Skip to content

Care mașină trebuie să treacă prima?

Featured Replies

De cateva zile exista o intrebare pe internet care a impartit soferii in doua tabere. "Care mașină trebuie să treacă prima?".

Dupa cunostintele mele totul este mai simplu decat isteria care s-a creat in jurul acestei intrebari.

1. avem semafoare, deci le respectam;

2. indicatoarele,fiind puse impreuna cu semafoarele, sunt anulate atata timp cat acestea din urma functioneaza. Daca indicatoarele erau dupa semafor, adica in interiorul intersectiei, atunci era alta mancare de peste.

3. In aceasta situatie trebuie acordata prioritate de dreapta tinand cont ca se schimba directia.

Rapsunsul meu: Autoturismul albastru are prioritate.

Rog raspunsuri avizate. Sper ca nu sunt pe langa subiect cu aceasta intrebare.

2-402.jpg

• Moderator

Mi-e greu să cred că există în realitate o asemenea intersecţie semnalizată în acest mod. 

Albastru ....indicatoarele le respecti cand nu functioneaza semafoarele

• Author

@Marius: Intr-adevar, greu de crezut, insa ipotetic vorbind?

Ai art. 57 alin. 2 din OUG 195/2002 rep. : " La intersectiile cu circulatie dirijata, conducatorul de vehicul este obligat sa respecte semnificatia indicatoarelor, culoarea semaforului sau indicatiile ori semnalele politistului rutier." coroborat cu art. 59 alin. 2  din aceeasi baza legala "In intersectii, conducatorii vehiculelor care vireaza spre stanga sunt obligati sa acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersecteaza si care circula din partea dreapta." 

Astfel prin intersectie va trece primul autovehiculul de culoare albastru intrucat celalalt executa virajul la stanga. Prioritatea de dreapta se aplica in situatia de egalitate intre doua vehicule care patrund in intersectie in acelasi moment si intalnesc acelasi indicator de reglementare a prioritatii fie ca este de prioritate "Drum cu prioritate" sau de pierdere a prioritatii "Oprire" sau "Cedeaza trecerea".

Ha! Ha! Ha! Asta este de grădiniță.

Primul trece vehiculul albastru pentru că are verde pe direcția înainte iar cel de-al doilea, pentru virajul la stânga, trebuie să îi acorde prioritate de dreapta.

Este extrem de simplu iar cine spune că este altfel, habar n-are de regulile de circulație. 

Semnificația indicatoarelor intră în vigoare DOAR ATUNCI când semafoarele NU FUNCȚIONEAZĂ. 

• 5 months later...

@Marius, exista asa intersectie in Iasi:

Buna ziua! Am cautat si chiar n-am gasit un topic cu speta urmatoare!
Intrucat de vreo trei luni tot circula pe mediile de socializare acesta intrebare, unde sunt raspunsuri si raspunsuri, m-am gandit sa o public si aici pentru a avea un raspuns avizat al unui agent rutier.

Pentru inceput va spun si de care parte a baricadei sunt: ordinea de trecere in intersectie este: Camion, BMW, Autobuz.

Asadar, care este ordinea de trecere in intersectia urmatoare?

inters.jpg

• 1 month later...

Ordinea de trecere prin intersecție este CBA.

Camionul circula pe un drum prioritar și, chiar dacă efectuează virajul la stanga, va trece primul pentru ca are prioritate. Direcția de deplasare a autobuzului se intersectează cu direcția de deplasare a BMW-ului și, având în vedere ca cele doua autovehicule nu circula pe un drum prioritar, A având montat indicatorul "Cedează trecerea" înainte de a intra în intersecție, iar B indicatorul "Oprire", este situație de egalitate și se aplica regula priorității de dreapta. A acorda prioritate de trecere lui B. Indicatorul "Oprire" nu este mai prejos de indicatorul "Cedează trecerea", ambele nepermitand trecerea fără acordarea priorității, deci sunt indicatoare de aceeași categorie.

P.S. Am ales aceasta explicație, fără referire la prevederile legale care reglementează circulația rutiera în intersecții, pentru a înțelege cât mai multe persoane, mai avizate sau mai puțin avizate în acest domeniu.

• Moderator

Corect @Sache!

Într-adevăr, e o adevărată isterie pe internetul românesc cu această speţă. Mai există şi alte fotografii ce exemplifică aceeaşi situaţie pe care îşi dau cu părerea şi se contrazic mulţi.

Explicaţia e foarte simplă, iar în completarea celor scrise mai sus de Sache există prevederile art. 59 alin. 3 din OUG 195/2002 rep.

(3) În intersecţiile cu circulaţie dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorităţii de dreapta se respectă numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecţie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeaşi semnificaţie de prioritate sau de pierdere a priorităţii.

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o aceasta intersectie, care este ordinea de trecere si de ce? Multumesc

7C021171-F3E6-4FB2-AA00-3CD2FF4C57EF.jpeg

Dacă faci un efort și te uiți puțin mai sus, găsești răspunsul, sau vrei un răspuns peronalizat?

smiley32, este aceeași situație ca cea de mai sus. Difera doar literele cu care sunt marcate autovehiculele. Chiar asa de greu este sa gândești un pic? Dacă ai permis de conducere ar trebui sa știi răspunsul corect sau poate ca nu, dacă ai făcut școală de șoferi "la seral".

Multumesc, nu am vazut postarea din acest topic, a fost  mutat... 

Am avut nevoie si de alte pareri, asa stiam si eu... 

Edited by Smiley32

Se aplica OUG art.59 alin 2 lui B? Care este totusi ordinea in intersectie dpdv al legislatiei? 

Multumesc anticipat, Anyya

31550872-39CA-4E51-BA8C-049DC98E43E9.jpeg

• Membru

BCA este ordinea corecta de trecere.