Jump to content
POLITISTI.ro

Recuperare permis de conducere strain suspendat in Romania


alex77

Recommended Posts

Buna seara,

 

In data de 25 aprilie cand ma intorceam din Romania spre Germania dupa vacanta de Paste petrecuta in Romania am fost oprit de politia rutiera in Judetul Arad pentru depasire pe linie continua.

 

Am fost sanctionat cu amenda legala, punctele de penalizare si retinerea (suspendarea) pe o luna a permisului de conducere german.

Am achitat amenda pe loc si am semnat procesul verbal de constatare. Mi s-a eliberat si o adeverinta cu care aveam inca drept de conducere 15 zile de la data constatarii contraventiei.

 

La intrebarea mea catre agentul de politie daca am voie sa ies din tara mi s-a raspuns cu DA. La intrebarea cum imi pot recupera permisul de conducere german avand in vedere ca domiciliul meu stabil este in Germania si ca trebuie sa ajung acolo dearece peste 2 zile trebuia sa imi reincep jobul agentul de politie mi-a spus ca am 2 posibilitati :

 

- Una ar fi ca luni dimineata la prima ora sa merg la Inspectoratul de Politie Arad cu o declaratie notariala pe propria raspundere cum ca o sa parasesc tara si o luna de zile nu o sa mai conduc pe teritoriul Romaniei si in modul acesta o sa primesc permisul inapoi. Am exclus aceasta varianta dearece ar fi trebuit sa ma opresc pentru 2 zile si era vital sa ajung acasa in Germania pana lunea dimineata cand trebuia sa reincep jobul.

 

 

- A doua varianta indicata de agentul de politie a fost ca o sa conduc cu respectiva adeverinta pana in Germania si dupa 2 saptamani o sa primesc carnetul la domiciliul meu din Germania pentru ca dansi il trimit la inspectoratul de politie si de acolo pleaca la Ambasada Germaniei in Romania care il va trimite autoritatilor competente germane si acestea acasa la mine.

 

Problema este ca au trecut si cele 2 saptamani si au trecut si 5 saptamani de cand imi intra in viguare suspendarea de 1 luna si nu mai stiu nimic de permis.

 

Ma adresez dvs in vederea unui rapuns competent: Care este procedura si termenul de restituire al unui permis strain al unui cetatean cu domiciliul permanent in strainatate, in cazul in speta Germania.

 

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

 

Link to comment
 • Member

Dreptul de a conduce ti-a fost suspendat doar pe teritoriul Romaniei. Permisul de conducere a fost trimis catre autoritatea emitenta prin intermediul ambasadei germane din Romania dupa expirarea perioadei de suspendare. Nu stiu cand o sa reintri in posesia permisului de conducere intrucat acest lucru tine strict de autoritatiile germane.

Link to comment

Multumesc pentru raspuns. Autoritatile germane sunt extrem de rapide in cazuri de genul acesta. In Germania daca iti este suspendat permisul o luna de zile poti fi 100% sigur ca o sa il primesti inapoi in plic prin posta cu exact 1 zi inainte de expirarea perioadei de suspendare cu stipularea clara ca ai voie sa conduci doar dupa ora 0.00 a zilei urmatoare cand expira practic suspendarea.

 

Sincer eu in fac griji in privinta promptitudini autoritatilor romane,pe un alt forum caz de permis britanic suspendat in Romania si care nu a ajuns inapoi la detinator in Anglia nici dupa 4 luni de la expirarea perioadei de suspendare. Intr-un alt caz al unui ceatean din Spania cu permis spaniol ridicat in Romania a durat iar asa peste 3 luni si detinatorul nu a mai dat de urma lui. Sper insa ca nu o sa fie si cazul eu unul nefericit pentru ca daca permisul nu o sa imi ajunga la autoritatile germane intr-un termen rezonabil intentionez sa il declar pierdut si sa actionez in consecinta cu plangere in justitie pentru neglijenta autoritatile romane.

 • Downvote 4
Link to comment
 • Moderator

Ușor, nu te ofusca așa! Cezar e cetățean cu aceleași drepturi ca și tine, iar comentariul său e o urmare a afirmațiilor infantile și iresponsabile pe care le-ai făcut, din dorința de a brava. Trage aer în piept și nu te mai ofensa inutil, pentru că aici chiar nu impresionezi pe nimeni.

