Jump to content
POLITISTI.ro

Ce drepturi au cei din politia comunitara


adiradu
Go to solution Solved by DjGalaxy,

Recommended Posts

Buna seara. 

Am cateva intrebari referitor la politia comunitara:

Au dreptul sa imi ceara actul de identitate? De asemenea au dreptul sa foloseasca girofarul sa te opreasca in trafic? Au dreptul sa te retina daca nu prezinti un act de identitate?

Intreb pentru ca acum cateva zile am sosit in Brasov de la aeroport. Firma de transport m-a lasat in centrul orasului ( Aro palace) la ora 3 dimineata. M-am dus intro statie de taxi si in timp ce asteptam sa vina un taxiu, o masina a politiei locale opreste in fata mea, aprinde girofarul iar un agent coboara si ma intreaba ce fac acolo la ora aceea si daca am asupra mea un act de identitate. (bineinteles nu era prea greu de dat seama ce faceam la 3 dimineata intro statie de taxi cu un troliu si o geanta de mana dupa mine la ora aceea) In timp ce ma cautam prin geanta dupa pasaport l-am intrebat pe respectivul comunitar daca are acelasi drepturi ca si un agent de politie sa imi ceara buletinul. Respectivul domn s-a  cam aprins putin si mi-a spus pe un ton mai rastit ca daca ''fac pe desteptul cu ei" o sa ma conduca la politie sa imi stabileasca identitatea.  ( nu stiu la care dintre ele s-a referit politia adevarata sau comunitara)

Ma rog eu nu am avut intentia sa fac pe desteptul ci doar eram curios daca au aceleasi drepturi. Oricum mi-am cerut scuze, i-am dat pasaportul s-a uitat peste el si a plecat fara sa imi ia nici un fel de date.  Acum nu vreau sa ma intelegeti gresit. Intreb doar sa ma informez, sa stiu ce drepturi am si eu.  Inainte cand erau numiti gardieni publici si stiam ca fugareau tiganii care vindeau sosete '3 la zece mii' din piata dar acum vad ca au drepturi mai multe. Nu demult o cunostinta de a mea a fost  oprit tot la fel cu girofarul pornit de o masina a politiei locale pentru ca avea un bec ars la pozitie in spate. 

Multumesc anticipat

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment
 • Solution

Search and read 

Art. 20 Legea 155/2010 Drepturile şi obligaţiile poliţistului local

Categorie: Legea 155/2010. Legea pol
Edited by Marius
Eliminare formatarea textului.
Link to comment

Poate că în SUA n-ai problema asta. Poate că acolo te legitimează numai polițiștii adevărați. De fapt, poate că acolo nici nu există altfel de polițiști decît adevărați. ;)

 • Upvote 4
Link to comment
18 hours ago, Cezar said:

Ce mi-ar placea sa va vad in SUA ca puneti intrebarea asta unui politist local care va legitimeaza...

Eu il intrebasem din pura curiozitate. Nu sunt genul care inregistreaza cu telefonul ca sa primesc like-uri pe youtube. Eu stiam ca pol. locala are rolul de a pazii domeniul public si numai politia si jandarmeria are dreptul sa te legitimeze. Cine stie poate in viitor si paznicul de la Carefour o sa inceapa sa imi ceara sa ma legitimez. Din punctul meu de vedere una este sa dai datele personale cuiva care a facut un curs de specializare si alta este sa dai datele tale unei persoane care a terminat o academie. Aici este vorba de increderea pe care o am cu actele mele. 

 • Upvote 1
Link to comment

Eu inteleg, dar e lipsa de tact ca o uniforma care muncea la 3 AM sa iti ceara sa te legitimezi (si ce pierzi daca te legitimezi?), iar tu sa-l intrebi daca are dreptul asta?

Exista raspunsul "nu!"?
Nu ma simt cu musca pe caciula, ii dau cardul se uita pe el, la revedere. Imi poate face si fotografie la card, si eu il pot intreba cine este si sa iau numarul de la masina din care a coborat.

Da, si in SUA exista politisti platiti de primarie. Problema e ca nu ma intereseaza cat timp sunt in legalitate.
Daca mi se incalca drepturile, am unde sa ma plang, IN NICI UN CAZ, acolo, de fata cu el.

Link to comment

Nu e vorba de cine-i plătește. E vorba de ce sînt: polițiști școliți și antrenați, versus niște terchea-berchea adunați de pe stradă.

Una este să fii legitimat de un polițist care-și face datoria, și alta este să fii legitimat de un gardian care se plictisește și căruia legitimarea ta nu-i folosește la nimic, o face doar ca să se simtă important. E normal să te deranjeze. Și la urma urmei, ai tot dreptul să întrebi, iar el e obligat să răspundă politicos.

De fapt, nici nu mi se pare că ar fi avut acest drept în situația de față. Articolul 20 din legea localilor zice așa:

Citat:

să efectueze control preventiv asupra persoanei şi/sau bagajului acesteia în următoarele situaţii: există indicii clare că s-a săvârşit, se săvârşeşte sau se pregăteşte săvârşirea unei infracţiuni sau persoana participă la manifestări publice organizate în locuri în care este interzis accesul cu arme, produse ori substanţe periculoase;

și:

Citat:

sa legitimeze si sa stabileasca identitatea persoanelor care incalca dispozitiile legale ori sunt indicii ca acestea pregatesc sau au comis o fapta ilegala;

Deci n-are dreptul să te legitimeze doar de florile mărului, ca să se distreze, ci numai în cazul în care faci ceva ilegal, sau există indicii că ai făcut sau te pregătești să faci ceva ilegal. Nu cred că simpla prezență pe trotuar constituie un indiciu de săvîrșire a unei infracțiuni. N-am nimic împotriva legitimării în fața unui polițist. Dar un gardian public mă aștept să mă lase în pace atîta timp cît nu încalc legea, și mi se pare că am tot dreptul să mă supăr dacă nu mă lasă. 

