017, şi promisiunea de recrutare a încă 10.000 de poliţişti

sursa: Agerpres

Link to comment
  • 3 years later...
  • Moderator

Uciderea lui Nahel Merzouk

france-police.jpg La 27 iunie 2023, Nahel Merzouk (sau Nael), un minor francez de 17 ani de origine algeriană, a fost împușcat și ucis de un poliţist francez în timpul unei opriri în trafic în Nanterre, o suburbie din Paris - Franța. Autorităţile l-au arestat pe poliţistul care l-a împușcat pe Merzouk, fiind acuzat de "omucidere voluntară de către o persoană reprezentând autoritatea". Uciderea a dus la proteste și revolte pe scară largă în care primării, școli și secții de poliție, supermarketuri, au fost vandalizate şi jefuite. Potrivit Ministerului de Interne francez, peste 1.350 de vehicule au fost incendiate şi au fost efectuate peste 1.300 de arestări ale unor persoane ce auavut legătură cu revoltele. 

Din 2017 în Franţa a fost adoptată o lege care permite poliției să tragă într-un vehicul care nu opreşte la semnalele polţiei, dacă conducătorul acestuia pune în pericol pasagerii sau trecătorii. Acest incident soldat cu moartea lui Merzouk este al treilea caz în care s-a folosit armamentul de poliţişti în timpul unei opriri de trafic numai în anul 2023. În 2020, au mai fost trei morți, urmate de două în 2021 și 13 în 2022. Victimele acestor incidente sunt adesea persoane de culoare sau de origine algeriană, fapt pentru care au apărut acuzații de rasism asupra sistemului polițienesc francez.

Nahel Merzouk (2006 – 27 iunie 2023) nu avea antecedente penale (fiind încă minor) dar era "cunoscut poliției, în special pentru că s-a opus arestării" în weekend-ul anterior incidentului și de cinci ori în anul 2021. Dosarul său judiciar cuprindea 15 cazuri înregistrate, inclusiv conducere cu numere de înmatriculare false, conducerea fără permis şi asigurare, vânzarea de droguri.

"Potrivit procurorului din Nanterre, după ce și-au început tura, doi polițiști motocicliști au observat un Mercedes-Benz Clasa A cu plăcuță de înmatriculare poloneză conducând cu viteză mare pe o bandă de autobuz, condus de o persoană minoră în jurul orei 7:55. Motocicliștii au pus în funcţiune semnalele de avertizare speciale (sonor și vizuale) și i-au indicat șoferului, la un semafor roșu, să oprească. Vehiculul a fugit pe culoarea roșie a semaforului.. Polițiștii au urmărit mașina și și-au alertat superiorii prin radio. Autoturismul a comis multiple abateri rutiere, punând în pericol un pieton și un biciclist. Din cauza aglomerației din trafic, vehiculul a fost forțat în cele din urmă să se oprească. Polițiștii au coborât de pe motociclete, au îndreptat armele spre șofer și i-au ordonat să oprească motorul. În schimb, vehiculul s-a pus din nou în mişcare, iar unul dintre polițiști a tras în șofer. Pasagerul din spate a fost reţinut când a coborât din vehicul iar pasagerul din fata dreapta a fugit. Polițistul care a tras focul a acordat primul ajutor șoferului. Șoferul a fost declarat decedat la ora 9:15.

Aici puteţi viziona înregistrarea video a incidentului.

Link to comment
  • Marius changed the title to Poliţia franceză - Police national
On 02.07.2023 at 9:12, Marius a scris:

Din 2017 în Franţa a fost adoptată o lege care permite poliției să tragă într-un vehicul care nu opreşte la semnalele polţiei, dacă conducătorul acestuia pune în pericol pasagerii sau trecătorii.

La noi nu există o astfel de prevedere legală ... ⁉️

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.