Dacă până acum nu ai aflat ori nu ai realizat, declararea unui document pierdut în timp ce acesta este reținut de o autoritate a statului îndeplinește elementele constitutive ale infracțiunii de fals în declarații și riști o pedeapsă cu închisoarea de până la 2 ani în România, iar în Germania cu siguranță pedeapsa e mai aspră. Înțelegi ideea? 

În situația în care răspunsurile și comentariile primite nu sunt pe placul tău, îți recomand să te orientezi către forumul exemplificat de tine în postarea anterioară și te asigur că nu se supără nimeni.

Link to comment

Marius, o sa ma adresez tie la per tu pentru ca tu vad ca uiti de cei 7 ani de acasa si o faci.

 

Arata-mi te rog unde este comentariul meu infantil si iresponsabil. Autoritatile din romania nu au dreptul sa imi retina permisul de conducere mai mult decat este prevazut in procesul verbal de sanctionare adica 1 luna de zile. De atunci au trecut 7 saptamani. INTELEGI IDEEA?

Daca acea perioada a expirat si nu intru in posesia permisului pot sa il declar pierdut cand vreau eu.

 

A devenit o iresponsabilitate in Romania sa ceri sa iti fie respectate drepturile? Din cate stiu eu nu mai ales ca Romania se pretinde o tara membra a Uniuni Europene.

 • Downvote 2
Link to comment
 • Moderator

Trage aer in piept si calmeaza-te, nu am vrea sa iti plesneasca vreo vena la cap. Eu nu inteleg ce faci tu aici, ne certi? Ai primit raspunsuri, ce mai vrei? Cred ca nu ai inteles ca acest forum reprezinta o comunitate online a politistilor din Romania si nu un ghiseu de informare, iar raspunsurile pe care le primesti sunt date din timpul liber si buna-vointa colegilor mei iar tu poti sa mergi sa iti versi frustrarile in alta parte.

Link to comment

Da am primit un raspuns la obiect de la Domnul Nicu caruia ii multumesc. Restul au fost comentarii inutile si rauvoitoare carora le-am raspuns pe masura.

 

O sa parasesc binenteles acest forum pentru ca daca este o comunitate online intre politisti nu mai am ce cauta aici.

Va multumesc.

Link to comment
 • Moderator

Faptul că nu folosesc pronume de politețe nu dovedește o lipsă de educație, stai liniștit. În general, pe forumuri nu se folosesc formule de politeţe. Asemenea formule de adresare sunt pentru situații oficiale, pentru serviciu etc, iar aici folosim adresarea directă. Ține minte că respectul se câştigă, nu se impune.

Atitudinea asta a ta, prin care te declari revoltat că nu te ”domnim” nu face altceva decât să-ți etaleze aerele de superioritate faţă de poliţişti și asta e într-adevăr deranjant, nu modul de adresare directă.
Ţine minte, că numai oamenii mărunţi simt permanent nevoia să se umfle în pene, să arate o falsă superioritate, iar asta se întâmplă pentru că ai preluat sintagma "cel plătit din bugetul statului este în slujba cetăţeanului", fără să pricepi că plăteşti doar un serviciu, iar asta nu înseamnă că îl şi cumperi pe omul care-l prestează, nu înseamnă că îi devii şef ori patron, iar el e obligat permanent să te pupe în partea dorsală și să-ți facă pe plac.

Ca urmare, chiar dacă nu-ți convine, mă adresez așa cum vreau, pentru că aici nu sunt la serviciu și nu am niciun fel de obligații. Răspund numai dacă vreau și o fac așa cum consider că merită interlocutorul.

Dacă tonul și modul de adresare nu sunt pe placul tău, ești liber să nu mai accesezi acest website. 

 • Upvote 2
Link to comment

Herr Alex, eu zic ca toate astea pot fi evitate in viitor.

De ce incalci tu legile in Romania si devi un element periculos in trafic in Romania, cand ai putea-o face in alta tara mult mai prompta in ceea ce priveste inapoierea permisului, iar in Romania sa mergi precum o faci in Germania? O fi din lipsa de respect?

