Jump to content
POLITISTI.ro

Diferenţa Poliţie vs Jandarmerie


StefanAlexandru

Postare recomandată

Buna seara ! 

Explicati-mi va rog diferenta dintre OSP-JANDARMI. 

Inainte sa ma hotarasc pe ce sectie sa aplic,vreau sa fiu foarte bine informat inainte de a lua o decizie.

Multumesc pentru amabilitate.

Modificat de StefanAlexandru
Link către comentariu
  • Moderator

Trebuie să citeşti legea de funcţionare în care sunt stipulate clar atribuţiile fiecărei instituţii.

Jandarmeria face ceea ce se cheamă "riot control" adică scutierii, cei pe care îi vezi la mitinguri ori meciuri de fotbal cu scuturi şi bastoane. Este principala lor competenţă. De asemenea mai au ca şi competenţă paza efectivă a instituţiilor, mai exact când mergi la judecătorie, la parchet, banca naţională, prefectură şi alte instituţii de acest gen, ai să găseşti la poartă, uşă, barieră sau în vreo gheretă ori foişor jandarmi. Ei acolo păzesc instituţia respectivă. Într-o vreme păzeau şi conductele de produse petroliere, acum nu mai ştiu dacă o mai fac. În rest nu mai au alte responsabilităţi exclusive ci doar îşi justifică existenţa prin aşa-zisele "colaborări" unde îndeplinesc cu succes rolul de şifonier sau însoţitori.

OSP-ul după cum îi spune şi numele ţine de tot ce implică menţinerea ordinii şi siguranţei publice, ce este un domeniu destul de mare. 

  • Apreciez 2
Link către comentariu
  • Catalin a închis acest topic
  • 5 ani mai târziu...

Buna ziua prieteni.

Sunt student in cadrul Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" la facultatea de Jandarmi.

Alegerea acestei facultatii a fost din dorinta de actiune, de a savarsi acte ce tin de restabilire, dar si din marea dorinta de a avea o echipa profesionala de interventie. 

Dilema mea a aparut in momentul cand am inceput sa fac practica si am realizat ca ofiterul jandarm nu are treaba cu operativul, el sta in birou dupa 1 an sau 2 de duba, el este multicunoscator al actelor si dispozitiilor primite de la sefi, ca mai apoi sa le inregistrezi si indosarieze, iar cea mai mare parte a activitatii o petrece pe programa de lucru a colegilor lui subofiteri.

Acest lucru imi cam da planurile de viitor peste cap. Realizez ca responsabilitatea ofiterului este una mult mai mare si ca el trebuie sa raspunda de acte, iar pe partea cealalta nici nu exista personal sa se ocupe de aceasta birocratie, dar vroiam sa va intreb daca cunoasteti dumneavoastră (inafara de Bucuresti) exceptii de la generalitatea de mai sus, unde ofiterii petrec mult timp in strada.

In acelasi sens, am prieteni pe la politie, ei se mandresc cu interventii si cu activitatea colegilor lor ofiterii care practica totul din masina si doar o mica parte la birou. Asta starneste putina dezamagire pentru mine deoarece practica mea o realizez numai pe la diferite birouri.

Dumneavoastră, ca politisti, ce experienta aveti? Dumneavoastră savarsitii fisa postului in strada sau de la birou?

  • Apreciez 1
Link către comentariu
  • Marius a modificat titlul în Diferenţa Poliţie vs Jandarmerie
  • Marius a deschis acest topic
  • Moderator

