Jump to content
POLITISTI.ro

Drepturile mele in cazul violării de domiciliu.


alexpopescu05

Recommended Posts

Buna seara!În cazul in care,un bărbat mai solid ca mine,intra in domiciliul meu fara acord,dandu-ma din calea ușii,ce drepturi am?Îl pot imobiliza folosind spray cu piper?În cazul in care am experiență în MMA,îl pot tine la pământ până vine politia?Mulțumesc și o seară bună!

Edited by alexpopescu05
Link to comment
  • Member

Poti suna la 112. Ma indoiesc ca situatia expusa de tine e exact atat de simpla precum o relatezi. Trebuie relatate toate circumstantele si imprejurarile, de exemplu daca respectivul are si el domiciliul acolo, a fost invitat de cineva care locuieste acolo, cu ce scop a venit la domiciliul tau, etc.

Link to comment

Situația sta in felul următor:am o Sora Mai mica,care recent a împlinit 18 ani,și datorită scandalului permanent și fara motiv pe care îl face tatăl meu,vrea să vină să locuiască cu mama mea,din moment ce nu mai e sub custodia lui.Problema este că tatăl meu are apucături violente,acestea fiind și motivul divorțului,care a fost acum 15 ani.Vreau să știu dacă îmi apare la ușă și își forțează intrarea în apartament,ce drept am să îl imobilizez până apare politia.Mentionez că nu are domiciliul în casa în care locuiește mama mea.

Edited by alexpopescu05
Link to comment
  • 4 years later...

As dori si eu sa stiu ce se întâmplă cand un om intra in curte seara la 21;00 imi intra fara aprobarea mea curtea fiind supravegheată video  plus forţare de usa bubuituri in usa si plus mesaje de amenintari si alte înjuri  si strigate ca filmeaza si pozeaza in curte la mine ca este si ca ma pune pe reteaua de facebook ce se poate face si la ce intra desi politia pana la ora actuala nu a facut nimic

Link to comment
  • Moderator

@George95 uite ce zice legea:

Citat:

Art. 224. Violarea de domiciliu
(1) Patrunderea fara drept, in orice mod, intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acestea, fara consimtamantul persoanei care le foloseste, ori refuzul de a le parasi la cererea acesteia se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) In cazul in care fapta este savarsita de o persoana inarmata, in timpul noptii ori prin folosire de calitati mincinoase, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

După cum poţi vedea, la al treilea alineat legea prevede obligativitatea formulării unei plângeri de către cel vătămat. În caz contrar poliţia nu poate face absolut nimic pentru că nu sunt îndeplinite condiţiile cerute de lege. Acesta este şi motivul datorită căruia prima şi cea mai justificată întrebare este dacă ai formulat plângere penală împotriva celui ce pătrunde fără acordul tău în curtea domiciliului (am bănuit că e vorba de domiciliul tău, deşi nu ai specificat).

Mai mult decât atât, după cum poţi vedea, pedeapsa pentru această infracţiune este una mică, motiv pentru care aşteptările tale în ceea ce priveşte măsurile ce pot fi luate împotriva individului respectiv ar fi bine să fie ceva mai temperate, întrucât această infracţiune nu este considerată a fi una gravă din punct de vedere juridic. Cu alte cuvinte să nu te aştepţi că idividul va fi reţinut şi propus pentru a fi arestat, tocmai pentru că legea penală prevede anumite condiţii ce trebuie îndeplinite pentru a se putea face o propunere de arestare împotriva cuiva. Iar una dintre condiţii este ca infracţiunea de care este acuzat să fie prevăzută cu o pedeapsă a închisorii de minim 5 ani (art. 223 din Codul de procedură penală), condiţie ce în cazul infracţiunii de violare de domiciliu nu este îndeplinită.

În concluzie, poliţia nu poate face absolut nimic dacă nu vei formula plângere penală împotriva individului respectiv, pentru că nu-i dă voie legea. Iar în situaţia în care vei formula o astfel de plângere penală, se vor face cercetări într-un dosar penal, dar autorul va fi cercetat în libertate, pentru că justiţia din ţara noastră nu consideră această infracţiune ca fiind una atât de gravă şi în consecinţă a stabilit o pedeapsă redusă. 

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.