 

Fiecare scrie intr-o povestire ceea ce il supara pe el, asa e omul, mai egoist,

tu, pentru faptul ca e posibil, datorita situatiei birocratice sa nu-ti mai recuperezi permisul la timp, si faptul ca acum probabil mergi fara permis, esti suparat si pe tine ca puteai rezolva treaba daca vorbeai politicos cu politistul care te-a penalizat, sa stai cu capu-ntre urechi pentru ca AI FOST VINOVAT, o puteai rezolva si daca intarziai o zi, doua de la munca, suparat de faptul ca ai fost prins incalcand legea in Romania,

politistii de pe site pentru faptul ca ii iei peste picior (bah, io va fac plangere penala bah, bagati-va mintile-n cap si trimiteti-mi permisul),

iar eu, ca in fata prietenilor mei nu ma mai pot mandri cu cunostintele mele din Germania din cauza ta, ca vii in Romania si desconsideri legile.

 

Nu, in nici un caz nu ne tragem de sireturi.

Eu n-o pot face cu cel care nu ma respecta pentru ca e vorba de Romania, si el ca cetatean cu placa de Germania, are dreptul sa desconsidere legea in Romania.

 

Personal, si social chiar, tu esti mult inferior unui turc care respecta legea si implicit si pe mine, ca iti convine sau nu, asta e DOAR rezultatul atitudinii tale. Ce-a fost, a fost, eu zic sa inveti din chestiile astea, ca asta e singurul lucru important. Cu plangere sau fara, trecutul nu-l mai poti schimba.

Si daca tot am ajuns la purgatoriu, si urasc ipocrizia, da, imi e rusine de mine pentru ca ma bucur cand un fost "con-cetatean" e "ars" pentru ca stia el ca romani-s prosti si legea merge incalcata si rezolvata cu €20. De sentimentul asta chiar imi e rusine, dar sper ca in viitor sa ma schimb.

Link to comment
 • 1 year later...

Buna ziua, as avea si eu o întrebare, destul de complicata...duminica mi-a fost reținut permisul pe 90 de zile, pentru depășirea limitei de viteza, lucru recunoscut si acceptat. Problema însă e alta...permisul este de anglia, si inafara de asta este pe numele de dinainte de căsătorie. Precizez si faptul ca in procesul verbal de reținere am fost avertizata si cu privire la acest lucru. In tot ce am scris pana acum, sunt perfect vinovata, doar ca astăzi am aflat ca eu nu pot cere autorităților romane sa nu îmi trimită permisul in Anglia, mi s-a spus ca datorită schimbării numelui, ei sunt obligați sa il trimită la unitatea emitenta. Eu nu mai stau in anglia de vreo 2 ani de zile...si drept urmare unde va ajunge permisul meu? Chiar nu pot face nimic pentru a putea tine permisul in România, pe timpul celor 90 de zile ? Iar la expirarea termenului de suspendare sa il prescriu ? 

Link to comment
 • 3 months later...

Bunà seara! Deranjez si eu cu o întrebare.Am avut permis englezesc un timp si l-am pierdut aici în România. L-am dat pierdut cum se face cu declaratie notarialà...etc. Am primit un nou permis românesc dar dupà 1 lunà l-am gàsit si pe cel englezesc. Întrebarea mea este daca cel englezesc mai este valabil în anglia sau devine nul odatà ce am un nou permis românesc. Multumesc anticipat de ràpunsuri.

Link to comment
 • 8 months later...

Buna ziua

Mi-a fost retinut permisul strain. Eu voi pleca din tara la sfarsitul saptamanii viitoare (cu avionul), iar politistul m-a sfatuit ca, pe baza unei declaratii notariale,  inainte de plecarea din tara sa ridic permisul pentru a nu fi trimis la consulat. Permisul mi-a fost retinut in alt judet. As dori sa stiu daca merg sa ridic permisul, imi vor retine dovada? Trebuie sa ma intorc cu masina in localitatea de domiciliu, in alt judet si daca sunt oprit de politie vreau sa fiu sigur ca sunt in legalitate, sa nu conduc cu permisul suspendat.