Edited by VladSoare
 • Upvote 2
Link to comment

Te inteleg

Totodata nu e vina lui ca e acolo unde e, nu e vina mea ca sunt pe strada, imi cere buletinul i-l dau fara sa citesc legea aia, gardian sau politist.
Nu-mi place, fac reclamatie.
Cand am venit in Romania si am aflat de marea confuzie, am scris lui Orban cred ca de vreo 3 ori. Probabil ca trebuia sa scriu si la Presedintie, nu stiu.

Confuzia face bine numai infractorilor care vor sa-si faca garda personala cu tarani platiti din banul public.
Si da, e corect ce zici, aici politistii platiti de primarie au scoala de politie

Link to comment

De fapt problema nu cred că este atît legitimarea în sine, cît felul în care a răspuns respectivul la o întrebare care mie mi se pare legitimă. Să zicem că mă aflu noaptea pe stradă, iar un local se apropie și-mi cere să mă legitimez. Eu nu opun rezistență, doar întreb, calm:

- OK, dar ca polițist local aveți acest drept?

De ce ar trebui să se supere că întreb? Doar n-am dat cu parul. El poate răspunde în trei feluri:

1. "Da, sigur că-l am". Atunci eu mă gîndesc că poate așa o fi, poate nu cunosc eu bine legea și el are dreptate. OK, îi arăt buletinul și gata.

2. "De fapt îl am doar în situații speciale, dar aș vrea totuși să mă asigur că e totul în ordine și m-ar ajuta dacă ați fi amabil să cooperați". OK, îl înțeleg și îi arăt buletinul, că n-am nimic de ascuns.

3. "Hai, nu mai face atîta pe deșteptul, că-ți arăt eu ție cine-i șeful dacă mă enervezi". Ei bine, în cazul ăsta am tot dreptul să mă supăr, nu?

Sigur, vorbim doar ipotetic, pentru că n-am fost acolo ca să știm exact ce s-a întîmplat în cazul de față.

Link to comment
 • Marius changed the title to Ce drepturi au cei din politia comunitara
 • Moderator

Aţi cam deviat de la subiectul topicului. Dar pentru clarificare trebuie să ştiţi că poliţia LOCALĂ din România nu are nicio legătură ori asemănare cu ce există în SUA ori alte state occidentale, pentru simplul motiv că statele respective NU sunt state NAŢIONALE (unitare), cum e România, ci sunt state FEDERALE.
Diferenţa majoră între cele două forme de organizare (stat unitar şi stat federal) este că federaţia e compusă dintr-un număr de state mai mici care se autoguvernează şi care sunt unite la nivel de guvern federal. În orice federaţie, spre deosebire de un stat unitar, formele de guvernare autonome la nivel statal sunt definite constituţional şi îşi menţin suveranitatea politică. Pentru a înţelege diferenţa, fiecare stat/land/ţinut etc. din componenţa unei federaţii are legislaţie proprie şi specifică care diferă de la un stat la altul. În concluzie, statele federative nu pot avea o instituţie pentru aplicare a legii centralizată, pentru că aplicarea legii nu se face unitar pe întreg teritoriul statului federal. Există însă în multe dintre ele pe lângă poliţia statului/landului respectiv şi o poliţie federală care în principal are rolul de a aplica legislaţia federală (ex. în SUA este FBI - care este poliţia federală).

În România, nişte politicieni imbecili şi dobitoci au încercat în cel mai pur stil românesc să facă din rahat bici şi au înfiinţat aşa-zisă poliţie locală aflată la cheremul primarilor, transformând peste noapte o gloată de paznici în mari "poliţişti locali", indivizi fără niciun fel de pregătire specifică, angajaţi în baza cunoscutelor principii româneşti de cunoştinţe, nepotisme etc. În plus, nici atribuţiile conferite prin lege aceste instituţii de impostori nu sunt specifice unei instituţii de aplicare a legii, pentru că niciunde în lumea asta, poliţia nu are atribuţii privind paza bunurilor, aşa cum au aceşti locali cât şi jandarmii.
Dar aşa e în România, unde au apărut după "revoluţia din 89" precum ciupercile după ploaie tot felul de instituţii căpuşe, care imită şi vor să pară tot un fel de poliţie (ex. aceşti gardieni locali, jandarmii, gardienii din penitenciare, mai nou şi cei de la ANAF se visează tot un fel de poliţie şi aşa mai departe).

Revenind la subiectul iniţial al topicului, trebuie să ştiţi că nu e unul nou, a mai fost discutat.

Acest website este dedicat poliţiştilor şi nu ne-am propus să dezvoltăm subiecte de discuţie despre tot felul de impostori, motiv pentru care voi închide acest topic. Sper să înţelegeţi şi vă rog să dezvoltăm discuţii mai constructive, despre aspecte cu adevărat importante.
Mulţumesc.

 • Upvote 3
Link to comment
 • Marius locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.