În cazul ofiţerilor de poliţie depinde de structura/specializarea unde lucrează. Dacă sunt într-o structură neoperativă, cea mai mare parte şi-o peterec în birou. Iar în cazul ofiţerilor din structurile de ordine publică şi rutieră o însemnată parte din activitate presupune munca de birou (planificări, raportări, etc) dar nu toată, pentru că au în lucru şi dosare penale şi petiţii, iar în cazul acestora în mod normal sunt nevoiţi să iese în teren. De asemenea la anumite evenimente sau activităţi este obligatorie prezenţa lor în teren, de exemplu efectuarea cercetării la faţa locului la anumite evenimente/infracţiuni.
Mai sunt şi ofiţerii de poliţie din structurile operative cu profil investigativ şi în cazul lor marea majoritate a activităţii presupune ieşirea în teren pentru investigaţii, cercetări, activităţi procedurale, etc.
În schimb trebuie să ştii că activităţile efectuate în teren nu se fac aşa cum ai înţeles (din maşină, probabil referindu-te la patrulare).
Iar cu "săvârşirea fişei postului" m-ai spart. 🤣 

  • Apreciez 1
Link către comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Buna ziua,

Anul acesta am fost admis la Academia de Politie, specialitatea Jandarmi si m-ar interesa ce specializari sunt in cadrul jandarmeriei cum e la politie de ex. politia economica, rutiera, criminalistica etc. 

Link către comentariu
  • 1 an mai târziu...

Salutare, vin și eu cu o întrebare pe care o pun în fiecare zi, și nu am găsit undeva pe internet ceva răspuns referitor la întrebare, deci hai să nu o mai lungim, dacă eu voi termina profesionala și voi da la liceu seral și voi promova cu diploma de bacalaureat, mai am dreptul să mă înscriu la academie de subofițeri din cadrul Jandarmeriei? Adică știu că la criteriile de admitere specifică că am nevoie de diploma de bacalaureat cu studii liceale, dar eu dacă am făcut 3 clase la profesională și încă 3 clase la seral are vreo relevanță dacă iau și bacalaureatul? Adică din punctul meu de vedere pot să mă înscriu dar vreau o clarificare din partea unor ofițeri care au trecut prin așa ceva. Vă mulțumesc o zi bună în continuare, și o tură ușoară 👋.

Link către comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Salut!Sunt student în cadrul  Academiei de Poliție pe arma poliție,as vrea sa întreb pe cei ce știu,după ce termin Academia se poate face mutarea in cadrul Jandarmeriei?Daca da care ar fi modalitatea?Miltumesc! 

Link către comentariu

Dupa ce te repartizeaza la o unitate de politie, trebuie sa stai acolo 1 an (perioada de tutela profesionala) si apoi poti face demersuri de mutare, oriunde (inclusiv alte arme, gen Jandarmerie). Dar cred ca cel mai bine ar fi sa te transferi la Fac. de Jandarmerie din cadrul Academiei de Politie si ai terminat balciul mai repede (presupun ca astfel cum este Fac. de Politie, asa este si Fac. de Jandarmerie in cadrul Academiei).

Link către comentariu
  • 2 luni mai târziu...
On 6/27/2023 at 10:34 PM, Roby said:

Condiția e sa ai BAC-ul luat, deci poți.

Din punctul nostru de vedere, te sfătuim spre Jandarmerie sau Politia locala.

suna de parca il discriminezi prin faptul ca il "sfătuiești" spre jandarmerie sau locala. care e faza, crezi ca ar fi primul politist încadrat in sistem cu liceul facut la profesionala si seral? sau la jandarmi si locala intra doar categoria asta de absolventi ai studiilor liceale? ca iti dai cam multe aere

Modificat de wiseguylorin
  • Displace 3
Link către comentariu
  • Membru activ

Ma băiatule ...

Tu ti-ai făcut cont sâmbăta și vii aici si prima ta postare este sa îmi spui mie ca îmi dau aere? Revino-ți!

Sau ia stai asa ...👃 parca simt miros de local 😀😃

Modificat de Roby
Link către comentariu
  • Moderator

@Roby tu mai bagi în seamă astfel de indivizi? Ăsta e un gardian de la locală, din Dr. Tr. Severin şi s-a simţit ofensat de postarea ta. N-ai cu cine ... crede-mă!

  • Apreciez 1
Link către comentariu

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.