Jump to content
POLITISTI.ro

Politia locala poate opri participantii in trafic?


daemoohn

Recommended Posts

Buna ziua,

As avea o intrebare in privinta Politiei Locale. Are dreptul sa opreasca participantii in trafic?

Intreb asta pentru ca i-am observat in sectorul 3, zona Baba Novac, oprind anumiti participanti in trafic (unii din ei vorbeau la telefon, ce-i drept).

Va multumesc.

Link to comment

Multumesc!

As avea o intrebare totusi.

Ce recomandati sa facem in situatia in care Politia Locala incearca sa ne opreasca in trafic?

Nerespectarea indicatiilor (sa nu oprim) agentilor de Politie Locala este conforma cu legislatia, dar pe de alta parte ar putea contravine altor legi/hotarari locale despre care nu stiu (necunoasterea legii nu inlatura raspunderea). 

Link to comment
 • Moderator

Oprești și te supui civilizat controlului, pentru a elimina posibilitatea unei confuzii și a eventualelor consecinte nedorite, iar dacă ești sigur că a fost comis un abuz împotriva ta, a fost încălcată legislația etc. formulezi plângere penală la poliție sau la parchet.

Link to comment

Localii, în avântul lor în ale împărțirii dreptății ca și polițiști de circulație, opresc mașinile ai cărăr șoferi încalcă semnificația indicatoarelor de obligare sau interzicere într-o intersecție(viraj), și-i sancționează pentru oprirea în acea intersecție. O anomalie pentru că în acest caz cel în cauză nu oprește voluntar iar contravenția săvârșită este cea de nerespectare a semnificației indicatoarelor de obligare sau interzicere. N-are nicio treaba cu oprirea. Și, da! Localii de la sectorul 3 fac așa. Opresc mașini și pentru alte contravenții unde aceștia nu au competențe. Orice ar fi și orice ar face un șofer care este oprit de poliția locală, indiferent ce anume i-ar spune aceștia, NU OFERIȚI BANI CA MITĂ, pentru a, vezi Doamne, închide ochii acel funcționar și a nu lua măsura. Aceștia nu au competențe pentru reținerea de documente ori suspendarea dreptului de a conduce. Au competențe, cică, doar penttu opriri, staționări, tonaj și accesul interzis. Atât și nimic mai mult! Așa că... mare atenție !!!

Link to comment
 • Moderator

Roagă-l pe acel cineva să citească alineatul respectiv până la capăt, până la final.

Citat:

Art. 7 
In domeniul circulatiei pe drumurile publice, politia locala are urmatoarele atributii: 
a) asigura fluenta circulatiei pe drumurile publice din raza teritoriala de competenta, avand dreptul de a efectua semnale regulamentare de oprire a conducatorilor de autovehicul exclusiv pentru indeplinirea atributiilor conferite de prezenta lege in domeniul circulatiei pe drumurile publice;

Care sunt competenţele lor date de lege? Opriri şi staţionări neregulamentare, acces interzis şi tonaj.

Deci dacă opresc un participant la trafic pentru că folosea telefonul mobil, îşi depăşesc competenţele conferite de legea lor. Cu alte cuvinte ... încalcă legea.

Link to comment
 • Moderator

Ăla e doar un gardian, pentru că numai ei nu pot realiza că o normă juridica nu se poate impune fără să existe posibilitatea aplicării unei sancțiuni în situația nerespectării acesteia. Nu poți avea pretenții de la niște paznici.

 • Upvote 1
Link to comment
 • 1 year later...

Buna ziua

In aceasta seara am fost oprit de catre 2 agenti ai politiei locale in timp ce eram la volanul masinii. Scoteam masina din parcare, care domnii au pretins ca este trotuar/parc, desi exista cala clara de acces auto. Mi s-au cerut actele fara specificarea unui motiv. Am intrebat pentru ce, si mi s-a zis ca pentru parcare pe trotuar. Am cerut legitimatia celor 2, la care mi-au raspuns ca nu au aceasta obligatie si mi-au dat replici de tipul "Pai tu ma legitimezi pe mine sau eu pe tine?". In urma acestor tipuri de replici am spus ca refuz sa ma legitimez pana nu imi arata legitimatia, moment in care cei doi mi-au deschis usa de la masina si au inceput sa ma bruscheze si sa ma dea jos fortat din masina.
La vederea acestei situatii, a venit un al treilea politist (superior din ce am inteles), care i-a potolit pe cei doi si mi-a aratat legitimatia lui.
Dupa acestea, i-am dat buletinul si mi-a dat amenda de parcare, pe care am refuzat sa o semnez.

