Jump to content
POLITISTI.ro

Calcul termen suspendare


bogdan3100
Go to solution Solved by Marius,

Recommended Posts

Buna ziua,

Va deranjez cu o problema .In data de 15.sept 2015 mi s-a respins recursul  pe care l am facut pentru  suspendarea permisului. El mi-a fost suspendat in urma unui accident usor,pentru neacordare de prioritate cand am virat stanga,pentru o periaoda de 60 de zile. In data de 27.oct.2015 am primit prin posta hotarare judecatoreasca prin care  instanta respinge recursul si in care scrie,citez" avand in vedere ca petentul a formulat cu rea credinta o plangere contraventionala vadit netemeinica,doar pentru a obtine efectul suspensiv al introducerii plangerii contaventionalae ,in contextul in care impotriva petentului  sa dispus  si sanctiunea contraventionala  complementara a suspendarii dreptului de a conduce  timp de 30  zile,cu retinerea in mod corespunzatora permisului de conducere,in baza art 187 alin.1 pct.1 lit.a  C.proc.civ ,prima instanta a dispus sanctionarea petentului  cu amenda judiciara in cuantum de 500 lei" .Nefiind in tara la data respectiva m-am prezentat la Politia Rutiera pt a preda permisul  in data de 05.01.2016,cu hotararea  judecatoreasca  definitiva si am predat permisul.Astazi la o verificare in sistemul informatic apar cu o perioada de suspendare de 90 de zile ,incepand cu data de 06.01.2015. Inca nu am primit nici o scrisoare de la politie acasa.  Perioada de suspendare  conform legii ,in cazul meu ar fi trebuit sa incepa pe data de  30.sept.2015,la expirarea temenului legal de predare( 15.sept.2015+ 15 zile = 30 sept.2015).

Dupa calculul meu ar fi aratat asa: 60 zile din pv+ 30 masura complementara dispusa de instanta+ 30 zile pentru nepredarea la termen= 120 zile de la 30.sept.2015 pana la 28.01.2016.

Citez:

"Termenul de predare a permisului de conducere este de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei.

O hotărârea definitivă şi irevocabilă este cea mai puternică decizie din punct de vedere juridic, ea nu mai poate fi atacată sub aceeaşi formă şi este decizia ultimei instanţe care poate judeca respectiva cauză.

Până să devină irevocabilă, sentinţa are o forma definitivată şi deci îi zice definitivă, iar pentru forma irevocabilă este necesar un înscris pe aceeaşi sentinţă, după termenul prevazut. (în cazul contravenţiilor termenul pentru a devenii irevocabilă este de 15 zile în primă instanţă şi după pronunţare pentru hotărârile date în recurs)."

As dori si eu o lamurire privind aceasta situatie ,deoarece banuiesc ca nu s a aplicat legea corect ,si anume acel" dupa caz,la expirarea termenului de predare",dat fiind faptul ca sentinta este definitiva si irevocabila,devenind astefl imediat dupa pronuntare, fiind data in recurs

Ce am de facut in acest caz?Sa astept scrisoarea de la politie cu perioada se suspendare si sa merg in audienta la comandant,cu hotararea?

Se mai poate aplica reducerea  la 30 de zile?

Art. 209.

[...

(3) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule operează în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere sau, după caz, a expirat termenul de predare a acestuia.

(4) În cazul în care titularul permisului de conducere nu se prezintă la poliţie, în termenul prevăzut la alin.(1), perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule se majorează, de drept, cu 30 de zile.

(5) În situaţia în care titularul permisului de conducere face dovada imposibilităţii prezentării la poliţie în termenul de 5 zile de la primirea înştiinţării scrise, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule dispusă potrivit alin.(4) se anulează.

 

Va multumesc!

Link to comment
  • Moderator
  • Solution

Care parte din fraza: "Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule operează în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere" nu reuşeşti să o înţelegi?
Dacă ai predat permisul în data de 05.01.2016, e normal şi legal ca perioada de suspendare să înceapă din ziua următoare.
Citeşti doar fragmente şi doar ce îţi convine. Dar în realitate scrie foarte clar că o sentinţa să devină irevocabilă este necesar un înscris care se aplică pe aceeaşi sentinţă, după termenul prevazut, (15 zile în primă instanţă şi imediat după pronunţare pentru hotărârile date în recurs).
Mură-n gură, asta înseamnă că după acest termen, trebuie să mergi cu sentinţa definitivă înapoi la instanţă şi să soliciţi investirea cu titlul irevocabil, respectiv să se aplice înscrisul "irevocabil" pe sentinţă, lucru pe care cu siguranţă nu l-ai făcut la timpul respectiv. 
Termenul de predare a permisului începe să se scurgă din momentul în care Poliţia Rutieră îţi trimite acasă o înştiinţare. Iar această înştiinţare se trimite de Poliţie după ce juristul unităţii merge el în locul contravenientului la instanţă şi investeşte cu titlul irevocabil sentinţa respectivă. În cazul tău nu s-a întâmplat acest lucru şi suspendarea intră în vigoare după ce ai predat permisul de conducere.
În situaţia în care consideri că nu e corect, poţi să mai faci o contestaţie la judecătorie şi cine ştie, poate te mai potcoveşte judecătorul cu încă o amendă judiciară. 

