Jump to content
POLITISTI.ro

Principiul proportionalitatii in autoaparare


AltOvidiu

Recommended Posts

Buna ziua.
Sunt interesat sa ma lamuresc mai mult in legatura cu principiul proportionalitatii in caz de autoaparare.
In mare parte imi este clar, inteleg ce inseamna o aparare disproportionata si mai inteleg ca circumstantele sunt foarte importante si chiar determinante.
Un aspect imi este neclar si pentru a explica vin cu doua situatii:
Considerand ca au fost indeplinite toate conditiile prevazute de lege intr-un atac cu un briceag cu lama de 10 cm, o autoaparare cu uzul unui pistol cu bile asupra piciorului sau asupra altei zone neletale a corpului atacatorului poate fi considerata proportionala cu gravitatea atacului, avand in vedere ca bila nu intra 10 cm in corp, cum ar intra lama briceagului?
Dar daca in atacul descris mai sus folosesc in autoaparare o sabie de un metru dar injunghii atacatorul doar 10 cm intr-o zona neletala?
Mijloacele folosite mai sus in autoaparare sunt disproportionate fata de arma atacatorului dar sunt folosite astfel incat daunele sa fie proportionale cu daunele potentiale ale armei atacatorului.
Din experienta Dumneavoastra, aceste autoaparari respecta principiul proportionalitatii?
Multumesc anticipat pentru bunavointa.

O zi buna.

Link to comment
Chiar acum, AltOvidiu a scris:

Dar daca in atacul descris mai sus folosesc in autoaparare o sabie de un metru dar injunghii atacatorul doar 10 cm intr-o zona neletala

Aș vrea să știu cum reușești să bagi lama sabiei doar 10 cm? sau ai dispozitiv de limitare cum sunt la unele mașini de găurit?

Link to comment

Cazurile sunt ipotetice, le-am folosit doar ca sa pot formula intrebarea mai clar. Personal nu am tinut in mana nici o sabie pana acum :)

Voiam doar sa evidentiez disproportia dintre mijloacele de aparare si cele ale atacului dar totusi acestea (mijloacele apararii) sa fie folosite astfel incat prejudiciile sa fie similare.

Adica principiul proportionalitatii se "calculeaza" in functie de mijloacele folosite in autoparare sau in functie de vatamarile fizice cauzate?

Link to comment
  • Moderator

Examinarea din punct de vedere al proporţionalităţii porneşte în primul rând de la urmările celor două acţiuni, adică urmarea pe care cel mai probabil ar fi produs-o atacul şi urmarea produsă în urmă apărării.

 

  • Upvote 1
Link to comment

Multumesc pentru raspuns si pentru link. Au fost lamuritoare.

Pare ca un dispozitiv de limitare de bormasina montat pe sabie te ajuta sa mentii proportionalitatea apararii :)

Bineinteles, fraza de mai sus e o gluma.

O zi buna.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.