Skip to content

Decada actiunii pentru siguranta rutiera 2011-2020

Featured Replies

• Moderator

Ministerul Administratiei si Internelor prin Inspectoratul General al Politiei Romane, Directia Rutiera s-a alaturat initiativei Adunarii Generale a ONU - "Decada actiunii pentru siguranta rutiera 2011-2020" ce are ca scop cresterea gradului de siguranta rutiera, prin informarea opiniei publice cu privire la importanta adoptarii unui comportament rutier corect si, totodata, intensificarea eforturile comune in vederea reducerii numarului de victime ale accidentelor rutiere.

Lansarea la nivel mondial a acestei campanii initiata de Organizaţia Natiunilor Unite a avut loc in toate tarile din lume in aceeasi zi, 11 Mai 2011. Campania isi propune sa atraga atentia tuturor categoriilor de participanti la trafic cu privire la importanta adoptarii unui comportament rutier corect si sa mobilizeze factorii raspunzatori de siguranta rutiera sa dezvolte strategii si sa intensifice eforturile pe parcursul celor 10 ani in vederea reducerii victimizarii rutiere.

De ce este necesara o astfel de campanie la nivel mondial?

• Peste 1,3 milioane de oameni mor in fiecare an in lume in accidente rutiere.
  • La fiecare 6 secunde o persoana moare sau este accidentata grav in urma unui accident de circulatie.
  • 50 de milioane de oameni sunt anual raniti, dintre care multi se aleg cu un handicap.
  • Accidentele rutiere reprezinta cauza numarul 1 de deces pentru tinerii din intreaga lume.
  • Accidentele impovareaza semnificativ sistemele de sanatate.

Si in Romania, accidentul de circulatie rutiera constituie una din amenintarile permanente la adresa sigurantei cetatenilor, in conditiile in care anual, echivalentul populatiei unei localitati rurale de dimensiuni medii dispare ca urmare a victimizarii rutiere.

Si Romania nu a facut nimic in privinta asta. N-am vazut la TV pe nici un post despre "informarea opiniei publice".

RUSY In romania nu vei vedea nici o stire de acet gen fiindca nu ai vazut nici stiri in care Romania a scazut in accidentele de circulatie cu peste 40% intr-un an, asta in conditile in care politia nu are efective si este cel mai slab dotata politie din europa sau poate chiar din lume (nu stiu ce politie mai are in dotare auto cu motoare de 1,4oo cm3 - 75 cp si astea fara benzina), totodata sa nu mai punem in calcul infrastructura. In Romania vei vedea doar stiri care sa discrimineze politia! sau doar stiri genul IRI si MONICA COLUMBEANU

Edited by patriotul

• Membru

sau daca ati uitat ca domnii nostri parlamentari au considerat ca amenzile sunt prea mari si le-au transformat in avertismente...deja am si observat o cresterea a gradului de siguranta rutiera ! :doh:

apropo ce au inteles smecherii cu bani si fite din toata treaba asta cu avertismentul pentru vorbirea la tel. mobil sau nepurtarea centurii!

am oprit intr-o zi un smecher cu mecedes ,iar printe altele l-am intrebat de ce nu poarta centura ,la care el mi-a raspuns :

Am vazut la televizor ca nu mai este obligatoriu portul centurii!!! :doh:

Edited by cipri83

@patriotul ma bucur ca suntem in aceeasi barca, suntem pe aceeasi lungime de unda.

@cipri, stiile care se arunca o petarda ca nimeni nu mai are nici o obligatie le vede toata lumea iar acelea in care te obliga la ceva nu le vede aproape nimeni. Si eu am patit la fel dar eu am fost mai pe faza, aveam filmare si totul a inceput de la niste banale lumini de intalnire care nu erau aprinse, bineinteles ca le-a primit pe toate.

Edited by Rusy

• Moderator

... iar printe altele l-am intrebat de ce nu poarta centura ...

