Jump to content
POLITISTI.ro

Numar de inregistrare parchet si politie


acrucspiru

Recommended Posts

 

Am fost victima unui furt in care am ramas fara acte,bani si telefoane, Ulterior, hotul a aruncat actele (nu si telefoanele sau bani) si prin amabilitatea unui cetatean au fost recuperate de politisti.

Furtul s-a intamplat Vineri seara, deci aproapre de weekend, iar actele au fost recuperate sambata.

Parea ca totul merge bine, dar, la mai bine de 10 zile de la furt, cand am fost la sectia de politie sa intreb despre starea dosarului, de ce rezultate a obtinut politistul, am aflat cu stupoare ca nu a intreprins nici-un demers, deoarece nu avea numar unic de inregistrare!!!

Deci , cu exceptia faptului ca zice el, ca la trimis la parchet dosarul, nu a mai intreprins nimic.

Va intreb, este aceasta o practica normal in investigarea unui furt ?! Trebuie ca politistul sa astepte atatea zile pana sa demareze activitatile specifice in cazul unui furt ?

Multumesc, 

 

 

Link to comment

Multumesc pentru raspuns !

Nu intaleg, pana la urma este doar un numar, care se obtine oricum.

De ce trebuie sa astepte mai mult de 10 zile pentru a obtine acest numar  !? Nu mi se pare normal, este doar un numar, nu reprezinta  probe de dosar . Si totusi 10 zile ! 

Daca ziceti ca este normal, puteti va rog sa-mi indicati si o lege/normativ , prin care politistul este oprit sa investigheze cazul pana la obtinerea acestui numar?

 

Link to comment
  • Moderator

Noul Cod de procedură penală instituie, ca regulă, caracterul obligatoriu al începerii urmăririi penale anterior efectuării oricăror acte de cercetare. Nici un act de procedură nu mai poate fi îndeplinit în afara procesului penal, nicio probă nu mai poate fi administrată în afara acestui cadru. 
Aceasta nouă regulă privind limitele şi fazele urmăririi penale este impusă de principiile legalităţii prevăzute în Noul Cod de procedură penală. Instituţia actelor premergătoare, din vechiul Cod penal, nu se încadra în totalitate acestor exigenţe, întrucât permitea strângerea de probe în afara procesului penal, iar noua legislaţie penală a instituit această nouă reglementare care nu mai permite desfăşurarea vreunei activităţi specifice urmăririi penale în afara unui cadrul procesual bine definit. 

31 minute în urmă, acrucspiru a scris:

Nu intaleg, pana la urma este doar un numar, care se obtine oricum.

Fals! Nu este vorba doar de un număr. Procurorul confirmă sau infirmă începerea urmăririi penale, poate emite dispoziţii privind efectuarea urmăririi penale şi aşa mai departe.

Citeşte Noul Cod penal şi Noul Codul de procedură penală.

Link to comment
  • Moderator

Nici măcar o citaţie nu poate trimite dacă dosarul nu are număr de la Parchet. De fapt până în momentul în care acele documente se înregistrează la Parchet este prea mult să vorbim despre un dosar penal. Acesta este doar un exemplu dintre măreţele şi grozavele "beneficii" ale noilor coduri penal şi de procedură penală, pe care magistraţii şi le-au construit după cum au dorit şi pe care mulţi formatori de opinie ce apar pe la tv, le-au lăudat foarte mult.

Articolul 258 - Codul de procedură penală:
Conţinutul citaţiei
(1) Citaţia este individuală şi trebuie sa cuprindă următoarele:
a) denumirea organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată care emite citaţia, sediul său, data emiterii şi numărul dosarului;

Link to comment

multumesc pentur raspuns,

Dar sincer, nu cred ca este normal, sa astepte politistul 10 zile ca sa demareze actiunile specifice. Poate sunt tendentios, dar dupa 10-12 zile mai ai cum sa gasesti banii ? sau poate telefoanele. sau orice altceva? 

