Jump to content
POLITISTI.ro

Unealta multifunctionala - experiente, analiza si intrebari


5166

Recommended Posts

La sugestia lui Catalin m-am decis sa deschid acest topic pentru cei care se gandesc sa isi achizitioneze o unealta multifunctionala si vor sa faca niste “cercetare” in domeniu:

Inainte de a intra in detalii despre modelele pe care le folosesc niste caracteristici generale la care sa va ganditi inainte:

 

1.Mecanismul de inchidere a uneltelor este de obicei de 2 tipuri:

a)Lockable - in momentul in care scoti oricare unealta din multifunctionala ea se “inchide” in pozitia deschisa. Ca atare riscul de accidentare al utilizatorului este mai mic. Pentru a pune unealta la loc in multifunctionala utilizatorul actioneaza o parghie si unealta intra inapoi in multifunctionala

 

b)Non-lockable -unealta din multifunctionala nu se inchide in nicio pozitie. Pentru a inchide unealta utilizatorul o impinge/indoaie inapoi in multifunctionala. Riscul de a te accidenta este mai mare dar modelele din aceasta categorie sunt concepute pentru un uz moderat.

 

2.Mecanismul de deschidere a multifunctionalei- majoritatea modelelor se pot deschide de utilizator cu doua maini dupa care se selecteaza unealta de care ai nevoie din interior. Mai nou unele firme au scos modele unde toate uneltele dintr-o multifunctionala se pot scoate/accesa cu o singura mana.

 

3.Asemenea multor alte produse din ziua de azi si uneltele multifunctionale se pot specializa de la unelte de uz general pana la cele care au fost construite cu o profesie specifica in minte (exemple comune sunt cele de tamplar, militar, politist, pompier). Diferentele variaza atat in uneltele existente in multifunctionala ( de exemplu un carlig cu lama interioara specific adaptat pentru a taia centurile de siguranta) cat si la finisajul propriu zis al uneltei (de exemplu multe modele pentru politisti/militari au un strat protector de teflon pentru a spori rezistenta la rugina sau pentru a le face “tactice” :) )

 

4.Alte lucruri la care sa va ganditi sunt marimea multifunctionalei si daca este probabil sa o folositi cu manusi pe mana. Daca va uitati pe net pozele sunt uneori inselatoare si nu iti dai seama cat de mica este unealta de fapt (din experienta proprie). Nu in ultimul rand, in functie de unde o sa o tineti, daca va fi pe centura, in vesta operationala sau in geanta, puteti sa alegeti fie o husa, fie o agrafa metalica de prindere, fie fara nimic.

Urmatorul post va fi despre cele doua modele pe care le folosesc.

 • Upvote 3
Link to comment
 • 3 months later...

Primul model pe care il folosesc este un Leatherman Blast (model mai vechi) pe care il port in husa in care a venit la achizitionare. Cumparat initial in 2010 a fost folosit domestic si pe urma dupa ce am devenit politist a fost cu mine zilnic.

 

Lasand la o parte specificatiile tehnice pe care le puteti gasi pe net urmatoarele lucruri mi se par demne de mentionat la fiecare model:

 

 • Unealta initial a fast foarte greu de desfacut si folosit. Cu putin ulei la “incheieturi” totul a mers brici si din 2010 nu a mai fost cazul sa pun ulei.
 • Desi lamele si uneltele individuale nu sunt groase, sunt prinse foarte bine si in momentul in care o folosesti ai o senzatie de instrument de calitate. Nu simti “joc” in momentul in care o unealta este in pozitia deschisa.
 • Unealta poate fi folosita indiferent de mana dominanta
 • Majoritatea colegilor de la arme si operatiuni merg pe mana acestei marci de unelte ( nu primim discount iar uneltele sunt cumparate individual de colegi)
 • Poate fi folosit cu manusi dar cat de usor depinde de ce manusi purtati.
 • Toate uneltele, odata deschise, se blocheaza (Lockable)

 

Al doilea model folosit mult mai putin a fost un Gerber Crucial (modelul pe negru cu un cutit special pentru centuri). Initial a fost cumparat pentru ca parea mai usor si mai compact.

 

 • Mai usor de folosit initial dar din cauza modelului are o pozitie in care trebuie sa apesi mai tare pentru a o deschide complet
 • Designul manerului este facut pentru pentru a fi comod in mana. Ca atare, poate fi tinut intr-un singur fel in mana in cand se foloseste patentul. Din nou poate fi folosit indiferent de mana dominanta
 • Unealta are “joc” si nu se simte la fel de solida in mana (in compartie cu Blast-ul)
 • Cutitul poate fi deschis cu o singura mana
 • Lama nu este ascutita si are si o portiune cu zimti
 • Vine cu o agrafa metalica atasata si poate fi pusa direct pe centura
 • Cutitul special pentru taiat centuri a fost conceput pentru a facilita accesul personalului de urgenta la victimele prinse de centuri de siguranta blocate si este conceput pentru a reduce riscul de accidentare al victimei si al personalului de urgenta
 • Se foloseste mult mai greu cu manusi

 

 

Aplicatii din timpul serviciului:

 • Taiat lant de siguranta de la usa (Blast)
 • Taiat sarma ghimpata (Blast)
 • Taiat centura de siguranta (Crucial)
 • Reparatii generale (incuietori, reglaj baston telescopic) (Blast si Crucial)

 

Daca mai aveti intrebari, va stau la dispozitie ca de obicei.

 • Upvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.