Cipri, iti dau un pont/sfat. Cand ii opresti nu-i mai intreba de ce nu poarta centura, de ce nu a respectat indicatorul cutare sau de ce vorbeste la telefonul mobil in timp ce conduce, etc.

Doar le aduci la cunostiinta abaterile pe care le-ai constatat.

Automat cand le comunici aceste abateri sub forma unor intrebari, vor raspunde cu niste justificari penibile, pe care pana la urma, sunt convins ca le-ai mai auzit de nenumarate ori. Iar odata cu aparatia acestor justificari puerile discutia intotdeauna se va intinde sau chiar poate degenera, fara niciun rost.

Nu trebuie sa te intereseze pe tine de ce nu poarta centura si care e motivul. Tu doar ai constatat acest fapt si ii comunici sec: "v-am oprit intrucat nu folositi centura de siguranta", iar in felul acesta iti si lasi loc ca in eventualitatea in care contravenientul incepe sa-ti insire niste justificari de doi lei, sa i-o tai imediat cu ceva de genul: "Domnule, NU v-am intrebat de ce nu o purtati, este alegerea dvs. eu doar am constatat acest lucru".

Cu cat discuti mai putin cu un contravenient, cu atat e mai bine. Daca te intinzi la vorba cu el, cu siguranta va recita incontinuu numai motive pentru care tu ar trebui sa nu-l sanctionezi sau in alte cazuri discutia va degenera.

• Membru

Asa-i Catalin cum spui tu!oricum omul cat traieste tot invata si prinde intelepciuni!mersi :emo-yessir:

• 1 year later...

Siguranţa traficului rutier reprezintă şi siguranţa dumneavostră!

Poliţiştii recomandă conducătorilor auto prudenţă maximă pe şosele şi un comportament responsabil la volan. Poliţiştii rutieri vor lua măsuri de sancţionare a celor care nu au echipat autoturismul corespunzător, a celor care nu respectă indicaţiile agenţilor de circulaţie, precum şi administratorilor drumurilor publice care nu îşi îndeplinesc obligaţiile prevăzute de lege.

Poliţia Rutieră recomandă participanţilor la trafic, pentru siguranţa deplasării la întoarcerea din minivacanţa de weekend, ca înainte de a pleca la drum, să se informeze despre condiţiile meteo şi starea drumurilor! Astăzi, până la această oră nu sunt afectate drumuri naţionale sau judeţene.

În orele următoare este posibil să se aglomereze traseele de întoarcere în Capitală şi în special DN1 (Valea Prahovei), pe tronsonul Predeal – Comarnic.

Circulaţi cu viteză redusă, atât în localităţi, cât şi în afara lor, când partea carosabilă este umedă sau acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă, sau are îmbrăcămintea din piatră cubică! Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum şi trafic!

Verificaţi dacă dispozitivele de iluminare şi semnalizare, ştergătoarele de parbriz şi instalaţiile de climatizare funcţionează corespunzător!

Păstraţi o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul care circulă în faţă! Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor ! Folosiţi cu precădere frâna de motor.

Nu uitaţi triunghiurile reflectorizante, stingătorul de incendii şi trusa medicală de prim-ajutor!

Nu uitaţi permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al autovehiculului şi poliţa de asigurare obligatorie auto (RCA)!

Pentru opriri, alegeţi locurile de parcare special amenajate sau zonele bine iluminate!

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice! Alcoolul diminuează considerabil reflexele! Folosiţi centura de siguranţă!

Respectaţi ceilalţi participanţi la trafic, indiferent dacă sunt pietoni sau conduc biciclete, mopede, motociclete! * * *

În ultimele 24 de ore, 1.200 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, în filtrele rutiere instituite pentru verificarea în trafic a autovehiculelor din punct de vedere al echipării pentru sezonul rece.

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Poliţia Rutieră vă urează „DRUM BUN” fără evenimente rutiere!

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice