Jump to content
POLITISTI.ro

HG 582/2015 - justificarea sumelor primite pentru cazare


ovidiudif

Recommended Posts

Conform HG 582/2015
Art. 5
(1)Personalului trimis în străinătate în condiţiile prezentei hotărâri i se acordă:
A.În străinătate:
a)o indemnizaţie zilnică în valută, denumită în continuare diurnă, în vederea acoperirii cheltuielilor de hrană, a celor mărunte uzuale, precum şi a costului transportului în interiorul localităţii în care îşi desfăşoară activitatea;
b)o sumă zilnică în valută, denumită în continuare plafon de cazare, în limita căreia personalul trebuie să-şi acopere cheltuielile de cazare.
A.În străinătate, o indemnizaţie zilnică în valută primită pe perioada delegării şi detaşării în străinătate, denumită în continuare indemnizaţie de deplasare, compusă din:
a)o sumă zilnică, denumită în continuare diurnă, în vederea acoperirii cheltuielilor de hrană, a celor mărunte uzuale, precum şi a costului transportului în interiorul localităţii în care îşi desfăşoară activitatea;
b)o sumă zilnică, denumită în continuare indemnizaţie de cazare, în limita căreia personalul trebuie să îşi acopere cheltuielile de cazare. Prin cheltuieli de cazare se înţelege, pe lângă tarifele sau chiria plătite, şi eventualele taxe obligatorii pe plan local, precum şi costul micului dejun, atunci când acesta este inclus în tarif.
CAPITOLUL V: Modul de acordare şi de justificare a sumelor cheltuite în valută
Art. 12
(2)Justificarea sumelor cheltuite în valută, cu excepţia celor reprezentând indemnizaţia de deplasare, se face pe bază de documente şi se aprobă de către conducătorii unităţilor trimiţătoare; în cazul cheltuielilor medicale este necesar şi avizul policlinicii de specialitate.

Eu inteleg ca odata cu aparitia acestei hotarari personalul trimis in strainatate nu va mai trebui sa justifice sumele primite pentru cazare iar in cazul in care tariful de cazare este mai mic decat suma primita ca avans conform plafonului, titularul decontului nu va returna suma ramasa.

E corect?

 • Downvote 1
Link to comment
 • Marius changed the title to HG 582/2015 - justificarea sumelor primite pentru cazare
 • Moderator

Din sursa sigura (adica am beneficiat de prevederile noului act normativ), la plecarea in misiune primesti "indemnizatia zilnica" formata din diurna si cazare in plafonul maxim pentru tara unde te duci...treaba ta unde stai si ce mananci. Nu am predat la intoarcere decat biletul de avion. Atentie la misiunile pt care partenerii de cooperare/organizatorii au rezervat hotelul si au comunicat acest lucru; neprezentarea la locul de cazare poate duce la obligarea suportarii acestor costuri. Daca sunt misiuni gen extradari, intalniri operative etc si ramane la latitudinea fiecaruia unde sta, atunci sunteti liberi sa alegeti hotelul!

Link to comment

Multumesc de raspuns......mai greu va fi acum sa ii explic sefului meu care chiar daca stie acest lucru tot ia diferenta de la cazare celor care au fost in deplasare externa.

Link to comment
 • Moderator

La nivelul aparatului central al IGPR s-a clarificat situatia, desi initial au fost unele discutii intre Juridic si Financiar. Ai incercat sa ceri parerea forumului superior?

Apropos, unii dintre colegi care au fost plecati in misiune imediat dupa aparitia actului normativ in cauza si care nu au primit decat sumele justificate prin chitanta, au primit ulterior diferenta.

Link to comment
 • 3 months later...

Referitor la acesta speta stiti cumva daca la nivelul ordonatorului principal s-a facut o procedura sau s-a dat ceva scris prin care se specifica cum se face noua decontare conform HG 582/2015? In institutia unde lucrez eu ordonatorul vrea in continuare sa ii fie decontata diferenta dintre plafonul de cazare si tariful de cazare. Deci nu vrea sa tina cont de prevederile noii Hotarari invocand buna gestiune.

Edited by ovidiudif
mica greseala intr-o propozitie
Link to comment
 • Moderator

La IGPR si MAI, aduci factura, ca sa arati ca ai fost cazat, iar suma pt cazare o primesti integral, fara alte discutii. Unde ai probleme de acest gen?

Link to comment

La ANRSPS (Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale) ordonator secundar in cadrul MAI. Si la noi le este decontata factura de la hotel dar daca plafonul a fost de 150 E pe noapte si cazarea de 140 E, ei trebuie sa inapoieze cei 10 E diferenta.  Din pacate nu gasesc ajutor din partea nimanui din institutie in aceasta speta. Pana si cei care sunt direct implicati in deplasari se feresc sa isi ceara diferenta si o predau dupa ce intocmesc decontul.

Link to comment
 • Moderator

Nu, prezinti doar factura ca sa justifici ca ai fost cazat si nu ai dormit prin gara (ca ti-au dat bani pt cazare nu ca sa-i bagi in buzunar), fara sa returnezi diferenta de la pretul cazarii pana la plafonul maxim. De ce nu faci un raport catre MAI-DGF in care sa ceri un punct de vedere privind decontarea cazarii in strainatate?!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.