As dori sa stiu in ce masura au procedat legal cei 2 politisti, mai ales in legatura cu opritul, refuzul legitimarii si bruscarea mea.

In urma acestor incidente as dori sa depun cel putin o plangere la sectia de care apartin cei 2, eventual sa iau un certificat IML (desi nu am nicio urma vizibila, cel putin acum) si sa depun plangere in instanta. Merita efortul? M-a deranjat foarte tare cum au procedat si vreau sa fac ceva in acest sens.

Multumesc!

Link to comment

În primul rand, indivizii care au intrat în contact cu tine sunt angajați ai primăriei, ca așa-ziși polițiști locali, în cadrul unei direcții. Nu sunt polițiști! În fapt sunt foștii gardieni publici, dar în momentul de fata titulatura lor este de politist local, NU de polițist. Acesti angajați ai primăriei nu sunt polițiști în adevăratul sens al cuvântului și nu au nicio legătură cu MAI ori cu Politia Romana. Politist local nu este sinonim cu polițist! Sunt niște impostori.

Daca ești nemulțumit de modul în care te-au tratat gardienii locali poți sa depui plângere împotriva acestora, pentru abuz în serviciu, la parchetul local.

Totuși, pe viitor, te sfătuiesc sa te legitimezi si sa nu îți pui mintea cu ei, ca au mintea odihnita.:))

Edited by Sache
Link to comment

Stiu ca nu sunt politisti in cadrul MAI. Tocmai de asta i-am intrebat cum de au dreptul sa ma opreasca.
Cel care m-a oprit initial nu avea nici macar insigna. Colegul care a venit chemat de el avea, dar amandoi au luat foc cand le-am zis de legitimatii.

Lasand acest aspect la o parte, imi puteti spune in ce masura au procedat legal cei 2?

Edited by radugc
Link to comment
 • Moderator

Conform Legii 155/2010, politistii locali au dreptul de a efectua semnale de oprire conducatorilor auto atunci cand acestia patrund pe anumite sectoare de drum unde circulatia e interzisa. Totusi, nu exista o sanctiune prevazuta in lege pentru neoprirea la semnalul acestora. Legat de legitimare, acestia au dreptul sa va solicite buletinul de identitate SI ATAT. Nu au dreptul de a solicita permisul de conducere ori alte acte ale autovehiculului.

Link to comment
 • 4 weeks later...

Eu am intrat pe un drum interzis. Eram in mers si  un domn de la Politia Locala Siguranta Rutiera mi-a facut semn sa opresc. Am oprit si mi-am recunoscut greseala. Mi-a cerut buletinul + permisul de conducere.

I-am inmanat buletinul si in prima instanta am refuzat sa ii arat permisul de conducere. L-am intrebat daca e de la Politia Rutiera, mi-a spus ca nu, a zis ca e de la Pol. Locala- Siguranta Rutiera si ca scrie in lege ca trebuie sa ii prezint si permisul de conducere. Toata povestea s-a terminat cu un avertisment.

"Totusi, nu exista o sanctiune prevazuta in lege pentru neoprirea la semnalul acestora. Legat de legitimare, acestia au dreptul sa va solicite buletinul de identitate SI ATAT. Nu au dreptul de a solicita permisul de conducere ori alte acte ale autovehiculului."

Sincer pt. un moment nu am vrut sa opresc la semnalul lui. Ce puteam pati?

Link to comment
 • Moderator

Ca sanctiune nu puteati pati nimic. Totusi, e bine sa evitati astfel de situatii si sa opriti, prostii au mintea odihnita si cine stie ce le trece prin cap, poate folosesc armamentul asupra dumneavoastra. La cat ii duce capul, e posibil. Legat de prezentarea permisului de conducere, nu scrie nicaieri in lege ca acestia au dreptul sa va solicite acest document.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.