Jump to content
POLITISTI.ro

Masuri de precautie la identificarea agresorilor


diy

Recommended Posts

Buna ziua.

Acum aproximativ 50 de zile am fost lovit pe strada de un rom dintr-un grup necunoscut seara mai tarziu fara motiv si am fugit inainte sa apuce sa ma loveasca si ceilalti. Mi-am scos certificat medico-legal si am facut plangere penala.

Desi zona e plina de zeci de camere ale Politiei Comunitare si inca cateva zeci de camere la magazine, nu s-a miscat nimic in cazul asta, mi s-a spus doar ca nu sunt camere desi eu le vad cu ochii mei si ca cercetarile continua. Am un respect deosebit pt. politistii de la aceeasi Politie Municipala care acum cativa ani mi-au recuperat un bun ce mi-a fost furat dar din pacate acum nu prea s-au miscat lucrurile.

Acum insa am dat de agresori pe facebook. Unul dintre ei desi nu e vreun interlop cunoscut, are vad un numar f mare de "prieteni" si peste 100.000 de followers pe facebook, compus din ce vad din alti romi, manelisti, fete si cel mai probabil membri ai lumii interlope. E trist ca in tara asta genul asta de specimen are atatia fani...

Ce se intampla daca sesizez politistul care se ocupa de caz avand in vedere legaturile acestui specimen cu atatia romi si cel mai probabil cu lumea interlopa?

Imi poate fi protejata identitatea ca acesti infractori sa fie audiati fara sa stie datele mele si sa nu mai dau ochii cu ei?

Daca voi depune plangere penala impotriva lor ramane de vazut dar in primul rand as vrea sa fie dusi la sectie si anchetati de Politie.

Totusi as vrea sa stiu la ce mizerii de tactici de contraatac de-ale lor ma pot expune, pt. ca in liceu cand mi-am scos certificat medico-legal dupa ce am fost lovit de un coleg, prin pilele tatalui sau si-a scos si el certificat medico-legal dar fals (intrucat eu nu l-am lovit) si a depus si el plangere incat in cele din urma am fost nevoit sa ma impac cu el la Tribunal, desi cu martori eu am fost singurul lovit.

Intrucat politistul care se ocupa de caz acum sustine ca nu sunt imagini de pe camere, desi eu 100% cred ca ar fi trebuit sa aiba, la ce scenarii mizerabile m-as putea astepta din partea infractorilor?

Eu nu am martori pt. ca eram singur, m-am bazat pe imaginile de pe camere care aparent nu exista.

Pe de o parte exista riscul ca acestia, fiind un grup de infractori, sa dea declaratii false ca martori unii ai altora cum ca as fi ripostat sau mai stiu eu ce? Eu doar m-am dat inapoi dupa ce am fost lovit si in cele din urma am fugit vazand ca nu renunta si incearca sa ma agreseze in continuare.

Stiam ca termenul pt. depunerea unei plangeri e de 60 de zile si vad ca si pt. atasarea certificatului medico-legal e la fel, eu l-am atasat demult.

E posibil ca pt. a contraataca sa depuna si ei plangere pe o poveste inventata si eventual prin pile sa-si scoata acum certificat medico-legal fals?

Cum e cel mai bine sa procedez ca sa nu ma trezesc cu acuzatii false din partea lor sau cu razbunari pe viitor? Pt. ca as vrea sa fie anchetati de Politie dar sa nu risc sa formuleze acuzatii false la adresa mea sau sa se razbune pe viitor prin lumea lor cu inclinatie spre infractiuni

Edited by diy
Link to comment
  • Moderator

Să înțelegem și noi, ai depus sau urmează să depui plângere penală împotriva agresorilor?

La începutul postării ai scris că ai depus, iar ulterior ai scris că "dacă voi depune plângere împotriva lor, rămâne de văzut".

Link to comment

am facut plangere penala fara sa stiu precis cine sunt agresorii, acum insa am aflat, banuiesc ca acum ar urma sa dau declaratie ca am identificat agresorii si sa depun o noua plangere penala impotriva individului care m-a lovit. cum e treaba?

Link to comment
  • Moderator

Nu. Nu mai este necesară o altă plângere. Trebuie doar să mergi la polițistul care anchetează cazul tău și să-i spui că ai recunoscut agresorii pe Facebook, că știi cum îl cheamă și așa mai departe, toate informațiile utile cazului pe care le deții.

Link to comment

o sa extrag intrebarile principale, pt. ca poate postul e prea lung

1. Imi va fi/ poate fi protejata identitatea in prima faza pt ca acesti infractori sa fie audiati fara sa stie datele mele si sa nu mai dau ochii cu ei?