Oare politistul in cauza nu a fost un cam  "comod" in aceast caz, profitand de lacunele legii?  

Edited by Marius
Eliminare link.
  • Downvote 5
Link to comment

Preacunoscuta mentalitate romaneasca, politistul este "comod", politistul face "abuz", politistul face, drege...

Dar oare romanul este si el catusi de putin atent cu bunurile sale? Sau are impresia ca intrucat traieste intr-o tara democratica, poate lasa bunurile la vedere, nesupravegheate sau sa le fluture ostentativ, si in cazul in care este victima unui furt sa blameze autoritatile, si mai exact Politia ca este "comoda"?

Te asigur ca politistul care instrumenteaza cauza ta nu este deloc "comod", ci verifica mai multe aspecte prin anumite mijloace politienesti, si isi va da toata silinta sa identifice autorii, sa recupereze celelalte bunuri, ca tu apoi sa nu mai doresti continuarea cercetarilor sau iti vei retrage plangerea intrucat ti-ai atins scopul, si apoi respectivii hoti ii vor rade in nas politistului si vor fura din nou. Si pe langa asta, alti habarnisti care nu cunosc legislatia vor spune ca "Uite, aia au furat, sunt liberi, Politia nu face nimic", si asa mai departe.

Link to comment
  • Moderator

Deci legea are lacune, da? Dar noi vrem ca nenea poliţistul să ignore acele prevederi, nu? Păi cum vine treaba, ar trebui să respecte numai prevederile care-i convin?
Nu poliţistul este cel ce a elaborat acele superbe acte normative. Bune sau rele, el trebuie să le respecte cu sfinţenie. Pentru că aşa îl obligă legea. 
Din moment ce acel poliţist a trimis actele în mai puţin de 24 de ore la Parchet, el a respectat legea şi şi-a îndeplinit obligaţia. Termenul prevăzut este de cinci zile, el l-a trimis după numai câteva ore. 

Dacă vei citi prin Codul de procedură penală, te vei convinge că a fost creat astfel încât poliţistul nu poate face mai nimic. Cine sunt cei ce au creat noile şi grozavele coduri, cine a făcut parte din acele comisii de elaborare şi care au fost plătiţi regeşte? Tocmai domnii magistraţi. În schimb, când apar astfel de situaţii, ca în exemplul de mai sus, în care se demonstrează clar că noile prevederi sunt de fapt lacune ce îngreunează, aruncă repejor pisica moartă tot în curtea poliţistului, că în cazul de urgenţă s-ar putea obţine mai repede, bla, bla, bla. Acea prevedere e una interpretabilă şi are ca unic scop spălatul pe mâini şi aruncarea responsabilităţii în curtea altora, din moment ce este vagă şi nu spune clar cine şi pe ce criterii se stabileşte că este vorba de un caz urgent. Un simplu furt de portofel poate fi considerat un caz urgent, având în vedere că astfel de cazuri sunt zilnice? Concluzia este că domnii magistraţi au elaborat acte normative cu lacune, scăpări şi incomplete, iar când situaţia se împute, aruncă imediat pisica în curtea poliţiei, deşi ei sunt autorii instituirii unor măsuri birocratice.

Link to comment
  • Moderator
27 minute în urmă, acrucspiru a scris:

Dar sincer, nu cred ca este normal, sa astepte politistul 10 zile ca sa demareze actiunile specifice. Poate sunt tendentios, dar dupa 10-12 zile mai ai cum sa gasesti banii ? sau poate telefoanele. sau orice altceva? 

Poliţistul nu se ocupă de recuperări. Rolul său e să identifice autorul şi să-l trmită în faţa justiţiei. Mai departe, recuperarea bunurilor sunt activităţi secundare care se soluţionează în urma procesului penal. Pune mâna şi citeste legislaţia penală, pentru că frustrările ăstea referitoare la ce ţi se pare sau nu normal sunt specifice doar celor care habar nu au pe ce lume trăiesc. 

PS: Nu mai posta link-uri către alte site-uri pentru că nu sunt permise.

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.