Link to comment
  • 4 weeks later...

buna ziua, am citit foarte mult pe acest forum in ultimele zile si am hotarat sa mi fac cont, sa aflu si parerea d voastra vizavi de problema mea! in data de 17 august 2015 am accidentat usor pe trecerea de pietoni, o doamna,nu a fost nevoie de spitalizare, am circulat cu dovada de 15 zile si din 28 setembrie 2015 cu dovada prelungita lunar pana pe 13 02 2016 cand s a finalizat dosarul de la procuratura cu NUP, fara pretentii din partea doamnei! am fost cu hotararea la IPJ serviciul rutier si am depus cerere pentru solutionare  si copii dupa dovada si buletin! Dl politist de la ghiseu mi a spus ca voi avea 90 de zile suspendare din care se scad cele 26 care n am circulat, obligativitatea sustinerii examenului teoretic si amenda! nu contest sub nici o forma masurile care se vor lua,sunt vinovat de ce s a intamplat fara nici un fel de indoiala, sper doar sa ma ajutati cu raspunsul la intrebarea ,daca pot beneficia de reducerea termenului de suspendare conform ART 106 din noul cod penal si ART 221 alin 1 din regulament!mentionez ca intrunesc toate conditiile impuse,am 7 ani de cand conduc si e prima suspendare.. am citit tot codul rutier si regulamentul si nu gasesc un pasaj care sa mi ingradeasca aceasta posibilitate! de la ghiseu mi s a comunicat ca nu beneficiez de acest drept! as vrea totusi sa nu acuz omul de nestiinta degeaba,poate sunt  eu subiectiv si mi scapa ceva..cu respect,Toparceanu Cristian!

Link to comment
  • Moderator
2 minute în urmă, cristi7171 a scris:

pot beneficia de reducerea termenului de suspendare

Din ce ştiu, nu poţi beneficia de reducerea perioadei de suspendare când iniţial fapta a fost urmărită pe latură penală, ulterior fiind aplicată doar măsura complementară.
Reducerea perioade de suspendare se aplică doar pentru faptele contravenţionale, atunci când există întocmit şi un proces verbal cu amendă.

Link to comment

va multumesc mult pentru raspunsul prompt si rapid, o sa recitesc iar codul rutier si regulamentul,eu n am gasit nici un pasaj referitor la acest aspect,respectiv neacordarea reducerii daca cauza a fost urmarita penal..o sa ma uit mai atent! multumesc inc'odata!

Link to comment

am recitit de mai multe ori ART 103  si ART 104, cu tot respectul,nu vad unde se specifica ca fapta urmarita penal si ulterior clasata nu beneficiaza de reducere...tot atat de bine persoana urmarita penal poate fi nevinovata(nu e cazul meu) si ulterior s ar inceta urmarirea penala si ca toata lumea pe durata anchetei beneficiaza de prezumtia de nevinovatie si nu ar beneficia de reducere ulterior clasarii..multumesc pentru interesul d voastra!

Edited by cristi7171
Link to comment

astazi sa finalizat cazul...pauza pana pe 17 aprilie,obiectivitate sustinerii examenului 13.15, fara amenda..mi s a comunicat ca nu beneficiez de reducere pt ca fapta constituie infractiune si nu contraventie,mi se pare cat se poate de logic sa fie asa,dar eu tot nu regasesc asta in lege, insa merit ce se intampla,e in joc viata oamenilor, pe viitor voi fi muuult mai atent...va multumesc pt raspuns si sper ca finalizarea si postul meu sa lamureasca si pe altii! p.s. colegi soferi,conduceti prudent!

nu mai pot edita, corectez "obligativitatea sustinerii examenului''...

Link to comment
  • 4 months later...

Buna seara va deranjez si eu cu o intrebare in data de 18.06.2016 am fost si eu oprit de o brigada de politie rutiera cerundumi actele eu nu le am avut la mine au decurs la verficare.eu avand o perioada de suspendare de 60 de zile calculandumii zilele eu am considerat ca pot conduce acesta ma verificat si mai aveam 3 ore pana expira suspendarea.dupa aceea mia facut dosar penal si intrebarea mea este pt 3 ore care este cea mai mare pedeapsa pot ramane fara permis ???

  • Downvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.