2. Eu nu am martori pt. ca eram singur, m-am bazat pe imaginile de pe camere care aparent nu exista.

Pe de o parte exista riscul ca acestia, fiind un grup de infractori, sa dea declaratii false ca martori unii ai altora cum ca as fi ripostat sau mai stiu eu ce? Eu doar m-am dat inapoi dupa ce am fost lovit si in cele din urma am fugit vazand ca nu renunta si incearca sa ma agreseze in continuare.

3.Stiam ca termenul pt. depunerea unei plangeri e de 60 de zile si vad ca si pt. atasarea certificatului medico-legal e la fel, eu l-am atasat demult. E posibil ca pt. a contraataca sa depuna si ei plangere pe o poveste inventata si eventual prin pile sa-si scoata acum certificat medico-legal fals?

4. Ipotetic, in cazul in care o victima este chemata la Politie si acolo i se arata o galerie scurta de infractori iar la insistentele politistului indica in scris una care semana cel mai bine cu autorul pe baza unor poze ale unui minor vechi de vreo 5 ani , pot aparea probleme la indicarea mult mai sigura a autorului (identificare chiar) ca fiind alta persoana, pe baza unor fotografii f recente?

Cum e cel mai bine sa procedez pt. ca autorii sa fie anchetati de Politie dar sa nu ma trezesc cu probleme sau cu acuzatii false din partea autorilor sau cu razbunari pe viitor?

Link to comment
  • Moderator

Păi ar fi cazul să te hotărâşti, dacă vrei sau nu vrei să răspundă agresorii pentru faptele lor. Poveştile ăstea cu protejarea identităţii victimelor sunt mult mai specifice filmelor şi serialelor. Persoana cercetatat se bucură de nişte drepturi pe care anchetatorul trebuie să le respecte indiferent dacă îi convin sau nu, indiferent dacă le apreciază ca bune ori rele, corecte sau incorecte şi aşa mai departe. În realitate nu e ca la TV, iar poliţistul are multe bariere şi restricţii în activitatea de cercetare.

 

Dacă eşti fricos, nici poliţiştii nu te pot ajuta, iar asta se datorează legislaţiei, nu voinţei acestora. Tu cum îţi imaginezi că poate un poliţist să-ţi protejeze identitatea, când tu eşti cel care acuză, cel care a fost vătămat etc. Ce îl poate întreba poliţistul pe agresor? "Stimabile contribuabil plin de drepturi, ai lovit cumva un bărbat cu doi ochi, cu păr în cap şi picioarele până la pământ?" Hai să fim serioşi!

 

Caută în Codul de procedură penală şi citeşte singur ce drepturi are o persoană acuzată. Te asigur că vei fi uimit să constaţi că are dreptul de a nu da nicio declaraţie, cu precizarea că dacă refuză să dea declaraţii nu va suferi nicio consecinţă defavorabilă, iar dacă va da declaraţii acestea vor putea fi folosite ca mijloace de probă împotriva sa. Are dreptul de a consulta dosarul şi dreptul de a fi informat cu privire la fapta pentru care este cercetat, încadrarea juridică a acesteia. Are dreptul de a avea un avocat ales, iar dacă nu îşi desemnează unul, în cazurile de asistenţă obligatorie, dreptul de a i se desemna un avocat din oficiu. Are dreptul de a propune administrarea de probe şi de a formula orice alte cereri ce ţin de soluţionarea cauzei.

 

Mai citeşte şi despre drepturile pe care le are avocatul suspectului în cursul urmăririi penale, că are dreptul să asiste la efectuarea oricărui act de urmărire penală, mai mult are dreptul să consulte actele dosarului, să îl asiste pe cel acuzat şi să exercite drepturile procesuale ale acestuia, să formuleze plângeri, cereri, memorii, excepţii şi obiecţiuni şi aşa mai departe. Dacă îţi imaginezi că avocatul celui acuzat nu le spune cine este persoana vătămată, te informez că te înşeli amarnic.

 

Dacă vrei să se facă dreptate trebuie să-ţi asumi acuzarea în întregime, iar dacă te simţi ameninţat etc. mai depui încă o plângere şi încă o plângere până agresorul ajunge în beci. Nu prea merge decât prin filme aşa cum vrei tu, iar cel mai probabil derbedeul nu va răspunde pentru faptele comise şi cetăţeanul o să spună iar că poliţiştii nu îţi fac datoria. 

Link to comment
  • Moderator

Imaginează-ti că cineva va depune plângere împotriva ta si nu ai dreptul să stii cine te acuză, nu ai dreptul să stii nici unde si când esti acuzat că s-a întâmplat, pentru a se proteja identitatea presupusei victime. Cu alte cuvinte ti se va spune doar că esti acuzat că ai tâlhărit pe cineva. Cum ti s-ar părea, cum crezi că te-ai putea apăra? Crezi că dreptul tău la apărare ar fi respectat?

