Jump to content
POLITISTI.ro

Cum se acordă prioritatea de dreapta?

adison

Recommended Posts

Buna ziua,

Va scriu in legatura cu un eveniment rutier (minor) care a avut loc in Bucuresti, la intersectia Drumul Osiei cu drumul care face legatura cu parcarea Auchan.

In schita de mai jos am figurat cu albastru directia in care ma deplasam eu (viraj la stanga catre parcarea Auchan) si directia in care se deplasa soferul care m-a acrosat (viraj dreapta catre Bd. Iuliu Maniu.

image.png.20f3127a82cbd616c51899fa35d69812.png

La momentul incidentului nu exista indicatorul de pe drumul cu iesirea din parcare.

Eu consider ca trebuia sa mi se acorde prioritate de dreapta.

Cei de la firma de asigurari sustin ca este o culpa comuna:

nu este un caz de “neacordare de prioritate de dreapta’’ din urmatoarele considerente:

·         vehiculul marcat cu rosu nu traverseaza intersectia, el vine pe drumul lateral, circuland la marginea din dreapta (pe banda lui) si vireaza la dreapta continund deplasarea pe marginea din dreapta drumului ( pe banda lui);

·         circulai din dreapta, la marginea drumului, efectuai virajul la stanga, cele doua vehicule circuland unul pe langa celalalt, din sensuri opuse (directii opuse);

·         avariile vehiculului Suzuki, pozitionate la partea din spate, sunt tangentiale si indica un acrosaj lateral / zgariere la trecerea vehiculelor unul pe langa celalalt in timpul efectuarii manevrelor de virare.

Prin urmare, ambii conducatori nu au respectat articolul 47 si articolul 54(1) din OUG 195/2002, si conform articolului 13(1) din Legea 132/2017 raspunderea a fost stabilita in cote egale, culpa fiind comuna.

Am doua intrebari:

1. Explicatia asiguratorului vi se pare corecta?

2. Sa acorzi prioritate nu inseamna ca nu ai voie sa intri in intersectie pana ce autoturismul care are prioritate a trecut?

Va multumesc anticipat.

image.png

• Catalin changed the title to Cum se acordă prioritatea de dreapta?

Va rog sa ignorati postarea de mai sus.

Azi am aflat de la celalalt conducator auto (rosu) ca efectua manevra de virare la stanga.

Acum trebuie sa vad cum se poate rectifica o amiabila gresita (daca se mai poate)! :(