Jump to content
POLITISTI.ro

Diferenţa Poliţie vs Jandarmerie


StefanAlexandru

Recommended Posts

Buna seara ! 

Explicati-mi va rog diferenta dintre OSP-JANDARMI. 

Inainte sa ma hotarasc pe ce sectie sa aplic,vreau sa fiu foarte bine informat inainte de a lua o decizie.

Multumesc pentru amabilitate.

Edited by StefanAlexandru
Link to comment
 • Moderator

Trebuie să citeşti legea de funcţionare în care sunt stipulate clar atribuţiile fiecărei instituţii.

Jandarmeria face ceea ce se cheamă "riot control" adică scutierii, cei pe care îi vezi la mitinguri ori meciuri de fotbal cu scuturi şi bastoane. Este principala lor competenţă. De asemenea mai au ca şi competenţă paza efectivă a instituţiilor, mai exact când mergi la judecătorie, la parchet, banca naţională, prefectură şi alte instituţii de acest gen, ai să găseşti la poartă, uşă, barieră sau în vreo gheretă ori foişor jandarmi. Ei acolo păzesc instituţia respectivă. Într-o vreme păzeau şi conductele de produse petroliere, acum nu mai ştiu dacă o mai fac. În rest nu mai au alte responsabilităţi exclusive ci doar îşi justifică existenţa prin aşa-zisele "colaborări" unde îndeplinesc cu succes rolul de şifonier sau însoţitori.

OSP-ul după cum îi spune şi numele ţine de tot ce implică menţinerea ordinii şi siguranţei publice, ce este un domeniu destul de mare. 

 • Upvote 2
Link to comment
 • Catalin locked this topic
 • 5 years later...

Buna ziua prieteni.

Sunt student in cadrul Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" la facultatea de Jandarmi.

Alegerea acestei facultatii a fost din dorinta de actiune, de a savarsi acte ce tin de restabilire, dar si din marea dorinta de a avea o echipa profesionala de interventie. 

Dilema mea a aparut in momentul cand am inceput sa fac practica si am realizat ca ofiterul jandarm nu are treaba cu operativul, el sta in birou dupa 1 an sau 2 de duba, el este multicunoscator al actelor si dispozitiilor primite de la sefi, ca mai apoi sa le inregistrezi si indosarieze, iar cea mai mare parte a activitatii o petrece pe programa de lucru a colegilor lui subofiteri.

Acest lucru imi cam da planurile de viitor peste cap. Realizez ca responsabilitatea ofiterului este una mult mai mare si ca el trebuie sa raspunda de acte, iar pe partea cealalta nici nu exista personal sa se ocupe de aceasta birocratie, dar vroiam sa va intreb daca cunoasteti dumneavoastră (inafara de Bucuresti) exceptii de la generalitatea de mai sus, unde ofiterii petrec mult timp in strada.

In acelasi sens, am prieteni pe la politie, ei se mandresc cu interventii si cu activitatea colegilor lor ofiterii care practica totul din masina si doar o mica parte la birou. Asta starneste putina dezamagire pentru mine deoarece practica mea o realizez numai pe la diferite birouri.

Dumneavoastră, ca politisti, ce experienta aveti? Dumneavoastră savarsitii fisa postului in strada sau de la birou?

 • Upvote 1
Link to comment
 • Marius changed the title to Diferenţa Poliţie vs Jandarmerie
 • Marius unlocked this topic
 • Moderator

În cazul ofiţerilor de poliţie depinde de structura/specializarea unde lucrează. Dacă sunt într-o structură neoperativă, cea mai mare parte şi-o peterec în birou. Iar în cazul ofiţerilor din structurile de ordine publică şi rutieră o însemnată parte din activitate presupune munca de birou (planificări, raportări, etc) dar nu toată, pentru că au în lucru şi dosare penale şi petiţii, iar în cazul acestora în mod normal sunt nevoiţi să iese în teren. De asemenea la anumite evenimente sau activităţi este obligatorie prezenţa lor în teren, de exemplu efectuarea cercetării la faţa locului la anumite evenimente/infracţiuni.
Mai sunt şi ofiţerii de poliţie din structurile operative cu profil investigativ şi în cazul lor marea majoritate a activităţii presupune ieşirea în teren pentru investigaţii, cercetări, activităţi procedurale, etc.
În schimb trebuie să ştii că activităţile efectuate în teren nu se fac aşa cum ai înţeles (din maşină, probabil referindu-te la patrulare).
Iar cu "săvârşirea fişei postului" m-ai spart. 🤣 

 • Upvote 1
Link to comment
 • 6 months later...

Buna ziua,

Anul acesta am fost admis la Academia de Politie, specialitatea Jandarmi si m-ar interesa ce specializari sunt in cadrul jandarmeriei cum e la politie de ex. politia economica, rutiera, criminalistica etc. 

Link to comment
 • 1 year later...

Salutare, vin și eu cu o întrebare pe care o pun în fiecare zi, și nu am găsit undeva pe internet ceva răspuns referitor la întrebare, deci hai să nu o mai lungim, dacă eu voi termina profesionala și voi da la liceu seral și voi promova cu diploma de bacalaureat, mai am dreptul să mă înscriu la academie de subofițeri din cadrul Jandarmeriei? Adică știu că la criteriile de admitere specifică că am nevoie de diploma de bacalaureat cu studii liceale, dar eu dacă am făcut 3 clase la profesională și încă 3 clase la seral are vreo relevanță dacă iau și bacalaureatul? Adică din punctul meu de vedere pot să mă înscriu dar vreau o clarificare din partea unor ofițeri care au trecut prin așa ceva. Vă mulțumesc o zi bună în continuare, și o tură ușoară 👋.

Link to comment
 • Active member

Condiția e sa ai BAC-ul luat, deci poți.

Din punctul nostru de vedere, te sfătuim spre Jandarmerie sau Politia locala.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.