Link to comment

    Aveti cu siguranta dreptate. Frica asta e relativa, nu e vorba doar de acesti indivizi periculosi ci de intreaga lor retea sociala - unul dintre acesti indivizi are o retea sociala de persoane de proasta calitate f mare, avand ca followers pe facebook dupa cum am zis peste 100.000 de persoane, cam cat populatia unor orase.

In plus am ajuns la concluzia ca sta pe o strada f aproape de zona pietonala principala si probabil si ceilalti din grupul de agresori la fel, zona unde eu mai circul pe jos.

    Pe cei care m-au atacat ii caracterizeaza f mult tupeu, nu au dat inapoi in ciuda faptului ca zona era plina de camere si ca eu strigam in gura mare dupa Politie intr-o zona cu blocuri, de parca ar fi fost siguri ca nu li se va intampla nimic. Daca acest derbedeu popular in lumea lui afla datele mele si posteaza vreo minciuna cu referire la mine vizibila catre intreaga lui retea sociala dubioasa sau daca ma vede pe strada si isi pune vreunul dintre nenumaratii lui prieteni de proasta calitate sa ma urmareasca si sa ma atace, imi pot face si mai multe probleme. Din pacate infractorii folosesc facebookul pt. a-si uni fortele cu alti infractori si tot din pacate vad ca au si f multi fani.

    Din pacate, nu prea am increderea ca lucrurile au decurs cum trebuie. Desi nu era o ora f tarzie, dupa apelul la 112 timp de o ora nu a venit Politia in centrul orasului, in conditiile in care fusesem lovit si infractorii puteau sa treaca din nou pe acolo, abia dupa o ora am facut semn sa opreasca primei masini de Politie care trecea intamplator prin zona si asa am putut sa fac o plangere prealabila. Desi sunt zeci de camere in zona, mi se spune ca nu sunt camere si ca nu au imagini, ca se vad numai umbre (desi zona e iluminata), politistul care se ocupa de caz imi vorbeste la pertu in ciuda faptului ca intamplator mai am si studii postuniversitare si sigur as merita si eu mai mult respect iar tot ce mi s-a comunicat a fost ca nu sunt camere si ca cercetarile continua. Numele de utilizator l-am ales tocmai pt. ca am ajuns sa identific de unul singur pe facebook autorii, mie nu mi s-au aratat nici imagini de pe cele cateva zeci de camere nici nimic. Despre camerele magazinelor mi s-a zis ca oricum nu acopera decat intrarea, desi unele acopera si trotuarul. Deoarece modul in care s-au tratat lucrurile nu imi da incredere deplina in politistul care se ocupa de caz (de identificat autorii i-am identificat doar eu, desi nu sunt detectiv) si deoarece infractorii care m-au atacat pot fi periculosi pt. mine si pe viitor, trebuie sa fiu precaut.

     Dupa cum am zis, acum cativa ani am avut o experienta f placuta legata de Politia Municipiului, pt. modul cum a tratat si rezolvat un caz in care mi s-a furat un bun si s-au vazut atunci politisti dedicati meseriei, la care am vazut cu ochii mei o adevarata bucurie de a  solutiona un caz cu mai multe parti vatamate, pe baza unui indiciu adus de mine, un document de proprietate asupra bunului ce mi-a fost furat. Tot respectul pt. domniile lor, mai ales ca am vazut conditiile improprii pe care le ofera statul roman pt. sediul lor si sunt constient de salariile nedrept de mici pe care le au. Oricum, doar am raspuns de ce trebuie sa fiu precaut, nu despre modul cum trateaza un politist sau altul un caz vreau sa discut ci doar as aprecia niste raspunsuri la intrebari, ma bucur ca exista acest forum, ca sunt aici politisti dedicati si membri informati care vor sa ajute si multumesc celor care mi-ati raspuns.

Link to comment
  • Active member
 

    (de identificat autorii i-am identificat doar eu, desi nu sunt detectiv) 

 

 Logic ca tu ii identifici din moment ce tu i-ai vazut la fata  :wacko:

Ce nu pricepi? Vrei sa se miste lucrurile in cazul tau? Te duci si-i spui politistului numele celor care te-au batut, mai ales ca vad ca stii si unde stau.

Daca nu, fii "precaut" in continuare, contempleaza  asupra fortelor malefice infractionale unificate pe facebook sa comploteze impotriva ta si asteapta sa se intample un miracol ca politistul sa viseze noapte numele autorilor.

Edited by Ben
  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.