Va multumesc pentru informatii.

Edited by RazM
Link to comment
 • 2 weeks later...

Buna ziua

Raspund tot eu la intrebarea de mai sus: cand veti primi permisul strain, dovada este retinuta dar aveti dreptul sa conduceti in continuare pana la expirarea perioadei pe care aveati dovada. Permisul se restituie cu maxim 24h inainte de parasirea tarii. De asemenea, permisele straine neridicate in 14 zile sunt trimise in tara de origine.

Chiar daca primiti permisul, dreptul de a conduce ramane suspendat si nu uitati ca:

Art. 335

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Numai bine!

 

 

Link to comment
 • 4 months later...

Buna ziua 

Mi-a fost reținut permisul de conducere pe 90 de zile .Am făcut contestație în timp ce eu am avut permisul jobul meu era de sofer profesionist în Germania și acolo am fost obligat să schimb permisul românesc cu cel german . Acum am primit înștiințare ca trebuie sa predau permisul. Intrebarea mea este daca pot sa fac la notar o declarație ca nu conduc pe teritoriul româniei și permisul sa rămână la mine ? 

Va mulțumesc 

Link to comment
 • 11 months later...

Buna ziua! In urma depasirii vitezei legale in localitate (116 km/h) s-a dispus retinerea permisului de conducere si amenda. Permisul a fost emis in Anglia prin urmare, dreptul de a conduce a fost suspendat doar pe teritoriul Romaniei. Intrebarea este urmatoarea: care este procedura corecta pentru ridicarea permisului, in conditiile in care titularul este plecat si a imputernicit o alta persoana pentru a face cereri si declaratii in numele sau. 

Link to comment
 • 6 months later...

Buna ziua as avea si eu o intrebare. Eu am permis Grecesc care a fost reținut Si din greseala trimis la locul din care a fost eliberat. Ce pot face ca sa conduc pana reușesc să-l recuperez?

Link to comment

Buna ziua as avea si eu o intrebare. Eu am permis Grecesc care a fost reținut Si din greseala trimis la locul din care a fost eliberat. Ce pot face ca sa conduc pana reușesc să-l recuperez?

Link to comment
 • 5 months later...

Eu am permis de Anglia, retinut in Ialomita.

 1. Desi am sunat de 20 ori in diferite momente ale mai multor zile, nu raspunde nimeni acolo. Urat! 
 2. Am trimis o cerere prin sistemul de formulare ale site-ului, dar nu am primit nici un raspuns. Sunt sigur ca nu l-a citit nimeni. Urat, deja ma gandesc la indiferenta celor care lucreaza la stat in Romania.
 3. Am trimis pe cineva acolo sa vorbeasca la ghiseu, dupa 25 zile si i s-a spus ca permisul e la statul roman. Frumosssss, sa cazi pe spate. Ma simt smecher, imi si inchipui statul roman cum se uita la poza mea cu dor.

Acum ce fac mai departe? Stie cineva telefonul Statului Roman?

Link to comment
 • 5 months later...

Bună seara! 
Am avut permis emis în Romania de 10 ani, apoi am plecat în Anglia, iar acolo a trebuit să preschimb permisul romanesc in cel englezesc.

Dupa o anumită perioadă, m-am reîntors în Romania, iar aici nu am preschimbat permisul englezesc, ca prin urmare în luna decembrie 2020, mi-a fost suspendat pe o perioada de 30 de zile. 
Am consultat politistul cerandu-i anumite sfaturi pentru ca nu am stiut cum se procedează, acesta mi-a spus ca dupa o perioada de 15 zile, permisul se trimite la ambasada Angliei, am contactat ambasada si nu mi s-a dat un raspuns concret, am mers la sediul politiei unde mi-a fost suspendat, iar acestia mi-au spus ca deja l-au trimis in Anglia. 
Din cauza pandemiei nu stiu cum sa procedez pentru a recupera permisul care a fost trimis in Anglia. As putea face o cerere sa pot redobandii permisul aici în Romania, sau sa fac imputernicire cuiva din Anglia pentru a-l recupera?

Multumesc anticipat!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.